facebook
twitter

Спорт

Боксът играе руска рулетка с бъдещето си

174
Гафур Рахимов не се поддаде на заплахата на МОК, яви се на изборите в AIBA и стана президент. Сега на ход е олимпийският комитет

Всеки, който някога е стъпвал на боксов ринг, знае, че като цяло не е добра идея да си със свалени под кръста ръце, да си вдигаш брадичката и на практика да предизвикваш много по-голям от теб съперник да те нокаутира с най-добрия си удар. Но AIBA, международната асоциация по аматьорски бокс, направи точно това след странния си избор на президент в Москва. В AIBA знаеха, че МОК има "големи притеснения" относно управлението и посоката на спорта.

МОК не искаше Гафур Рахимов, човек, обвинен от Министерството на финансите (б.р. - на САЩ), че е "един от водещите престъпници на Узбекистан", да бъде избран за президент. И какво се случи? Рахимов, който отрича обвиненията, беше избран за президент, побеждавайки единствения си опонент Серик Конакбаев (Каз) с 86 на 48 гласа. Но това стана, след като електронната система отказа да работи и от AIBA бяха принудени да направят временна кабина за гласуване - от маси, покрити с чаршафи. Бюлетините трябваше да бъдат пускани в кашон с надпис на френската компания за градинарство "Льороа Мерлен". Както един очевидец разказа, единственото, което липсваше, бе мелодията от скечовете на Бени Хил за фон.

Рахимов вече е президент, а МОК трябва бързо да реши дали да поеме куршума, или да стреля, като извади AIBA от международния спорт. Това решение може да има огромни последици за бокса. Засега обаче нито една от двете страни не отстъпва.

За своите поддръжници Рахимов спечели честно и почтено въпреки заплахите на МОК, по какъвто начин те виждат предупрежденията. Пак според тях узбекът спасява бокса, тъй като AIBA беше близо до банкрут, след като компанията от Азербайджан "Бенконс" поиска незабавно плащане на $10 млн., дадени като заем миналата година. Посочват се и проблемите по време на управлението на бившия президент У Чън-Куо, който отрича обвиненията в корупция и лошо управление. По-голямата част от изпълнителния комитет от времето на У остана същата и след последните избори, включително и вицепрезидентите. От МОК с право могат да се чудят как орган, който не е следил адекватно У, ще осигури добро управление на спорта този път или ще въведе исканите реформи. 

В новия изпълком е китайският бизнесмен Ди У, което се приема за изненада, защото миналата година той поиска AIBA да върне 18,99 млн. швейцарски франка, дадени от неговата компания като инвестиция в маркетинговата фирма на боксовата асоциация - BMA. У обвини AIBA  в лошо управление и "голямо нарушаване на правата му". Малко повече от година по-късно обаче той вече е в изпълкома. А AIBA има 18,99 млн. причини да е благодарна, че той оттегли жалбата си.

Някои смятат, че това е брилянтно действие на Рахимов, но други не са съгласни. Критиците казват, че за да убеди МОК, че има промяна, AIBA трябва да има най-добрите адвокати, счетоводители и бизнесмени, а не просто идеи. Други посочват с притеснение, че Русия, която плаща близо 3,5 млн. евро за домакинство на световното първенство догодина, ще има все по-голямо влияние, тъй като сумата е два пъти по-голяма от предишната, дадена за домакинство.

Боксът най-вероятно няма да загуби мястото си на олимпийски игри, но се води битка за душата на спорта и има вероятност да се наложи създаването на нова международна федерация. В зависимост с кого говорите, това е или организационен кошмар, или напълно приемливо. Но МОК, който дава по 15 млн. евро на AIBA след всяка олимпиада, не иска да излезе от това, изглеждайки слаб. Наблюдател на ситуацията каза: "AIBA има илюзията, че това е дебат с МОК, но МОК им дава повечето пари. МОК избира с кого иска да работи. И ако искаш да вземеш тези пари, играеш по неговите правила."

AIBA не е единствената с проблеми в управлението. Миналата седмица международната федерация по вдигане на тежести (IWF) пусна четирима щангисти от Туркменистан да вдигат на домашното им световно, въпреки че не са съобщили навреме на допинг ченгетата къде се намират и не са били достъпни за допинг тестове. ФИФА също има проблеми. Много от тези неща обаче не привличат вниманието на хората. През 2015 г. например нито една федерация не е дала отчет за възнагражденията и бонусите на служителите си. 

AIBA и МОК обаче продължават играта, а важният въпрос е кой ще мигне пръв. 

Ключови думи:

бокс, МОК, олимпийски игри
Все още няма коментари

Още

"Роял Албърт Хол" стана вариант за Джошуа - Пулев

28.05.2020

Обновена

188 1
Кличко помага на Холифийлд за завръщането

23.05.2020

309
Пулев: Джошуа опитва да отложи мача с мен от страх

20.05.2020

206

Влез или се регистрирай за да коментираш

×