facebook
twitter

Наблюдател

Президентът май пази благоразумна дистанция от Доган

Радев трябва да каже ясно дали мутри са окупирали ДПС
12 986
 Мих
За правителството и прокуратурата Радев говори много, ала за ДПС - почти нищо.

Неслучайно почетният лидер на ДПС Ахмед Доган и неговият именит съпартиец – депутатът бизнесмен Делян Пеевски, се намират във фокуса на протеста, макар че формално са извън властта. Хората вярват, че босовете на Движението играят също толкова ключова роля в управляващата върхушка, колкото премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, на които искат оставките. Сметката е ясна - ако протестът обезглави правителството и държавното обвинение, Доган и Пеевски ще загубят много от влиянието, което имат в държавата.

Същата позиция активно защитават и всички по-разпознаваеми опозиционни фигури. Атаката на Христо Иванов – съпредседателя на „Демократична България”, срещу крайморската резиденция на Доган при Росенец, беше едно от събитията, които отпушиха гражданското недоволство. От тогава насам Иванов не спира да натиска за оставките на Борисов и Гешев, които сочи като параван и острие на интересите на ДПС. „ ... българската държава е изпаднала в дълбока зависимост от Делян Пеевски и сараите на Доган.


Това е гръбнакът на корупционната необявена коалиция,


която управлява страната от десетилетия”, констатира наскоро той. Настойчивостта му толкова притесни Борисов, че той лансира смешната конспиративна теория, че ДПС и градската десница действали съгласувано срещу неговото правителство.

По същия начин говорят срещу Движението и от БСП. Соцлидерът Корнелия Нинова декларира, че страната фактически се управлява от „задкулисната коалиция ГЕРБ - ДПС”. Окуражени, хората й започнаха един след друг да сипят остроти срещу партията на Доган, с която навремето заедно крепяха кабинета „Орешарски”. „Премиерът Борисов каза, че някой си Шиши – не го знам кой е този човек – е редил служебния кабинет на президента Радев. Кой беше финансов министър в кабинета на президента Радев? И аз, като премиера се опасявам, че същият финансов министър е в този кабинет, и в мен възниква въпросът дали този Шиши, дето не го знам, пак не е пуснал дългата ръка и не е наредил и този кабинет”, насмешливо коментира соцдепутатът Манол Генов, след като Кирил Ананиев беше избран за финансов министър, какъвто пост заемаше и в бившето служебно правителство. Това досега не се случваше – социалистите така открито и присмехулно да ползват споменавания под сурдинка преди прякор на Пеевски.

Парадоксално е, но се случва пред очите ни – десни и леви, които иначе се мразят и в червата, стрелят, всеки от своя окоп, срещу партията на Доган. На този фон прави странно впечатление позицията, или по-скоро липсата на такава, на президента Румен Радев. Държавният глава събра куража да излезе в атака „на нож” срещу Борисов и Гешев, че дори и да призове протестиращите да поемат след него. В същото време обаче не се забелязва да проявява същата дръзка борбеност спрямо ДПС. Защо така, след като на протестите сигурно половината лозунги са насочени срещу Доган и Пеевски?

 

Поначало Радев никога не е обичал да говори за ДПС

 

Често в своите изявления срещу управляващите намесваше вечния проблем на българската политика с „обръчите от фирми”, без обаче особено да задълбава. Най-много да отправи не съвсем ясни намеци от рода, че не подкрепя „бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила”.

Когато избухна огромният скандал с агресивните държавни гардове на Доган, президентът обяви (не за първи път, в интерес на истината), че на почетния лидер на ДПС и на Пеевски охрана от НСО не им трябва. Това обаче беше просто неутрална констатация – без каквато и да било политическа оценка, каквато случаят определено заслужаваше. Нещо повече – президентът и досега избягва да даде такава по отношение на ролята на Движението в изпълнителната власт и прокуратурата, които той лично и публично обяви за „мутри”.

 

Радев не реагира адекватно дори на обвиненията на Борисов,

 

че споменатият „Шиши” му е определил министрите в служебното правителство. Само се ограничи да каже: „Не познавам нито „Шиши”, нито Доган, нито Божков. Друг е давал – в случая министър-председателят Борисов, огромни обществени поръчки за милиарди тъкмо на „Шиши“. Друг е пушил пури, друг е раздавал банки, не моето правителство. Така че, който е имал вземане-даване с целия този кръг, сега ще трябва да си носи последствията.”

Добре, да приемем, че държавният глава не е имал „вземане-даване с този кръг”. Трябва обаче да каже ясно какво мисли за партията, за чийто депутат твърди, че е прибрал „обществени поръчки за милиарди”. Радев смята правителството на ГЕРБ за „мутри”, нали така? Е, какви според него трябва да бъдат тогава онези, които са получавали милиарди от същото това правителство? Мутри ли са, или не са?

Ако такъв въпрос му идва в повече, поне да каже дали смята ДПС за управляващи или опозиция. Въобще да каже каквото и да е, но позиция за движението и неговите най-важни фигури трябва да има. Иначе просто не може да бъде сред водачите на протеста, които са единни в малко неща, едно от които е негодуванието им срещу Доган и Пеевски. Ако продължи само с недоизказани мисли по отношение на „Шиши”, рано или късно Радев ще трябва да отговаря на обвинения, че поддържа благоразумна дистанция от Доган, защото възнамерява да играе с него в бъдеще.

41

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Невероятно, но факт! Без ГЕРБ няма да настъпи Апокалипсис

21.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1841 4
Роенето в ГЕРБ продължава - 29 души в Баните напускат

21.09.2020

Обновена

3621 41
Дариткова: На жълтите павета не разсъждават рационално

21.09.2020

Обновена

2182 25

Коментари

Страници

Джанго
снимка на Джанго

Импийчман за  американския  слуга и метежник!

корнел

Да не повярва човек ." Сега " май си позволява да се закача с президента ?!  Заслужаваме да бъдем преместени на 110 място по отношение свободата на словото . 

inventus

Възможно е президентът да е преценил че няма сили а и няма и смисъл да се занимава с крадливите момчета от ДПС  и присъдружните им.  Но със сигурност смята че е достатъчно  само да им отреже крадливите ръчички в лицето на техните протежета във власта. Така оставени без ръчичките които да ги хранят те просто бавно ще умират. 

stormbringer99

Инвентус....! Възможно е! Няма невъзможни неща. А възможно ли е да смята , че като отреже ръчичките на гербаджиите и ще храни ДПС и агента на ДеСе и КГБ Ахмед Меди Доганов - агент Сава със собствените си ръчички? Калто казахме - няма невъзможни неща. Та ! Ако господин Президентът е решил да воюва с мафията , да не се прави на разсеян за "гръбнака на мафията" - ДПС както се казва в статията!

Стоф

Не президента, а бсп преценява каква позиция да заеме тази институция. Нещо против противоконституционната дпс!? Как, нали утре дпс може да им партнира в парламента. Не чакайте това от Радев.

Чичо Гошо

За правителството и прокуратурата Радев говори много, ала за ДПС - почти нищо.

Люси, брат, да не би да намекваш, че боко и плешивият ушатник са част от ДПС?  На няколко пъти, президентът каза "Мутри, вън!", по повод управляващите мутри. Та, ква ти е идеята, що президента да се занимава с опозиционна партия???

 

stormbringer99

ЧичоГошо....! Обяснявам като за ..... първокласници! 

       Първо - мутрите не са само в управляващата партия! Мутри има и в БСП например, нищо че са наааай-опозиционната партия. Да вземем Георги Гергов.... за примера той е достатъчен. 

       Второ - ДПС са управляващи на управляващите. Те никога не са били в опозиция. Сам Доган Меди Доганов - агент на ДС  и КГБ , се похвали в ефир , че ТОЙ раздава порциите в България. Отделно.Делян Бекапеевски е този който държи медийте и голяма част от стопанския ресурс на страната. 

       Та идеята е тази - ако господин Президентът ще се бори с триглавата ламя , да не се прави , че едната глава не я вижда! Панимаеш?

проф. проф. дър...
снимка на проф. проф. дървингов

Групости, чичо Гошо точно е изразил мнението си - президентът многократно се обяви против мутрите в управлението. ДПС не са в управлението. Друг въпрос е, че и там, както и в БСП, АБВ и останалите има мутроподобни, тях - когато им дойде времето.

 

Президентът не е казал нищо и за Фънди е нейния екип - пълен с мутрички - не е негова работа, не коментира, не се меси.

Памфуций
снимка на Памфуций

Поначало Радев никога не е обичал да говори за ДПС

Поначало, г-н Илиев, Радев никога не е обичал да говори за която и да е партия. Той може да прави намеци за Борисов, да говори за мутри във властта, но нито веднъж не си е позволил да да говори за партията ГЕРБ каато цяло, за партията БСП като цяло, и т.н. 

Що се отнася до участието на ДПС във властта, преди две години и половина, в контекст и отговор на едни брътвежи на Борисов, Радев каза:

"Г-н Борисов получи коледен подарък с пълната подкрепа безрезервно от г-н Доган. Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски Закон за КТБ. И ако някой наистина смесва в едно изречение хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори на въпроси: Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски?; Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски?; Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?“.

И пак са споменати г-н Доган, г-н Пеевски, но не и партията ДПС. 

 

stormbringer99

Памфуции....! Авторът споменава за едно несъответствие в позициите на Президента спрямо мафията и ти си чел ама какво ти е попречило да вденеш? Значи : ако Борисов е разпределял и продължава да разделя обществени поръчки с Бекапеевски и Борисов е мафия, то какъв е Делян Бекапеевски? Не е ли и той мафия. Категорично е!!! Щом господин Президентът заявява , че ще бори мафията и нарича Борисов мафиот , редно е да се бори и с неговия партньор в мафиотските дела господин Делян Бекапеевски! И да го нарече мафиот. Борисов - мафиот . Делян Бекапеевски - мафиот.

wreckage
снимка на wreckage

Тва е един естествен за Людмил Илиеф текст на Людмил Илиеф.

Жозефа
снимка на Жозефа

Президентът от първия си ден воюва с тази пасмина, но на газетата все нещо не ѝ достига. 

Газетата странно как бе решила, че президентът трябва да разследва кой спира разпространението на Прас-Прес, въпреки че това не бе никаква тайна и не е работа на президента да върши нейната - на газетата - работа. 

И СЕГА горната статия е в същия дух и на същия акъл - господинът Илиев очаква президентът да се държи не като президент, а като прокурор. 

Ама "поначало Радев никога не е обичал да говори за ДПС".

Тъй ли? А за градското дясно обичал ли е да говори партия по партия? За " патриотите" обичал ли е да говори? За коя партия въобще си е позволявал да говори? Та той е президент, господине Илиев! Президент на всички български граждани, независимо дали всички го харесват или само 59%.

Та кой е неадекватен? Президентът или този тук господин Илиев с нелепите изисквания към държавния глава? 

 

ПП - Господа Памфуций и wreckage, 👍

 

stormbringer99

Жозефа ....дорагая ! На снимката изглеждаш като ранната Бриджит Бардо , но в изложението си по-скоро достигаш висотатата на късната Велислава Дърева. Президентът не трябва да е разследващ журналист , разбира се. Той има в ръцете си много по-мощни лостове за обществена изява и институционални ходове които Президентството му дава . И той ги използва. Разкри , че в управлението на държавата се е заформила мафиотска сруктура и открито поведе война с Борисов и Гешев. И правилно не обявява война на партията Герб , а на нейния лидер който е уличен в многобройни злоупотреби с власт. По същия начин , без да закача ДПС , да спомене и господин Ахмед Меди Доганов - агент Сава и господин Делян бекапеевски като мафиоти и партньори на Борисов. Ахмед Меди Доганов - агент Сава не веднъж се е обявявал за Капо ди тути капи - бос на мафията или човекът който раздава порциите в държавата. Панимаеш? 

Bacho Кольо

И от къф зор тъкмо ти  очакваш Радев да критикува точно онова и точно онези, които тъкмо ти смяташ за важни и вредни?

Та той е президнет. Нали плачехте, че не ни обединява! Защото ако Радев критикува ГЕРБ или БСП, или пазиБоже партията на Марешки*, реакцията ще бъде една. Съвсем друга,  поради нейния деликатен етнически характер, ще бъде реакцията на критика към ДПС. 

 

* А както правилно е забелязал колегата Панфуций👍, Радев досега не го е правил. 

ГАМЕНЧЕТО

👍

stormbringer99

Бачо Гольо....! На царя , когато са му скроили дрехи които не му скриват срамотите, трябва да му се каже: Царю, Вие сте гол! Тази житейска ситуация е описана в приказката "Новите дрехи на царя" и родители четят тази приказка на децата децата , четат им я в детската градина и им я преподават в малките класове за да ги научат на честност и мъжество. На тебе явно,  дядя Коля не са ти я чели, което не е фатално, защото си само един форумен русофилски драскач. Яво са.ти.чели и набивали в.камбаната тезисите на Бай Тошо , та смяташ , че снишаването е хитра и тарикатска, печеливша тактика на противодействие на мафията.  Но когато Президентът е лишен от честност и смелост и не може да каже на Доган - Вие господин Меди Доганов - агент Сава сте.гръбнакът на мафията! .... когато Президнтът се снишава това не е добре за бъдещето на държавата. Отговори за всички които ще прочетат - Е ли Ахмед Меди Доганов - агент Сава главата на мафията в България или според теб не е?!!!!!

nebenebe

Да не се разсейваме. Първо да разкараме БХ и Гешев.

stormbringer99

Ненебе....вече си се разсеял. И това, драги е целта на занятието. Да те разсеят, а ти после да се.опитваш тук да разсейваш и други хора. Ако Доган не бъде изхвърлен от входа и изхода на държавата , борбата с мафията ще продължи само докато новите партньори на Доган не заемат местата на старите. Дс се отстрани Борисов от властта не е толкова трудно. Това в един момент може да свърши и самият Гешев. Но отстраняването на Доган .... това е големият въпрос пред този който иска да пребори мафията. А господин Президента дори не иска да си го сложи на мерника. Изгубена кауза. 

stormbringer99

В делата си Доган и Радев получават нишани от едно и също място. Така , че много трудно ще се случи щото да им се пресечат маршрутите. 

Бонжуар

Мдам... Той Радев и за ДеБъ не се е произнасял, ама това не пречи на адептите на Ицето да искат да го впрегнат във въздигането на Хесус в политически водач... 

Пак ще се повтори фарсът на ДаСеБъ - много вожд, малко индианец. 

Billy-Joe Winchester

Уважаеми г-н Илиев, въпреки че мусурите и маниерите на Пеевски и Доган са особено отблъскващи, то трябва да отбележим, че формално първият няма нищо общо с властта, а втория - със случващото се в ДПС. Работа на прокуратурата е да установи и разследва подобни морбидни връзки и зависимости, но тя уви не го прави. Именно затова фокусът на протеста, а именно върху Гешев и менторът му Борисов, е напълно правилен и политически коректен. 👍

stormbringer99

Били....какъв? Русофил да.се.кичи с имена които са мноооого далече от русофилските славянски икони като РУБАШКА, МОСКВИЧ, ВАТЕНКА, ПАРТЕНКА , КАЛАШНИКОВ ИШИ СЛАВА ЛЕНИНА!!! Другарю Русофил и Вие като Презиндента сте патриот на една страна , пък служите на друга. Президентът няма как да назове Ахмед Меди Доганов -агент Сава , защото агент Сава получава факсове от там откъдето ги получава и Президентът - Москва. Няма как две успоредниотсечки.да.се.пресекат. Поне.докато от Москва не дадат нов маршрут на единия от двамата. И на.Гешев и на ментора му менторът им е.Меди Доганов - агент Сава. Отречи го това тук във форума! Напиши : Доган не е.гръбнакът на мафията в.България! 

resto

Президентът е държавен глава и като такъв нито му е работа, нито пък си е позволявал да коментира партийния живот в милата ни Родина, независимо дали става дума за ГЕРБ, БСП, ДПС... С други думи, тезата на автора е изсмукана от пръстите и силно манипулативна.

Bacho Кольо

 

 

Сократ-май

Шиши изскочи на плракатите... и после неусетно изчезна.

проф. проф. дър...
снимка на проф. проф. дървингов

Бай Сократе, вади го твоя плакат, леко редактирай и на паветата.

Нямаш потребност да си там, но опитай, заради Шиши.

 

Сократ-май

Няма полза, профе.

Казвам ти - а пък ти ако искаш вярвай - че ДПС са недосегаеми и един ден смаяно ще видим каквсичко се е извъртяло в тяхна полза.

stormbringer99

Сократе....има да обясняваш още дълго, та чак безкрайно , както  е безкрайна предаността на русофилията пред Кремъл, та не могат да си обътнат езика и да кажат Доган е гръбнакът на българската мафия. Защото Доган идва от Москва. И ако Москва не го посочи , русофилията никога няма да го посочи. 

д-рХ

Тва е един естествен за Людмил Илиеф текст на Людмил Илиеф.

ДА...

Не е да няма логика, но е детинска.

с нелепите изисквания към държавния глава? 

Да.

Аз лично, чакам вместо опити за плюене,

да видя журналистически анализи за предполагаемата роля на прездента в тази извънредна политическа ситуация.

Какво очакваме от него да прави?

Какво искаме от него?

 

д-рХ

Радев трябва да каже ясно

А какво друго според Илиев ТРЯБВА да направи Радев - песничка да ти изпей?

Да клекне 10 пъти?

Да се почеше с лява ръка по дясно ухо?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш