Медия без
политическа реклама

Столичани от всички квартали, протестирайте!

Колкото по-единни са кварталните сдружения, толкова по-силно е влиянието им

Пред сградата на Столична община протестират активистите, които са против застрояването на Боянското блато.

Години наред, откакто ГЕРБ управлява София, почти единственият шанс на жителите й да се противопоставят на съмнителните или откровено лобистки планове на властниците бе воденето на съдебни дела. Тъй като дълго време доминираният от партията на Бойко Борисов Столичен общински съвет не допускаше различно мнение и някой да поставя под съмнение господството му. Софиянци помнят добре, че през 2017 г. СОС отхвърли искането на живеещите в "Младост" за провеждане на местен референдум, който да отговори на два въпроса, свързани с бясното презастрояване на един от най-зелените в миналото квартали в града. След това общинските съветници от ГЕРБ не допуснаха и допитване дали софиянци се съгласни да се строи завод за изгаряне на боклук само на около 3 км от центъра на града, в "ТЕЦ-София". След дълга съдебна битка този проект все пак бе спрян, макар управляващите да не са се отказали да го възкресят. По сходен начин Столична община дълго време твърдеше и че прави достатъчно срещу мръсния въздух, преди през 2021 г., след обжалване от граждански организации, съдът да отсъди, че програмата на Йорданка Фандъкова срещу замърсяването е бутафорна и че кметството трябва да предприеме по-сериозни мерки. Присъда, която Фандъкова не изпълни в указания й срок.

Така че дълги години

 

Столична община бе напълно глуха,

 

когато хората от различни квартали се опитваха да й обърнат внимание, че не са съгласни с това, което тя им е замислила. Каменните физиономии на управляващите леко започнаха да се трансформират в обещания за диалог, откакто хегемонията на ГЕРБ в града се пропука. Всички знаят, че през есента на 2019 г. в половината райони на София бяха избрани кметове от опозицията, а групата на Фандъкова в СОС намаля до 27 души, при това в коалиция със СДС, от общо 61 общински съветници. Затова се наложи към мнозинството да бъдат приобщени представителите на ВМРО и "Атака". 

В последните месеци ГЕРБ загубиха още от самочувствието си на единствена инстанция при взимането на решения в София. Освен задаващите се нови местни избори, затова има и втора, още по-важна причина. Хората в различни части на града все по-често започнаха да се надигат и да протестират, когато исканията им не са чути. Призивът и организацията за недоволство се случва основно в кварталните Фейсбук групи, които все повече се превръщат в общност, в която се формира общественото мнение за качествата на районния кмет или на централната власт. Доказателство затова е, че вече не един и два малки кметове стават членове на тези групи, а някои от тях дори опитват предварително да се допитват как съкварталците им ще реагират  на една или друга тяхна идея. Който кмет пък не го прави, все по-често си носи последствията.   

Преди дни жителите на "Хиподрума" спряха план на Столичния общински съвет

 

да хариже солидна част от кварталния им парк на федерацията по петанк.

 

Първоначалните намерения бяха 2,5 дка от т.нар. "Кафеза"  да бъдат дадени безвъзмездно за 10 г. на спортното сдружение и в тях да се построят частни игрища, трибуни, кафене, паркинг и т.н. Само за няколко часа обаче живеещите в "Хиподрума" се организираха в социалните мрежи и заплашиха с протести. В резултат общинските съветници обърнаха плановете си на 180 градуса, посипаха си главите с пепел и обещаха да изпълнят всички искания на хиподрумчани относно зеленото пространство. Жители на "Хиподрума" и на "Лагера" извикаха на среща шефа на общинския съвет Георги Георгиев от ГЕРБ и кмета на "Красно село" Румен Русев и им съобщиха, че живеещите около "Кафеза" искат той да се запази като безплатно общинско пространство, в което да се оформят площадки за деца и безплатни терени за футбол, баскетбол и волейбол. След силното обществено недоволство (Георги Георгиев призна, че не е виждал "заредено с толкова енергия събиране") СОС се разбърза и дори вече прие доклад, с който предназначението на приватизиран преди години имот в зоната на "Кафеза" бе сменено от "за пералня" в "за парк". Рано е обаче хората в "Хиподрума" да се радват и поздравяват, тъй като почти сигурно това решение ще бъде обжалвано в съда. 

Гражданите в "Овча купел" наскоро също

 

респектираха управляващите заради мечтания от тях парк "Кукуряк",

 

който им се обещава от повече от десетилетие. Проектът за устройствен план на зоната за отдих трябваше да се гледа в началото на юни, но часове преди сесията на общинския съвет се разбра, че по искане на местните комитети докладът на главния архитект Здравко Здравков е отложен. Оказа се, че хората от "Овча купел" са поискали от същия Георги Георгиев да им бъде показан окончателния вариант на ПУП, преди той да се гласува. Представители на гражданите дори влязоха в кабинета на Георгиев, където той разтвори чертежите на парка (виж снимката долу). Едва след като "Активистите срещу презастрояването на "Овча купел" и "Овча купел" дишай" дадоха съгласието си, планът на "Кукуряк" бе върнат в дневния ред на СОС и бе одобрен единодушно. Сега жителите на района вече започват да питат кога ще бъдат отпуснати средства за изграждането на парка. 

И хората от район "Възраждане" защитиха правото си на по-качествен живот, като също се организираха във "Фейсбук". В техния казус не ставаше дума за спасяване на зелени площи, а за

 

друга язва в София - появята на сгради в непосредствена близост до вече съществуващи.

 

Преди дни живеещите в блок 18 на квартал "Зона Б5" успяха да се преборят поне временно да бъде замразен строежът на нова кооперация, планирана буквално пред входовете им. Обитателите на блок 18 се събраха на мястото на започналия строеж и показаха, че бъдещата сграда ще остави тяхната без вход и изход от квартала. Те заявиха на районния кмет Савина Савова от ГЕРБ, че ще протестират, ако градежът започне. В крайна сметка Савова съобщи, че инвеститорът се е съгласил засега да спре, въпреки че разрешението му за строеж е законосъобразно. Протестиращите обаче заявиха, че искат собственикът на имота да бъде обезщетен с друг парцел, а те да продължат да имат изход и вход от сградата си, а също и паркоместа и зелени площи. И хората от "Зона Б5" заплашиха с гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат чути.

Примерите, в които софиянци спират приумиците или направо безумните планове на Столична община, могат да бъдат продължени. В сблъсъка на гражданите с местната власт общото е, че колкото квартални групи в социалните мрежи са по-единни, толкова по-силно е влиянието им и толкова повече управляващите в София се съобразяват с тях. И обратното- когато хората губят време и енергия в спорове помежду си, това се забелязва от администрацията и се използва проблемът да бъде игнориран. Фейсбук обединенията стават още по-силни и когато някой от членовете му изпъкне като лидер и докаже, че има качествата да води останалите в преговорите с политиците и чиновниците.  

 

Още по темата