Медия без
политическа реклама

"Джиро д`Италия" задължи всички участници да носят маски

Вълна от заразявания с COVID-19 застигна една от трите най-престижни колоездачни обиколки

16 Май 2023
Малко след като спечели деветия етап - 35 км индивидуално по часовник, 23-годишният белгиец Ремко Евенепол даде положителен тест и трябваше да напусне Джирото.
ЕПА/БГНЕС
Малко след като спечели деветия етап - 35 км индивидуално по часовник, 23-годишният белгиец Ремко Евенепол даде положителен тест и трябваше да напусне Джирото.

Макар Световната здравна организация да обяви официално края на пандемията от COVID-19 и страните по света да отмениха мерките за предпазване от заразата, организаторите на една от трите най-престижни колоездачни обиколки в света върнаха маските.

Ръководството на "Джиро д`Италия" вчера издаде разпореждане всички, ангажирани по някакъв начин със състезанието, да носят предпазни средства. Това се отнася до колоездачи, треньори, официални лица, технически екипи, представители на медиите и т.н. Всички те ще трябва да са с маски навсякъде, освен на самото състезателно трасе и в хотелите.

Вчера водачът в генералното класиране - Ремко Евенепол, трябваше да се оттегли от 106-ата Обиколка на Италия, защото даде положителен тест за COVID-19. Предния ден 23-годишният белгиец спечели деветия етап - индивидуалното каране по часовник и натрупа добър аванс на върха в подреждането. Всички останали от отбора на Soudal-Quick-Step също си направиха тестове, които се оказаха негативни и тимът остава в състезанието. 

Новият лидер е британецът Герайнт Томас от Ineos Grenadiers, който изоставаше с 45 секунди след Евенепол.

Разпореждането дойде във вчерашния почивен ден на Джирото - 15 май. Днес колоната потегля по маршрута на 10-ия етап - 196 км между Скандиано и Виареджо.

Според новите правила маски трябва да се носят задължително на местата за паркиране на бусовете на отборите, в зоната около подиумите за награждаване в етапните градове, в микс зоните за интервюта и в помещенията за пресконференции, а също така в зоните за антидопингов контрол и във финалните участъци на всеки етап. В съобщението от организаторите при това се допълва, че правилото може да не се ограничи до описаните места, а евентуално ще бъде въвеждано и за други, в зависимост от обстановката.

Всъщност Евенепол не е първият колоездач, който трябваше да напусне Джирото заради коронавируса. В предишните дни се оттеглиха общо петима други, сред които най-голямото име е Филипо Ганна от Ineos Grenadiers. 26-годишният италианец, който е олимпийски шампион в отборното преследване от Токио 2020 и шесткратен световен шампион, се разболя и след направения му тест се оказа, че е заразен.

Останалите напуснали заради положителни тестове за коронавируса са Ригоберто Уран (EF Education-EasyPost), Никола Кончи (Alpecin-Deceuninck), Джовани Алеоти (Bora-Hansgrohe) и Клеман Русо (Arkéa-Samsic).

Преди началото на сезон 2023 международният колоездачен съюз UCI отмени своя ковид протокол. Това означаваше, освен свалянето на маските, че състезателите не са длъжни да преминават ежедневни тестове. Тимовете пък следваха собствени вътрешни правила и например в първата седмица на "Джиро д`Италия" колоездачите на Jumbo-Visma носеха маски в състезателните зони. 

"Загрижени сме от твърде многото случаи на заразяване. Затова отново въвеждаме правилата, които отпаднаха, като задължението за носене на маски при контакт със състезателите на старта и финала. Трябваше ли да го направим по-рано? Вероятно", коментира директорът на Джирото Мауро Вени, който допълни, че все пак не се въвеждат задължителни тестове и в това отношение отборите могат да процедират както намерят за добре.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата