facebook
twitter

Спорт

Англия отказа да предаде за анализ допингпробите на Мо Фара

Стандартите на WADA трябва да важат и за тях, възмути се генералният секретар на руската агенция
2 423
 ЕПА/БГНЕС

Британската антидопингова агенция (UKAD) отказа да предаде допингпроби на звездата в леката атлетика сър Мохамед Фара за повторен анализ.

Световната антидопингова агенция (WADA) иска да изследва отново пробите на атлети от американския проект "Найки Орегон", след като през октомври главният му треньор Алберто Салазар бе наказан за 4 години за допингнарушения. Мо Фара, който има по две олимпийски и по три световни в бяганията на 5000 и 10 000 м, работеше със Салазар от 2010 до 2017 г.

Преди да завърши мандата си на 31 декември, президентът на WADA сър Крейг Рийди заяви, че ще има разследване срещу атлетите, работили със Салазар, което ще включва и реанализ на взети по-рано проби. 

UKAD обаче отказа искане от американската антидопингова агенция (USADA) за пробите на Фара. Изп.-директорка на британската агенция Никол Сепстед заяви, че е готова да ги предаде, само ако има "достоверни доказателства", че в тях може да има забранени вещества. Според нея повторното тестване ще увреди пробите.

"Подкрепяхме USADA в разследването им. Никога не е имало липса на желание или подкрепа от наша страна. Но когато отвориш една проба, всеки път я замразяваш, размразяваш, след това пак я замразяваш и така тя деградира. Просто казах на USADA: "Трябва да ми дадете достоверно доказателство за това, което търсите." Ако партньор дойде и каже: "Имам доказателства, че това може да присъства в пробите на тези атлети и правя разследване", аз ще съм първата, която ще каже: "Давайте, как може да помогнем?" Но няма да рискувам проби, които пазим и които можем да тестваме след това с напредването на науката", каза Сепстед. 

Попитана дали WADA все пак има право да вземе проби на Фара, тя отговори: "Моята гледна точка е, че всяка проба, взета от UKAD, е притежание на UKAD. Ако сме я взели от името на световната федерация по лека атлетика (IAAF), тогава е проба на IAAF. Ако е била от името на USADA, е на USADA."

Думите ѝ, очаквано, доведоха до гневна реакция от Русия. Националната антидопингова агенция (РУСАДА) остана отново без лиценз за 4 години заради манипулация на данните от московската лаборатория. Преди това Русия бе критикувана заради отказа си да допусне представители на WADA в лабораторията, както и да предаде съхранявани проби за повторен анализ. 

"Световният антидопингов кодекс и стандартите на WADA са едни и същи за всички. Независимо дали е британската агенция, руската или някоя друга. В противен случай системата няма да работи. Вярвам, че UKAD не трябва да възпрепятства всякакво предаване на проби. Съгласно параграф 6.5 от световния антидопингов кодекс последващият допълнителен анализ на допинг проби може да бъде извършен по всяко време единствено по указания на антидопингова организация или по указание на WADA. Всяка непрозрачност от двете страни и това не се отнася само за UKAD, създава стена на недоверие в антидопинговата система на държавата и съответно нейните спортисти като част от системата", заяви генералният секретар на РУСАДА Маргарита Пахноцкая

Световният шампион на 110 м с препятствия от 2015 г. Сергей Шубенков публикува новината за отказа на UKAD в "Туитър" и написа: "Отнеха ли им лиценза вече?". В руския вариант на профила си той коментира: "Можело ли така?"

Роденият в Сомалия Мо Фара, който в края на 2017 г. бе положен в рицарство от кралица Елизабет II и вече е "сър", никога не е давал положителна проба и винаги е отричал да е вземал допинг. Непобедимият бегач на дългите дистанции престана да работи със Салазар през 2017 г., две години след като срещу треньора започна официалното разследване, инспирирано от предаването "Панорама" на Би Би Си през 2015-а. След третия си дубъл от световни титли - на първенството в Лондон`17, той се посвети на маратоните и се класира трети в Лондонското бягане на 42.195 км, при това с нов рекордс на Великобритания (2:06:22 ч.), а след това спечели и маратона на Чикаго. 

Наскоро обаче 36-годишният Фара обяви, че смята да се върне на пистата и да участва на олимпийските игри в Токио 2020.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Почина атлетическият гуру проф. Константин Жалов

19.05.2020

475 2
Овчарски скок в двора: Лавийени и Дуплантис поделиха "златото"

04.05.2020

151
Американски и кенийски лекоатлети бяха наказани за допинг

01.05.2020

364

Коментари

Nikolay Nachev

Под тази дописка очаквам атлантите да започнат да думкат в несвяст по тъпана с евроценностите.....или ще лицемерничит, както винаги?

Buridan
снимка на Buridan

що тъй бе Миме? - нъл истина изгряваше от задните ви части де гиди мазни лицемерни тарикати.

Meto_ot_Interneto

Сър до сър, гъста гора...

Дъбест

Не Sirs, а Curs

Произнасят се по един и същи начин, значението е друго :)

Хумангоид

Кой бе? Този на снимката ли е сър?

ЗИП
снимка на ЗИП

Май го пускат по пързалката.

 

Мноо е черен за сър...

 

:)

 

И Армстронг така го развенчаха.  Помните ли го тоя чиляк ?

 

След Мегън Маркъл ся и черния сър Фара...

 

:)

 

Инач по  темата.

 

Всички спортове извън футбола и шаха вече не стават за чеп за зеле. Битки на химически концерни и спонсори...

 

:)

Nashenec

Недей за футбола, че нещо в последно време едни младежи почнаха да получават едни инфаркти на терене не е работа.

Wolf ACE

Спортът вече уйде, като такъв, който познавахме. Бъщето е като при профи бокса - пет световни шампиона едновремено, десет пояса, всеки гъгне колко бил велик. Целта е само кинти.

Както правилно отбеляза колегата ЗИП - битка на химиците...

Каубой
снимка на Каубой

Ха, та г-н Абаджеив де в стълбицата? Хэрой на НРБ-то2 Лъжа и измама беше ОНУй време, ама плачете за него! АНАТЕМА! Триежжди анатема!

vasilevil

Е*а си съра?

ловkия

Май го пускат по пързалката.

Мноо е черен за сър...

И Армстронг така го развенчаха. 

ЗИП-е, за тоя негър отдавна витаят съмнения, още откак гръмна наглецът Салазар, обаче британците решиха напук на всичко да го удостоят с титлата именно защото е и много черен.

А Армстронг си се развенча сам заради алчността си.

На американците това им признават, че хванат ли някого, направо го разкатават.

марк

 

 

 

                  Много хора играят в тази игра на спорт . И бегачите , и плувците , и астматиците, и тежкоатлети. Съвременният спорт е една голяма измама на която по стар навик робуват мнозина но как да кажеш някому : Ей лъжат те , когато той има нужда от това ?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×