Медия без
политическа реклама

Новата ЕК – невинна до доказване на противното

Кандидат-еврокомисари се оказаха разследвани за корупция и финансови измами

30 Септ. 2019
ЕПА/БГНЕС
Председателката на новата ЕК Урсула фон дер Лайен представи екипа от комисари на 10 септември в Брюксел и малко след това се оказа, че част от тях са обект на разследвания, най-вече за финансови измами.

Истински фарс претърпя избраната за председател на следващата ЕК Урсула фон дер Лайен и предложенията й за еврокомисари, след като двама от тях - румънката Рована Плумб и унгарецът Ласло Трочани - бяха отхвърлени от евродепутатите още преди началото на изслушванията им в ЕП. Комисията по правните въпроси в ЕП препоръча Фон дер Лайен да вземе мерки по отношение на Плумб и Трочани заради потенциален конфликт на интереси. Това е безпрецедентно, написаха брюкселските медии. Евродепутатите се усъмниха в подадените от Плумб и Трочани декларации за финансови интереси, а кандидатите не успяха да разсеят съмненията и не получиха зелена светлина, за да се явят за изслушване пред ресорните комисии в ЕП. Плумб трябваше да отговаря за ресор "Транспорт", а Трочани - за "Разширяване". Те обаче съвсем не са единствените проблемни номинации за членовете на бъдещата ЕК. Оказа се, че някои  от тях са клиенти или на разследващите институции в родните си държави, или на европейски такива. За някои от кандидатите се повдига въпросът дали имат морално право да са част от изпълнителния орган на ЕС. Това е и причината електронното издание „Политико“ да определи новата ЕК като „невинна до доказване на противното“.

Избраната за председател Урсула фон дер Лайен е обект на проверка заради работата й в Министерството на отбраната в Германия. Парламентарна комисия проверява договори, сключени от ведомството, докато тя го оглавяваше между 2004 г. до 2019 г. Смята се, че контракти с външни фирми са подписвани при завишени цени. През декември се очаква Фон дер Лайен да бъде извикана на разпит в родината си. Въпреки това тя получи одобрението на ЕП, макар че гласовете в нейна подкрепа (383 гласа) с малко превишаваха тези на евродепутатите, които не я одобриха (327). Големият въпрос сега е дали предложеният от германката състав на ЕК ще успее да спечели доверието на ЕП, след като се оказва, че някои от кандидат-комисарите по време на мандата от разследвани могат да се превърнат в обвиняеми. Това сериозно ще удари по имиджа на институцията.

Номинираният за еврокомисар, отговарящ за правосъдието – белгиецът Дидие Рейндерс – се оказа

 

разследван по обвинения в корупция и пране на пари

 

Дни след обявяването на кандидатурата му, прокуратурата в Брюксел съобщи, че е започнала предварително следствие срещу него. Прокуратурата е сезирана от бивш служител в белгийското разузнаване, който твърди, че доскорошният министър на външните работи и на отбраната Рейндерс е взимал подкупи, за да влияе при възлагането на обществени поръчки. Парите били изпирани чрез покупката на антики и недвижими имоти. Дидие Рейндерс веднага отрече обвиненията, а в петък от прокуратурата обявиха, че е прекратена проверката срещу Рейндерс. "Разследването бе прекратено без каквито и да било последици. Не открихме никакви престъпления", заявиха говорител на институцията. Все пак обаче възниква въпросът как човек, срещу когото е имало подозрения за корупция, може да отговаря за правосъдието в ЕС и да следи за спазването на върховенството на закона, каквато ще бъде една от функциите му в Комисията „Фон дер Лайен“.

На мушката на Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ) са кандидат-комисарите от Полша и от Франция - Януш Войчеховски (ресор „Земеделие“)  и Силви Гулар (ресор „Вътрешен пазар“), които са бивши евродепутати. И за двамата има подозрения, че са

 

злоупотребили с пари на данъкоплатците, докато са били в ЕП

 

Войчеховски е разследван за нередности при реимбурсирането на пътни разходи в периода между 2004 г. и 2014 г., докато е бил евродепутат. Той твърди, че е върнал над 11 000 евро в касата на ЕП. Разследването срещу него обаче продължава.

Силви Гулар, която беше евродепутат от 2009 г. до 2017 г.,  е разследвана не само от ОЛАФ, но и от френската прокуратура. Съмненията са, че партията й „Демократично движение“ е взимала пари от ЕП за фиктивни назначения на парламентарни асистенти. Французойката не успя да докаже, че един от посочените като нейни помощници в ЕП наистина е работил там в периода между юли 2014 г. и януари 2015 г., както се твърди. Гулар се съгласи да върне в хазната на ЕП 45 000 евро, но въпреки това проверките са в ход. Заради разследването тя подаде оставка от поста на министър на отбраната във Франция през 2017 г. само месец след като оглави военното ведомство. Часове след оповестяването на състава и ресорите на новата ЕК на 10 септември в Брюксел френската полиция я привика на разпит в антикорупционното звено в Нантер. Разследващите твърдят, че Гулар не е в центъра на проверката и е извикана само като свидетел.

Със сигурност на номинираните за еврокомисари няма да им бъде никак лесно да преминат през цедката на ресорните комисии в ЕП, където изслушванията започват на 30 септември. Не е изключено някои от тях да се препънат сериозно. Още преди препитванията подозрения събудиха декларациите за финансови интереси на 9 от кандидатите и Комисията по правни въпроси в ЕП поиска от тях допълнителни писмени разяснения. Тази комисия проверява декларациите на предложените кандидати и дава зелена светлина за изслушванията, ако няма съмнения относно документите. 

Сериозни подозрения за конфликт на интереси предизвикват и номинираните за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел от Испания, и за еврокомисар с ресор "Сближаване и реформи" Елиза Ферейра от Португалия. През 2015 г. Борел е злоупотребил с поверителна информация, за да продаде на добри цени акциите си в енергийната компания "Абенгоа", въпреки че е бил наясно с предстоящия й фалит. Когато е извършена сделка, той е бил в управата на фирмата. През м.г. испанската Национална комисия, регулираща пазара на ценни книжа, глоби с 30 000 евро тогавашния външен министър Борел, а разследването е в ход от 2017 г.

Португалката Елиза Ферейра пък не е съобщила за конфликт на интереси, докато е била зам.-управител на Националната банка в родината си. В същия период компания, за която работи съпругът й, се оказва изпълнител на проект, финансиран от институцията. Евродепутатката и член на Комисията по правни въпроси в ЕП Мари Тусо изтъкна в профила си в Туитър, че Ферейра ще отговаря за регионалните фондове, а мъжът й разпределя тези средства в Португалия. Със сигурност и Ферейра ще бъде въртяна на шиш от евродепутатите на 2 октомври.

Завидното финансово състояние на номинираната от Загреб за член на ЕК Дубравка Шуица (зам.- председател на ЕК и ресор "Демокрация и демография") повдигна доста въпроси и евродепутатите със сигурност ще се поразровят. Според електронното издание index.hr, което цитира имотната й декларация, подадена в местния парламент,

 

тя разполага с движимо и недвижимо имущество за над 5 млн. евро -

 

три къщи и два апартамента в Хърватия, вила в Босна, яхта и три автомобила. Изданието недоумява как Шуица е успяла да натрупа подобно състояние, след като е заемала различни държавни и партийни постове – учителка, кмет на Дубровник, депутат в местния парламент и евродепутат. Стандартът й на живот рязко се повишава, докато е градоначалник от 2001 г. до 2009 г. Дубравка Шуица настоява, че всичко дължи на високата заплата на съпруга си, който дълги години е капитан на кораб, както и на наследство. Тя обаче произхожда от скромно семейство. Шуица отказва да публикува документи, с които да докаже твърденията си за произхода на богатството. Хърватските данъчни институции са проверявали несъответствията между доходите и имуществото й, но публично не съобщават, като се позовават на разпоредба за защита на личните данни. 

Комисията по правни въпроси на ЕП видя сериозни проблеми с кандидатите на Румъния и Унгария, че

дори не ги допусна до изслушвания в ресорните комисии. 

 

Рована Плумб изуми евродепутатите с драстични разминавания между финансовата декларацията, подадена в ЕП, и тази пред властите в родината й. Затова и те я извикаха на извънредно изслушване, но очевидно не е успяла да изясни сериозните несъответствия в документацията и съмненията за сериозен конфликт на интереси. Оказа се, че Плумб не е декларирала два заема на стойност около 1 млн. евро, а  първоначалното обяснение беше тривиално: не знаела, че е необходимо да го направи. Единият кредит на стойност 800 000 евро е  използвала за покупка на недвижимо имущество, а с другият- около 200 000 евро – направила дарение за нейната Социалдемократическа партия. В родната си Румъния Плумб е заподозряна в корупция и злоупотреба с власт от 2017 г. заради съмнителни обстоятелства около продажбата на остров, намиращ се в Дунав. Тогава обаче парламентът отказа да й отнеме имунитета, с което принуди антикорупционната прокуратура да закрие делото. Тя е изключително близка на бившия лидер на социалдемократите Ливиу Драгня, който бе осъден на 3 г. и 6 мес. затвор за корупция и злоупотреба с власт. Евродепутатката Мари Туро в профила си в Туитър посочи и друго прегрешение на Плумб – регистрирала е автомобил в България, за да избегне екотакса, която лично тя въвежда по времето, когато е министър на околната среда (2012-2014).

Унгарската кандидатура за член на новата ЕК Ласло Трочани, който трябваше да отговаря за  ресор "Съседство и разширяване", също е в конфликт на интереси заради юридическа си кантора, основана в началото на 90-те години, решиха евродепутатите от правната комисия. Имало и несъответствия в подадените декларации за финансови интереси - в тази до ЕП той твърдял, че е продал дела си в кантората, но в документа, подаден пред унгарските власти - бил собственик. Неговата номинация повдигна и други въпроси, тъй като Трочани доскоро беше министър на правосъдието в правителството на Виктор Орбан, гръмко защитаваше антимигрантската политика и под неговото ръководство бяха изготвени закони, които според Брюксел подкопават върховенството на закона и са в конфликт с евроразпоредбите. 

"Има очевиден конфликт на интереси; те не могат да отговарят за ресорите, което са им възложени “, обясни евродепутатката Манон Обри от Комисията по правни въпроси. Обсъждана била възможността за промяна на портфейлите, но била отхвърлена заради категоричния конфликт на интереси. Топката вече е в полето на Урсула фон дер Лайен, която вероятно ще поиска от Букурещ и Будапеща нови кандидати.

Още по темата