Quantcast
Падението на един европейски куртизанин | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Падението на един европейски куртизанин

Европа ще се преструва, че не забелязва протестите в България, докато не види гърба на Борисов
22 605
 архив на Сега
Куртизанинът не само задоволява желанията, но и ги предугажда (Етиен дьо Ла Боеси).

В българския език се е настанила френската дума "куртизанка", но присъствието на "куртизанин" е почти незабележимо. Усеща се лингвистичен сексизъм, който е несъвместим с европейската ориентация на държавата. Ерата на премиера Бойко Борисов показа колко важно е да признаем достойнството на онеправданата дума, защото чрез нея се представя най-кратко и точно неговото място в компанията на европейските лидери. Освен това се дава ключ за разбиране защо Европейската комисия гледа като сфинкс протестите в България срещу Борисовото управление и се въздържа от реакция.

За разлика от "куртизанка", която е синоним на луксозна проститутка - или казано на днешен език "мутреса", - "куртизанин" не е мъжка проститутка. Подобно определение не може да се прикачи на премиер с изявена мъжественост. Речникът на българския език дава следните синоними на куртизанин: ласкател, лакей, подлизурко, лицемер, сервилен. Нито един не е за хвалба, но ако се навлезе по-дълбоко в етимологията, ще се разбере, че думата има аристократичен произход и означава дворянин с изтъчено поведение, човек с изключителна любезност.

Борисов се върти във висшите среди на ЕС като приятел на всички.

Станал им е като домашен любимец,

който ги гледа предано, без да може да им изрази с думи чувствата си, защото не говори техните езици. Докато нямаше заплаха от коронавирус, прегръщаше и целуваше наред всеки срещнат "колега", с което изчерпваше комуникативните си способности. Сега само ги побутва, но те си знаят, че им казва същото. Такава безобидна международна персона няма как да не се радва на общо снизхождение.

В Европейския парламент през миналия мандат се прочу румънският евродепутат Дан Замфиреску от националистичската партия Велика Румъния, която призоваваше да се разстрелват опонентите й по стадионите. В Брюксел и Страсбург обаче той бе по-тих от водата и по-нисък от тревата. Никой не си спомня да е правил изказвания или поне да е отправял въпрос. Но той остана в историята на европейския парламентаризъм, защото гласуваше винаги с "Да". Неговото одобрение бе гарантирано дори когато се гласуваха противоположни тексове. Замфиреску бе свързващото звено между спорещите страни, защото подкрепяше всички. Германското списание "Шпигел" преброи през 2013 г., че е гласувал 541 пъти с "Да" и нито веднъж  с "Не" или "Въздържал се". „Гласувам с да, защото съм съгласен с всички предложения, не мога да си спомня кога беше последният път, когато гласувах с не", обясни той пред изданието. И как да не гласува одобрително, като за него бе важно просто да отчете присъствие на поредното заседание, за да получи полагащите му се тогава 152 евро. Без да се налага да вниква в смисъла на гласуваните текстове, той ги подкрепяше, за да не дразни никого, и си вземаше парите.

Нещо подобно личи в поведението и на нашия премиер на европейската сцена. На всеки Европейски съвет ни обяснява какви пари е успял да изкрънка, без да се разбира каква е позицията на България при споровете между различни групи държави. По изключение, на последния Европейски съвет през юли британският всекидневник "Файненшъл таймс" регистрира негова остра реплика срещу холандския премиер Марк Рюте, но още същия ден той се примъкна до него, за да се снима как го побутва с лакът и да пусне снимката в профила си във Фейсбук с придружаващ текст "Пълен синхрон".

На срещите на високо равнище рядко се споменава България, защото държавите се персонифицират чрез своите лидери. Ако лидерите създават напрежение във висшите европейски среди, приковават вниманието към своите държави. Затова чепати персони като унгарския премиер Виктор Орбан и полските му колеги от "Право и справедливост" постоянно са обект на повишено внимание, докато

Борисов се смята за безпроблемен

Точно такова е отношението и към България, макар че по въпросите за върховенството на закона, корупцията на високо равнище и свободата на медиите тя е много по-зле в международните неправителствени класации от Унгария и Полша.

