Quantcast
Парламентът одобри рокадите в кабинета в отсъствието на Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Парламентът одобри рокадите в кабинета в отсъствието на Борисов

БСП отказа да подкрепи смените на министри с аргумента, че цялото правителство трябва да си отиде
Обновена
3 714
 Илияна Кирилова
Новите министри положиха клетва и бяха посрещнати с ръкопляскания от депутатите от управляващото мнозинство.

В отсъствието на премиера Бойко Борисов парламентът одобри промените в неговото правителство. В подкрепа на рокадите гласуваха 116 депутати, 89 бяха "против", въздържали се нямаше.

От БСП посрещнаха гласуването със скандирания "Оставка!" Социалистите отказаха да подкрепят смените на министри с аргумента, че цялото правителство трябва да си отиде. "Народът ще ви измете от тука!", яростно коментира резултата соцдепутатът Таско Ерменков.

"Преди няколко дни премиерът Борисов каза, че някой си Шиши - не го знам кой е този човек - е редил служебния кабинет на президента Радев. Кой беше финансов министър в кабинета на президента Радев? И аз, като премиера, се опасявам, че същият финансов министър е в този кабинет и в мен възниква въпросът дали този Шиши, дето не го знам, пак не е пуснал дългата ръка и не е наредил и този кабинет", енигматично допълни съпартиецът му Манол Генов.

Срещу оставките обявиха предварително, че ще гласуват и депутатите от ДПС. "ДПС няма да подкрепи предлаганите промени, както не сме подкрепяли нито едни промени досега, както и правителството, когато беше избирано", заяви Нигяр Джафер от движението на Ахмед Доган, цитирана от БГНЕС. Тя обяви за "внушения" твърденията, че партията й разполага с позиции в кабинета. "Този кабинет е порочен, ние се обявихме против конструкцията му и структурата му. Продължаваме да твърдим, че не одобряваме нито кабинета, нито министрите, работещи в него", каза Джафер.

Депутатите от "Воля" дори не влязоха в пленарната зала за гласуването. Хората на Веселин Марешки обясниха, че са очаквали "промени в посока експертен кабинет" и смените, направени от Борисов, са били недостатъчни.

ПРОМЕНИТЕ

Бяха гласувани оставките на четирима министри - на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов, на вътрешните работи Младен Маринов и на туризма Николина Ангелкова.

Здравният министър Кирил Ананиев поема финансите. Шеф на МВР ще бъде Христо Терзийски, сега директор на Главна дирекция "Национална полиция". Начело на икономиката застава Лъчезар Борисов, сега зам.-министър в същото ведомство. Здравното министерство поема проф. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница. Вицепремиерът Марияна Николова поема туризма, с което се слага край на конфликта между Валери Симеонов (НФСБ) и досегашния министър.

ДИСКУСИЯТА

Депутатите очевидно не бяха настроени за дълги обсъждания - дебатът беше вял и премина за около час с прекъсвания. Отсъствието на премиера стана главна тема. Въпреки многократните настоявания на БСП, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева упорито отказа да доведе Борисов с мотива, че той бил възпрепятстван. Караянчева се позова на конституцията и правилника на Народното събрание, в които липсвало изрично изискване премиерът да присъства.

"Предлагате имитация на промяна, мимикрия с оставка на министри. За 4 години сме гледали 12 серии от този филм. 13-тата може да е фатална за правителството и управляващото мнозинство. Винаги, когато има проблем, горите бушон, за да спасите системата", обяви соцлидерът Корнелия Нинова. И призова: "Българският народ си поиска свободата от мафията, поиска си държавата от задкулисието и ще си ги вземе. Да продължаваме единни."

Нейният съпартиец Румен Гечев посочи, че само огромният скандал около Държавната комисия по хазарта е бил достатъчен, за да бъде отстранен финансовият министър Владислав Горанов от неговото ведомство. И посочи, че кабинетът е закъснял фатално с икономическите мерки срещу кризата. "Сега правителството ще се опита да постигне ефекта на вампирясването – фирмите, които вече са фалирали, тепърва да ги съживява", каза соцдепутатът.

За смяната в икономическото ведомство социалистите констатираха, че няма  да доведе до никакви промени. От опозицията напомниха за последните скандални сделки, одобрени от Караниколов - отпуснатите от Българската банка за развитие (ББР) заеми и наливането на пари в Първа инвестиционна банка. "Емил Караниколов не е взел решението за тези сделки без съгласието на премиера. Каква промяна можем да очакваме, когато си отива един министър и за неговия пост се предлага досегашният му заместник?", констатира соцдепутатът Димитър Данчев.

От ГЕРБ наблегнаха на разделението и разнородността на опозиционните сили. "Около коя идеология - икономическа, философска, ще бъде сформирано това служебно правителство, за да могат с пълни шепи да черпят гражданите от благата, които според вас сега се раздават на тъмно? ... Единственото, което спира това правителство да подаде оставка, е отговорността – отговорността да не попаднем в хаос ... Не викайте оставка, защото не знаете какво ще ви донесе това", обърна се депутатът от мнозинството Валентин Николов към социалистите.

ОЧАКВАНИЯ

Възможни са още промени в кабинета през есента, „ако реформите в някои министерства не вървят“, прогнозира депутатът от "Обединени патриоти" Борис Ячев пред БНР. Той разказа, че предстои съвместни работни групи на ГЕРБ и патриотите да обсъдят най-важните приоритети на различните ведомства. "Предприемаме няколко стъпки за успокояване на обстановката в страната", каза Ячев.

79

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ: Радев час по-скоро да обяви датата за изборите

13.01.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

2445 49
Борисов превърна парламента в кукла на конци

05.01.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6663 41
Само четири партии със сигурност влизат в следващия парламент

04.01.2021

Обновена

6964 32

Коментари

Страници

Бонжуар

Стахановката от Кърджали кара трамвая с 200. Явно й харесва... 

nottheone1

щот беше публично цуната по умната главица от баш-главата

Интервал

nottheone1 😁 🍻  Една Негова цунка по главата струва повече от погалването от три папи.

pasi

Рокади?!? Преоблекъл се Илия, все в тия!  Преображение мина, а Аскета още не е клиент на Каскета!.

О С Т А В К А!

pasi

Интересно Марешки, който загряваше на тъча, дали пак ще придаде "Левски"?

ЛюдоедкаЭллочка

Евалла: Марешки сипа 74 литра гориво в 70-литров резервоар

Ето така се зарежда в бензиностанциите на Марешки! Резервоарът ми побира 70 литра гориво, а и в него със сигурност е имало някакво количество, за да стигна все пак до бензиностанцията. 

А там успяха да натъпчат почти 74 литра дизел!

Това споделя разгневен потребител във фейсбук, като прилага и касовата бележка.

„Свръх” зареждането се е случило в бензиностанция на VM Petroleum на Околовръстния път в столицата.

Сега с тази бележка отивам в Комисията за защита на потребителите, зарича се измаменият.

Веригата бензиностанции на депутата Марешки обикновено се рекламират като по-евтин търговец на гориво. Остава неприятното усещане, че наваксват разликата с по-ниската цена като надписват количествата продадени горива.

 https://lupa.bg/f/news/b/70/95cf0bd47e5393ca8663c309b0d92e25.jpeg

 

Сгугню
снимка на Сгугню

Борисов не се и усеща как повтаря Станишев и Орешарски с поведението си спрямо протестите.

 

Neymar

Абе БСП - що не излезете от парламента ако искате предсрочни избори? Нема такива слабаци.

Минувача
снимка на Минувача

Ако развеят червените знамена сред протестиращите,  със сигурност  ще ги прогонят.

fractal
снимка на fractal
  • Президента също трябва да е в парламента 
Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Научи първо пълен и кратък член, след това давай акъл на човек, който може да кара Миг 29. 

Желязко Желев

           Карал е нещо направено за каране.Сега на куц кон иска цезар да става.Пълна пародия,холивудски продукт.Само Плевнелиев може да му съперничи.Той де се губи.Бойко добре го употреби.Да земе да хвърли и той някой камък.

          Опасявам се,че някои ще станат ''заслужили герои'' вадейки нож на умрялп куче.

