Quantcast
Бербатов рискува сам да се провали | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Бербатов рискува сам да се провали

Малки грешки в кампанията на бившия нападател може да имат съществено отражение на конгреса на БФС
3 059
 БГНЕС
Назидателният тон на Димитър Бербатов по време на срещите му може и да е целенасочена тактика, но съществува реален риск да му осигури обратен ефект.

На книга кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов прави това, което се очаква от него - среща се с възможно най-много представители на клубове из цялата страна. При това със завиден темп - вече обиколи Пловдив, Ловеч, Перник, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Търговище, Шумен, Видин, Монтана, Враца и др.

Мина и през София. Всъщност срещата му с хора от клубове от столицата и региона прикова най-голямо внимание и бе показателна за начина му на водене на кампания. От останалите срещи идват оскъдни информации. Най-често от изказвания на Бербатов, в които той излага основните си опорни точки:

"Време е за промяна и аз ви я предлагам", "Край на страха от висшестоящи във футбола", "Представям ви не само своя изготвен план, но и моята откритост". И все в този дух...

Но по-пълна дисекция на подхода му може да се направи най-вече от споменатата среща на ст. "Българска армия" на 22 юни, защото тя бе проследена от начало до край от множество журналисти и даде достатъчно плод за изводи. И те не са в полза на голмайстор №1 в историята на националния отбор.

Като начало се видя, че сред присъстващите

 

имаше хора от едва два професионални клуба -

 

изп. директор на "ЦСКА-София" Пламен Марков и спортният шеф на "Септември" (Сф) Кристиян Добрев. По-късно Марков дори каза, че е присъствал като физическо лице, а не като представител на клуба. Разбира се, не можеше да се очаква човек от "Славия", чийто президент Венцеслав Стефанов е един от най-яростните критици на Бербатов.

Би било илюзия на "Българска армия" да се появи и някой от "Левски". За липсата на останалите три професионални клуба от София ("ЦСКА 1948", "Царско село" и "Локомотив") може да има различни причини. Но със сигурност далеч по-подходящо би било едно неутрално място за такъв разговор, без да е непременно стадион. Представянето на клубовете можеше и да е по-масово така.

Следващото, което направи впечатление, бе острият, на моменти

 

назидателен тон на Бербатов

 

Показвайки яда си от статуквото в БФС и липсата на нагласа за промяна сред клубовете, той се разпали:

"Ако ви подхвърлят топки и 6 чифта ръкавици, не разбирате, че това е модерно робство. Трябва да видите голямата картина";

"Ядосан съм от бездействието, което идва от вас. Не може да се съберете 1/3 от клубовете и да махнете този, който не ви харесва";

"Ако остане същата ситуация, пичове, ако някой ме види на улицата, да не ме доближава и да не ми говори за футбол";

"Двама от членовете в Изпълкома (бъдещия) са пред вас - аз и Мартин Петров. Третият е Стилиян Петров. Ако тези три имена не ви впечатлят, не знам кой";

"Всичко си зависи от вас, защото безделието също не работи";

"Когато няма загриженост от вас, това ме вбесява"...

След това Бербатов се опита да обясни тона си така: "Може да звучи арогантно и надменно, но стойте си така, ако не изберете промяната. Опитвам се да ви вменя малко вина, защото не сте го свършили, а само се оплаквате".

Ако това действително е стратегия, а не моментно избухване, тя няма да сработи. Клубовете няма да бъдат убедени чрез чувство за вина. С настъпателен тон също. Справка - Любослав Пенев опита подобен подход преди конгреса на 16 февруари 2018 г. и не успя. Даже се провали шумно.

Далеч по-дипломатичен и диалогичен тон би свършил по-успешна работа. Ако щете, тип "Кажи му "аго", да му стане драго". Иначе няма да се получи. И Венцеслав Стефанов ще излезе прав поне за нещо по отношение на Бербатов. "Явно това момче

 

не може да разбере, че светът не се върти около него

 

Той трябва да се съобразява и да уважава хората. Не може да говориш така пред хората", изтъкна членът на Изпълкома на БФС.

Да, делегатите явно не са доволни и са настроени за промяна. Доказват го смели изявления за различни изборни нарушения по време на конгреси, споменати примерно от президента на клуба по футзал "Черно море Мания" Мартин Балулов и от доайена на пернишкия футбол Михаил Величков на някои от срещите с Бербатов.

Но същите тези делегати трябва да се убедят, че ще имат президент, който не само ще търси глобални промени, но ще е готов да помага и за дребни битовизми - картотеки, съдийски такси. Президент, който да бъде диалогичен, а не да мълчат пред него като пред строг учител. Или, не дай боже, авторитарен началник, пък ако ще да е световно признат футболист като Бербатов.

Има един много ясен лакмус дали тактиката на Бербатов ще успее - ще си проличи, ако събере нужните 1/3 от гласовете на клубовете за свикване на предсрочен конгрес на 21 септември. Ако му се получи, тръгнал е по верен път. Ако не успее обаче, значи позициите на сегашното ръководство на БФС са все така силни или подходът на опозицията е грешен. Или и двете.

Но при всички случаи ще означава, че Бербатов трябва сериозно да се самокоригира, ако не иска сам да похаби реномето си.

Още

ПЪРВА ЛИГА, IХ КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ (видео репортажи)

24.09.2021

Обновена

313
Михайлов: Амбициран съм да водя БФС още 4 години

24.09.2021

547
Какво не дочакахме през последните 4 мандата от БФС?