Quantcast
Парламентът одобри рокадите в кабинета в отсъствието на Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Парламентът одобри рокадите в кабинета в отсъствието на Борисов

БСП отказа да подкрепи смените на министри с аргумента, че цялото правителство трябва да си отиде
Обновена
3 717
 Илияна Кирилова
Новите министри положиха клетва и бяха посрещнати с ръкопляскания от депутатите от управляващото мнозинство.

В отсъствието на премиера Бойко Борисов парламентът одобри промените в неговото правителство. В подкрепа на рокадите гласуваха 116 депутати, 89 бяха "против", въздържали се нямаше.

От БСП посрещнаха гласуването със скандирания "Оставка!" Социалистите отказаха да подкрепят смените на министри с аргумента, че цялото правителство трябва да си отиде. "Народът ще ви измете от тука!", яростно коментира резултата соцдепутатът Таско Ерменков.

"Преди няколко дни премиерът Борисов каза, че някой си Шиши - не го знам кой е този човек - е редил служебния кабинет на президента Радев. Кой беше финансов министър в кабинета на президента Радев? И аз, като премиера, се опасявам, че същият финансов министър е в този кабинет и в мен възниква въпросът дали този Шиши, дето не го знам, пак не е пуснал дългата ръка и не е наредил и този кабинет", енигматично допълни съпартиецът му Манол Генов.

Срещу оставките обявиха предварително, че ще гласуват и депутатите от ДПС. "ДПС няма да подкрепи предлаганите промени, както не сме подкрепяли нито едни промени досега, както и правителството, когато беше избирано", заяви Нигяр Джафер от движението на Ахмед Доган, цитирана от БГНЕС. Тя обяви за "внушения" твърденията, че партията й разполага с позиции в кабинета. "Този кабинет е порочен, ние се обявихме против конструкцията му и структурата му. Продължаваме да твърдим, че не одобряваме нито кабинета, нито министрите, работещи в него", каза Джафер.

Депутатите от "Воля" дори не влязоха в пленарната зала за гласуването. Хората на Веселин Марешки обясниха, че са очаквали "промени в посока експертен кабинет" и смените, направени от Борисов, са били недостатъчни.

ПРОМЕНИТЕ

Бяха гласувани оставките на четирима министри - на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов, на вътрешните работи Младен Маринов и на туризма Николина Ангелкова.

Здравният министър Кирил Ананиев поема финансите. Шеф на МВР ще бъде Христо Терзийски, сега директор на Главна дирекция "Национална полиция". Начело на икономиката застава Лъчезар Борисов, сега зам.-министър в същото ведомство. Здравното министерство поема проф. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница. Вицепремиерът Марияна Николова поема туризма, с което се слага край на конфликта между Валери Симеонов (НФСБ) и досегашния министър.

ДИСКУСИЯТА

Депутатите очевидно не бяха настроени за дълги обсъждания - дебатът беше вял и премина за около час с прекъсвания. Отсъствието на премиера стана главна тема. Въпреки многократните настоявания на БСП, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева упорито отказа да доведе Борисов с мотива, че той бил възпрепятстван. Караянчева се позова на конституцията и правилника на Народното събрание, в които липсвало изрично изискване премиерът да присъства.

"Предлагате имитация на промяна, мимикрия с оставка на министри. За 4 години сме гледали 12 серии от този филм. 13-тата може да е фатална за правителството и управляващото мнозинство. Винаги, когато има проблем, горите бушон, за да спасите системата", обяви соцлидерът Корнелия Нинова. И призова: "Българският народ си поиска свободата от мафията, поиска си държавата от задкулисието и ще си ги вземе. Да продължаваме единни."

Нейният съпартиец Румен Гечев посочи, че само огромният скандал около Държавната комисия по хазарта е бил достатъчен, за да бъде отстранен финансовият министър Владислав Горанов от неговото ведомство. И посочи, че кабинетът е закъснял фатално с икономическите мерки срещу кризата. "Сега правителството ще се опита да постигне ефекта на вампирясването – фирмите, които вече са фалирали, тепърва да ги съживява", каза соцдепутатът.

За смяната в икономическото ведомство социалистите констатираха, че няма  да доведе до никакви промени. От опозицията напомниха за последните скандални сделки, одобрени от Караниколов - отпуснатите от Българската банка за развитие (ББР) заеми и наливането на пари в Първа инвестиционна банка. "Емил Караниколов не е взел решението за тези сделки без съгласието на премиера. Каква промяна можем да очакваме, когато си отива един министър и за неговия пост се предлага досегашният му заместник?", констатира соцдепутатът Димитър Данчев.

От ГЕРБ наблегнаха на разделението и разнородността на опозиционните сили. "Около коя идеология - икономическа, философска, ще бъде сформирано това служебно правителство, за да могат с пълни шепи да черпят гражданите от благата, които според вас сега се раздават на тъмно? ... Единственото, което спира това правителство да подаде оставка, е отговорността – отговорността да не попаднем в хаос ... Не викайте оставка, защото не знаете какво ще ви донесе това", обърна се депутатът от мнозинството Валентин Николов към социалистите.

ОЧАКВАНИЯ

Възможни са още промени в кабинета през есента, „ако реформите в някои министерства не вървят“, прогнозира депутатът от "Обединени патриоти" Борис Ячев пред БНР. Той разказа, че предстои съвместни работни групи на ГЕРБ и патриотите да обсъдят най-важните приоритети на различните ведомства. "Предприемаме няколко стъпки за успокояване на обстановката в страната", каза Ячев.

Още

Редовен кабинет ще има, дори и хоризонтът му да не е дълъг

14.06.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

4052
Ива Митева допусна, че този път ИТН ще направи кабинет

08.06.2021

2006
45-ият парламент: Само 2 от 77 внесени законопроекта са приети

14.05.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

973