 

Льо Клер

Смяната на Ангелкова с неуместната навсякъде, безмислена и безмълвна секретарка на малкия сатир,  е угаждане на личната неприязън на човечето към туристката.

 

- Скажите подсудимый испытывал личную неприязнь к потерпевшему?

- Да... Испытывал...

- Он мне сказал: "Такую личную неприязнь испытываю, что кушать не могу!"

 

 

Другите, когато и да ги бяха сменили все щеше да е късно. Струва ми се, че страхливият, бездомен сиромах Горанов трябва да е обект и на някоя, не сегашната, разбира се, прокуратура, заради действията си при загубата на 700 милиона. Бившият кочияш на Мето Илиянски изживя месеците си слава.

Evasion

Като гледам ръководството на отговорната за туризма дирекция в министерството на туризма - и Господ да стане министър - все тая, резултатът ще е силно трагичен... Ангелкова просто бе спасена от туроператорската, хотелиерската и рестьорантьорската любов...

ЛюдоедкаЭллочка

https://www.youtube.com/watch?v=msIEhMXHfYs

Жозефа
снимка на Жозефа

Абе БСП - що не излезете от парламента ако искате предсрочни избори? Нема такива слабаци.

 

Защото парламентът трябва да приеме машинното гласуване. Като се свърши тази важна за следващите избори работа, ще излязат. Официално са заявили.

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/07/21/4093781_bsp_iska_parlamentut_da_se_razpusne_sled_priemane_na/

 

 

nafta

Значи гласуването за машинно гласуване "ще се случи" на 28.02.2021.

Nickname186

на 29.02.2021

nafta

Може и на 30.02.

Жозефа
снимка на Жозефа

Ако развеят червените знамена сред протестиращите,  със сигурност  ще ги прогонят.

 

Недялковата агитка що не опита с мръсносивите?

И защо генерал Борисов се крие зад армията си?

nafta

Утре е 25.07. Обещания от Корнелия ден за развяване на червени знамена на жълтите павета. От 11.00 часа. Освен ако вече не са размислили..

Минувача
снимка на Минувача

Всичко е уредено.  Ще има и безплатни кебапчета.  Те са стръвта за социалистите. 

L_SD

Чухте ли какво са измислили ГЕРБавите за да скрият БОКО от "народната любов":
Според официоза  24 Часа:
Шефката на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов - Деница Желева, е с коронавирус, съобщи "24 часа". Затова и премиерът Бойко Борисов е под карантина.

fractal
снимка на fractal

Ананиев какво е правил в Чикаго след като комунистите не са пускали хора да учат на запад според премиера

hamel

Шпиьонствал за БКП и ЦСКА

noooo1

Какво бяха казали едно време каратистите за БайХ? Прани гащи! За пореден път го потвърждава. Това да обсъждат оставките и назначенията в правителството ти, а ти се криеш като последния мишок, си е диагноза.

hamel

А ся по-серьозно. Тиквите проглушиха орталъка, колко били готови за диалок! По кво се вижда, по липсата на Тиквоний? Който още си нанка напреко на ложьето?

 

L_SD

Чухте ли какво са измислили ГЕРБавите за да скрият БОКО от "народната любов":
Според официоза  24 Часа:
Шефката на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов - Деница Желева, е с коронавирус, съобщи "24 часа". Затова и премиерът Бойко Борисов е под карантина.

vvatkov

   Аргументите за оставка на правителството са неоспорими, както политическите, така и икономическите. Лъжливия Бирисов, отново е разобличен - оказа се, че "отпуснатите" милярди ит ЕК не са гласувани от ЕП, така че гладната кокошка ще продължава просешкия си сън. Отпуснатите от ББР 75 млн. лв на С.Г. Груп всъщност са за подпомагане на една колекторска фирма и не е съгласуван с МФ, по думи на Горанов. Данъци от митнически складове не са събирани за голямо количество гориво , превозвано с кораби акустирали в нашите пристанища. Има и много други показателни за управлението на ГЕРБ причини за ОСТАВКА!

Емил Станоев

Барисов и дебати ?? Такова животно нема ! Най много да започне от магстралите като забрави за ремонтите и стигне до Кан Исперих  ...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш