Медия без
политическа реклама

БФС въведе технология на голлинията за новия сезон

Един клуб от Първа лига все още не е получил лиценз

11 Юни 2024Обновена
Президентът на БФС Георги Иванов жестикулира по време на пресконференцията след днешното заседание на Изпълкома.
СПОРТАЛ
Президентът на БФС Георги Иванов жестикулира по време на пресконференцията след днешното заседание на Изпълкома.

Камери на голлинията на вратите ще има през новия сезон в Първа лига (2024/25). Това бе решено по време на днешното заседание на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС). Технологията ще действа успоредно с Видео-асистент рефер (VAR), за да бъде постигната по-голяма прецизност на съдийските решения.

"До момента съдиите от стаята за видеопомощ (VAR) използваха шест камери, а сега ще бъдат добавени още две с фокус в наказателното поле. Освен за подпомагане за технологията за голлинията, ще е по-ясна и линията на засадата", потвърди вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев.

Стана ясно, че в момента БФС плаща около 1 млн. лв. на сезон за системата VAR. С новото подобрение от допълнителни две камери сумата вече ще е около 1.2 млн. лв. на сезон. "Правим това, въпреки че за 2023 година футболният съюз е на загуба. Този допълнителен разход излиза изцяло от бюджета на футболния съюз. Облекчаваме клубовете като не изискваме за това такси от тях", коментира президентът на БФС Георги Иванов. Той потвърди, че испанецът Давид Борбалан остава председател на Съдийската комисия.

На заседанието бе утвърден форматът на шампионата в Първа лига - 16-те отбора ще бъдат разпределени във втората фаза на първенството на първа четворка (за разпределение на челната тройка), втора четворка (за определяне на участник в плейофа за Лигата на конференцията) и трета осмица (за определяне на двата директно изпадащи отбора и двата, които ще играят на бараж за оставане).

Началото на първенството е през уикенда на 19-21 юли, есенният дял завършва на 13-14 декември. Догодина мачовете започват на 7-10 февруари и завършват на 23-26 май. Баражите са на 29 и 31 май.

Президентът на БФС призна, че за момента не може да откликне положително на исканията на клубовете за повишаване на приходите от ТВ права. "Обсъждали сме телевизионните права и създадохме работна група. Да, и аз искам да има повече пари от футболните права, но нямаме друга оферта, която да предложим на клубовете. И аз искам 100 милиона от ТВ права, които клубовете да си разпределят, но трябва да намерим някой, който да дава тези пари. Коментирали сме го, но за момента няма никакво решение. Имаме четирима юристи. Те ще прегледат договорите, за да видят възможностите за подобряване на телевизионните права. Ако имаме друга оферта, по-добра, ще коментираме. За момента няма друга оферта. Договорът за телевизионните права е удължен от пердишното ръководство и е до 2029 година", заяви Георги Иванов.

Той също така се опита да предпази мъжкия национален отбор по футбол от свръхочаквания. "Старши треньорът (б.ред. - Илиан Илиев) и екипът му работят добре. Това го показват и самите резултати. Надявам се, че всички играчи ще са здрави за септември. Ще направим всичко възможно да сме първи, но не мога да ви го гарантирам. Вървим в правилна посока, това мога да ви кажа", коментира президентът на футболния съюз.

 

ЕДИН КЛУБ ОТ ПЪРВА ЛИГА ОЩЕ Е БЕЗ ЛИЦЕНЗ

Завърналият се в Първа лига "Септември" (Сф) още не е получил лиценз за предстоящия сезон 2024/25. Това стана ясно от доклада на Лицензионната комисия към Българския футболен съюз (БФС). В съобщението става ясно, че столичният клуб е покрил спортно-техническите критерии за участие в Първа лига, т.е. класирал се е по право от Втора лига като втори в крайното класиране, но все още не е подал всички необходими документи, които да докажат изпълнението на минималните критерии за участие в елитната ни дивизия.

Това е и единственият клуб от Първа лига, който до момента няма лиценз. Общо 11 клуба, които в някакъв момент са имали шансове да играят в Европа, са подали документи за лиценз за евротурнирите и са одобрени. Това са класиралите се "Лудогорец", "Ботев" (Пд), "Черно море" и "ЦСКА 1948", а също така "ЦСКА-София", "Левски", "Локомотив" (Пд), "Крумовград", "Арда", "Славия" и "Берое". Преди около половин година най-проблематично изглеждаше получаването на лиценз от "Левски", но подписаното споразумение с НАП, както и разрешението за разсрочване на задължение от 2 млн. лв. от Столична община, позволиха на "сините" да бъдат одобрени.

Останалите клубове от елита с лиценз са "Локомотив 1929" (Сф), "Хебър", "Ботев", "Спартак 1918" (Вн). Такъв имат също изпадналите "Пирин" и "Етър", които кандидатстваха през март, когато още имаха шансове да се спасят. С елитен лиценз е и "Монтана", който до последно имаше възможност да влезе в Първа лига.

Четирите клуба, които влязота от Трета във Втора лига - "Фратрия" (Вн), "Локомотив" (ГО), "Миньор" (Пк) и "Несебър", също изчакват разглеждането на тяхните документи и все още не са одобрени за участие в професионалния футбол.

Още по темата