facebook
twitter

Наблюдател

Този коронавирус не прилича на никой друг

Безпрецедентните мерки на тотална изолация и блокади засега не дават резултат. За ваксина ще са нужни поне 18 месеца
14249
 ЕПА/БГНЕС
Паниката вече обхваща света - Италия

През май 1997 г. 3-годишно момче се разболява от нещо, което прилича на обикновена настинка. Когато обаче симптомите - възпалено гърло, температура и кашлица - упорстват шест дни, момчето е отведено в болница "Кралица Елизабет" в Хонконг. Там кашлицата му се влошава и то започва да се задушава. Въпреки интензивните грижи, детето умира.

Озадачени от бързото му влошаване, лекарите изпращат проба от слюнката на момчето на китайското здравно министерство. Стандартният протокол обаче не успява да идентифицира вируса, причинил заболяването. Главният вирусолог решава да изпрати пробата на колеги в други страни.

В Американския център за контрол на заболяванията в Атланта слюнката на момчето от Хонконг чака един месец реда си. Резултатите накрая потвърждават, че това е вид инфлуенца - вирусът, убил най-много хора в историята на човечеството. Но видът до този момент не е срещан у човека. По-късно вирусът - вид птичи грип - ще бъде кръстен H5N1. Открит е 20 години по-рано, но до този момент е известно да се предава само по птиците.

Когато вирусът е идентифициран, вече е август. Учените бият тревога по целия свят. Китайското правителство бързо ликвидира 1.5 млн. пилета. Новите случаи на грип се наблюдават и изолират. Към края на годината случаите на птичи грип у човека са 18. Шестима умират. Глобалният отговор на заразата се приветства като успешен и H5N1 не се появява отново години наред.

Донякъде овладяването на заразата се дължи на факта, че заболяването преминава особено тежко - заразените са видимо и изключително болни. Смъртността при H5N1 е около 60%, с други думи - ако го хванеш, то вероятността да умреш е голяма. И въпреки това от 2003 г. насам вирусът е убил само 455 човека. Далеч "по-леки" грипни вируси убиват под 0.1% от заразените, но са виновни за десетки хиляди смъртни случаи всяка година.

Тежкото протичане на болестта означава и че заразените могат лесно да бъдат установени и изолирани, както и че в най-тежките случаи бързо настъпва летален изход. Тези хора не се разхождат наляво-надясно с леко неразположение, пръскайки вируса сред други хора.

Новият коронавирус (SARS-CoV-2) може да причини тежки дихателни проблеми. Заболяването (известно като Ковид-19) към момента показва под 2% смъртност - по-ниска от повечето други епидемии, които предизвикват глобален отзвук. То обаче

 

предизвиква тревога именно поради ниската смъртност, а не въпреки нея.

 

Коронавирусите приличат на грипните вируси по това, че и двата вида са с едноверижна РНК. Четири вида коронавируси често заразяват човека, причинявайки настинки. Смята се, че тези вируси са еволюирали у човека, за да оптимизират разпространението си - те разболяват, но не убиват приемника си. За разлика от тях, предишните две епидемии от нови коронавируси - SARS (Тежък остър респираторен синдром - ТОРС) и MERS (Близкоизточен респираторен синдром) — идват от животни, както и H5N1. Тези заболявания са фатални за човека. Леките и асимптоматични случаи са изключително редки. Ако бяха повече, то заразата щеше да се разпространи далеч по-мащабно. В крайна сметка обаче SARS и MERS убиват по около 1000 души.


Ковид-19 вече е виновен за двойно повече жертви и броят им расте.
 

Вирусът е толкова особен, с такъв специфичен характер, че не прилича на никой друг от вирусите, пленявали някога вниманието на човечеството - той е смъртоносен, но не прекалено смъртоносен. Разболява хората, но не по предсказуеми, лесни за идентифициране начини. Миналата седмица 14 американци дадоха положителни проби на круизния кораб край Япония, въпреки че се чувстват добре - именно фактът, че той понякога не се разкрива с никакви симптоми, го прави толкова опасен.

 

Реакцията в световен мащаб е безпрецедентна по скорост и мобилизация на ресурси.

 

Новият вирус беше идентифициран изключително бързо. Геномът му бе разчетен от китайски учени и споделен с целия свят в рамките на няколко седмици. Глобалната научна общност обменя клинични и генетични данни на нечувано досега ниво. Вече се разработва ваксина, Китай въведе драматични мерки, а СЗО обяви извънредно положение. Всичко това се случи много по-бързо от времето, което през 1997 г. отне дори само да се изолира H5N1. И въпреки това заразата продължава да се разпространява.

Професорът по епидемиология от Харвард Марк Липсич, като всеки свой колега, е много предпазлив в изказванията си, затова още по-стряскащо звучи прямото му изявление, че

 

"най-вероятно заразата няма да бъде овлядана".

 

Ограничаването е първата стъпка към всяка епидемия. В случая с Ковид-10 през януари Китай започна да отцепва от света все по-голяма територия около епицентъра на заразата - Ухан, изолирайки 100 млн. души, на които бе забранено да напускат дома си. И въпреки това вирусът вече е в 24 държави.

Въпреки очевидната неефективност на подобни мерки - особено на фона на тяхната несъразмерно голяма социална и икономическа цена - подобни блокади ескалират по целия свят. Но дори перфектна изолация не би могла да попречи на неизбежното разпространение на вируса. Изследването на хора, които вече са тежко болни, не е най-добрата стратегия, ако човек разпространява вируса без дори да проявява симптоми, които да го накарат да остане вкъщи да се лекува.

Липсич смята, че

 

в следващата една година 40 до 70% от хората по света ще бъдат инфектирани

 

с вируса, който причинява Ковид-19. Но, подчертава той, това не означава, че всеки от тях ще развие тежка форма на заболяването. "Много хора вероятно ще го прекарат леко или дори асимптоматично", казва той. Както и при грипа, който често е животозастрашаващ за хора с хронични заболявания и в напреднала възраст, повечето случаи преминават без лекарска намеса (14% от грипноболните нямат симптоми на заболяването).

Липсич не е сам в прогнозите си, че вирусът ще продължи да шества по света. Все повече учени смятат, че резултатът от настоящата истерия ще бъде ново сезонно заболяване - пети вид коронавирус. При другите четири

 

не е известно да се формира имунитет за дълго време.
 

Ако този е от същия тип и заболяването продължи да бъде толкова сериозно колкото е сега, то сезонът на грипа и настинките може да стане сезонът на грипа, настинките и Ковид-19.

На този етап не знаем колко души са заразени. Прогнозите за разпространението на вируса зависят от това колко заразно е заболяването в леката си форма. Тези дни китайски учени съобщиха за случай на асимптоматично разпространение на вируса - от пациент с отрицателни резултати на теста. Тяхното заключение е, че ако това не е някаква странна аномалия, то "овладяването на разпространението на инфекцията ще бъде проблематично".

Първоначално лекарите в САЩ бяха съветвани да не тестват хора, освен ако не са били в Китай или не са контактували с човек, който е заразен. В последните дни обаче Центърът за контрол на заболяванията обяви, че започва скрийнинг на жителите на пет американска града в опит да добие по-реална представа за присъствието на вируса на американска земя.
 

Тестовете обаче не са широкодостъпни.

 

Към момента само лаборатории в Калифорния, Небраска и Илинойс могат да ги правят.

При толкова оскъдна информация е трудно да се правят прогнози, но глобалната надпревара за откриване на ваксина е в ход. В средата на януари малката фармацевтична компания "Иновио" обяви, че е открила ваксина за новия коронавирус. Това твърдение обаче е технически невярно. Като всяко друго лекарство, ваксината също трябва да премине през дълга процедура на изпитания, преди да бъде одобрена за употреба. Тази и друга компании всъщност успяха да копират парченце от РНК-то на вируса, което един ден може да се окаже работеща ваксина. Да се обяви това за пробив обаче е като да обявим нов хирургичен метод само защото сме наточили скалпела.

Разработката на ваксини е колкото наука, толкова изкуство. Ако всички парченца от пъзела съвпаднат,

 

вероятно ще минат 12 до 18 месеца преди да имаме одобрен продукт.

 

А след това предстои да се преодолеят предизвикателствата на производството и разпространението, сред които има и съвсем нови като затваряне на граници, заводи, липса на работна ръка и пр.

С други думи, не можем да възлагаме цялата си надежда на ваксините. Дълги години сме подценявали разработката на антивирусни препарати, ваксини и други ключови инструменти поради липсата на необходимост. Тези дългосрочни инвестиции обаче са ключови. Достъпът на критични региони до тези ресурси не е просто въпрос на благотворителност, а на ефективна политика. През 2009 г. например Мексико беше едно от огнищата на епидемията от H1N1. Австралия нямаше проблеми, но местното правителство забрани износа на фармацевтични продукти, докато не се изпълнят заявките за ваксини в страната. Колкото повече бариери се издигат по света и различни държави влизат в режим на оцеляване, толкова по-трудно става да се направят трезви преценки на риска и ефективно разпределение на ресурси - от ваксини до маски, храни и дори сапун.

Италия, Иран и Южна Корея са последните горещи точки на заразата. Много страни предприемат мерки за изолация и тотални блокади, въпреки че безпрецедентното затваряне на Ухан не показа да е ефективно, а напротив - разкри сериозни потенциални проблеми. Действия за ограничаване на заразата несъмнено трябват, но повсеместната забрана на пътуванията, затварянето на цели градове и блокирането на ресурси за вътрешна употреба не са реалистични решения на кризата. Всяка подобна мярка носи на свой ред рискове. В крайна сметка реакцията на пандемията изисква отваряне на граници, а не тяхното затваряне - рано или късно ще трябва да забравим надеждата, че някой ще бъде подминат от кризата; тя е наш общ проблем.

Ключови думи:

коронавирус, ваксина
25

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ваксината да се изпробва в Африка, предлагат френски лекари

05.04.2020

3900 25
Ваксина срещу туберкулоза може да помогне срещу коронавируса

01.04.2020

20553 18
Sanofi обеща ваксина срещу Covid-19 в рамките на 18 месеца

28.03.2020

1691 8

Коментари

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...хора и журналисти...спрете се с този коронавирус...това си е вирус като вирус...нещо като птичия и свински грип, който вече премина през наште земи...разликата е само, че ако при другите видове вирус смъртността е 1% тука е 2%. Загиват само хора със слаба имунна система и други заболявания...

 

...спрете се с тази истерия...не побърквайте хората...живейте си нормално...

 

...кой печели от тази истерия..?...медиите...лекарите...фармацевтиката..???

 

...пораженията от тази истерия са хиляди пъти по-големи от самия вирус...

 

 

slaughter
снимка на slaughter

Много ми е чудно как можеш да четеш и нищо да не си разбрал след това. Изобщо пропете ли текста?

mi6osp.

Част от тези неща вече бяха публикувани и откоментирани като измислици и конспиративни теории .

Едва ли някога ще се изясни кой, къде и кога е създал вируса, като е ползвал най-съвременна наука, технологии и най-добрите учени. 

Този  вирус е оръжие, създадено, за да се преформатира света  без ядрена война т. е прекрасния ни свят да остане годен за безпроблемно обитаване на тези, които са се запасили предварително със сигурна ваксина срещу болестта .

Разбира се, ваксината може да бъде продадена, но какво е планина пари пред един свят  само за избрани. 

 

 

 

jovani
снимка на jovani

Мишо, какво пушиш? Или си на гъбки?

mi6osp.

Глупакът винаги съди за другите по себе си.

cymen

Яко. Сезонът на настинките -> на настинките и грипа -> на настинките, грипа и коронавируса -> ...

 

Toва мяза на ЛГ -> ЛГБ -> ЛГБТ -> ЛГБТ+

 

 

Nick F

За някои всичко има фалическа форма, та така и ти.

PlaNed
снимка на PlaNed

заболяването преминава особено тежко - заразените са видимо и изключително болни.

Хора, подкрепете комичната джуркалустика! 

Вишински

Хора, спрете с тази тъпотия за измислените и създадените в лаборатория вируси.

 

Дали осъзнавате какво всъщност казвате? Май не.

 

Вие казвате, най-спокойно и без да ви мигне окото, че човечеството е способно да създава живот в лаборатории. И едва ли не се прави масово, и едва ли не е по силата на фармацевтични компании.

 

За последното столетие едни от най-големите умове на Земята са се опитвали, и все още се опитват да направят това. Да създадат живот, да направят нещо живо от нежива материя. Те са скромни: чак толкова голямо нещо като клетка, като бактерия знаят, че не могат. Но на вирус ще се радват.

 

Пробвано е какво ли не. Най-съвременни технически средства, най-щедро финансиране. Най-големите умове, най-добрите лаборатории. Резултатът - нищо, нищо и пак нищо.

 

Това е вечният коз на теолозите. И на катеолическата църква. Те осмиват, понякога ехидничат с тези опити. Казват - при все, че сте блестящи умове, вие сте глупаци. Защото се опитвате да направите непостижимото. Не е по силите ви, няма и да бъде. Само бог може да прави живот. И така нататък.

 

Засега теолозите са прави. Никога, никъде, на никого това не се е отдало.

 

Вие представяте ли си някоя лаборатория някъде да постигне това? Че нали това ще е Откритието! Нищо няма да може да се сравни с него, това би променило всичко: и бъдещето, и перспективите пред човечеството. Дори миналото ще се промени. И авторите на подобно откритие, което ще ги направи милиардери за 24 часа, ще се занимават с такива паешки работи като ваксини? Или да носят вируси под шлиферите си и тайно да ги хвърлят в рейса?

 

Недейте! Айде малко повече разум, а?

XCAZER

Съгласен съм с вас, но пък е напълно възможно да се вземе даден коронавирус и да бъде генно модифициран. Трудно е да се предвиди какъв ефект би имала дадена мутация, така че трябва да се работи на принципа проба грешка, т. е. да се направат хиляди различни мутации и всеки път да се тества вируса за способност за пренасяне от човек на човек, вирулентност и т.н. Например вече е правено с вируса на грипа, от екипа на A. Osterhaus (Airborne transmission of influenza A/H5N1 virus between ferrets, Science. 2012 Jun 22;336(6088):1534-41. doi: 10.1126/science.1213362..) и с този на морбили. Но това, че нещо е възможно не означава, че някой го е направил. А пък теориите, че е създаден и разпостранен умишлено от хора, които разполагат с ваксина срещу него говори за много сериозно психично разтройство у хората които ги подкрепят и разпространяват...

Justinian2
снимка на Justinian2

Вишински , по-малко патос , повече просветеност човече ! Кой говори за "създаване на живот"  ?? Къде си ги чел тия ? Има само хипотези , предположения , подозрения , че КоВид 19 може да е продукт на генно инженерство ! Да е създаден в лаборатории (военни) , че се ползва за поразяване на вражески държави , конкурентни икономики ! Биологическо оръжие. Нима твърдите че не съществуват биологически оръжия ? ? Днешната молекулярна биология , вирусулогия , генетика ... са на равнища , когато "човъркането" в геномите е напълно по силите ! И ако при по-сложните организми това човъркане е с неясни , не винаги предвидими резултати , то "бъркането" в РНК на един вирус е напълно постижимо. А след съответните опити с мутантите , които се получават , могат да се селектират щамове с точно определени "търсени" характеристики ! И ако това се прави от военни специалисти , не е трудно да се досетим с какви цели биха се изплзвали подобни микроорганизми ! От ВСВ насам се знае че военните лаборатории на водещите военни сили съхраняват силно патогенни микроби , някои от които са официално изкоренени като болести ! И ги съхраняват за биологично оръжие , пр една ТСВ - такива са вирусите и бактериите на Вариолата (едрата шарка) , която е ликвидирана като заболяване от десетилетия , добре познатия антракс , сибирската язва и др... Нима подценявате злия разум , който стои зад това ? Нима мислите че с не много инвестиции не могат да се създават и нови микроби , не толкова патогенни , но които могат да се използват в мирно време като икономическо оръжие ? Специално САЩ са доказани "лидери" в тези разработки от много години ! Например - след кубинската революция едно от малките износни пера на Куба са тютюневите продукти , пурите. САЩ им "внасят" вирус по тютюните , който до 1970 просто им съсипва реколтите ! Има още доста примери от историята , където уликите водят все в една и съща посока. Та днес какво се е променило ? Разбира се , преки доказателства че КоВид 19  е изкуствено създаден , засега няма. Аз съм уверен че няма и да се намерят. Щото ако е човешко дело , то тези "човеци" са си свършили пъклената работа топ-професионално. Не са оставили следи. А самият вирус хем е нов , хем е от добре позната група , и вече е имало подобни епидемии от негови предшественици...с една дума следите са непроследими. Но има косвени улики. Кой е поразен ? Кой не е (минимално е) поразен ? Кой губи икономически ? Отговорите на тези въпроси са видими от сега , макар епидемията съвсем да не е в края си.

XCAZER

Хайде поредният специалист по микробиология и конспирация.

"бактерии на вариолата" - те такова животно нема, вариолата е вирус, не бактерии. Разликата е горе долу като между компютри и компоти...

Ама иначе сме наясно кое как и колко лесно се "човърка"...

Каубой
снимка на Каубой

Ако...човъркането...злия разум /естествено ЗНАЕМ кои са!/...САЩ! пъклени дела... видими отговори...

Обсесия , другарю седларов. Милиционер, роднина, милиционер...пийте по редовно! Нямя да ви хване!

Justinian2
снимка на Justinian2

Написах общото "патогенни микроби" . За вас специално добавих ВИРУСИ към бактерии , преди изброяването... Отворен съм да си мерим знанията в микробиология , генетика , епидемиология... г-н отворко. На вашите услуги ! За начало каво е shift mutation ?

rorik

Е, хубаво де. Създаден е да убива хора. Някой го е създал. Ами естествено е създаден да убива тези хора които и са много.

Дай Боже за нас никой да не се е сетил че съществуваме и да оцелеем .

Той Путин , нищо политическо де, ,  нали каза че нас не ни е имало  на тоя свят. Има само "руснаци" и гръци , а и некакви македонци спомена.

 

. Американците ни бъркат пък я с Букурещ , я с Белград  я със СъвеЦкия блок. .

Ами това е ,  квото за гол Асан тва и за мен .

Сега спокойни ли сте .

А за цесекарчето , кво като умре  некой . Тва не е толко важно.

Важно е докторите , фармацевтичните компании , ... и там още някои че щели да забогатеят .

Ше забогатеят  ако им купа ваксината.

Интересно обаче  в източния блок , нема никакви  съобщения за тоя вирус.

Ние искаме само да знаем . Е , хората казаха . .Тоя вирус не прилича на никой друг , а ами и ние не приличаме на никой друг .

Ще си караме на баячки , на на врачки , ..  на предсказанията на Баба Ванга. Тя каза че за 3 месеца ше е сичкото чудо. .

Ние ще си караме на  естествения подбор.

А и на пърцуцата  с прополис и киселото зее , на греяната ракийка  с медец ,на чесънчето с киселото млекце , , на лютите чушки , ..  И нема да раниме тия които искат да забогатеят .

Те така те!

Вишински

Пич, написал си наистина оригинални неща. От сорта, че на слона са му червени очите, за да се крие във вишнева градина, а не сме виждали такъв слон само защото се е скрил хубаво... Сам пишеш, че с бактериолигично оръжие се работи отдавна. Още от средните векове, ще добавя - с катапулти с хвърляли трупове на умрели от чума във вражеските градове... И да, събират се и антракс, и варицела, и прочие. Ама не се ползват никога. Защо? Ами, защото еднакво покосява и свои, и чужди. Еднакво и поравно. И колко щеше да е добре да се измисли някакъв нов вид антракс, нали? Дето само другите убива? Не е трудно, какво толкова - вземаш съществуващият сега вирус, генно модифицираш го (цитирам написаното горе, просто се удивлявам на лекотата) - и готово. Даже, защо ще се мъчиш с вируси, които са така трудни? Вземаш бактерия - и лесно се вижда, и лесно се размножава, и лесно се работи с нея - и хайде, давай.

 

Въпреки огромното желание на всякакви идиоти, никой досега не е съумял да създаде изкуствено бактериологично оръжие. Иска им се, ама не могат.

 

Ще повторя: не е по силите на човечеството от един вирус да направи друг. Не може.

 

Има само един проблем в стройните разсъждения по-горе: никъде досега никой не е успял да направи нещо подбно. Да повторя - никой, никъде.

 

Но ние, разбира се, е знаем, че вече са успели, зщото добре се крият, нали? Във вишневата градина.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Вирусите, колега, притежават  свойство да мутират .

А  някои хората притежават умението да генерират допълнителни мутагенни фактори.

Това от своя страна, спокойно може да доведе до достатъчно смъртоносен щам на нарочно подбран вирус.

Памфуций
снимка на Памфуций

КоВид 19 може да е продукт на генно инженерство ! Да е създаден в лаборатории (военни) , че се ползва за поразяване на вражески държави , конкурентни икономики ! Биологическо оръжие.

Ако икономиката на Китай рухне , американската хич не я чакат розови дни.

Justinian2
снимка на Justinian2

Икономиката на Китай няма да рухне. Точно по тая причина , която казвате. Но икономиката на Китай ще я "поусмирят" , ще я дръпнат до 0-1-2 % ръст на БВП , колкото е на останалите развити страни. Това е "смисълът" на коронавируса , и като гледам отсега е ясно , че точно това ще стане.

rorik

==За последното столетие едни от най-големите умове на Земята са се опитвали, и все още се опитват да направят това. Да създадат живот, да направят нещо живо от нежива материя. Те са скромни: чак толкова голямо нещо като клетка, като бактерия знаят, че не могат. Но на вирус ще се радват.==

 

Точно  така е.Създават го и умира.Няма имунитет. 

Ама учените  са се  усетили  и са добавили , бактерии и вируси , и и имат вече успех . 

Ама те учените вечно ще догонват Бога.

 

wreckage
снимка на wreckage

Тежкото протичане на болестта означава и че заразените могат лесно да бъдат установени и изолирани, както и че в най-тежките случаи бързо настъпва летален изход. Тези хора не се разхождат наляво-надясно с леко неразположение, пръскайки вируса сред други хора.

Защото въпреки, че некрологът им стърчи од джоба и са фбезсъзнание,  имат съзнание!

herr Newmann
Вероятността Корона вирусът да е направен в някоя щатска подземна овенна лаборатория е много голям. До сега загиналите до един са с пролетарски убеждения.

По подобен начин хали лайкли американците, ползвайки хай тек спътникови програми успяха да инжектират "Кока Кола" вирус в главата на простака Хуго Чавков, чиито здрав комунистически организъм не можа да се справи с капиталистическия вирус и логично Чафката даде фира.

Хора, бдете!
Simplicissima
снимка на Simplicissima

От десетилетия шеф на една лаборатория в Националните здравни институти на САЩ, която се занимава с изследване на механизмите на заразяване с вируси, по специално с ХИВ, и за проектиране на ваксини срещу тях, е Димитър Станчев Димитров.

Някой да е чувал у нас за него? Някога някой да е потърсил консултация с него?

 

Обзалагам се на полвин пенция от БАН, че Митко ще е част от отбора, който ще направи ваксина срещу ХИВ и Ковид19. Нямате идея за колчава компетентност и посветеност иде реч.

 

https://www.ott.nih.gov/opportunities-inventor/Dim...

https://scholar.google.bg/scholar?q=%22d.s.dimitro...

Justinian2
снимка на Justinian2

Спрете да ашладисвате Ковид 19 и ХИВ. Това са съвсем различни вируси , от различни групи , с различна структура , съответно с абсолютно различни механизми на предаване , латентни периоди , клиника и т.н. При ХИВ не се тръгна по пътя на ваксините именно поради голямата му изменчивост. Но борбата с ХИВ е на път да бъде спечелена поради мощните и ефективни химиотерапии , които бяха създадени за десетилетията , имунопревенцията ,  както и ограничаване рисковете от предаване ( строго трансмисивно) . Ковид 19 е вирус с ниска изменчивост. В различни части на света бяха декодирани геномите му , оказа се на практика идентичен вирус , с еднакви последователности в РНК-то му. ниската склонност да мутира дава увереност , че скоро ще има специфична ваксина. Това ще е ваксина точно и само срещу Ковид 19.

Kamen Krastev

Всъщност ще си позволя да оспоря процента смъртност.  Не може да се изчислява на база всички болни, а само въз основа на тези които са преминали през болестта, починали и оздравели. Така процента скача към 7, а не 2%. SARS, MERS може и да са с по-голяма смъртност като процент, но тук имаме много висока скорост на разпространение. Това е проблема. Няма как да се ограничи болестта при инкубационен период 14 дена, от които човек 12 е заразен. При това тези които го карат леко,  наистина може да не осъзнаят че е ковид-19, а не грип или нещо друго.

 

С тези темпове скоро Германия, Франция и Испания ще последват Италия, а след това и други. Ограниченията и блокадите няма да помогнат, въпреки блокадите всеки ден броя на нови болни е по-голяма от првдходния. Тези глупости за забрана да се събират повече от 1000 човека на едно място(във Франция) е смешна.... нали 20 от тях да се заразят, докато разберат, че са болни ще са го предали на поне други 20-30.

 

За жалост докато се пусне лекарство много хора ще си идат. 12 месеца са ужасно много, до тогава не се знае колко болни ще има. А 7% на 100-150 мил са много, дори и 2% да са пак са много, а на 1 милиард..... Ако нещо може да се нарече хубаво, те е че смъртността намалява драстично.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×