facebook
twitter

Наблюдател

Пред Венецуела има три сценария за изход от кризата

Всички те до голяма степен зависят от президента Николас Мадуро
автор
Ла Насион
469
ЕПА/БГНЕС
Самообявилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо има подкрепата на повече от 40 държави по света.

Политическата обстановка в затъналата в дълбока криза Венецуела е изключително динамична и никой със сигурност не може да прогнозира какъв ще е финалът. В опит за решаване на тежките проблеми на страната беше създадена от Мексико и Уругвай международна контактна група за установяването на диалог между опозицията и управляващите във Венецуела. Това обаче едва ли ще се случи. Наскоро самообявилият се за временен президент на страната и опозиционен лидер Хуан Гуайдо заяви пред медиите, че няма намерение да участва в пореден „фалшив диалог“ с Николас Мадуро. Най-малко четири пъти в рамките на последната година Мадуро използваше диалога с опозицията, за да печели време, а след това хвърляше зад решетките политическите си противници, след като световното внимание се изместеше към други проблеми.

Този път обаче Мадуро ще трябва да си тръгне, преди преходното правителство да организира свободни избори, заяви Гуайдо. Според него Мексико и Уругвай, които са сред малкото, все още признаващи Мадуро за президент, не могат да се смятат за „неутрални държави“. От другата страна са Германия, Франция, Великобритания, Испания, Австралия, Канада, Бразилия, Аржентина и повечето от другите западни демократични държави, които подкрепиха Гуайдо.

В общи линии три са основните сценария, по които може да се развие ситуацията във Венецуела.

Според първия сценарий Николас Мадуро

 

ще бъде принуден да разреши

 

провеждането на свободни избори в присъствието на международни наблюдатели. Заради наложеното търговско ембарго, което прави невъзможен износа на венецуелски петрол (основен източник на приходи за режима на Мадуро) и заради увеличаващите се улични протести на венецуелците, които настояват да бъдат пуснати в страната камионите с международните хуманитарни помощи, които се трупат по границите, Мадуро ще се съгласи да бъдат проведени свободни избори.

Както се случи в Никарагуа преди изборите през 1990 г. и във Филипините през 80-те години на миналия век, Мадуро ще договори добри условия за себе си и за генералите си. След като изгуби изборите, той ще отиде в Куба, където ще започне нов живот като водещ на телевизионно шоу по канала „Телесур“. В него той ще свири на барабани, ще пее, танцува и разбира се, ще проклина американския империализъм. Вероятността този сценарий да се реализира е равна на 50%.

Вторият сценарий е Мадуро

 

да остане на власт безкрайно дълго

 

Венецуелският диктатор успява да го направи с помощта на Русия и Китай. Както стана в Куба, хуманитарната криза във Венецуела ще се разрасне и ще принуди милиони да избягат от родината си. Така Мадуро ще трябва да осигури хранителни продукти за по-малко на брой хора, като голямата част от тях ще бъдат обеднели държавни чиновници. Ще бъде по-лесно да се контролират останалите венецуелци чрез порциите храни, които правителството разпределя.

Ясно е, че Бразилия и Колумбия няма да търпят наложения от Мадуро глад в страната, тъй като милиони венецуелци ще се насочат към границите им в търсене на по-добър живот. Малко вероятно е Русия и Китай да окажат по-голяма финансова помощ на Мадуро. Вероятността за реализацията на този сценарий е 30%.

Третият сценарий

 

предвижда военна намеса на САЩ или на многонационални сили

 

Точно както се случи в Панама в края на 80-те години на миналия век, американски съд може да внесе обвинение срещу Мадуро и верните му генерали за „наркотрафик“, което да доведе до военна интервенция от страна на САЩ. Или пък, както стана на карибския остров Гренада през 80-те години, САЩ могат да нахлуят във Венецуела, под предлог че Куба и Русия твърдят, че са окупирали страната. Но ако армията на Панама наброяваше 21 хиляди военни, а на Гренада – около 2000, то според данните на Международния институт за стратегическите изследвания във Великобритания въоръжените сили на Венецуела наброяват 351 000 души. Според оценките на анализатори при евентуална военна операция във Венецуела е възможно САЩ да изгубят над 100 000 военнослужещи.

Възможно е да бъде отправено искане за изпращането на панамерикански сили или контингент на ООН, както стана в Доминиканската република през 1965 г. или в Босна през 1992 г. Повечето латиноамерикански държави обаче няма да искат да участват в подобна операция, а Русия и Китай ще наложат вето на всяка резолюция на Съвета за сигурност на ООН, разрешаваща интервенция във Венецуела. Вероятността от осъществяването на този сценарий е равна на 20%.

Така че увеличаващите се международни дипломатически и икономически санкции осигуряват най-добрата – и възможно най-реалната – възможност незаконният режим на Мадуро да бъде принуден да се оттегли от власт. Ако натискът се увеличава, Мадуро може и да напусне властта.

 

-------------------------

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

САЩ се стремят към мирен преход във Венецуела, но всички възможности остават на масата, предупреди американският президент Доналд Тръмп в реч, която произнесе в Маями. Той призова висшите венецуелски военни да приемат амнистията, предложена им от признатия от САЩ за временен президент председател на парламента Хуан Гуайдо. "В противен случай ще загубите всичко, като рискувате вашето бъдеще и живота си", каза още Тръмп. Той обяви, че социализмът във Венецуела умира, а "свободата и демокрацията се възраждат". 
 

---------------------------

САМОЖЕРТВА 

Самообявилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо заяви в интервю за тв канала "Евронюз", че е готов да даде живота си, за да свали от власт противника си Николас Мадуро. „Не се тревожа, че това, което правя, може да ми струва живота или свободата. Отдали сме живота си в служба на обществото и сме наясно с опасностите пред нас. Най-големият ни страх е, че настоящата ситуация може да се превърне в нещо нормално. Като например децата да умират от недохранване и дехидратация или да не можеш да си купиш лекарство“, заяви опозиционерът. Той се самообяви за и.д. президент на 23 януари. Хуан Гуайдо изрази надежда, че е само въпрос на време Мадуро да бъде свален от власт. Той е убеден, че кризата няма да завърши с гражданска война, тъй като венецуелците няма да рискуват живота си, за да защитават лидер, който е виновен за мизерията, в която тъне страната. Той призна, че работи, за да убеди Китай и Русия, че е в техен икономически интерес да оттеглят подкрепата си за Мадуро.

Ключови думи:

Венецуела, криза
Все още няма коментари

Още

Хиляди напускат Венецуела ежедневно

15.06.2019

2815 81
Молдова изпадна в тежка политическа криза

10.06.2019

680 2
Русия допуска увеличаването на военните във Венецуела

07.06.2019

2132 28

Влез или се регистрирай за да коментираш

×