Quantcast

Медия без
политическа реклама

85-годишен участник се записа за маратона на Плевен

Състезанието ще е отворено за хора с увреждания и ще набира средства за деца с интелектуални затруднения

29 Апр. 2022
Go Marvel

Рекорд за най-възрастен участник ще бъде поставен на осмия маратон на приятелството "Плевен", който ще се състои на 22 май. В досегашните издания имаше участник на 84 години. Рекордът за най-млад бегач пък е на двегодишно дете.

Тази година ще има общо шест дисциплини, след като за втори пореден път бе включена набиращата популярност 10-километрова дистанция. Останалите са класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,55 км), 10,55 км, 3-километров безплатен масов крос "Аз мога", както и Fun Run Kids – детско бягане с различни дистанции според възрастовата група с безплатна регистрация.

Регистрацията е през сайта на маратона, като безплатен е достъпът за участници над 60 години, а също така и за хора с увреждания, които ще се включат за втора поредна година. "По този начин искаме да покажем, че тези хора са интегрална част от нашето общество и имат равни права с всички останали", обясни съорганизатора на маратона Станимира Георгиева.

Освен състезателната част осмият маратон в Плевен ще предложи и програма на централния площад в града, включваща игри на открито Park+. Ще има занимания с мини-волейбол, тенис, уроци по танци и други активности.

Мотото на тазгодишното издание е "Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения". Всички участници в събитието и решилите да направят дарение ще могат да подкрепят инициативата на Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения – гр. Плевен. Набраните средства ще се използват за закупуване на материали за изграждането на арт терапевтичен кът за работа с глина към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания – гр. Плевен. Каузата е в продължение на инициативата на второто издание на маратона от 2015 г., когато благодарение на дарения и отделени средства от таксите за участие в състезанието бяха обособени и оборудвани две зали в ЦСРИДУ – Плевен за провеждане на двигателна рехабилитация и за занимания по системата на Монтесори. Дарения също могат да се правят и през сайта на маратона.

Ключови думи:

маратон

Още по темата