Медия без
политическа реклама

САЩ внезапно смениха курса в Сирия

Вашингтон изостави кюрдските си съюзници и даде зелена светлина на Ердоган

09 Окт. 2019Гардиън
ЕПА/БГНЕС
Американски и турски военни на трети съвместен патрул в зоната на механизма за сигурност в Североизточна Сирия на 4 октомври. На 7 октомври силите на САЩ започнаха да се оттеглят от района, съобщиха американски медии.

Белият дом даде зелена светлина за турска офанзива в Северна Сирия и изтегли американските сили от региона, което е проява на внезапна промяна във външната политика. Така на практика САЩ изоставят дългогодишните си съюзници - кюрдите, които бяха острието на военната кампания срещу "Ислямска държава" (ИД) в региона. След един телефонен разговор между Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган в неделя политиката се промени и сега се оказва, че Турция ще държи под ключ пленените бойци от ИД, както обясни Белият дом. Това е поредният хаотичен ход на Тръмп, който се бори срещу процедура по импийчмънт в родината си. По всичко личи, че решението е взето без консултации и без знанието на американските дипломати, които се занимават със Сирия.

Да позволим на Турция да влезе в Северна Сирия е едно от най-дестабилизиращите действия, които можем да предприемем в Близкия изток, написа в Туитър Рубен Галего, ветеран от войната в Ирак и конгресмен от Аризона от Демократическата партия. Той написа още, че кюрдите никога вече няма да вярват на Америка. Те ще търсят

 

нови съюзи или независимост,

 

за да се защитят, смята той.

През август САЩ и Турция постигнаха споразумение за създаване на "зона за сигурност" в Северна Сирия, от която подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) ще се оттеглят към границата. Анкара не прави разлика между СДС и кюрдските бунтовници в самата Турция и възприема организацията като сериозна заплаха за сигурността си. Създаването на зона за сигурност трябваше да отмени евентуална турска военна операция.

В съобщението на Белия дом, публикувано малко преди полунощ в неделя, не се споменава и дума за това споразумение. "Днес президентът Доналд Тръмп разговаря по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган", се казва в изненадващото съобщение. "Турция скоро ще придвижи дълго планирана операция в Северна Сирия. Въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят или участват в операцията и силите на САЩ, които вече са победили териториалния "халифат" на ИД, няма вече да присъстват в този район".

Съобщението навежда на мисълта, че

 

в замяна на приемането от страна на САЩ

 

на турската офанзива Ердоган е уверил Тръмп, че ще се погрижи за задържането на бойците на ИД, пленени от СДС. Арестът на европейски и други чужди бойци отдавна е голяма тежест за Тръмп и той редовно критикува европейските правителства, че не поемат отговорност за гражданите си в редовете на ИД.

"Правителството на САЩ оказа натиск върху Франция, Германия и други европейски страни, откъдето идват голяма част от задържаните бойци на ИД, да си ги вземат, но те не ги искат и отказват", се посочва още в съобщението на Белия дом. "САЩ няма да ги държат в арест години наред за сметка на американския данъкоплатец. Сега Турция ще поеме отговорността за бойците на ИД в районите, завзети през последните две години преди победата на САЩ над "халифата".

Експерти по Сирия предупреждават, че след като САЩ изоставят СДС, може да се появи нов фронт в 8-годишния конфликт в Сирия и това може да подтикне кюрдите да търсят споразумение с режима на Асад в Дамаск. Преди две седмици, при откриването на сесията на Общото събрание на ООН, специалният пратеник на САЩ за глобалната коалиция срещу ИД Джим Джефри подчерта, че САЩ имат споразумение с Турция за зона за сигурност с оглед на тревогите на Анкара по отношение на сигурността и че затова не е нужно да има турска военна операция.  "Вслушваме се в опасенията на Турция. И се опитваме да им отвърнем, както можем", каза Джефри. "Ясно сме заявили на Турция на всяко възможно ниво, че едностранна операция няма да подобри ничия сигурност - нито на Турция, нито на населението в североизтока, нито за хората по света, които се чувстват застрашени от ИД, а последните са основна причина армията на САЩ да е в североизточните райони". А другият резултат от телефонния разговор Тръмп - Ердоган е, че турският президент пристига на визита в Белия дом идния месец.

 

---каре------

Кюрдите отново бяха измамени в стремежа да имат собствена държава

 

Американският президент Доналд Тръмп преобърна политиката на САЩ за подкрепа за кюрдите в Сирия и на практика разреши операцията на Турция в северната част на страната. Решението на САЩ е поврат в политиката за региона. В коалиция със Сирийските демократични сили (СДС) - обединение, доминирано от кюрдски бойци - американски войници успяха да отвоюват значителна част от територията източно от река Ефрат от "Ислямска държава"(ИД). След това близо 2000 военнослужещи от САЩ останаха в района, а Тръмп се отказа от първоначалната идея всички те да бъдат изтеглени и обеща една част да останат, което явно няма да е за дълго.

За Турция това ще е трета военна операция в Сирия от 2016 г. След "Щитът на Ефрат", която ѝ даде контрол върху район по границата, с "Маслинова клонка" м.г. тя изтласка от Африн (северозападния край на Сирия) представители на кюрдските Сили за защита на народа и политическото им крило Партия на демократичния съюз, които са гръбнакът на СДС. Двете се смятат от Анкара за сирийско разклонение на забранената организация Кюрдска работническа партия (ПКК), с която с малко прекъсване Турция води въоръжен конфликт от пет десетилетия. Анкара винаги аргументира нуждата от действия на изток от Ефрат със защита от "кюрдския враг". Освен това Ердоган обеща да върне между 1 и 2 млн. сирийски бежанци, които са в страната заради конфликта и чието присъствие се приема с все по-голямо недоволство. Сега целта на Анкара е да ги използва като допълнителен буфер срещу контролираните от СДС райони в Северна Сирия.

Според "Ню Йорк таймс" в разговор между Ердоган и Тръмп малко преди съобщението е даден сигнал, че 100 или 150 военнослужещи на САЩ ще бъдат изтеглени от района на операцията, макар да няма пълно изтегляне от Сирия. Вестникът отбелязва, че решението е взето въпреки изричните препоръки САЩ да запазят присъствието в Североизточна Сирия, за да продължат операциите срещу "Ислямска държава" и да се създава противотежест на Иран и Русия. Москва дори за кратко флиртуваше с кюрдите от региона, но после им обърна гръб в полза на Анкара

През последните години кюрдите в Сирия и Ирак за пореден път доказаха в битките с джихадистите, че могат да са надежден съюзник. Но те отново загубиха най-важната си битка, тази за собствена държава в региона. Макар че изпълниха задълженията си към Запада и победиха ИД, сега за пореден път те ще бъдат захвърлени от Великите сили на бунището на историята въпреки десетките хиляди жертви, които дадоха. "Не знаем какво ще се случи... подготвяме се за най-лошото", заявиха и от ООН.

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?