Quantcast

Медия без
политическа реклама

Алгоритъм за трансфери изстреля "Тулуза" в Лига 1

Френският футболен клуб се завърна в елитната дивизия благодарение на съветите на изкуствен интелект

10 Септ. 2022
Туитър
Трансферът на нидерландеца Стайн Спиерингс (вляво) от "Левски" в "Тулуза" е един от успешните за алгоритъма.

В края на април 2020 г. всички в "Тулуза" - фенове, ръководство и отбор, са като попарени, след като футболният тим изпада в Лига 2. Три месеца по-късно обаче във френския клуб става голяма промяна - 85% от акциите са купени от американската инвестиционна компания "Ред Бърд Кепитъл", която държи част от "Фенуей Спортс Груп" (собственика на футболния "Ливърпул", хокейния "Питсбърг Пенгуинс" и бейзболния "Бостън Ред Сокс").

Новите шефове на "Тулуза" предприемат две много важни стъпки - назначават за президент Дамиен Комоли и отделят за нуждите на клуба девет аналитици от своята компания за обработка на данни "Зелус" (Zelus). Този екип анализатори е оглавен от Жюлиен Демо, който е разработвал авиосимулатори.

Идването на Комоли е прието нееднозначно. Той има богат опит - работил е в "Арсенал", "Тотнъм" (там влиза в конфликт с Мартин Йол), "Ливърпул" (най-големият му удар е привличането на Луис Суарес, Анди Керъл и Джордан Хендерсън), "Фенербахче", "Монако" и "Сент Етиен", като в последния клуб е обвиняван в необмислени разходи.

Сега обаче Комоли прави изключителен ход в "Тулуза", разрешавайки намесата на изкуствен интелект в трансферната политика. Екипът на Демо внедрява алгоритъм, който определя най-добрите възможни попълнения за отбора на база на статистически показатели.

Детайлите, разбира се, са клубна тайна, но в отделни изказвания става ясен принципът на действие:

 

- събира се база данни от 70 футболни лиги. "Разбира се, имаме информация за играчите от Топ 5 лигите, но много по-важно е, че имаме пълна информация за долните дивизии, чак до Лига 2 в Англия, Трета лига в Германия и т.н.", разказва Комоли. Нагледна полза от това е привличането през август 2020 г. срещу €500 000 на английския нападател Рис Хийли от "Милтън Кийн Донс", който в два поредни сезона стана голмайстор на "Тулуза" - 14 гола през 2020/21 и 20 гола през 2021/22.

- "Тулуза" не събира данните самостоятелно, а купува статистиката от провайдъри. Авторството идва именно в алгоритъма за обработване.

- Търсят се основно футболисти до 25 г., които по-късно да бъдат изгодно продадени.

- Алгоритъмът предвижда дори прогнозно представяне на футболист при преминаването от една лига в друга. "Това е най-сложната задача при един трансфер - да предвидиш как футболистът ще се приспособи от един игрови модел, от една конкретна футболна култура в друга. Как ще се развие в новата среда, в новия отбор, в новата дивизия. Смятам, че нашият модел се справя добре с тази задача. Във футбола има безкрайно много неизвестни. С помощта на нашия метод ние искаме максимално да ограничим ирационалните действия", отчита Комоли.

- "Тулуза" използва алгоритъма като допълнителен аргумент при преговорите. "Футболистите се впечатляват, когато им покажеш разбивка на техните действия по време на мач - пасове, единоборства, финтове", споделя Жюлиен Демо.

- Алгоритъмът не е само за входящи трансфери. Той прави извод, да речем, че титулярният вратар Максим Дюпе ще се справи по-слабо в Лига 1 отколкото в Лига 2. Засега той е оставен в отбора и пази, но бе купен и норвежецът Шиетил Хоуг от "Валеренга".

 

Прави впечатление, че след вкарването на изкуствения интелект в работата на "Тулуза" се привличат най-вече играчи от френски и нидерландски клубове. Към вторите може да се съотнесе и Стайн Спиерингс, който е

 

нидерландец, но е купен от софийския "Левски"

 

през октомври 2020 г. за €500 000 и се приспособява изключително добре, като в момента е сред лидерите на "Тулуза". Следват играчи от белгийски, норвежки, шведски клубове и т. н.

Изборът е обоснован така - футболистите от тези първенства са по-атлетични. Там също така залагат на атаките по фланговете, а не държат на многото пасове през центъра на терена. Това обяснява привличането на датския десен бек Микел Деслер и мощния му сънародник за центъра на отбраната Расмус Николайсен.

Бие на очи, че повечето попълнения са сравнително евтини - за по €500 000. Комоли веднъж признава, че попълненията от скандинавските държави излизат пет пъти по-евтино от френските при еднакви качества.

Резултатите от дейността на алгоритъма са налице. Новите футболисти не само се адаптират, но "Тулуза" печели Лига 2 през сезон 2021/22, вкарвайки 82 гола, което е рекорд, откакто втора френска дивизия е с 20 отбора (от сезон 1998/99).

Има индикации, че сега е препоръчан друг профил трансфери за Лига 1. Това личи при двете основни попълнения - мароканецът Закария Абухлал (22 г., от "Алкмаар", €2 млн.) обича по-често да играе с топката, а нидерландецът Тайс Далинга (22 г., от "Екселсиор", €2.5 млн.) е нападател от втори план, какъвто "Тулуза" не използваше в Лига 2.

Тепърва ще се види доколко ще е успешна новата селекция, но е факт, че вече немалко клубове се интересуват от въведението на "Тулуза" и планират да го прилагат на свой ред.

Още по темата