Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българските атлети стартираха с провал на световното първенство

Тихомир Иванов остана едва на 28-о място в квалификации в скока на височина

20 Авг. 2023
ЕПА/БГНЕС
Олимпийският шампион от Токио 2020 Джанмарко Тамбери (Ит) се класира за финала вдругиден

Скромната тричленна група български състезатели на световното първенство по лека атлетика в Будапеща стартира с провал. В квалификациите в скока на височина Тихомир Иванов остана на незавидното 28-о място, което всъщност е предпоследно, защото той успя да надскочи само четирима атлети, завършили с еднакъв резултат - 214 см.

Квалификационната норма за влизане на финала бе 230 см, а Иванов има личен рекорд от 231, но този сезон е преодолявал най-много 225 см. Днес той не стигна дори до тази височина, след като премина над 214 и 218 см, след което три пъти събори летвата на 222 см.

А всъщност никой не премина 230 см, като финалът се затвори от 13 скачачи, преодоляли по 228.

"Разочарован съм, разбира се. Всеки, който е очаквал да вляза на финал, включително и аз, е разочарован. Не знам на какво се дължи. Направих всичко възможно, за да дойда в най-добрата си форма. Чувствах се перфектно, но явно има нещо, което не сме отработили. Не знам какво е. Не може цял сезон да се въртя около едни височини, които също не са задоволителни, но поне се надграждаше през целия сезон и сега точно на световното да се получи обратният ефект. Ужасно е. Стана така в Истанбул (б.р. - на световното в зала през пролетта), сега същата работа", заяви Иванов пред "Спортал".

До края на световното ще има само още двама български участници. Милица Мирчева ще бяга в маратона другата събота, а европейският вицешампион за юноши в скока на дължина Божидар Саръбоюков, който няма норматив за Будапеща, но получи покана, ще участва в квалификациите в четвъртък.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?