facebook
twitter

Наблюдател

Радев цял, Гешев - доволен

Обществената дискусия, инициирана от президента, едва ли ще доведе до реална реформа в прокуратурата
1 412
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Реформата в прокуратурата явно ще е лайтмотивът в кампанията на Румен Радев за втори президентски мандат. Подсигури си я във вторник с подписването на указа за назначението на Иван Гешев за главен прокурор и заявката за широк обществен дебат за промени в конституцията, които да засегнат цялостния модел на българската прокуратура.

Под някаква форма това вече е играно от президента. През пролетта, месеци преди откриването на процедурата по избор на следващия шеф на държавното обвинение, той инициира консултации по темата. От тях очевидно полезен ефект нямаше. Главният прокурор Сотир

 

Цацаров даде да се разбере, че президентът напразно се хаби

 

още на излизане от "Дондуков" 1. След това прокурорската колегия под строй издигна безалтернативната кандидатура на Гешев, той беше обсипан със суперлативи под индиго от трудови колективи от цялата държава, а накрая и избран със завидно мнозинство във Висшия съдебен съвет въпреки съмненията за професионалните и моралните му качества. Съветът директно пренебрегна и мотивите на президента, с които изборът на Гешев беше върнат първия път.

Въпреки това Радев избра сигурната игра и втория път подписа указа за Гешев. От една страна, така той остана в рамките на конституцията. Повечето юристи смятат, че при втория вот на ВСС блокиране на назначението е много съмнително от конституционна гледна точка и може да се приеме като прекрачване на границите, поставени от основния закон. Радев пропусна възможността да отнесе въпроса до Конституционния съд, преди да върне назначението на Гешев. 

С указа

 

Радев избра и да не обявява война на ГЕРБ

 

и премиера Бойко Борисов, които явно имат милион причини да харесват Гешев. С поведението си по време на двете заседания на ВСС за избора на Гешев правосъдният министър Данаил Кирилов пределно ясно демонстрира отношението на изпълнителната власт към кандидата. Министърът, който отказа да номинира втори кандидат, поне за да направи процедурата да изглежда като състезание, не просто раболепно адвокатстваше на зам.-главния прокурор, но и много пъти наруши добрия тон към критиците на Гешев. Отношението на законодателната власт към единствения кандидат видяхме през представителите на парламента в съвета, които смело се хвърлиха на амбразурата в негова защита. А сега пренебрегват призива на стотици магистрати поведението на избраника по време на процедурата да бъде обект на дисциплинарна проверка. 

Ако не беше пуснал Гешев сега, Радев щеше да се превърне и в постоянна мишена на кафявите медии, както и на Борисов и ГЕРБ. С указа той за пореден път застана и на страната на БСП, която чрез Драгомир Стойнев легитимира Цацаров за председател на антикорупционната комисията. А през Цацаров и Гешев се легитимира като главен прокурор.

Въпреки ограничените правомощия и с лека ръка проиграните тактически ходове президентът можеше заедно с подписването на указа да сезира и Конституционния съд. Вместо да дава неясно обещание за помирителна кръгла маса в стил 90-те години. Която ще започне неизвестно кога, ще продължи неясно колко дълго и ще завърши с неизвестно какво. Така дори дискусията да е с искрено добри намерения, тя няма как да не бъде посрещната на нож от управляващите. Те ще виждат в нея единствено президентски опит да бъдат трупани политически дивиденти преди задаващите се избори за държавен глава. При това, заигравайки по струната за прокуратурата, Радев има шанс

 

да подлъже либералните избиратели 

 

и симпатизантите на "Демократична България", които сочат реформата в прокуратурата за свой приоритет.

Обречеността на широката дискусия произтича и от отношението на Гешев към нея. Излизайки от президентството във вторник, новоназначеният главен прокурор даде да се разбере за пореден път, че не е съгласен, че началникът на държавното обвинение е недосегаема, безотчетна и безконтролна фигура. Явно Гешев живее в някаква паралелна прокурорска реалност. Нищо не се е променило от онази прословута реплика на някогашен главен прокурор, че над него е само Господ. Нито след решението на Съда в Страсбург по делото "Колеви срещу България", което преди 10 години очерта образа на главния прокурор. В държавата няма друга фигура, натоварена с толкова големи правомощия и лишена от всякакъв контрол. Висшият съдебен съвет и Инспекторатът към него не просто не биха дръзнали да тръгнат срещу главния прокурор, те безпрекословно му се подчиняват. Примери за това - бол. Нито един представител на прокуратурата не би посмял да наруши волята на шефа си, ако иска да запази кариерното си спокойствие и перспектива. Още по-малко би посмял да го провери или подведе под отговорност, ако има данни за това.

За реформата в прокуратурата явно никога няма да дойде правилният политически момент. Което е поредното доказателство, че управляващите не искат да я променят, защото най-добре могат да се възползват от нея в този й вид. Досега 7 години стартът й се отлагаше за след мандата на Цацаров. Явно през следващите седем години ще се протака за след мандата на Гешев.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

КПКОНПИ иска конфискация на 10 млн. лв. от бивш финансов министър

20.05.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2814 26
Гешев на село: Не съм компетентен да проверявам за Горанов

19.05.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

7042 44
Барселонагейт зацикли между прокуратурата и КПКОНПИ

27.04.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

8100 32

Коментари

Самуил Петков

Радев има шанс да подлъже либералните избиратели  и симпатизантите на "Демократична България", които сочат реформата в прокуратурата за свой приоритет.

