Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавен регулатор ще пази футбола в Англия като културно наследство

Правителственият орган ще блокира отцепнически идеи като създаването на европейска Суперлига

23 Февр. 2023
ЕПА/БГНЕС архив
През април 2021 г. феновете в Англия се възмутиха от намерението на любимите си отбори да се присъединят към европейската Суперлига и "погребаха" своите любимци. Шестте отцепника тогава бяха "Арсенал", "Челси", "Тотнъм", "Ливърпул", "Манчестър Юнайтед" и "Манчестър Сити".

Независим футболен регулатор ще бъде създаден във Великобритания с цел предпазване на английската игра като културно наследство на Обединеното кралство, съобщи Би Би Си. Идеята ще бъде реализирана от правителството, което днес ще публикува официалния текст на своята "Бяла книга за управление на футбола".

Основните цели на новия държавен орган ще бъдат да предпазва исторически клубове от фалит, да блокира отцепнически идеи за присъединяване към частни европейски проекти, да контролира собствеността и управлението на професионалните отбори и да даде повече власт на феновете при взимане на стратегически решения от клубните ръководства. Именно запалянковците настояха за по-стриктен контрол върху футбола в Англия, след като през пролетта на 2021 г. шест от най-славните британски отбори обявиха намерението си да станат съоснователи на алтернативна Суперлига, която се конкурира с Шампионската лига на УЕФА.

"Английската игра остава една от най-значимите културни ценности, по чийто успех се равняват клубове и лиги от целия свят. Затова днес правителството предприема необходимите и целенасочени стъпки, за да гарантира, че това ще продължи и за следващите поколения", се казва в съобщението от кабинета на Риши Сунак.

Самият министър-председател заяви, че "смелите нови планове" ще върнат феновете "обратно в сърцето на футбола".

"От създаването си преди повече от 165 години английският футбол събира хората, дава повод за гордост на различните общности и вдъхновение за милиони запалянковци в цялата страна - добави премиерът. - Но въпреки успеха на спорта у дома и в чужбина ние знаем, че има истински предизвикателства, които заплашват стабилността на клубовете - както големите, така и малките. Тези нови планове ще предпазят богатото наследство и традиции на нашите толкова обичани отбори и ще съхранят красивата игра за идните поколения."

 

КАКВИ ЩЕ СА ОСНОВНИТЕ ПРАВОМОЩИЯ НА РЕГУЛАТОРА:

- да спира английски клубове от присъединяване към надпревари в затворени пазари, които може да навредят на вътрешните първенства;

- да предотвратява финансови колапси, наблюдавани при много клубове, най-скоро при фалиралите "Бъри" и "Макълсфилд";

- да въведе своеобразен тест за нови собственици и директори, който да установи превантивно тяхната надеждност;

- да даде власт на феновете да пречат на босовете при намерение за промяна на името, емблемата или цветовете на отбора;

- да осигури справедливо разпределение на парите от Премиър лийг по веригата надолу във футболната пирамида.

 

Още по темата