Има и още една причина за двойния стандарт. В европейските политически семейства действа принципът за солидарност, докато някой не компрометира тежко репутацията на фамилията. Председателят на ПЕС Сергей Станишев подкрепяше до последно лидерите на румънската социалдемокрация Виктор Понта и Ливиу Драгня, докато не подадоха оставки заради обвинения в корупция. Европейската народна партия проявява същата солидарност с Борисов въпреки протестите, защото все още няма признаци българската прокуратура да рови в чекмеджето му с парите. Но ако испанската прокуратура хвърли светлина върху аферата с "Къщата в Барселона", най-вероятно топлите европейски връзки с Борисов ще изстинат.

В романа си "Величие и падение на куртизанките" Оноре дьо Балзак пише: "Във висшето общество никой не тича подир доказателства, унижаващи човека". Точно на това разчита българският премиер. Страховитият Механизъм за сътрудничество и проверка на Европейската комисия се превърна в негова пухена възглавница, защото предишният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, който го обезсмисли, му пращаше писма със сърчица, като игнорираше унизителните доказателства за вилнеещата корупция в българските управленски среди.

За да бъдеш куртизанин обаче, не е достатъчно просто да кимаш одобрително. Френският съдия, писател и основател на съвременната политическа философия Етиен дьо Ла Боеси (1530 - 1563), прави забележителен анализ на този феномен в "Разсъждения за доброволния слугинаж" (Discours de la servitude volontaire). Той пише: "(Куртизанинът) не само задоволява желанията на господаря си, но и ги предугажда". Сякаш това е текст под снимка на Борисов с германската канцлерка Ангела Меркел, която го направи европейски политик под своя патронаж. Премиерът едва ли знае кой е Етиен дьо Ла Боеси, макар че Българският културен институт в Париж се намира на улица "Ла Боеси". Но това не пречи да следва указанията му, без да ги е чел.

Обединителен символ на протестните шествия са националните знамена, но тук-там се появява и европейският флаг. Може би някои от недоволните таят надежда, че Европа ще им помогне. Но тя е сляпа и глуха. Затова заслужават признание също протестите на нашите сънародници в чужбина под прозорците на европейските канцеларии. Така поне чуждите медии могат да им обърнат внимание. А европейският флаг не вреди, защото лишава Борисов от претенцията, че само той е гарант за европейската принадлежност на България. Той може спокойно да подаде оставка и да се отправи отвъд океана или другаде, но държавата ще остане в Европа.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полицията в Париж претърси домовете на ислямски радикали

19.10.2020

Обновена

2319 20
Продължават безпрецедентните протести в Тайланд

19.10.2020

316
Кубрат Пулев: Ако са реални протестите, подкрепям ги

19.10.2020

1662 16

Коментари

aleksandar yordanov

Абе чист натурален боклук !!!

showstopper

Боко прилага тактиката усвоена в СИК - пълно послушание спрямо началниците и мачкане на тези под него. Тактиката сработи досега - даваха му мангизи срещу послушание и "спокойствие". Сега вече спокойствието в блатото го няма, а и онзи запис дето ги е таковал на 200 окончателно ще елиминира подкрепата. На Боко му търсят смяна кукловодите в страната и в чужбинско. Само той се е запънал като костилка на ... защото правилно усеща, че ако дойде служебно правителство и парламентът се разпусне нищо чудно да стане следствен когато Чери извади поредна доза доказателства или западнярите разкрият сметките където си държи мангизите. Куртизан за бой се стяга.

cymen

Терзиев отново с погрешен анализ. Не вдяна и не вдяна, че в Европа спрямо Борисов няма снизхождение. Напротив, той е харесван напълно откровено и дори уважаван. Терзиев смята, че Бойко е тъп, защото е простак, ама не може да обясни как един тъпак се задържа толкова дълго и как никой в ЕС не казва лоша дума за него. Също като човек от провинцията, Терзиев се лъже, че т.нар. лидери на ЕС са на някакво по-високо интелектуално и морално равнище и превъзхождат неговия си земляк Борисов. Хубаво е Терзиев да се запита дали Меркел превъзхожда с нещо Бойко, за да го гледа отвисоко.

