facebook
twitter

Наблюдател

Избори

Властта ползва Европа като алиби, за да не говори за България

Целта на Истанбулската конвенция е да се създаде мониторингов бизнес за неправителствените организации, смята кандидатът за евродепутат от БСП Иво Христов
2396
Иво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул. Завършва средно образование в Athénée Royale в Брюксел през 1988 г., а висшето си юридическо образование в СУ "Св. Климент Охридски". Христов е преводач на множество романи на Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Андре Жид, Филип Джиан, Тонино Бенакиста. Работил е като журналист в RFI-България, НТВ, БНТ и в сп. Europe Magazine, издавано в Париж (2000-2001 г.). Създател на сдружение "Солидарна България". Преди да влезе в листата на БСП за евродепутати беше началник на кабинета на президента Румен Радев. Владее френски, английски, руски и испански език.

- Г-н Христов, ваши опоненти непрекъснато напомнят, че сте определяли червените като „чеверме социалисти”. Какво промени отношението ви към партията?

- А вие виждате ли друга партия, която може да предотврати установяването на диктатурата на Борисов? Той ръководи безгласната си парламентарна група, правителството, службите, упражнява влияние върху съда и прокуратурата, раздава пари от хазната по своя воля. Привиква шефове на спортни федерации, генерали и митрополити да му благодарят за отпуснатите суми от бюджета. Финансираните от него медии представят всяко негово служебно задължение като вид благоволение. „Борисов дава еди-колко си милиона“, „Борисов нареди“, „отсече“, „разпореди“, „прати самолет“ и т.н. БСП е единствената надежда да спрем узурпирането на властта, което би обезсмислило всички следващи избори. ГЕРБ просто ще си ги купи. Съвсем официално, с нашите пари от бюджета.

Критикувал съм БСП, но винаги съм бил част от левицата. Когато критикувах Първанов, ме упрекваха, че той бил „ляв“, „наш“, не бивало. Както виждате, днес той пиратира името „Коалиция за България“ и се явява с него на изборите. Аз ли съм бъркал, или съм го написал твърде рано? Убеден съм, че болшинството хора вляво споделят критиките ми. Разбира се, БСП не е идеална и аз не се отказвам от написаното, но е видно, че левицата доста се промени и днес проявява самостоятелност, за което дори я упрекват.

Как ще помирите позицията на ПЕС и тази на БСП по повод Истанбулската конвенция?

- БСП отхвърли конвенцията въпреки натиска от много страни. Чу гласа на хората, а това е глас на здравия разум. Конвенцията е зле написан документ, с нееднозначни понятия, което е юридически недопустимо. Тя няма да повлияе върху домашното насилие. Целта е да се създаде мониторингов бизнес за неправителствените организации.

Конституционният съд, в който заседават пет дами, обяви конвенцията за противоречаща на конституцията. Полезни идеи като изграждането на кризисни центрове могат да се възприемат и без конвенцията.

Подредбата на листите на БСП предизвика тежки разногласия в партията и създаде впечатление за дълбок вътрешен конфликт между бившия лидер Сергей Станишев и настоящия Корнелия Нинова. Това разцепление отслабва ли шансовете на нейната евролиста?

- Листата бе демократично обсъдена и утвърдена. Което май не се случи в никоя друга партия. Демокрацията има своите неудобства, но е за предпочитане пред казармената партийност при опонентите.

БСП продължава да твърди, че е „автентичната лява партия” в България. Смятате ли, че това е истина? Има ли „фалшива левица”, след като се говори за „автентична левица”?

- Лявото и БСП са неразривно свързани. Дори когато БСП загърбва левите принципи, както го стори с плоския данък, огромната маса от леви избиратели й остават верни. БСП няма монопол върху левите идеи, но онези, които претендират, че ги изповядват, трябва да се преборят за някаква легитимност. Без нея те са само идейни говорители, не и политически актьори.

Предизборната кампания на БСП прилича повече на кампания за предсрочни парламентарни избори. Това почтено ли е спрямо избирателите, на които все пак предстои да гласуват за Европейски парламент?

- Това е единственото честно поведение. Националният залог на изборите надхвърля европейския. Непочтено е да си говорим за дигитализация в Европа, а да бавим електронното правителство у нас. А това прави ГЕРБ. Да говорим за европейска отбрана, а да затриваме армията. А това прави ГЕРБ. Да разсъждаваме за европейския прокурор, а да прикриваме поголовната корупция у нас. Да се стремим към Шенген, докато по плажовете ни изплуват пратки кокаин. Властта ползва Европа като алиби, за да не говори за България. Но България е част от ЕС, всеки български проблем попада в европейската рамка и всеки старец в обезлюдялата Странджа е също толкова европеец, колкото е Юнкер.

Мнозина смятат, че традиционната левица е изчерпана – програмно и идеологически, и не може да предложи новаторски решения на проблемите, с които се сблъсква Европа. Могат ли БСП и ПЕС да отговорят на подобно предизвикателство?

- Тъкмо обратното. Глобализаторската десница очевидно е изчерпана, щом се отмята от принципите на свободната търговия и саморегулиращия пазар, залага на санкции и протекционизъм. Пораженията за хората и екологията са очевидни. Левицата трябва да защити социалната държава. С какви пари, питат десните? Със законодателство срещу офшорните зони, където изтича богатството в момента, с такса върху финансовите трансакции. Глобалното казино опустошава производствения сектор. Всичко това е в програмата на БСП. С инвестиции в образованието и науката, което прави Азия и вече бере плодовете на тази дългосрочна стратегия. Убеден съм, че икономическият растеж трябва да бъде заместен от Индекса на човешкото развитие на ООН като основна референция. Растежът се разпределя неравномерно, а човешкото развитие отчита много здравни, образователни и други параметри и дава много по-достоверна картина.

За повечето избиратели Европейският парламент е далечна институция с мъгляви функции и още по-неясна ефективност. Как виждате неговото бъдеще в институционалната структура на обединена Европа?

- ЕП трябва да чува гласа на хората. За целта трябва да се облекчи процедурата по внасяне на петиции, да се снижи прагът им. Да се промени езикът, на който Брюксел общува с европейците. Старая се да го правя при срещите с гражданите, които не разбират нищо от брюкселския жаргон. Разбира се, един парламент трябва да има пълноценно право на законодателна инициатива. Належащи са мерки за борба с лобизма в Брюксел. Корпорациите прокарват закони, споразумения и продукти, които опустошават здравето и природата. Случаят с „Глифозат“, измирането на пчелите, борбата около допускането на ГМО илюстрират проблема.

Смятате ли, че евродепутатите от различни партийни семейства трябва да бъдат единни, когато стане въпрос за националните интереси на страната, която ги е изпратила в Страсбург, или по-скоро трябва да се ръководят от убежденията си – лични и политически?

- Националният интерес би трябвало да е част от убежденията им. Там, където той е атакуван, те трябва да действат единно. Има теми, по които различията са неизбежни.

Подкрепяте ли идеята за обща европейска отбрана?

- Считам я за необходимо условие за еманципацията на ЕС от САЩ. В случаи като Сирия и Венецуела съюзът следваше американската позиция, защото военната му слабост не му позволява самостоятелна външнополитическа воля. Не бива да сме заложници на чужди грешки.

- С какво вие лично бихте могли да допринесете в Европейския парламент – и за Европа, и за България?

- С отстояване на позициите, които вече изложих. За мен важен е човекът: неговата свобода, доходи, сигурност, възможност за образование и съхраняването на природата. През тази призма бих оценявал всеки въпрос.

Премиерът Бойко Борисов твърди, че има добри отношения с Румен Радев, и обвинява вас всеки път, когато държавният глава отправи упреци към неговото управление...

- Ако Борисов си вярваше, нямаше да поръчва и дирижира постоянните интриги срещу президента и дори срещу близките му. В ГЕРБ няма самодейност. Там целуват ръка на лидера, виждали сме го. Всичко е по волята на Борисов. Президентът се държи строго институционално, както го изискват законът и политическата етика.

Още

Патриотите, БСП и ДПС наложиха на ГЕРБ да вдигне рязко партийната субсидия

05.12.2019

2340 37
БСП предлага субсидиите за БНТ и БНР да са процент от БВП

05.12.2019

156 4
БСП-София предлага булевард или площад "Стефан Данаилов"

02.12.2019

969 45
×