Quantcast
Радев: Не подкрепям бизнеса, който дебелее от обществени поръчки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Радев: Не подкрепям бизнеса, който дебелее от обществени поръчки

Държавният глава ще публикува чата с Бобоков, ако Гешев не го направи
Обновена
7 710
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Не подкрепям единствено бизнеса, който дебелее от обществени поръчки в нарушение на всякакви правила. Това каза президентът Румен Радев на въпрос дали подкрепя целия бизнес, както го е правил например с бизнесмена Пламен Бобоков. Държавният глава обясни, че винаги е подкрепял честният бизнес, който произвежда, успява да изнася, внася данъци.

"В момента едни работят, внасят в хазната, въпреки всички административни проблеми, а други наготово вземат и ползват", обясни тезата си държавният глава.

Той отбеляза, че много пъти е лобирал в подкрепа на български фирми в чужбина.

„Какво правят чуждите посланици в България – при всяка среща те настояват и отстояват правата на своя бизнес в България. Президентите какво правят – промотират линията на своя експортно ориентиран бизнес. Винаги когато мога и когато отсрещната страна позволява, вземем със себе си голяма бизнес делегация“, обясни държавният глава. „Аз комуникирам по различни начини. Много хора искат среща с мен, искат подкрепа“, допълни той.

Радев отново призова държавното обвинение да публикува целия чат между него и Бобоков, а не селективно да поднася отделни съобщения.

"Топката в момента е в тяхното поле. Нищо секретно няма в чата и, ако прокуратурата го покаже в цялост, ще се види, че в разговора няма нищо нередно - каза Радев. - Единственият начин прокуратурата да покаже, че не действа селективно и манипулативно под нечий диктат, е да публикува пълния чат. В противен случай ще стане ясно, че се режисира поредният медиен скандал около президентството, за да се отвлече вниманието от там, където са тежките проблеми в управлението на държавата“.

Държавният глава подчерта, че липсата на разследване на „фрапиращите злоупотреби“, стигнали до световните медии и международните служби, показва едно: „Държавното обвинение е подменило конституционната си мисия с тази да осигурява безнаказаност на корупцията по високите етажи на властта“.

Президентът ще публикува целия чат с бизнесмена Пламен Бобоков, ако прокуратурата не го направи. Това пък обяви по-рано в ефира на Би Ти Ви главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов. „Пусната е само едно от съобщенията на Бобоков. Въпросът е защо“, попита Стоянов. 

Ден по-рано самият Румен Радев призова прокуратурата да публикува целия му разговор. "Селективното публикуване на отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до държавния глава без отговорите на президента създава внушения за нещо скрито и нередно. В обществен интерес е прокуратурата да публикува целия чат между президента и г-н Пламен Бобоков", написа официално държавният глава. До момента държавното обвинение не е направило това.

Всъщност прокуратурата пусна само едно съобщение на Бобоков от чата с президента. На 29 септември 2019 г. бизнесменът пише: "Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!......Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!".

Президентът и бизнесменът си разменят и други съобщения, които обаче са заличени от прокуратурата. От държавното обвинение прилагат и разпечатка от изходящи и входящи съобщения от телефона на Бобоков, от която става ясно, че си е писал със съпругата на президента Десислава Радева. "Горното се публикува и с оглед поредно изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия. Анализът на информацията, съдържаща се в изготвената експертиза и приложенията към нея, продължава", посочваха от прокуратурата.

“Не виждам топла връзка между Пламен Бобоков и президента Румен Радев”, коментира главният секретар на държавния глава.  Той заяви, че президентът винаги е заставал зад всеки български бизнес, който е чист, и затова Бобоков благодари на Радев.

„Всеки един български бизнес, който е чист, трябва да бъде поддържан от институциите и посланиците. Бизнесът е мост между България и тези страни“, каза Димитър Стоянов. Според него действията на Специализираната прокуратура по пускането избирателно на чатове и кореспонденция на президента и неговия секретар Пламен Узунов целят манипулация на общественото мнение и насочването му към президентството.

Главният президентски секретар обясни процедурата за назначаване на посланик във връзка с казуса на Георги  Кираджиев, който е трябвало да бъде назначен за наш посланик в Абуджа, Нигерия. Предложенията за назначаването на посланиците идват от МВнР, те се съгласуват с президентството, след което външно министерство внася предложението в МС за одобрение и едва след това президентът подписва указ. До момента няма указ за назначаването на Кираджиев за посланик, защото не е получил агреман от Нигерия, за който отговаря също Външно министерство. „Не сме предлагали когото и да било за Нигерия“, категоричен бе Димитър Стоянов.

Той коментира и историята с обвиненията срещу президентския секретар Пламен Узунов, че се е намесил в предоставянето на българско гражданство на либийски гражданин и в назначаването на посланици. "Пламен Узунов не участва в процесите по съгласуване на посланиците, категорично отхвърляме тези спекулации. Как си представяте Пламен Узунов да накара министерството на правосъдието, ДАНС и другите институции да се даде българско гражданство. Колко трябва да е силен той, за да задейства цялата държавна машина. Това е несериозно“, заяви Стоянов. 

В същото време стана известно, че Пламен Узунов е извикан и отишъл на разпит в Националната следствена служба. Повод е историята, при която прокуратурата се оплака, че е ударила на камък с иззетте от него три мобилни устройства. Още преди три дни държавното обвинение обяви, че ще го извика, за да каже кодовете. Обявено бе и, че на разпит ще бъде извикан и шефа на НСО Той е бил разпитан в сряда.

 

Още

Прокуратурата: Президент, премиер и политици не са подслушвани

19.07.2021

Обновена

3704
Бойко Борисов може да бъде разпитан и по други проверки

27.07.2021

11893
Едни и същи лица изскачат от проверявани скандални договори

27.07.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

33946