dedo_gosho

Напротив, пич - нашият министър-председател не само не е уважаван в Европа, а във всички европейски институции прякора му е "Клоуна". Защо е такъв, надявам се можеш и сам да си отговориш. Ако не можеш - значи си заслужаваш да имаш клоун за министър-председател. Европа, и конкретно Меркел и сега Фон Дер Лайен, се вълнуват много повече за приемането на бюджета сега, отколкото за зулумите на Барба Ганьос. Но само да мине бюджета и ако Барба Ганьос не е още подал оставката си у нас, ще му бъде намекнато да го направи, за да не го понатиснат и от Европа-та :):):) Да не говорим, че в изказването на Давид Сасоли по повод критиките му към европейския съвет, че е намалил тежестта на изискването "пари срещу законност", той дава за пример 3 държави със сериозни проблеми с правосъдната система - Унгария, Полша и ... България ... Така че като се приеме окончателно европейския бюджет, и като европарламента въведе по-сериозни критерии за "пари срещу законност", Барба Ганьос сам ще си подаде оставката, защото вината за нечовешката корупция и превръщането на България в прокурорска държава /частична автокрация, си е САМО и ЕДИНСТВЕНО на ГЕРБ и Барба Ганьос лично! :)

Alexander Donev

Анализът не е погрешен, а непълен. Западните политици не са слепи, нито глухи. Те всъщност изпитват зле прикрито възхищение, че толкова ограничен човек толкова дълго управлява толково лошо своята държава и няма никакви последствие за него. Вероятно са се надявали да научат нещо. Сега обаче виждат, че българите забавят, но не забравят и натрупаното недоволство постепенно излиза наяве 60% подкрепят протестите, макар и повечето "от дивана'. Въпрос на време е да избухне истински. Просто липсва "камъчето", което окончателно да преобърне джипката. Но в такава ситуация и  някоя незабележима иначе прашинка може да срути кулата от карти.

mick

Ха.. дали пък ББ да държи някои от евройпейските лидери с компромати? Няма само него да го държат я?

 

Ние малко го подценяваме.. а той си е гърмян заяк.

 

Ей какъв ЕС - моите срещу твоите компромати. Няма да се учудя. Едни извиват ръце на други - по демократски.

mazen

Аз пък искам да знам, колко плаща тулупа на куртизанките списващи в този и останалите форуми по мрежата.

Дано им е вдигнал надницата, че да спастрят нещо за черни дни, щото е ясно, че околовръстното ги зове.

Baskerville
снимка на Baskerville

Celui qui cherche à plaire par la flatterie, qui essaie de gagner la faveur de quelqu'un de puissant en faisant sa cour. С 200 и си се върти...

LeDoyen

Помним какъв вой се вдигна когато френският посланик у нас каза нещо за гнилите ябълки в правосъдната ни система. Което, впрочем, си беше точно на място. По тази причина европейските и тези по на запад лидери се пазят да дават оценки на  "колега". Едва ли те не са запознати с образованието, връзките му с мафиотизираната СИК и типичния за мафията охранителен и застрахователен бизнес, зависимостта му от сенчестите кукловоди като Пашата. Струва ми се, че ако запомним с нещо неговите 10 години във властта то ще бъде фразата му "аз съм прост и вие сте прости...". Написаното от С.Терзиев е вярно и занимателно, но ми се струва. че трябваше (във връзка с горната фраза) да отдели малко място и за объркаността и наивитета на постсоциалистическия българин, който сътвори и търпя позорното управление на пожарникаря от Банкя.

Джанго
снимка на Джанго

Доносника този и другите  виждат смисъл само в това да правят живота на хорат кофти.

вербално или по друг начин.

Кризата на газетата е ясна..платили са и за подобни пасквили.👎

Доц.Трътлев

Станал им е като домашен любимец,

който ги гледа предано, без да може да им изрази с думи чувствата си, защото не говори техните езици. Докато нямаше заплаха от коронавирус, прегръщаше и целуваше наред всеки срещнат "колега", с което изчерпваше комуникативните си способности. Сега само ги побутва, но те си знаят, че им казва същото. Такава безобидна международна персона няма как да не се радва на общо снизхождение.

Tерзиев 👍👌 

Bacho Кольо

Пон., 17/08/2020 - 21:28 (нов)

cymen

...Хубаво е Терзиев да се запита дали Меркел превъзхожда с нещо Бойко, за да го гледа отвисоко.

Терзиев дума не е обелил за високомерно поведение на Меркел. 

Меркел, дори и да превъзхожда с нещо Борисов, не го гледа* отвисоко.

Борисов сам е направил избора си да гледа Меркел отниско. Това ти казва Терзиев.

 

 

*Би било добре, ако въобще го гледа. 

 

 

принцеса Даяна

Казва ги Терзиев в тон с опорните точки. А иначе правилният извод следва да е "Всички са куртизани/ки." или както го е заковал един национален антигерой "Всички са маскари.". А и тези протести както вървят най-много да докарат Слави Трифонов на власт и ще се пее онова "седем осми" ли беше или "седемнадесет осемнадесети"?

nebenebe

До Слави още не сме се докарали, ма знае ли човек. Неподозирани възможности крием ний.

Günter Wallraff

За да бъдеш куртизанин обаче, не е достатъчно просто да кимаш одобрително. Френският съдия, писател и основател на съвременната политическа философия Етиен дьо Ла Боеси (1530 - 1563), прави забележителен анализ на този феномен в "Разсъждения за доброволния слугинаж" (Discours de la servitude volontaire). Той пише: "(Куртизанинът) не само задоволява желанията на господаря си, но и ги предугажда". Сякаш това е текст под снимка на Борисов с германската канцлерка Ангела Меркел, която го направи европейски политик под своя патронаж. Премиерът едва ли знае кой е Етиен дьо Ла Боеси, макар че Българският културен институт в Париж се намира на улица "Ла Боеси". Но това не пречи да следва указанията му, без да ги е чел.

👍

 

 

Корупцията на европейските чиновници по примера на Урсула Фон дер Лайен

15.01.2020, 21:23 Наталия ЯНКОВА (Германия) 5988 

https://pogled.info/svetoven/evropa/koruptsiyata-na-evropeiskite-chinovnitsi-po-primera-na-ursula-fon-der-laien.112515

 

Защо колонизаторите от ЕС подкрепят EUROмутрата?

http://www.zemia-news.bg/index.php/mnenie-3/82547-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B5%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8F-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%8F.html

“…Но това няма значение, защото днешният български елит, който се е сраснал с държавата, има няколко прости задачи:

1. Да действа като южен фронт на евроатлантическото пространство срещу Русия и да пречи на всички руски проекти, които биха могли да свържат Москва със Западна Европа.

2. Да осигурява евтина, но квалифицирана работна ръка за все по-застаряващите западноевропейски общества, които се нуждаят от хора, които да им плащат пенсиите (управляващите се справиха особено ефективно с това през последните 10 години, прогонвайки над 1 милион българи на Запад).

3. Да дава абсолютна политическа подкрепа на управляващата в ЕС партия ЕНП, спомагайки за доминацията й в ЕП.

4. Да обезпечи интересите на Запада на важния балкански кръстопът, където се пресичат редица интереси, а също така и минава огромен транзит на хора, стоки и капитали.

5. Да гарантира за западноевропейските производители българския пазар, без да позволява съществуването на местна конкуренция. “

 

 

HLORAMIN
снимка на HLORAMIN

А дегенерата е доносник.👎

dobadoba

Светльо, Светльо,

Той така си 'пада', 10г вече(а колко още?..)

Интервал

Падението в случая е за ЕССР. Бочко беше ясен още преди да започнат да му помпят рейтинга и да му финансират създаването на гербавата групировка. Поне за мен изненади от "управлението" Му не е имало. Сега и ЕССР са ясни. Поне за всеки, който ползва главата си по предназначение.

Моите5стотинки

странна статия...изниква като отговор на въпроси към "ония" записи в които един куртизанин брутално оре и сее по цяла ЕС барабар с макрони, меркели и други тем подобни...

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Божков: Но ме изкефи как се управлява тълпата по това, по мрежите.

Мъж: Нали? Е това е.

Божков: Да. Отидете там, отидете там, и те вървят. Малко бавно става, нали, щото' тя е тълпа, не може да се затичва.

Мъж: Е, трябва все пак да се координират нещата.

Божков: Реакцията се вижда до петнадесет-двадесет минути, половин час, тълпата почва да реагира.

Мъж: Така е, така е. Обаче все пак реагира. Реагира малко със закъснение, защото има загуба на енергия по трасето.

Божков: Да, естествено.

Ето поради тази причина в ЕС на никой не му пука за протестите на черепчетата.

Влез или се регистрирай за да коментираш