Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Черно море" е начело в Първа лига по налагане на юноши

Първенството ни обаче изостава драстично по отношение на възможност за изява на собствени кадри

Черно море
В състава на "Черно море" през настоящия сезон има не само най-много собствени юноши, но и те най-често получават възможност да играят в сравнение с останалите отбори от Първа лига.

Селекционерът на националния тим по футбол Илиан Илиев е треньорът, който най-много налага юноши в Първа лига, тъй като клубният му отбор "Черно море" е първенец в това отношение през настоящия сезон. Това става ясно от най-новото проучване на базирания в Швейцария международен център за спортни изследвания (CIES). В него се анализират броят юноши в клубовете, както и времето за игра, което са получили от началото на сезона до 15 ноември. Под знаменателя за собствени юноши влизат всички играчи, които са тренирали поне три сезона в тези отбори между 15 и 21-годишна възраст.

Данните сочат, че "Черно море" е пуснал в игра най-много свои кадри - 10 на брой, през този сезон. Следват "Славия" (9), "Левски" (8), "Пирин" (7) и др. Най-назад е дебютантът "Крумовград", който не е разчитал на нито един свой юноша, а "ЦСКА 1948", "Ботев" (Вр) и "Арда" са пуснали по един.

Илиан Илиев също така е предоставил най-много време за игра на юношите - 31% спрямо общото игрово време за отбора. Следват "Левски" и "Славия" с по 26.9%, "Пирин" с 26% и др. Очаквано на дъното е "Крумовград" (0%).

"Пирин" пък е отборът, чиито юноши са с най-висока средна възраст - 25.8 г., следван от пловдивския "Локомотив" (25.5 г.), "Черно море" (23.9 г.) и др. С най-ниска средна възраст може да се похвали "ЦСКА 1948" (18.1 г.), но причината е, че там разчитат само на един юноша - Симеон Василев.

 

ДАЛЕЧ НАЗАД

В общата класация обаче отборите ни определено не може да бъдат сочени за пример за налагане на свои юноши. За сравнение - отличникът у нас "Черно море" е чак на 109-о място сред отборите от всички изследвани 60 дивизии по цял свят по отношение на предоставено игрово време на свои кадри, както и №115 по брой играли юноши от началото на сезона.

Лидер по брой юноши е аржентинският "Химнасия" (Ла Плата) с 30 свои играчи от началото на сезона, а в украинския "Динамо" (Киев) са дали най-много игрово време на юношите си - 82.9%.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?