facebook
twitter

Наблюдател

Защо умни хора вярват в конспирациите за коронавируса?

Изобилието от информация е част от проблема
автор
Би Би Си
12 080
 Pixabay

Тъжна истина е, че всяка здравна криза ражда своя собствена пандемия от дезинформация.

През 80-те, 90-те и началото на новия век станахме свидетели на разпространението на опасни лъжи относно СПИН - от схващането, че ХИВ вирусът е създаден в правителствена лаборатория, през идеята, че ХИВ тестовете са ненадеждни, та чак до забележително необоснованата теория, че може да се лекува с козе мляко. Тези твърдения засилиха рисковото поведение и ожесточиха кризата.

Сега виждаме нов наплив от фалшиви новини - този път около пандемията от коронавирус. Някои твърдения вече бяха развенчани - примерно как слънцето, топлото време и пиенето на вода могат да влияят на коронавируса. Световната здравна организация поддържа специална страница, на която регулярно разбива митове.

В най-лошия случай самите идеи може да са вредни - скорошен доклад за една провинция в Иран установи, че повече хора са умрели от употреба на етилов алкохол заради фалшивото твърдение, че той може да ги предпази от COVID-19, отколкото от самия вирус. Но дори на пръв поглед безобидни идеи могат да създадат измамно чувство на сигурност, което да ви разколебае в следването на държавните мерки и да подкопае доверието в здравните служители и организации.

Има доказателства, че такива идеи са доста устойчиви. Изследване на "Икономист" през март установи, че 13% от американците вярват, че кризата с COVID-19 е измама, а 49% смятат, че епидемията може да е умишлено предизвикана от човек. И ако си мислите, че по-силната умствена дейност или образованието мога да помогнат в разграничаването на факт от измислица, то лесно ще откриете примери за много образовани хора, станали жертва на тази лъжлива информация. Писателката Кели Броган например е виден теоретик на конспирацията по отношение на COVID-19, а има диплома от Техническия институт на Масачузетс и е учила психиатрия в университета "Корнел". Въпреки това тя отрича явни доказателства за опасността от вируса в страни като Китай и Италия.

Дори някои световни лидери, за които човек се надява, че притежават по-сериозна проницателност, когато става дума за неоснователни слухове, станаха причина за разпространяване на невярна информация относно риска от зараза и рекламираха недоказани лекарствени средства, които може да причинят повече вреда, отколкото полза. Стигна се до безпрецедентни действия от страна на Фейсбук и Туитър за премахване на техни публикации.

За щастие психолозите вече изучават този феномен. Това, което откриват, ни предлага нови начини да се предпазим от лъжи и да помогнем за възпиране на дезинформацията и наивното поведение.

 

Прекомерна информация

 

Част от проблема възниква от природата на самите послания. Всеки ден ние сме бомбардирани с информация и често се осланяме на собствената си интуиция, за да преценим дали нещо е правилно. Доставчиците на фалшиви новини могат да направят техните съобщения да изглеждат "истински" чрез няколко прости трика, които ни пречат да приложим нашите умения по критично мислене - най-вече да проверим надеждността на източника.

Ерин Нюман от Националния университет на Австралия, например, е установила, че най-обикновеното присъствие на снимка към даден текст увеличава нашето доверие в достоверността на написаното - дори кадърът да има нищожно отношение към казаното. Да речем, обща картинка на вирус, придружаваща някакво твърдение относно нов вид лечение, сама по себе си не представлява никакво доказателство, но ни помага да визуализираме цялостния сценарий. Приемаме този "естествена плавност" като знак, че твърдението е истина.

По сходни причини дезинформацията включва описателен език или ярки лични истории. Тя предлага и достатъчно познати на всички факти или личности, за да направи лъжата още по-убедителна, позволявайки ѝ да се свърже с досегашното ни знание.

Дори простичкото преповтаряне на едно твърдение - независимо дали чрез един и същи текст или чрез множество различни съобщения, може да подсили "истинността", като засили усещането за нещо познато, което ние бъркаме с фактическата точност. Така че колкото по-често виждаме нещо в нашия новинарски поток, толкова по-вероятно е да мислим, че то е вярно. Дори ако първоначално сме били скептични.

 

Споделяне преди замисляне

 

Тези трикове отдавна са познати на пропагандатори и търговци на дезинформация, но днешните социални мрежи могат допълнително да засилят нашата лековерност. Доказано е, че много хора инстинктивно споделят съдържание, без дори да се замислят за неговата коректност.

Гордън Пеникук, водещ изследовател на психологията на дезинформацията в Университета на Риджайна в канадската провинция Саскачуан, е провел анкета, предоставяйки на събеседниците си смесица от верни и лъжливи заглавия относно заразата от коронавирус. Помолени да преценят верността на конкретна новина, в 25% от случаите участниците посочвали фейкнюз като истина. Запитани дали просто биха споделили заглавието в социалните мрежи, около 35% отговорили, че ще предадат фалшивата новина нататък по веригата.

Вероятно умовете на тези хора са ангажирани повече да пресмятат колко лайка ще получат, отколкото дали споделената информация е вярна. "Социалните медии не стимулират истината - казва Пеникук. - Те стимулират ангажираност."

Или пък може би така се прехвърля отговорност на другите да преценят? Много хора споделят фалшива информация с някакъв вид колебливост отгоре, казвайки нещо от сорта: "Не знам дали това е вярно, но..." Те смятат, че ако има някаква истина, тя може да е полезна на приятели и последователи, а ако няма, е безвредна. Импулсът им е да споделят нещо, без да осъзнават, че самото споделяне може също да навреди. Дали ще е рецепта за домашно лекарство или разкритие на някаква злокобна правителствена тайна - перспективата за силна реакция от страна на контактите в списъка отвлича вниманието на хората от очевидния въпрос: Това вярно ли е?

 

Първосигнални реакции

 

Класическо психологично изследване показва, че някои хора са природно по-добри в потискането на първосигналните реакции. Това може да ни помогне да разберем защо други хора са по-податливи на фалшиви новини.

Изследователи като Пеникук използват метод, наречен "когнитивно-рефлексен тест" (CRT). За да разберете как работи, вижте следната загадка:

"Бащата на Емили има три дъщери. Имената на първите две са Април и Май. Как се казва третата дъщеря?"

Отговорихте ли Юни? Това е интуитивният отговор, който дават много хора. Но верният отговор, разбира се, е Емили.

За да стигнете до него, трябва да спрете и да потиснете мигновената реакция. Методът CRT не тества толкова суровия интелект, колкото е изпитание за умението на някого да прилага своя интелект, като обмисля нещата съзнателно и аналитично, а не разчита на интуиция. Хората, които не правят това, често са наричани от психолозите "когнитивни скъперници", тъй като те може и да разполагат със значим умствен резерв, но не го "харчат".

Когнитивната алчност ни прави податливи на много когнитивни отклонения и също така изглежда, че променя начина, по който консумираме информация (и дезинформация). По отношение на твърденията за коронавируса, например, Пеникук е установил, че хората, които дават лоши резултати на CRT, са по-малко прецизни в отсяването на вярната информация, като същевременно са готови да споделят всичко в социалните мрежи.

 

Да спрем разпространението

 

Осъзнаването, че много хора - дори интелигентни и образовани, имат тази "скъперническа" склонност да възприемат фалшивите новини за чиста монета, може да ни помогне да спрем разпространението на дезинформация. Но имайки предвид дълбочината на материята, разбивачите на митове не бива да са твърде сложни в обясненията си. Те трябва да представят доказателствата възможно най-просто - за предпочитане чрез снимки или графики, които визуализират по-добре идеите. Не може да се очаква, че шумна научна лекция ще донесе необходимия резултат.

При възможност тези разяснителни кампании трябва да избягват повтарянето на самите митове, тъй като това може да представи идеята като вече позната и да засили възприятията за нейната истинност. Разбира се, това невинаги е възможно. Но кампаниите могат да се опитват поне да акцентират повече върху фактите, така че те да бъдат по-запомнящи се от митовете, за да пробият евентуално в съзнанието на хората.

Когато става дума за нашето собствено поведение, ние трябва да се опитаме да се абстрахираме от емоцията и да помислим върху съдържанието, преди да го споделяме нататък. На слухове ли се основава или на научни доказателства? Може ли да бъде проследено до оригиналния източник? Как кореспондира със съществуващите данни? Авторът използва ли често срещаните логически заблуди?

Това са въпросите, които е редно да си задаваме - независимо дали публикацията ще предизвика лавина от лайкове, или може да бъде "полезна на другите". Съществуват някои доказателства, че всички можем да станем по-добри в този начин на мислене, ако се упражняваме.

Пеникук смята, че социалните мрежи могат да подтикнат потребителите да бъдат по-прецизни чрез сравнително проста намеса. В своите експерименти той е установил, че ако накара участниците да оценят фактическата точност на отделно твърдение, те започват да мислят по-критично за други и стават два пъти по-внимателни при споделянето на информация.

"На практика всяка медийна платформа може да осигури някакъв вид автоматично напомняне да помислим два пъти, преди да споделим. Всяка компания може да намери своя собствена надеждна стратегия", казва той.

Няма панацея. Подобно на опитите да ограничим самия вирус, ще се нуждаем от многостранен подход за борба с разпространението на опасна и потенциално животозастрашаваща дезинформация. И колкото повече се задълбочава кризата, толкова по-голяма ще бъде личната отговорност на всеки да ограничи заразата.

 

5G: конспирацията процъфтява

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

През последните няколко седмици светът би трябвало да се радва на чудесно здраве. Не защото си стоим вкъщи и не защото автомобилното движение в София се сви до нивото от 1976 г. Просто самолетите са на земята и вече три седмици никой не ни пръска със смъртоносната комбинация от химически агенти, бацили и вируси, известна като кемтрейлс.

Но не бързайте да се радвате! Тази програма за унищожение на човечество е прекратена, но в действие вече е друг коварен план - мобилните мрежи от пето поколение. Ако досега ни пръскаха от самолети, сега ни облъчват от антените на мобилните мрежи и не е сигурно дали шапките от станиол могат да ни спасят. 5G е новият кемтрейлс+коронавирус. 

И докато на много места в социалните мрежи конспиративисти разпалват страхове, на някои места по света гневни и уплашени  хора палят антени. Първите два пожара се случиха миналия четвъртък в Белфаст, Северна Ирландия и Бирмингам, Англия. Третият е станал в Ливърпул в петък. 

И в трите случая са запалени антени за 5G мрежи, и трите се разглеждат от полицията като възможни предумишлени палежи. Кметът на Ливърпул Джо Андерсън разкри, че е получавал заплахи, свързани с „причудливата“ теория, която се вихри из социалните мрежи. Във видеото от Белфаст се чува мъжки глас, който ругае 5G мрежите и после вика "Viva La Revolution". 

Страница във Фейсбук, създадена миналия четвъртък, е публикувала някои от тези кадри, заедно с насърчение към хората да повреждат антените - но социалната мрежа свали страницата в петък сутринта. В българския сектор на Фейсбук вече 2 години и половина си съществува група, наречена Stop5G Bulgaria с 66 428 члена (за сравнение членовете на групата „Румен Радев, достоен президент на България” са 32 000, а на STOPFAKE BULGARIA - 2000). 

От страницата на Stop5G Bulgaria е видно, че са търсили помощ от омбудсмана Мая Манолова и експертни мнения от Министерството на здравеопазването. Но резултатът е същият, както и когато  Румен Радев обеща, че ще назначи проверка за кемтрейлс. Членове на групата са инициирали петиция за незабавно спиране на всички дейности по въвеждането на 5G мрежи в България и засега са събрали почти 22 хиляди подписа. Властите мълчат. 

Във Великобритания властите не мълчат. Информацията, че "5G кулите играят роля за разпространението на болестта, е глупост. При това опасна глупост", заяви шефът на кабинета на Борис Джонсън. Директорът на Националната здравна служба Стивън Поудис добави, че цялата история с петицията за забрана на 5G мрежите е абсурдна и безскрупулна — „най-лошата версия на фалшиви новини”.

Теориите на конспирацията за 5G мрежите предхождат сегашния вирус. Като цяло те твърдят, че радиацията от телекомуникационните мрежи причинява различни заболявания на живеещите наблизо. Нито едно от тези твърдения не е подкрепено с научни доказателства. 

През последните дни и седмици пандемията COVID-19 изглежда дава нов тласък на тези теории. Според широко разпространени слухове - епидемия няма, всичко е опит за прикриване на симтомите, причинени от 5G мрежите. Конспирациите, свързани с 5G, са по-стари от тези за коронавируса, но откакто двете се срещнаха, те се разпространяват по-бързо от самия вирус. 

52

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Законът за фалшивите новини на ВМРО катастрофира

28.05.2020

СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

1865 14
Коронавирусът е най-смъртоносен във Великобритания

28.05.2020

Обновена

5329 36
Жена влезе с тачанка на Женския пазар

Коментари

Страници

Рама

Значи каквото кажем НИЕ е:

- правилна новина

- божествена истина

- неоспорим факт

- в имото на народа

- за доброто на всички

Каквото ПРОТИВОРЕЧИ на това, което твърдим ние е:

- хибридна атака

- терористична пропаганда

- иде от Русия/Китай/Путин (значи да са заклейми веднага, нама значение каво точно казва)

- дезинформация

- първосигнална реакция

- конспирация

„ВОЙНАТА Е МИР. СВОБОДАТА Е РОБСТВО. НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА“
И да обобщим - жалкото мат'рялче на ВВС потвърждава една друг мисъл на великия Оруел:

„Във времената на повсеместна лъжа да казваш истината – това е екстремизъм.“

И сега залягам... 👴

 

Rendeto

Да споделя лично наблюдение:

Далеч не само умни хора вярват на конспиративни дрънканици, в 'сий' форум има маса доказателства за това.

Johnny2965

Защо се бъркат понятията умен и високообразован?  Това са две различни неща!

Koчо

Авторът не можа да ме убеди в нищо. Дълго встъпление, малко психологически игрички и накрая 5G.

Дали са вредни, дали не са - той самият(тя)  знае ли? Аз не знам, но съм длъжен като мислещ човек да имам и опасения. Според автора, не трябва да е така. Лошо било да се съмняваш ;) 

Oxoboxo

Автора е прав в едно. Много фейкнюз ни залива от всякъде. Кое е вярно или не, ще разберем в последствие!

urupuchi

 Ерин Нюман от Националния университет на Австралия, например, е установила, че най-обикновеното присъствие на снимка към даден текст увеличава нашето доверие в достоверността на написаното - дори кадърът да има нищожно отношение към казаното.

 

БиБиСи не прави така. Дори когато показва резени от лимони към текст за развенчаване на здравни митове.

 

 

По сходни причини дезинформацията включва описателен език или ярки лични истории. Тя предлага и достатъчно познати на всички факти или личности

 

БиБиСи не прави така. Дори когато ни разказва за писателката Кели Броган.

 

 колкото по-често виждаме нещо в нашия новинарски поток, толкова по-вероятно е да мислим, че то е вярно.

 

БиБиСи не прави така. Дори когато го прави.

urupuchi

 

Директорът на Националната здравна служба Стивън Поудис добави, че цялата история с петицията за забрана на 5G мрежите е абсурдна и безскрупулна — „най-лошата версия на фалшиви новини”.

 

 

Това мнение на директора Поудис ли е или се основава на научни доказателства? Може ли да бъде проследено до оригиналния източник? Как кореспондира със съществуващите данни? Наистина ли няма някоя още по-лоша версия на фалшиви новини?

 

 

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

А кой казва кое да е фалшиво?

 

А в булгаристан проблема е в ежечастна сводка  едни числа за държане на робите в ямата.

 

 

Джиджи

А кой казва кое да е фалшиво?

Единствено този, който има достатчно акъл в главата си,

за да раздели сено от плява. 😊😝💃

Andrij

Вместо да публикувате такива безумия има прекрасни научно-популярни интервюта и статии по темата.На изявени учени от цял свят в областта на епидемиологията и вирусологията.Всеки интересуващ се може да научи много,а не фантасмагориите в които уж вярвали уж "умните".Абе,да не сте назначили някой от Блиц или ПИК в редакцията на "Сега"?

KTP

Изобщо не е манипулация да слагаш на една плоскост Кемтрейлс и 5G мрежите... па и не само тях. Въбоще, това електромагнитното излъчване си е много полезно за здравето... пълна конспирация е че може да е вредно. 

Колкото до корона вируса и що някой хора се съмняват... ми съмняват се, щото СЗО последните няколко пъти беше в ролята на Лъжливото овчарче. Спомняте си ужасният свински грип, нали? Или ужасите на еболата? Или може би сте ги забравили... щото всъщност не е имало защо да ги запомните... 

Гого

Малко уточнение за редакторите! 

Ако не са чели "матряла" то в Иран са се натровили с "метилов'" а не "етилов' алкохол!

С етиловия преди да се натровиш има много жесток махмурлук!

 

The Rowdy American

Защо умни хора вярват в конспирациите за коронавируса?

Противоречие в заглавието. 

mick

Просто моментът на появата на пандемията и резултатът от нея  помагат еднозначно на една държава в света. Особено в началото - при тази гигантска търговска война между САЩ и Китай.. След началото на пандемията - всичко което искаха САЩ се случи, даже много повече - всички страни изолираха Китай.

 

После по една случайност пандемията атакува Иран - едва ли не вторият по важност противник на САЩ..

 

После пандемията избухна с огромна сила в Италия - Европа.. - пак огромен търговски противник на САЩ.

 

И после изтърваха май положението.

 

Но в момента - всичко е в полза на САЩ и американския долар - ето сега печатат раздават заеми.. всички на тях чакат. 

 

https://www.economic.bg/bg/news/12/kak-etsb-naprav...

 

Rendeto

Горното мнение доказва тезата ми, че далеч не само умни хора вярват на конспиративни тъпотии.

GabroWitz

5G е съвременна концепция за безжична интернет мрежа, която да ускори преноса на данни до над 10 пъти. Новата мрежа изисква и допълнителни нови предаватели, което увеличава интензитета на лъчението. Технологията използва по-високи микровълнови честоти – от 2,6 до 28 GHz, в сравнение с 0,7 до 2,5 Ghz, които се използват от 4G. Тъй като по-високият честотен диапазон на 5G технологията означава по-малка дължина на вълната, тe  не могат да преминават толкова лесно през обектите и изисква инсталирането на по мощни антени(предаватели) на всеки няколкостотин метра, което е породило опасения за здравето на хората сред обществеността.


 Ако някой не вярва в това, да сложи някоя и друга мравка в микровълнова печка. Еспериментът е разработен и изпълнен от моето внуче, ух на дяда техника! (за битовите фурни честотата е 2,45 GHz)

 

Изобилието от информация е част от проблема
 Ето къде ги сърби г.....

Антей

 

Присъединяваме се, колега GabroWitz

 

и напълно споделяме мнението Ви! 

 

✌️

 

Иван111

Най-силния ход на Дявола бил, че убедил хората , че не съществува ...

Rendeto

А най-умния ход на едни тарикати бил да убедят група девианти, че бог съществува.

н16
снимка на н16

Защо умни хора вярват в конспирациите за коронавируса?

 

При което, въпросът може да се формулира и така:

"защо умни хора вярват в съобщенията за коронавируса"?

 


Доставчиците на фалшиви новини могат да направят техните съобщения да изглеждат "истински" чрез няколко прости трика, които ни пречат да приложим нашите умения по критично мислене - най-вече да проверим надеждността на източника.

Например, съобщава се, че болницата (Б1) е пълна с коронавирусно болни (кб), 

100 човека лежали по стаите  (кб1), и там вече били умряли 150 човека (кб2).

Съответно имаме информация И1, която се разпространява по всички канали.

 

Някой обаче (х1), познава (х2), който има контакт с (х3), който работел там. И го пита - "вярна ли е тая информация"? Получава отговор, че не е вярна. Нито толкова били умрели, а тия, които са - били със съвсем други заболявания.

 

Обаче нито (х3), нито (х1) могат да ни кажат, пък било и забранено, да разказват такива неща. Глоби, уволнение и т.н. Отделно, че няма и как - световните СМИ няма да им дадат място. Както и, не става дума само за 1 болница. А за много такива, както и за различни страни, езици и интереси.

 

Та въпроса в случая е, че ние нито можем да проверим, какво ни се съобщава.

Нито ще отидем там на място, за да проверим лично.

 

Общото на всички е, че не се води медицинска дискусия, а "политическа" (забрани и ограничения, "печатане" на още пари). Което и показва, че "проблема" е икономически, а не медицински.

 

emo1971

Всъщност статията е елемнтарно манипулативна. Имам чувството, че авторът и просто е попрочел някъде нещо за НЛП-то, но не е съумял добре да го осмисли, поради което съвсем пряко прилага предлаганите там формули за въздействие, напълно директно, без никаква креативност, фантазия и опит да бъдат прикрити... абе направо бих казал- чисто дърварски. Просто е взел и ни е представил първоначално няколко твърдения, за които абсолютно всеки здравомислещ човек, със сигурност би се произнесъл, че несъмнено са фейк, след което е привързал към тях и твърдението, за което на него самия много много му се иска, абсолютно всеки здравомислещ човек, и него да го определя еднозначно като фейк, независимо, че за фалшивата същност на това твърдение, не може да бъде посочено нито едно доказателство... даже напротив, съществуват редица симптоми, навеждащи на мисълтта, че е самата истина... или поне, много много по-близо до истината, отколкото е внушаваното ни от автора контра-твърдение, за което са му платили да бъде направено "истина"...

Ще се опитам да дам пример, който вероятно няма да сработи, ама кво пречи пък да пробвам!? Лично за себе си, а и за моите близки, аз също използвам едно природно лечение срещу... короната на вирусите... тъй да се каже. Работата е там, че моята баба навремето, също се занимаваше с разни природолечения... От малкото което помня, от нейните поучения е, че едно от най-добрите средства, срещу всякакви подобни грипоподобни и простудни вируси се явява... най-обикновената свинска сланина. И тъй, откак е почнала проклетата "чума", всяка сутрин си хапвам по няколко резенчета, или по англо-американски си пръжвам бекон, а и на лозето, вече на няколко пъти на барбекюто... сланинка с кожичка на дърсени въглища и пр. стандартни за подобни случай "дизифектанти" с гроздов произход... Ей СЕГА, преди да напиша последните изречения, ми хрумна да попрочета и из нета, дали пък и там няма нещо, за отличните антивирусни свойства на сланината и... ето част само първата публикация на която попаднах:

 

Сланината е продукт, сравнително богат на хранителни вещества, голяма част от които особено важни за нормалното функциониране на нашия организъм. Например, в състава свинската сланина могат да бъдат открити в завидно количество витамини (А, В3, В4, В5, В6, В12), минерали (натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк и селен), аминокиселини (сравнително голям брой аминокиселини, голяма част от които незаменими, като в най-голямо количество са аланин, аргинин, валин, глицин, пролин и треонин) и органични киселини (аспаргинова и глутаминова киселина).

и още:

 

В различни литературни източници се появиха данни, че сланината съдържа витамин F, който повлиява благоприятно дейността на имунната система и повишава съпротивителните сили на организма. Това от своя страна означава по-малко грипоподобни състояния през зимата.

Висококалоричният продукт съдържа и арахидонова киселина, известна със своята протективна роля за сърдечно-съдовата система.

Сланината съдържа и някои незаменими мастни киселини, като палмитинова и олеинова киселина.

всичкото туй взето оттук:

https://www.bb-team.org/articles/4277_slanina-pliu...

И тъй, макар да съществува малка надежда, но все пак би ми харесало, твърдението ми за добрите качества на сланината, като относително силно средство срещу короната на вирусите... да придобие популярност. Сигурен съм, че при подобен развой на събитията, това твърдение също ще бъде обявено за фейк... и дори ще бъде обвързано с други явни фейкове... примерно... ми те заради туй лани ги изпотрепаха свините, за да няма СЕГА достатъчно нашенска свинска сланина, на по-достъпни цени... та да си се самолекува народа, без да се ликвидира и икономиката...😁

 

 

 

 

 

Интервал

Стигнах доста след заглавието, чак до Би Би Си.

The Rowdy American

Както вече отбелязах (cf #11, мерси), въпросът "Защо умни хора вярват в конспирациите за коронавируса?" съдържа подвеждащо противоречие. 

Умни хора не вярват в конспирациите за коронавируса.

Вярващите в конспирациите за коронавируса не са умни.

Неумни хора вярват в конспирациите за коронавируса.

LPetrov

Умните хора не изключват никоя възможна хипотеза и си задават въпроси....неумните раудита дращят по форуми и раздават оценки от позицията на собствената си лаищина 😃

Сократя

Пропускаш най-очевидния вариант:

Всъщност не вярват, но изявяват мнение срещу парична помощ.

aporist

А защо някой вярва на ББС и други конспиративни МСМ?

The Rowdy American

А защо някой вярва на ББС и други конспиративни МСМ?

Ако знаех какво е ББС и МСМ, щях да опитам да отговоря.

aporist

Ми същото като BBC и MSM=масмедиа.

Защо хората вярват в конспиративни теории? Защото от 50, 60 се оказват истина.

The Rowdy American

Но в момента - всичко е в полза на САЩ и американския долар - ето сега печатат раздават заеми.. всички на тях чакат. 

Печатайте и вие. Юани, левове, тугрици, квачи, рубли.  

 

P.S.

A, сетих се. Няма търсене, няма предлагане. Има търсене ("всички на тях чакат") - има предлагане.

aporist

Фалшива новина.

През 2016 се заразих с Лайм. Лаймът е генно-модифицираната бледа спирохета, вече с наименование Борелиа Бургдорфери, наречена на името на създателя си Вилхелм/Уилям Бургдорфер. Той пък е един от 1600-те германски учени, забрани след Втора световна в щатите по операция Paper Clip(конспиративна теория).

За първи път заболяването е регистрирано в селцето Лайм, близо до Плъм Айлънд, където има био лаборатория на Пентагона.

Ние сме членове на НАТО и респективно, съюзници. И като сме съюзници, какво правят кърлежи заразени с Лайм в България, и около моята къща? И как са долетели от селцето/биолабораторията Плъм Айлънд (а може би лаборатория Лугар?) до България?

А чумата по свинете? А чумата по овце и кози, а генно-модифицираната Кандида Аурис. Ако седна да изреждам, няма да ми стигне сайта.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×