facebook
twitter

Наблюдател

Началника гледа телевизия

За окултно-мистичната продукция на БНТ и редно ли е да се финансира от държавния бюджет
6656

Да си член на Обществения съвет на БНТ има и своите забавни страни. От време на време непознати граждани ме търсят по електронната поща или на лични съобщения, за да ме питат едно или друго (например защо звукът на рекламите е по-силен от звука на сериалите и защо Кошлуков показва средни пръсти в ефир). Аз отговарям търпеливо. Ето, онзи ден без всякакъв коментар ми изпратиха линк за предаване на БНТ 2 – „Новото познание“, – за което, признавам, не бях чувал нищо. Изпратиха ми го някак обвинително. В мълчанието, в отсъствието на коментар или въпрос имаше стаен упрек. Затова реших да се поинтересувам.

Мистика в ефира на БНТ! Българското гражданство тръпне и не спи в очакване на предаването!“ – обяви в събота Георги Любенов, поканил Стойчо Керев да представи „Новото познание“. Тогава научих, че Керев не е прохождащ в занаята, ами се е занимавал с подобни продукции в TV7 години наред. Освен че Любенов и Керев били стари приятели и освен че в НДК щял да се прожектира филм на Керев, на който всички зрители на БНТ бяха настойчиво поканени, за новата мистична продукция успяхме да научим следното:

Тя е предаване за различно мислещите, а не за баналните;

Тя е предаване за младите, за новото човечество, гордо отхвърлило стереотипите на предците;

Тя е от мащаба на конспиративните предавания в ВВС, където цели дирекции (твърди Керев) се занимавали с тази материя;

Тя е предаване, което по идейни концепции се съизмерва с „Властелинът на пръстените“, „Звездни войни“ и „Матрицата“;

Стойчо Керев (може пък и събеседниците му – това не стана ясно) е нашият Морган Фрийман,  нашият Карл Сейгън – Вергилий в света на мистериозното, недоизказаното и премълчаното.

Научихме още, че предаването съдържа всичко модерно и търсено от страна на любознателния зрител: мистика, конспирация, алтернативна история, национално достойнство, „идентитет, който изгражда характер“ (?!), всичко, което стига до „дълбоките и вътрешни чувства, които вълнуват българина във връзка с неговия фолклор“.

– Тоест предаването ни казва: „Размърдайте си мозъка!“? – услужливо пита водещият.

Гостът Керев става, протяга ръка, стиска десницата на Любенов и отговаря лаконично:

– Точно така!

 

Аз обичам да си размърдвам мозъка под път и над път.

 

Размърдвам го с лекотата, с която вечер размърдвам пръстите на босите си крака пред телевизора. Заинтригувах се още повече, когато разбрах, че първият брой на „Новото познание“ вече е излъчен навръх Ивановден по стар стил.

Темата беше за изкуствения интелект, този „тих убиец“ (в предаването наричат „изкуствен интелект“ всяка електроника воглаве с мобилния телефон). Гостът – загадъчен професор – сподели, че познава много хора, предимно учени, които са си вградили чипове на различни места в телесата, за да станат полуроботи. Нещо повече: професорът призна, че познава и такива хора, които са си имплантирали не обикновени, а извънземни чипове, чрез които от космическото информационно пространство теглят познания. Тези познания човечеството или ще използва за свое добро, или за деградация; „хомо дигиталис“ иде да измести хомо сапиенс и да доминира над него, защото „злонамерени сили управляват обществата“.

Изкуственият интелект е нож с две остриета. Той може да търси братя по разум в космоса и да предсказва земетресения, но може и да ни зароби. Слава на Вселената, прогнозата не е отчайваща, защото „висши сили внимават за развитието на човечеството“ и ще помогнат на хората „да излязат от ситуацията, в която сами могат да се вкарат“, прекалявайки с изкуствения интелект.

– С какво си обяснявате, че не можем да предсказваме бъдещето? – внезапно пита Стойчо Керев.

– Все още не ни се дава това познание... – тайнствено отговаря професорът.

Всъщност предаването е твърде семпло в техническо отношение. Половин час разговор с един и същ събеседник в празно студио; евтини посетителски столове от изкуствена кожа на фона на свалени от интернет компютърни анимации с ниско качество – типична кабеларка. Човек ще рече, че водещият сам снима предаването с мобилния си телефон. Финалните надписи обаче казват друго: автор и водещ; редактор; режисьори (2 бр.); отговорен оператор; оператори (7 бр.); ПТС (без нито един външен материал – всъщност знаете ли какво е ПТС? Това е онзи, големият автобус с многото камери и сателитните антени, дето предава директно мачове и паради); графичен дизайн; PR (?!); грим; ефекти (не се наблюдават такива); патенти (?!); рисърч (аз като стар телевизионер, имащ различни допирни точки с телевизиите още от 1992-ра, признавам, че на знам какво представлява тази длъжност); стажанти (5 бр.); фарт; директор на продукция; началник студиен комплекс – тържествена масовка, типична за БНТ.

 

Кой плаща на всички тези хора?

 

Излишно е да гадаем, пък и както се каза – „не ни е дадено“.

Защо това повърхностно (макар с претенция за сензационност) и твърде аматьорско като техническо изпълнение предаване събуди обществения интерес и предизвика бурна реакция? Много просто: защото го излъчва държавната (обществена) национална телевизия.

Водещият Стойчо Керев казва, че на когото не му харесва, има си дистанционно – да смени канала. Еми не е така, когато става дума за държавна (обществена) телевизия. Такъв вид телевизия именно затова е на бюджетна издръжка – за да не се подчинява на простото пазарно търсене. Тя не трябва да следва вкусовете на масите, а да ги възпитава. Иначе нека пусне порно и – готово: рейтинг до небето!

Когато държавната (обществената) телевизия включи в програмата си дадена тема, даден стил, дадена гледна точка, тя ги легитимира. Казва: „това е редно, това е в интерес на обществото“. Не може националната телевизия хем да предава директно от „Св. Александър Невски“ празничните служби, хем да излъчва обръщенията на държавните ръководители, хем да говори за извънземните висши същества, които ръководят съдбините ни чрез имплантирани чипове. Не може. Задачата на БНТ не е такава, общественият интерес не е такъв. Иначе е най-лесно да туриш пред камерата някой знахар, както правят кабеларките, той да ти „види“ камъните в бъбреците и да ги разбие с плавни движения на ръцете и втренчен в камерата многозначителен поглед. Представяте ли си такава програма на БНТ: 19:55 Обръщение на президента; 20:00 „По света и у нас“; 20:30 Прогноза за времето; 20:35 Спорт; 20:45 Сеанс за сваляне на кръвната захар, директно от Студио 5?...

Културата на „конспиративните теории“ и „алтернативните истини“ е стара. Тя е паракултура, паранаука. На когото му е трудно да осмисли астрономията – заповядай астрология; комуто химията не е по силите – заповядай алхимия; който не може да се справи с историята и политиката – ето ти илюминати и розенкройцери. Паранауката уж се бори срещу тайните общества, но изпълнява абсолютно същите функции като тях – кара да се чувстват умни и свободни хора, които не са.

 

За мен справедливото и адекватно финансиране на БНТ винаги е било кауза

 

Готов съм да се боря за него, защото считам, че в момента БНТ е недофинансирана. Финансирането е условие зрителите да се обучават и възпитават с цената на известно усилие от тяхна страна, за да се постигнат сносни резултати. Но не съм сигурен дали държавата и обществото трябва да плащат за сензационни програми, конспиративни теории, псевдодуховност (чиято единствена цел е да подмени истинската духовност), да говорят за извънземни „висши същества“ и алтернативна история. БНТ е държавна телевизия, доколкото все още не се издържа от директни потребителски такси, а е зависима от бюджета и от волята на финансовото министерство. Любопитно ми е да науча как ръководителят на държавата Бойко Борисов, който има навика да обръща очи нагоре към Началника, гледа на такава пропаганда. Ако не се е замислял, нека се консултира с компетентни лица и институции за това какво е мнението на Началника по отношение на такава „култура“, свързвана от дълбока древност с пророчества за времената на антихриста. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен с всичките му там жреци, лъжепророци и гадатели.

 

56

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БНТ зависи все повече от изпълнителната власт
Борисов натовари бюджета с милионния дълг на частна фирма

02.04.2019

Мила Кисьова

8624 12
ГЕРБ се отказа да удължава мандатите в БНТ и БНР

Коментари

Страници

Памфуций
снимка на Памфуций

Паранауката уж се бори срещу тайните общества, но изпълнява абсолютно същите функции като тях – кара да се чувстват умни и свободни хора, които не са.

👌

 

Поздравления за позицията! 👍

Sine_metu

Браво, Сула!

От теб научих повече за БНР, отколкото за 20 години гледане.

Не че я гледам

Manrico
снимка на Manrico

Есе.

ИлияНиколов

Честно казано, нямам нищо против позицията на Иван Стамболов днес.

Обаче това как си седи пред телевизора и си мърда пръстите на босите си крака ми идва малко в повече.

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Щоооо? И аз така правя - вдигам краката върху една табуретка пред креслото и мърдам не само пръстите, но и стъпалата от глезените 😄

ИлияНиколов

А, бе, не че и аз не го правя, дори си ходя бос вкъщи, ама...

 

Sine_metu

Понякога забравям да изключа телевизора.

Сега като се замисля, се чудя коя съм "гледал" повече от трите иначе еднакво слугински и подмазващи се телевизии?

Нова. Но- ва!

На второ място БНР.

И почти никога бътъвъ.

 

Но защо?

Ето, Сула, предлагам ти частица от феноменалния си опит в отношенията с прекрасния и, безусловно, по- добър пол.

Огромна грешка е, че първо забелязваме лицето.

Повярвайте! Лицето е предпоследното, което мъжът вижда у жената... там е грешката на бътъвъ и затова са зуки... Последното са чертите й. Но стигне ли се дотам, бройте го отписан.

 

Възприемаме жената в железен ред :

Коса. Несравнимо е. Защо, о, Сула, назначавате проскубани кокошки? Слагайте им перуки, ве, човек.

Фигура. Темна вода в облацех. Зависи от безброй неща. Вижда се само в движение, ама на  телевизора? Пък и са облечени...

и

Правилно! Крака.

Няма нищо по- привлекателно в жената от нежния, изваян крак.

Затова ви води Нова, Сула

 

pils

От теб научих повече за БНР

 

На второ място БНР.

сине_мету,

 

кво му гледаш толко на радиото, та два пъти си го цопнал?

Sine_metu

Гледам го колкото и БНТ, сигурно затова.

 

Ма не е съвсем тъй. Не пропускам свещения граал на телевизиите - прогнозата за времето.

Не и оня рапон Чолаков, разбира се

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Изгледах материалчето от линка. Интерюираният човечец явно "не е сам". Разните врачки и екстрасенски по кабеларките са по-интересни, поне са по-смешни от него.

Този път, Сула 👍, подобни бълвочи не би трябвало да имат място в държавна телевизия.

 

Въпросният линк съдържа и други интересни неща. Как например в Австралия хората масово се били "чипирали". Ами това е нещо нормално, отдавна е известно, че там живеят "антиподи". Все пак има нещо верно в "чипирането", но понастоящем се прилага изключително при кучета и котки.

hamel

Началника гледа телевизия

Кой гледа? НачалникЪТ

доктор Гилотен

Няколкото Симосакскобургготисти, иначе, миещи редовно устните и езика си преди да докоснат с тях долния край на гърба Саксов, са над някаква си българска граматика. 

Sine_metu

Тцъ.

Прозвищата, прякорите и псевдонимите не се членуват

доктор Гилотен

И аз така знам за прякорите и т.н., но  от заглавието не става ясно.

"Свята и чиста република"!

 

 

 

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Тцъ.

Прозвищата, прякорите и псевдонимите не се членуват

Е тъй де, ама като инглиша ти е матерен, са ти позволени малки опущенийца :) .

protor

Кога един разправя как властта на царя му е спусната свише, е наука. Кога друг разправя как сигналът в чипа му е спуснат свише, е паранаука.

Sine_metu

Изобщо, Иване,

не се ли убеди на собствения си опит тук, че с хората трябва да се разговаря?

Леко и свободно, приятелски, с търсене на мнението им. Смирено.

 

Да имате акъла да ни поучавате, да разберем.

Но го нямате. Ноторно сте по- глупави от нас, по- ограничени. Тесногръди.

Защо и откъде тогава се назобвате да тичате пред вятъра? Забравете.

 

Облечете най- сетне момичетата си като момичета. Не са безполови бабишкери, повервай ми. Позволете им да са това, което са - закачливи, весели, естествени. Момичета

Убедете ни, че някога и вие сте били млади и живи.

Махнете всички траурно- драматични музики, проветрете...

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Браво, Сула 👏

Фен съм на БНТ и друга ТВ не гледам. Истина.

Обичам старите документалки по БНТ2 и пътешествията из България. Направено е обикновено искрено и резултатът е полезен и драгостен.

Обичам и подбора на филми.Всяка седмица има по 1-2 филма, които вършат работа.

Предаванията за култура стават всичките.

От актуалните предавания само Панорама става.

Кошлуков ще свали правителството, дръжте го. Неудържим е 😍

авер4е

Споделям ! С изключение на Панорама - най-конформисткото и безгръбначно предаване на БНТ.

S luncho6
снимка на S luncho6

Дааас!

Добре е когато неграмотни ни учат на наука...особено за националната ТВ...

RanBosilek
снимка на RanBosilek

Дотук неграмотните сте двама плюс един колебаещ се. Засега.

Минал оттук

👍

дъртреалист

стажанти (5 бр.); фарт; директор на

И аз не разбирам от ТВ технологии, но туй 'фарт' знам кво е :)

Ама няма да кажа, че може да ми се скарат...

Виж, ако е с дълго А, фаарт, може да го приемем за возене някакво.

авер4е

Мамка му, и аз фсе се чудя. Требе да е някаква абревиатура, щото ако не е , значи е миризливо...

дъртреалист

Предаването било

30 минути, които се опитват да провокират зрителя да мисли"

И - о чудо, 

успешно е провокирало моя приятел Сула...

Даже към нещо повече го провокира, той СЪДИ и осъжда...

Мистиката, драги, е път към безкрайното познание, 

който картезианската детинска "наука" не познава.

Да, това с извънземните чипове поставя остри въпроси, но да се свръхреагира заради едно нещо едва ли е разумно.

Присмех към Астрологията, която е същината на познанието на човешката цивилизация, показва неграмотност.

 

Sine_metu

Съб., 26/01/2019 - 01:18 (нов)

Simplicissima

От актуалните предавания само Панорама става.

 

За какво става, че не мога да се сетя?

Имам далечен спомен от единствения що- годе демократичен период - месеците между преврата и приемането на Конституцията. Тогава се говореше за медиите като "коректив", казано по човешки - опозиция на властта. На всяка власт.

 

Това е обществената потребност от медии и това е общественият им дълг - непримирима, неподкупна, питаща, обективна опозиция. Това искаме и за това им плащаме. Не за слугинажа, който стана главното им занятие. Особено пък на "актуалните". Боят се от истината, както бесните животни се страхуват от водата. Знаеш ли от кое предаване научих, че половината българи не са стъпвали в чужбина? От "Аз обичам България", от викторина.

Такова мракобесие и при Живков нямаше.

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

От дома може да се стигне до истината за нас, ако се рови в Интернет.

Но не бива да се пренебрегват източниците на информация, които  :

1) я произвеждат, бидейки платени от държавата и

2) са използвани от гросо модо всички,

а това са телевизиите с национално ефирно покритие.

Измежду тях избирам БНТ. Това исках да река.

Панорама поне изслушва внимателно хората, които са поканени.

сталкер пустиняк

Хаха, поканеният проф. е Бойко Рангелов. Спомням си, че в екип с анголския професор Рангел Гюров, бяха открили, че Земята е куха. 

Та такива ми ти работи. 

Жалко е, че БНТ започна да се връща към онези славни години, когато  предаваха сеансите на Кашпировски. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Мистиката, драги, е път към безкрайното познание, 

който картезианската детинска "наука" не познава.

Да, това с извънземните чипове поставя остри въпроси, но да се свръхреагира заради едно нещо едва ли е разумно.

Присмех към Астрологията, която е същината на познанието на човешката цивилизация, показва неграмотност.

Мистицизмът (а не мистиката) е друг тип познание, което касае идеалното и духовното. Астрологията няма как да е същност на познанието на цивилизацията. Тя е дисциплина, вече многократно опровергана от астрономията, която исторически е спомогнала за натрупване на практическо знание. Няма как път към познанието да бъде същевременно същност на познанието.  

Прочее все повече се убеждавам, че някаква елементарна форма на ориентиране по въпросите на епистемология и научен метод следва да бъде въведена в средното образование, защото "алтернативното познание" (наред с редица други фактори) ни превръща в първобитно общество. В тооя план, мисля, че Стамболов-Сула удачно е припомнил "специалистите, които дистанционно от кабеларките предсказват любов, раздяла, намиране на работа , както и лекуват от екрана. Разбира се, следва да си припомним, че и редица национални ефирми телевизии експлоатираха суеверията максимално, лансирайки разни Алени, Люмиери и подобни. Но какво да се прави - все пак имаме и премиер, който носи муски против уроки и обяснява нещата с ретроградния Меркурий. 

enlil

Четейки цървула, който се мисли за патриций, кой знае защо, се присетих за една кукава съдийка - Душана Здравкова. Едва ли някой вече я помни, но аз ясно си спомням как народната любов я отвя чак в Европарламента, като депутат от герп. Тогава тя безостатъчно се раздаваше в публичното пространство , громейки безпощадно вредата от наркотиците. В пределите на служебните си правомощия не беше и помирисвала нак.дело среку нарко-дилъри. В пределите на служебните си правомощия беше абсолютно безпомощна пред тази чума на днешната цивилизация. Безпомощна и жалка. Но това не беше пречка за електората да разпознае в нея новия политик, с нови идеи, който успешно ще се пребори за интересите му в Европарламента. Отиде там. Стаж за пенсия натрупа. Тук се върна. И отвратена напусна съдийството.  За което с потрес установи, че било "с пречупен гръбнак". Сега общественик пак някакъв се драска. 

Та, гледам, и със Сула същото се случва. Седи в Обществения съвет. Акъл дава, пари взима. Но в пределите на служебните си правомощия нищо друго не може да направи срещу порочните практики в държавната телевизия. Но от трибуната, която във в."Сега" получава, смело разобличава последните и трупа популярност като народен трибун със своя визия. До къде ли ще стигне, горкият!?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×