facebook
twitter

Наблюдател

US образование само за избрани и богати

Знаменитости и богаташи давали подкупи, за да настанят децата си в елитни университети като Станфорд и Йейл, което е било в ущърб на обикновени младежи
1131
ЕПА/БГНЕС
Един от замесените в скандала - предприемачът Робърт Флаксман (вдясно), напуска федералния съд в Лос Анджелис, където се гледа делото.

В началото на март откъм Съединените щати гръмна една новина, която за пореден път показа, че корупцията наистина не знае граници. Оказа се, че прокуратурата в Бостън е повдигнала обвинения срещу най-малко 50 известни личности в САЩ - бизнесмени и холивудски звезди, които са давали подкупи на реномирани американски университети като тези в Станфорд, Джорджтаун или Калифорнийския университет в Лос Анджелис с цел да осигурят на децата си място за следване. Чрез посредник към тези и други елитни висши учебни заведения са изтекли общо 25 милиона долара от 2011 г. до февруари на т.г. Това е най-голямата измама от този вид, срещу която американското правосъдие е повдигало обвинение. Схемата е действала по изпитан начин - децата на знаменитости са били включвани в списъци с надарени спортисти, каквито обаче те в действителност не са били. Това им е гарантирало, че

 

ще бъдат приети да следват независимо от оценките

 

на приемните тестове. "Всеки студент, приет по този начин, е ощетил някой друг млад и честен човек, заслужаващ да следва", аргументира се прокурор Андрю Лелинг.

Сред знаменитостите с повдигнати обвинения са актрисите Фелисити Хъфман от "Отчаяни съпруги" и Лори Лафлин от "Пълна къща". Лафлин и съпругът ѝ - модният дизайнер Мосимо Джанули, са обвинени, че са платили подкуп от 500 000 долара, за да бъдат записани двете им дъщери в отбора по гребане в Южнокалифорнийския университет. Звездата от сериала "Отчаяни съпруги" Фелисити Хъфман е обвинена в заговор за извършване на измама, за което престъпление може да получи до 20 години затвор. От брака си с актьора Уилям Мейси тя има две дъщери. Фелисити е обвинена, че е платила 15 000 долара подкуп, за да бъдат манипулирани резултатите от приемния тест SAT, държан от по-голямата ѝ дъщеря. Хъфман вече се яви в съда в качеството на обвиняема, но бе освободена под гаранция от 250 000 долара. Съпругът й също е обект на разследване, макар че засега не е обвинен. Първото изслушване по делото им бе на 29 март в Бостън.

В скандала са замесени и инвеститори от Силициевата долина, шефове на фирми и предприемачи, както и един голям производител на вина.

Организатор е била малка компания за подготовка за колежи, базирана в Нюпорт Бийч, щата Калифорния.

 

Тя е давала подкупи на спортни треньори, служители

 

на администрацията, фалшиви участници в тестове и дори за манипулирани снимки, за да вкара в елитни колежи и университети деца на богати родители. За основен организатор на престъпната схема се смята Уилям Сингър, на 58 години, който вече се призна за виновен по обвиненията, повдигнати от федералната прокуратура в Лос Анджелис. Според властите родителите са плащали на този мъж за услугите му с пълното съзнание, че ще разпредели парите до служители в елитните учебни заведения.

Разплитането на скандала тръгна от самопризнанията на бивш треньор по футбол в Йейлския университет, който също се признал за виновен. Подкупите са били плащани от консултантска фирма от Калифорния и са били представяни като дарения. Разследващите органи смятат, че ръководствата на въпросните висши учебни заведения не са замесени в корупционната схема. В много от случаите и децата на въпросните знаменитости не са знаели за машинациите на своите родители. Схемата била проста, но ефективна. Срещу солидни подкупи малката компания за подготовка за изпити осигурявала безпроблемно влизане в елитните университети. Организаторът на престъпната мрежа бил Уилям Сингър действал чрез посредници. Тарифите му били различни, но понякога надхвърляли дори 6 млн. долара. Той умело вкарвал децата на клиентите си в Йейл, Станфорд, Джорджтаун и други елитни висши заведения.

 

Сингър успявал дори да подмени резултатите от изпитите

 

В един от телефонните си разговори той обяснява на клиент: "Ние се занимаваме с това да помагаме на децата на най-богатите семейства в САЩ да постъпят в университет". Според документи на обвинението измамникът е дал показания против всички, с когото е работил и на когото е помагал. Една от услугите на Уилям Сингър е било манипулирането на тестовете SAT и ACT, с които се кандидатства в американски колежи и университети. Тази услуга е струвала на родителите от 15 000 до 75 000 долара. В началото, по съвет на Сингър, децата получавали отлагане на полагането на изпита под предлог за трудности в обучението. След това избирали за място на провеждане на теста две училища в Тексас или в Калифорния, където измамникът имал познати в администрацията. Друг участник в схемата в деня на изпита или давал на децата правилните отговори, или поправял грешките след теста, а понякога и дори сам правел теста вместо тях. За всеки тест той получавал около 10 000 долара. Именно в такава схема е участвала и актрисата Фелисити Хъфман. В края на 2017 г. срещу 15 000 долара Сингър помогнал на дъщеря ѝ да получи добър резултат на теста SAT. Според документите в преговорите на Хъфман със Сингър участвал мъжът ѝ - актьорът, номиниран за "Оскар" Уилям Мейси. По неизвестни причини срещу него обаче обвинения не са повдигнати. Уилям Сингър гарантирал постъпването в даден университет, договаряйки се най-вече с треньорите от учебното заведение. Сътрудниците на организацията на Сингър подправяли данни, включително и снимки, на които уж били заснети техни занятия със спорт. Понякога фалшивите снимки били правени от самите родители. По този начин той е помогнал за постъпването на дъщерите на актрисата Лоли Луглин. Момичетата са приети в университета в Южна Калифорния като участнички в отбора по гребане, макар че те никога не са се занимавали с този спорт. За доказателство родителите изпратили на Сингър снимки на дъщерите им, докато се занимават на гребен тренажор. Семейството му превело 500 000 долара. Съдът е определил гаранция за бащата в размер на един милион долара. През 2016-2017 година по-малката дъщеря на актьорите Оливия, която води блог за красота в Youtube, беше критикувана заради думите си, че ученето не е интересно и възнамерява да посещава преди всичко купоните и спортните мачове. След редица критики, свързани с това, че много млади хора в САЩ не могат да си позволят висше образование, момичето се извини. След новите разкрития за нейното участие в корупционната схема Оливия е затрупана с обиди в социалните мрежи. Срещу децата няма да бъдат повдигнати обвинения. От Министерството на правосъдието на САЩ са заявили, че учебните заведения сами ще решават как да постъпят със своите студенти.

 

---КАРЕ---

Прокурорът Андрю Лелинг разкри, че срещу 400 000 долара треньорът на женския отбор в Йейл е одобрил кандидатурата на момиче, което дори не играело футбол. За услугата родителите платили на Сингър 1.2 млн. долара. Срещу него са повдигнати 4 обвинения, включително пране на пари и изнудване. Актрисата Фелисити Хъфман дори вписала сумата в данъчната си декларация като „дарение за благотворителност“.

Специалният агент на ФБР Джо Бонаволонта заяви: "Не бъркайте - не става въпрос за родители, които са искали да направят най-доброто за децата си. А за родители, които са пръскали богатството си, за да мамят системата и буквално да купят образованието на децата си". До процеса Хъфман няма право да напуска страната. Ако вината й бъде доказана, актрисата може да получи 20-годишна присъда. Пред подобни заплахи са изправени и другите родители.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Страхът от фалшивите новини е не по-малко вреден от самите тях
Бурята Бари в САЩ се укроти до тропическа депресия

15.07.2019

187 3
Китай ще проведе военни учения близо до Тайван

14.07.2019

950 2

Коментари

JKMM
снимка на JKMM

Друг разказ за същия случай, но пречупен през призмата на личния опит:


Икономически преглед с Ричард Улф, март 2019 - първа част  https://www.youtube.com/watch?v=xfHga-Q7e4E&t=183s

от 3:03 до 17:22 (макар че си заслужава да се изгледа цялото видео).

Влез или се регистрирай за да коментираш

×