Медия без
политическа реклама

Спасителят в калта

От 5 май Борислав Сарафов опитва да ни се покаже като освободителя на прокуратурата, но не е убедителен

"Срамно решение, замяна на главно действащо лице с друго, не по-малко дискредитирано, в разкритите схеми на неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт, включително членове на самия Висш съдебен съвет", коментира Съюзът на съдиите в България избора на Сарафов за и.д. главен прокурор.
БГНЕС
"Срамно решение, замяна на главно действащо лице с друго, не по-малко дискредитирано, в разкритите схеми на неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт, включително членове на самия Висш съдебен съвет", коментира Съюзът на съдиите в България избора на Сарафов за и.д. главен прокурор.

Калните локви са забавни, ако си дете или прасенцето Пепа. Ако си висш прокурор, трябва да опитваш да ги заобикаляш. 

"Не считам, че настоящите заместник-главни прокурори могат да бъдат отделени от г-н Гешев. Те нямат моралното право да останат заместник-главни прокурори." Думите са на Борислав Сарафов. Той е единственият заместник на уволнения главен прокурор Иван Гешев, който не просто се оказа с моралното право да запази поста си, но и беше набързо произведен в изпълняващ функциите главен прокурор, въпреки тегнещите съмнения и за органа, който е компетентен да проведе избора - Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (както стана) или Пленумът на съвета, и заради сигналите срещу него по новия механизъм за разследване на главния прокурор.

Тепърва по казуса кой може да избере и.д. главен прокурор ще се произнася Върховният административен съд. Можем да предположим обаче, че няма да счупи хатъра на Прокурорската колегия, след като и председателят на ВАС Георги Чолаков застана на нейната позиция.

От 5 май насам Сарафов опитва да ни се покаже като спасителя на прокуратурата. Никак обаче не стои убедително, като се има предвид, че той самият е част от ръководството ѝ вече над 10 години. Той "надживя" главните прокурори Борис Велчев (по негово време е в отдел "Противодействие на организираната престъпност" във върховната прокуратура), Сотир Цацаров, а сега и Иван Гешев. Тоест имал е достатъчно лостове за влияние срещу порочните практики, за които сега изведнъж се сети, че съществуват и тръгна да громи. Ако ли пък не е можел да се противопостави, отдавна

 

можеше поне да ги разобличи публично

 

и да хвърли оставка като прокурор с мотива, че не може да е част от тази порочна система. А и до 5 май, когато заговори как политиката е нагазила в прокуратурата и обратното, неизменно седеше до Гешев и явно одобряваше подхода му.

После, точно защото познавал подхода му, Сарафов поиска и получи охрана от Министерството на правосъдието като застрашен магистрат. Той я ползва и до момента, макар че на обществото не му стана много ясно точно какви са методите на Гешев, от които Сарафов се страхува. Днес при представянето на политическото си движение Гешев заяви "Знам всичко за всеки". Откъде знае и като какъв? Нали твърдеше, че е само един административен ръководител? Или разполага с незаконно правени записи? Гадаем.

Тъй като отдавна е началник и не е работил пряко по разследвания, Сарафов трудно може да бъде "гонен" за провала по едно или друго дело. Реално обаче може да бъде държан отговорен за всеки провал на прокуратурата, станал, докато той е част от най-високия ѝ ръководен екип. Помните ли например още скандала NEXO. Сарафов говореше от името на прокуратурата във вихъра му. Отдавна обаче не сме чували нищо по въпроса.. Ръководеното от него национално следствие също трудно ще изрови от архивите си някое успешно дело за корупция по високите етажи на властта. Та в последните месеци и "Барселонагейт" дори беше там.

Сега Сарафов казва, че всички знакови дела, от сорта на "Барселонагейт" и това за снимките на чекмеджето с кюлчетата в спалнята на Бойко Борисов "винаги са били под контрола само на главния прокурор Иван Гешев", както и че той няма нищо общо с тях. Ако е имал данни, че Гешев държи тези дела в касата си, образно казано, защо не си ги огласил пред обществото, или поне пред Висшия съдебен съвет или Инспектората към него? Или още по-добре - защо не си започнал разследване срещу главния прокурор. Та нали допреди месец Гешев, а и Сарафов, ни убеждаваха, че няма нужда от специален механизъм за разследване на главния прокурор, защото всеки прокурор може да го разследва при данни за престъпление. Оказва се,

 

Сарафов е знаел за престъпления и на Гешев,

 

и на заместничките му, а си е траел. 

Така или иначе, Сарафов е на поста, макар и да обясняваше, че няма интерес да е главен прокурор. Ако се върнем малко назад, Гешев също се кълнеше, че няма да става главен прокурор, когато вече името му упорито се спрягаше като приемник на Сотир Цацаров...

Изглежда сме в някакво дежавю, всичко върви по схемата "не ми се подсмихвай, ти си го избра, ти си го уволни, ти си назначи следващия". И при уволнението на Гешев, и при поставянето на Сарафов на негово място видяхме колко покъртително ниско е нивото в Прокурорската колегия на съвета. Те така и не успяха да убедят публиката, че извъртането на 180 градуса на отношението им към Гешев е продукт на свободната им воля. Както не успяха да са достатъчно убедителни в сценката, която ни разиграха, избирайки Сарафов. А записът на разговора между Гешев и члена на съвета Йордан Стоев, пуснат от Гешев, само затвърди съмненията. Излъчването на тези хора да представляват колегите си прокурори, да отговарят за кадруването и наказанията им, е поредното доказателство колко сбъркана е системата. И колко зле е цялата гилдия, ако това е цветът ѝ.

Докато произвеждаше Сарафов в и.д. главен прокурор Прокурорската колегия на

 

ВСС високомерно подмина сигналите,

 

подадени срещу него във Върховния касационен съд по новия механизъм за разследване. Тълкуването на колегията бе, че сигналите са "много тънък лед" и че не трябва да се вземат предвид, преди по тях да има произнасяне, защото ще се създаде много лоша практика. Гергана Мутафова дори подчерта, че се съмнява за чистотата и обосноваността на сигналите срещу Сарафов. Той самият също твърди, че те са инсценирани.

За какво иде реч. На 7 юни във върховния съд са изпратени материали по прокурорска преписка от Софийската градска прокуратура, която е образувана по докладна до зам. главен прокурор от шефа на пресцентъра на Гешев Веселин Иванов (Сарафов запази същия служител начело на пресслужбата на главния прокурор). Иванов докладва за публикации за имотни сделки на близки и членове на семейството Сарафов.

За въпросните имотни сделки bird.bg пише още от 2019 г., когато Сарафов беше част от скандала "Апартаментгейт". Тогава имаше проверки, които не откриха нередности.

На 9 юни Софийската районна прокуратурата е пратила във ВКС и всички материали по разследването, което се води срещу бившия следовател и настоящ адвокат Петьо Петров - Еврото и Кристиян Христов. Еврото успя да избяга, преди да бъде задържан. Според наблюдаващия прокурор има данни за законен повод за започване на

 

разследване за извършено престъпление от зам. главен прокурор.

 

В случая също се визира Сарафов.

Петьо Еврото е сочен за едно от главните действащи лица в скандала "Осемте джуджета", взел името си от емблематичното заведение, превърнато в офис от бившия следовател. Скандалът не е "семейна драма", каквато версия вече повече от 2 години опитва да ни пробутва прокуратурата и разплитането му докрай ще покаже има ли държавното обвинение изобщо някакъв капацитет да се самоизчисти.

Любена Павлова, бившата съпруга на Еврото, станала охотно приказлива покрай разрива по върховете на прокуратурата, твърди следното за Сарафов - че е идвал за работни срещи с Петьо Еврото в "Осемте джуджета", "ако не всеки ден, през ден", че Сарафов и Петров са били съдружници - единият в системата, другият - извън нея.
Сарафов е основният двигател за действията на прокуратурата в казуса "Осемте джуджета" и е вземал пари от Петров - според случая - и по 100 000, и по 200 000 лева.
Според Любена Павлова тези, както и всички останали срещи в "Осемте джуджета", са записвани от Петров и записите съществуват.

Антикорупционният фонд (АКФ) разпространи и снимки, на които се вижда, че Сарафов е посещавал печално известния и вече затворен ресторант и определено се държи фамилиарно с Петров. Версията на Сарафов е, че това е компромат. Че е бил извикан в "Осемте джуджета" от Гешев, който обаче не се появил там. "Гешев многократно е ходил в ресторант "Осемте джуджета" и е много близък с Петьо Петров – Еврото. Аз нямам никакво касателство с казуса "Осемте джуджета", казва Сарафов и разказва как Гешев е имал "фабрика" за снимки и записи. Сарафов допълва, че има съмнения, че Гешев го е поканил "да ме снимат и затова не дойде". "Преписва ми грехове, които са негови", коментира и пред "Сега" Сарафов. 

Той подчертава, че има собствен мандат, че Гешев го е заварил като директор на националното следствие. "Никога не съм бил заместник на Гешев", посочва той и напомня, че е подал сигнал срещу Гешев, докато той беше главен прокурор.

"Нямам грехове нито като магистрат, нито като административен ръководител", настоява Сарафов и изрежда успешните казуси, в които е участвал - делата "Опицвет" и "Братя Галеви", "Килърите", "Златко Баретата".

Временното назначение на Сарафов уж е с хоризонт до 26 октомври, за когато Висшият съдебен съвет насрочи избора на титуляр. Но то може да се окаже и много дълго, ако пробият призивите процедурата да бъде спряна, докато не бъде осъществена митичната конституционна реформа. А

 

Сарафов вече действа с размах,

 

от който личи, че може и да се застои.

Разпореди да се проверят действията по висящите дела за престъпления, извършени от министри, магистрати и други лица с имунитет. Депутатите попадат в последната графа, но не и само те. Там може да е например и дело, свързано с президента Румен Радев, какъвто сюжет имаше по времето на Гешев. Проверката ще обхване и дела за престъпления против Републиката, т.е. всички "шпионски" разследвания.

Сарафов нареди и проверка и на всички преписки, образувани по лични проверки след 2 май, които правят прокурорите във Върховната касационна прокуратура, способ, който движейки се по ръба на закона, би могъл да се ползва за тормоз срещу проверяваните.

Тепърва ще видим дали делата на трупчета ще се раздвижат, или просто трупчетата ще бъдат преместени на други казуси. Докато беше служебен вътрешен министър Иван Демерджиев твърдеше, че в прокуратурата се държат на трупчета поне 100 дела. Прокурорът по "Барселонагейт" се оказа обект на дисциплинарна проверка, защото е накарал служители да работят в събота. В Съдебната палата вече се говори, че му е казано, че не трябва да се престарава с делото. (Не че парламентът се престарава със свалянето на имунитета на Бойко Борисов, за да видим най-сетне какво точно има в това дело.)

Също

 

като Гешев Сарафов е възпитаник на Висшия институт на МВР,

 

който завършва през 1994 г. В съдебната система влиза 2 години по-късно като следовател. През 2001 г. става зам.-районен прокурор на Сливница, след това окръжен прокурор в София. Във върховната прокуратура е от 2006 г. През 2011 г. става шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Ако сте забравили, тази институция беше закрита заради основателните съмнения, че се ползва като бухалка срещу неудобните, а резултатите ѝ на практика са нулеви.

През януари 2013 г. Сарафов става заместник на главния прокурор Сотир Цацаров, срещу когото преди това се изправи в битката за поста. Изборът на Цацаров беше предизвестен. Тъй че участието на Сарафов в конкурсната процедура беше по-скоро симулиране на някакво състезание. (И другият конкурент на Цацаров - Галина Тонева, също му стана заместник.) В края на 2017 г. Сарафов встъпи като директор на националното следствие, а миналия септември Гешев го предложи за втори мандат, макар че тогава упорито се говореше, че за поста ще бъде предпочетен Ясен Тодоров (друго действащо лице сега в скандали по върховете на прокуратурата).

Затова Сарафов сигурно смята, че му се полага по право да е главен прокурор. В неговите очи винаги се е опитвал да направи прокуратурата работеща и справедлива система. Може ли обаче блатото да се превърне в оазис от тези, които години наред са шляпали в калта? Не.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Борислав Сарафов

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?