Радев няма никаква идея, да се слага на умно-красивите мурзили ..

Той е, преди всичко НАТОВСКИ ОФИЦЕР , бил е обучаван в САЩ ..

Та тези рубладжии  се дискредитираха, пред цяла България! 

 

Ето ги фактите:

--------------------
"Днес сутринта министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви, че хакерската атака има политически ефект и застрашава националната сигурност. Той обвърза случилото се с решението на правителството да купуване на осем американски изтребителя Ф-16. По-късно от НАП обясниха, че изтичането на данни най-вероятно е станало през юни - далеч преди решението за самолетите да е факт. Според Маринов обаче пускането на данните точно в деня на решението за изтребителите не е случайно."

"Вчера правителството взе решение за сделката за купуване на самолети Ф-16, а мейлът е руски, откъдето идва информацията, иска се оставката на финансовия министър... Може да се прави и такъв анализ...", каза Маринов, но отказа да коментира версии за намеса от чужди държави с аргумента, че ще навреди на разследването..."
--------------------

И е хубаво да се сетим КОЙ запозна да пише с мерак статии по темата, кои политици почнаха да искат оставки , кои телевизии почнаха да ги канят и как всичко се преекспонираше..
Интересно е, кои политически среди и медии бяха задействани от Кремъл.
Ето от интервюто на Гешев :
---------------------------
" Гешев подчерта, че новата линия на разследването е, че обвиняемият Кристиан Бойков е изпълнител. Над фирмата обаче стои и истинският организатор на мероприятието:
"Само погледнете как интересно съвпадна всичко с политическата реакция примерно на "Да, България" – в рамките на дни беше поискана оставката не на шефа на НАП, а на министър Горанов. Дните в политическия живот представляват милисекунди по същество."

И още:
"Безспорно е, че тази атака съвпадна с активно преекспониране на случая в определен кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги наричат "протестърски медии", с активно присъствие по телевизиите примерно на Атанас Атанасов, който е шеф на Националната служба за сигурност по време на г-н Костов, министър-председателя Костов."
----------------------------

Светнаха, като подарени руски коледни елхи ..

 

И Радев, който толкова более за нашата авиация, да прави мили очи на ушанките от ДеБъ, които решиха да атакуват заради някоя взета рубла , в деня на подписването за изтребителите?

Ivan Vassilev

Нито един представител на прокуратурата не би посмял да наруши волята на шефа си, ако иска да запази кариерното си спокойствие и перспектива. Още по-малко би посмял да го провери или подведе под отговорност, ако има данни за това.

Нима искате да кажете, че в България няма нито един честен прокурор.

 

Ама съвсем нито един?

Непримирим

Тук не става дума за честност, а за смелост. А едва ли има толкова прост прокурор, че да е честен. В България честност и прокуратура, са крайно несъвместими неща. Все едно да кажеш честен министър – пълен нон сенс!?

сталкер пустиняк

То беше ясно, че ще направи така. Доста хора писаха във форума за точно този елементарен сценарий, за съжаление той се реализира. 

Самуил Петков

писаха във форума за точно този елементарен сценарий, за съжаление той се реализира. 

"Този елементарен сценарий" за съжаление,  е описан и в Конституцията и уви, се реализира ..

Тежко, тежко .. ... вино дайте!

 

А Радев е със заешко сърце..

Пфу ..

Сръчко

Заглавието прави аналотия с поговорката "И  вълкът сит, и агнето  цяло", каго в случая агнето се явява Радев.

Какво фиаско! Пилотът Радев се оказа със заешко сърце.

Дори един Плевнелиев бе много по-твърд и решителен от своя наследник, когато намери и използва пролука в Конституцията, за да бламира избора на Марковска за конституционен съдия.

Самуил Петков

***

Самуил Петков

Сръчко

Заглавието прави аналотия с поговорката "И  вълкът сит, и агнето  цяло"

Абсолютна аналотия е направена ..

А Радев е страхопъзльо! 

 

Сравни с Росен:

 

"Стандарт” пише, че според експерти от "Дондуков" 2, ако съпругата на Плевнелиев – Юлияна, реши да остане в сянка през целия мандат, протоколът на новия президент спешно трябвало да потърси служебна първа дама.
Щото при работни визити Плевнелиев можел и сам, но при официални това било неприемливо. ...
.. А, като му дадат служебна, той дали ще я пази? Щото като съдя как се джаскат служебните коли… Да не стане като в народната приказка „служебна жена кокали нема”....

...„Президентът без първа дама, но с Аню в САЩ”, съобщава „Стандарт. Дано да е същото, ама като го гледам Аню, не вярвам.

Нали щяха да му дават служебна жена, какво стана? " ..

Ще ми се Румен да събере кураж и да е някъде с Аню??!! ..хехе ...

Въпреки, че от един път - нищо ..

А на Росен не му мигна окото! 

Magi

А, вие какво искате? Радев да застане на амбразурата като Матросов и сам да се бори.

Самуил Петков

МАРАНЦ

чорапа няма как да се бори  той си е част от статуквото  той и тиквата  2 страни на една  монета.

Oт нийде русофилите надежда не видат..

Радев - натовски офицер, Бат Бойко- близък до американския президент, Гешев - решен да изкорени шпионските мрежи ..

Влез или се регистрирай за да коментираш

×