Медия без
политическа реклама

"Оправно момче" е фаворит за шеф на следствието

Прокурорската колегия на ВСС ще избира на 9 ноември

22 Септ. 2022Обновена
Ясен Тодоров
БГНЕС
Ясен Тодоров

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет откри процедурата за избор на следващия директор на Националната следствена служба вчера. 5-годишният мандат на настоящия - Борислав Сарафов, изтича през декември. Шефът на следствието е и зам.-главен прокурор. В съдебната система упорито се говори, че следващият директор на националното следствие ще е Ясен Тодоров. В записа от аферата "Яневагейт" Тодоров бе определен от някогашната шефка на СГС като "оправно момче" във ВСС. 

Кандидатури могат да издигат не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия на съвета, главният прокурор и министърът на правосъдието. Номинациите могат да се правят в двете поредни заседания на колегията, следващи вчерашното, т.е. на 28 септември и на 5 октомври. След като бъде номиниран, кандидатът трябва да представи писмена концепция за работата си като шеф на следствието.

Според хронограмата изборът на директор на НСлС ще е на 9 ноември. Мандатът на този Висш съдебен съвет обаче изтича на 3 октомври. А парламентът не избра 11-те членове от своята квота в съвета (петима от тях за прокурорската колегия и шестима за съдийската) и така следващият съвет е в непълен състав - само от магистратската квота и тримата членове по право - главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Чуват се мнения, че съветът може да работи в непълен състав, но при тази хипотеза Прокурорската колегия няма да има достатъчно гласове, за да проведе избора на 9 ноември.

Затова след като съветът откри процедурата за избор на нов шеф на следствието, главният прокурор Иван Гешев коментира, че всички очакват решението на Конституционния съд за мандата на Инспектората към съвета, което ще засегне и работата на ВСС. Другата седмица КС трябва да се произнесе дали съдебните инспектори могат да останат на поста си и след края на мандата си, ако парламентът не е избрал нови. Мандатът на главния инспектор Теодора Точкова, както и на инспекторите изтече преди повече от 2 години. Те обаче отказват да се махнат от постовете си с оправданието, че правят добро на системата, която не може да остане без инспекторат. Такова становище застъпва по конституционното дело и самият Гешев.

Гешев изрази надежда, че при ситуацията в страната с множество кризи - икономическа, социална, политическа, няма да възникне и конституционна такава, част от която би била невъзможността ВСС да упражнява конституционните си и законови правомощия. "Директор на НСлС се избира с 8 гласа. Към момента, при някои от хипотезите, Прокурорската колегия може да не разполага с необходимия брой членове, за да упражни законовите си правомощия в пълен обем. Както ми каза колега прокурор: Г-н Гешев, ако решите да подадете оставка, няма да има кой да Ви я приеме", каза главният прокурор.

Предизвестен ли е изборът

Соченият за фаворит Ясен Тодоров стана зам.-шеф на следствието миналия декември, а преди това се спрягаше и за следващ главен съдебен инспектор на мястото на "вечната" Точкова. 

Завършилият школата на МВР в Симеоново Тодоров е емблематична фигура в съдебната система. И един от пламенните защитници на настоящия главен прокурор Иван Гешев. Беше и от най-близкото лоби на Сотир Цацаров, докато той беше начело на прокуратурата.

След като изтече мандатът му на член на ВСС, Тодоров се върна в столичното следствие. Но много бързо бе командирован в националното следствие и прекара в командировка около 2 години. Командированите магистрати по правило са по-лесно зависими от шефовете си, които по всяко време могат да прекратят повишението им. Близо година и дъщерята на Тодоров - Теодора Тодорова, беше командирована от Районната прокуратура в Сандански в Софийската районна прокуратура, пак със заповед на Цацаров. През юли 2019 г. Тодорова беше назначена на титулярно място в София. Преди това, през 2015 г., докато баща й беше във ВСС, Тодорова беше назначена без конкурс в администрацията на главния прокурор.

Колкото до настоящия шеф на НСлС Борислав Сарафов, той не е от най-близкия кръг на Гешев. Но пък практиката в системата е, ако някой ръководител има успешен първи мандат, да получи и втори. Трудно е да се каже колко е успешен мандатът на Сарафов, тъй като публична информация за работата на следствието на практика липсва. "Сега" опита да се свърже със Сарафов, за да го попита дали би се състезавал за втори мандат, но той не вдигна телефона си.

Служебният правосъден министър Крум Зарков вече коментира, че няма да се поколебае да използва правото си да издигне номинация. Явно е обаче, че дори Зарков да издигне някого, той няма никакъв шанс срещу човека, когото Гешев реши да направи шеф на следствието. Затова е под въпрос изобщо дали някой би се съгласил да бъде номиниран от министъра.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата