Медия без
политическа реклама

Цялото първенство на Боливия се оказа уредено

Шампионатите на първа и втора дивизия бяха прекратени заради мащабна схема за манипулиране на мачове

06 Септ. 2023
ЕПА/БГНЕС
Президентът на боливийската футболна федерация Фернандо Коста съобщава подробности за грандиозния скандал и мерките, които ще бъдат взети.

Грандиозен скандал разтърси боливийския футбол, след като се оказа, че десетки играчи, шефове на клубове и съдии са въвлечени в схема за манипулиране на мачове. В резултат на това местната футболна федерация прекрати двете професионални първенства - Примера дивисион (първа дивизия) и Насионал Б (втора дивизия).

Това се случи след спешна среща между ръководствата на 17-те елитни клуба, на която 14 от тях се съгласиха на прекратяване на първенствата.

Още на 30 август президентът на федерацията Фернандо Коста загатна за скандала, като обяви, че има "корупционна мрежа", в която участват рефери, футболисти и ръководители, но тогава не обяви имена.

По-късно излезе запис, в който футболист получава предложение да изпълни дузпа срещу 5000 долара. В друг изтекъл разговор шефът на 13-ия в класирането "Вака Диес" - Марко Родригес, се договаря със съдия за броя на головете в предстоящ мач. Прокуратурата в страната вече започна разследване и привлече обвиняеми на базата на тези и други записи.

Сред другите предприети стъпки бе освобождаването на трима членове на съдийската комисия към федерацията - Алехандро Мансия, Уилсон Естрада и Хуан Карлос Кардосо.

Няколко клуба вече излязоха със съобщения, че техни футболисти са въвлечени в схемата, без да оповестяват имена.

От федерацията отправиха запитване към континенталната конфедерация КОНМЕБОЛ с молба да организират бързи първенства, които да започнат сега и да приключат през декември, като така да бъдат компенсирани прекратените шампионати в двете дивизии.

Една от предвидените крайни мерки дори предвижда отнемане на лицензите още до края на тази седмица на основните букмейкърски компании, които оперират в Боливия.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?