Медия без
политическа реклама

С псевдореволюция „Възраждане” надскочи ниския си ръст

Националистите чакат след всяка демонстрация правителството да ги включва във вземането на решения

18 Яну. 2022
Депутатите няма защо да се притесняват от насилие. За посегателства към парламентаризма обаче вероятно ще ни се наложи да се тревожим редовно.
БГНЕС
Депутатите няма защо да се притесняват от насилие. За посегателства към парламентаризма обаче вероятно ще ни се наложи да се тревожим редовно.

През годините на прехода парламентът многократно е подлаган на атаки и обсади. При такива случаи за много българи няма особено значение кой и защо се опитва да срути законодателната власт в републиката. Просто им допада идеята, че някой току-виж успял да напердаши депутатите.

Подобни сантименти изобилстваха в социалните мрежи на 12 януари, когато поддръжници на националистическата партия „Възраждане” се опитаха да нахлуят в Народното събрание. До тежки сблъсъци не се стигна – демонстрантите натискаха с телата си, полицаите ги отблъсваха със своите. От партията твърдяха, че протестиращите били мирни граждани, които искали да си поговорят с народните представители за зелените сертификати. Насъбралите се пред парламента хора не изглеждаха настроени за тиха и културна дискусия по въпросите на пандемията. Затова по-добре е, че „разговорът” не се състоя.

По-важното обаче е

 

защо се стигна до такава ситуация

 

Все пак това не беше спонтанен изблик на народния гняв. Става въпрос за добре организирано партийно мероприятие. Логично е да предположим, че преследва политически цели.

От „Възраждане” бяха обявили акцията си седмици по-рано. Реториката им преливаше от закани за протести и революции, даже заговориха за възможна „гражданска война”, ако не отпаднат ограничителните мерки. Макар и обезпокоителни, изказванията на националистите и на лидера им Костадин Костадинов приличаха по-скоро на словесни изхвърляния. Докато не се материализираха под формата на група хора, които пробваха да проникнат нелегално в парламента.

Фактът, че не се стигна до насилие, е толкова заслуга на полицаите, колкото и на организаторите на демонстрацията. Няма съмнение – ако искаха да предизвикат бой, можеха да го направят. Но не го сториха. Даже се похвалиха, че са предали провокатори на МВР, благодариха на вътрешния министър Бойко Рашков и направиха комплимент на служителите му за тяхната „коректност и добронамереност”. Революционерите обикновено не благодарят на полицията за добрата й работа. Значи просто са блъфирали с приказките за революция.

 

Този блъф обаче им се отплати, при това добре

 

С акцията си националистите успяха да се присламчат към най-голямата маса – онази, на която седи държавното ръководство. По време на протеста премиерът Кирил Петков обяви, че е готов за диалог с представители на недоволните, за да обсъдят антиковид мерките. Няколко дни по-късно той създаде работна група, в която влезе прословутият доц. Атанас Мангъров – може би най-известният критик на мерките, който вече е напуснал АБВ и се е присламчил към "по-перспективна" партия. От „Възраждане” могат да са доволни – доскоро бяха смятани за политически маргинали заради това, което проповядваха; сега обаче могат с основание да твърдят, че тезите им се приемат насериозно от върховете на държавната йерархия. На практика партията успешно надскочи ниския си политически ръст – от формация с малка парламентарна група до такава, на която обръща сериозно внимание самият министър-председател. Тази вечер при Цветанка Ризова говорителката на правителството Лена Бориславова витиевато обясни защо Мангъров се радва на поредното правителствено внимание: "Той е излъчен от група хора да ги представлява". Пак днес МЗ и Агенцията по лекарствата опровергаха твърденията на доцента, че в България имало 564 починали вследствие на ваксините. Като съберем две и две, излиза, че Мангъров е....преговарящ с правителството. На третата година от пандемията ще представи сигурно невиждани открития за ковид 19.

Сега, когато им хрумне, националистите могат да спретнат отново подобна демонстрация – по какъвто решат повод. И да очакват, че правителството ще се съобрази с исканията им да участват във вземането на държавните решения, както направи и по въпроса за рестрикциите. Ако получат отказ, ще обвинят управляващите в двоен стандарт. И Кирил Петков, който непрекъснато повтаря, че от сърце подкрепя правото на гражданите да протестират, ще се окаже хванат в капана на собствените си думи.

Вероятно това е една от причините, поради която останалите политически сили

 

останаха подозрително мълчаливи за атаката на парламента

 

От ПП излязоха с една-две декларации, заклеймяващи „хулиганската проява”; депутатът им Христо Петров – Ицо Хазарта, обяви „Възраждане” за „шепа нещастни фашисти”; отделни представители на БСП допуснаха, че трябва да се сезират компетентните органи заради призивите за насилие – и това беше. Нормално би било цялата управляваща коалиция да излезе с обща политическа декларация. Такава обаче нямаше.

Може би защото ИТН е по-близко до „Възраждане” по темата за ваксините и сертификатите, отколкото до партньорите си в мнозинството? Но ДБ защо не реагира? Защото десните не искат да влязат в размяна на реплики от типа „гражданите ми са много по-добри от гражданите ти”? А ГЕРБ защо не се обади? Може би смятат, че ще се нуждаят от националистите като опозиционна политическа сила? Затова ли депутатът и ексминистър Костадин Ангелов коментира лаконично, че гражданите имат право на демократичен протест? Мълчанието на ДПС пък е съвсем необяснимо. Нали се пишат за най-последователните защитници на парламентаризма? Какъв по-удачен момент да го защитят от едно физическо посегателство? И да не забравяме – къде е президентът Румен Радев? Нали и той ратуваше за възраждане на парламентаризма? Или държавният глава остана доволен, когато избирателите на Костадинов го подкрепиха на балотажа на президентските избори?

Псевдореволюцията на „Възраждане” имаше един конкретен резултат – рязко вдигна профила на партията и принуди държавното ръководство да я слуша.

 

Националистите видяха, че трикът сработва,

 

и нямат намерение да се откажат от прилагането му – Костадин Костадинов заплаши наскоро, че ако властта не се съобразява с него, хората му ще повторят акцията си и в Министерския съвет. Затова нека управляващите си дадат сметка: какво ще стане, ако националистите решат да продължат по същия начин, но с други искания? Например, срещу разполагането на съюзнически войски в България при евентуално влошаване на украинската криза. Тогава на властта, а и на всички нас, ще ни се наложи да премислим пределите на площадната демокрация.

Още по темата