Медия без
политическа реклама

В НС ще се влиза със сертификат, въпреки заканите за гражданска война

Не се разбра нито какво ще се прави с депутатите, които не се съобразяват с новата мярка, нито дали посетители ще трябва да си плащат за тест

07 Яну. 2022Обновена
Елена Гунчева направи стряскащо изявление, в което нападна управляващите, че тласкат страната към гражданска война.
БГНЕС
Елена Гунчева направи стряскащо изявление, в което нападна управляващите, че тласкат страната към гражданска война.

След дебат, продължил повече от 5 часа, Народното събрание одобри проекта на решение, внесен от ПП и ДБ, с който се ограничава достъпът до неговите сгради. Няма да могат да влизат граждани, които не разполагат с документ за ваксинация, преболедуван ковид или отрицателен резултат от тест за вируса.

Не се разбра какво ще се прави с депутатите, които не се подчиняват на новия режим. Нито дали ще се наложи на обикновени граждани да плащат за тестове, ако искат да посетят парламента във връзка с неговата законодателна дейност, или за да подадат сигнал или жалба.

Предложението доведе до дълги спорове, в кулминацията на които се превърна предупреждението на „Възраждане“ към управляващите, че с подобни мерки тласкат страната към гражданска война. Отново се видя трайното разделение по казуса вътре в мнозинството - от ИТН подложиха на унищожителна критика инициативата.

Какво се предвижда в решението

Новата мярка гласи, че достъпът до НС ще става с един от следните документи: зелен сертификат; документ за преболедуван ковид; удостоверение за наличие на антитела; отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди влизане. Разходите за закупуване и използване на бързи антигенни тестове ще се поемат от парламентарния бюджет за следните групи лица: сътрудниците на парламентарните групи; служителите на парламентарните комисии и на администрацията на Народното събрание; журналистите.

Първоначално в решението беше записано, че ако се образуват опашки, докато се правят тестове, депутатите ще минават с предимство. По предложение на Ива Митева от ИТН депутатите се отказаха от тази привилегия. По нейна идея отпадна и текстът, който задължаваше парламентарната администрация да съхранява данните от извършените антигенни тестове

Решението влиза в сила от 24 януари.

През декември 2020 г. от ДБ бяха внесли собствен проект на решение. Впоследствие обаче са го оттеглили, за да могат да предложат съвместно с ПП приетия днес проект. Разликите между двата проекта бяха незначителни, което означава, че общата инициатива на двете формации е вероятно политически мотивирана.

"Възраждане" заговори за гражданска война

Стряскащото изявление направи депутатът от националистическата партия Елена Гунчева. Тя се нахвърли на управляващото мнозинство с упреци, че им е „наредено“ да прокарват подобни мерки, и така разделят обществото, и ограничават правата на гражданите. „Вие сте от американското посолство“, обърна се тя към управляващите. След което добави: „Моля вносителят да уточни - армията ли ще повика, за да ни спре да влизаме тук? Или може би ще наредите на НСО също да ни спира? Вие разбирате ли в момента какво правите? Вие предизвиквате гражданска война!“

Думите на Гунчева стреснаха председателя на парламента Никола Минчев, който я призова към по-културен тон. Това е поредното подобно изявление от страна на представител на "Възраждане". От партията говорят за протести и революции, а следващата сряда планират голям митинг пред сградата на Народното събрание.

Срещу Гунчева последователно са изказаха депутати, лекари по професия, от ПП, ДБ и ГЕРБ-СДС. „Отново наблюдаваме неспециалисти да обясняват медицински факти. Същите тези хора, когато имат нужда от лекар, отиват на лекар, а не се лекуват сами“, отбеляза Антон Тонев от ПП. Десният Александър Симидчиев напомни, че ваксините спасяват животи, включително и на хората в пленарната зала. А бившият здравен министър Костадин Ангелов от кабинета „Борисов 3“ горещо благодари, че не е имало хора със същите възгледи като Гунчева при избухването на спин епидемията.

ИТН излезе със съсипваща критика срещу решението

В редиците на управляващите нямаше единство по въпроса и това за пореден път стана очевидно при днешното обсъждане. Най-тежката и мотивирана критика на проекта на решението дойде от Ива Митева - депутат от ИТН, която влиза в четворната коалиция. Митева порица колегите си, че творят законови актове по същия начин като предните парламенти, които бяха доминирани от ГЕРБ. "Продължаваме да приемаме актове, които след това Конституционният съд обявява за противоконституционни", констатира тя. И подчерта, че вносителите е трябвало много внимателно да разгледат правното основание на проекторешението, тъй като неговият обхват не засяга само народните представители.

Митева похвали аналогичната заповед, която премиерът Кирил Петков издаде по отношение на администрацията на Министерския съвет, за да насърчи ваксинацията. От тази заповед изрично са изключени граждани, които подават жалби и сигнали, куриери, журналисти и други подобни външни лица. Народното събрание обаче е много по-различно като структура и начин на работа, подчерта Митева, която е бивш председател на последните два парламента. Тя напомни, че има парламентарни комисии, които работят пряко с граждани - като тази за правата на човека и жалбите на гражданите, и за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. От проекторешението обаче не стана ясно по какъв начин ще става достъпът на гражданите до тези комисии и на практика излезе, че те трябва да си плащат за тестове, ако нямат друг документ.

Същите въпроси изникват по отношение на достъпа на неправителствените организации и на международните делегации до законодателното събрание. В същото време, оригиналният вариант на решението предвиждаше нещатните сътрудници на депутатите да се ползват от безплатни тестове. А именно за разходи за сътрудниците парламентаристите получават по две трети допълнително към заплатите си, възмутено напомни Митева. По-късно от ПП се усетиха и предложиха тази привилегия за сътрудниците да отпадне, както и стана.

Митева се усъмни, че бюджетът на институцията разполага със средства, за да покрие новите разходи. Този въпрос обаче изобщо не беше адресиран от депутатите.

В Народното събрание назрява скандал около висящия въпрос за това дали в сградата му да се влиза със зелен сертификат. ДБ и ПП са внесли проект на решение, според който достъпът до сградата ще става със сертификат, отрицателен резултат от PCR или антигенен тест.

ПП апелира за солидарност с обществото

Андрей Гюров, който оглавява парламентарната група на ПП, призова депутатите да покажат солидарност и обществена отговорност, като подкрепят новата мярка. "Това е начинът да покажем на всички граждани, че живеем в ново време на справедливи правила, които важат за всички", обоснова се той. Гюров увери, че формацията му обръща внимание на притесненията на другите политици и на гражданите, но изтъкна, че трябва да се потърси "средният и разумният път в името на живота". "Докога чрез демагогия и псевдонаучни спорове ще подкрепяме непрекъснатата загуба на българи?", попита реторично той.

Ива Митева го репликира, че след като правилата ще важат за всички, тогава нека всички си плащат тестовете сами, както правят останалите български граждани.

ГЕРБ харесаха критиките на ИТН

Проф. Асен Балтов, бившият шеф на "Пирогов", а сега депутат от ГЕРБ-СДС, атакува проекта от медицинска гледна точка. Той цитира текст от него, в който се споменава, че е нужен пълен курс на ваксинация. И напомни, че след около 2 месеца в ЕС влиза в сила ново правило, според което сертификатът ще бъде валиден само с бустерна доза. Балтов нарече "българска измислица" удостоверението за наличие на антитела, въведено от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, което също присъства в проекта. И настоя текстът му да се преработи.

Няколко негови колеги в ГЕРБ-СДС изразиха възхищение от критиките на Ива Митева, а шефът на парламентарната им група Десислава Атанасова обяви, че ще подкрепят всякакви редакции, които ексшефът на Народното събрание предложи. Митева действително внесе много такива, но почти нищо не беше одобрено.

ДПС се обяви против депутатските привилегии

Хасан Адемов от ДПС призова да се изостави говоренето на медицински теми и да се премине към чисто политическите. В тази връзка, според него ключов е въпросът за привилегиите на народните представители. Към това обществото е извънредно чувствително, подчерта Адемов. И допълни, че ако остане сегашният режим, депутатите ще се изложат на атаки от обществеността, при това с основание. А накрая се зачуди, след като елементарният въпрос за достъпа до Народното събрание се решаваше в продължение на месец и половина, колко ли време ще отнеме на новия парламент да адресира сериозните проблеми в здравеопазването.

Гласуване до дупка

Самото гласуване продължи изключтелно дълго заради множеството смислови и технически редакции в първоначалния вариант на решението, повечето от които не бяха одобрени.

Пререкание избухна заради наименованието на решението. Ива Митева предложи техническа редакция, но мнозинството отказа. Впоследствие обаче текст в решението, идентичен със заглавието, беше променен, както тя искаше. "Съжалявам, но не може да се приемат глупости в Народното събрание ... Или вървете по текста на вносител, или приемайте предложенията", ядоса се Митева заради получилото се противоречие. Думите й разгневиха соцдепутата Георги Свиленски, който я нахока, че е трябвало да си оттегли предложението навреме, като е видяла, че не се приема още при заглавието. Смутен, шефът на парламента Никола Минчев, който беше пропуснал това, позволи прегласуване, за да се оправи бъркотията.

Гласуването беше прекъсвано и на два пъти по искане на парламентарни групи за почивка. Първо за това настояха от ИТН с аргумента, че трябвало да обсъдят неща по решението. Първоначално Минчев се дърпаше, но Ива Митева го атакува, въоръжена с правилника на парламента, и той се предаде. Буквално минута след изтичането на паузата, такава поискаха и от "Възраждане". С видима неохота председателят на Народното събрание се съгласи.

Окончателно решението беше гласувано около 16 часа следобеда. Одобриха го 154 депутати, против нямаше, а четирима се въздържаха.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата