facebook
twitter

Наблюдател

На Борисов се скъсиха краката

Борбата с "неверните информации" е борба на управляващите със себе си
 Карикатура: Христо Комарницки

Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов. За изборите няма съмнение, защото много пъти сме проверявали и резултатът е бил един и същ. Сега обаче сме във война, както ни каза премиерът Бойко Борисов, и получихме възможност да проверим втората част на тази мъдрост. И тя излезе вярна, защото се задейства друга мъдрост: На лъжата краката са къси.

Правителството реши за наше добро да ни забрани разгласяване на "неверни информации". Така щяло да ни пази от излишни страхове по време на пандемията, а след нея щяло да ни пази от неверни мисли за властта. Само че възникна неочакван проблем: кой може да каже кое е невярна информация, т.е. дезинформация?

В мотивите си, с които наложи вето на части от Закона за извънредното положение, президентът Румен Радев отбеляза: "Няма дефиниция за невярна информация". Нищо не им пречеше на депутатите да допишат една дефиниция, но не го направиха и без бой се отказаха да бранят атакувания текст. А можеха поне да опитат. За целта трябваше просто да се позоват на дефиниция на понятието "информация" и да кажат, че нейното отрицание е дезинформация (от френското désinformation - не-информация).

Но изглежда някой се бе усетил да погледне поне в Уикипедия, където се казва, че за информацията "не съществува единна дефиниция, а има сравнително широк кръг от значения в различните области на знанието". С други думи тя не подлежи на дефиниране, защото е понятие от висш порядък, чрез което се дефинират други понятия, а самата тя може само да бъде описвана чрез тях, но не и дефинирана.

Ако им се вижда сложно, депутатите можеха поне да се замислят какво правят самите те в залата. Управляващото мнозинство твърди едно, а опозицията -  обратното. Както се казва: Тебе - лъжа, мене - истина. Който не е прав, би трябвало да подлежи според първоначално гласувания закон на затвор до 3 години и глоба до 10 000 лева. Представете си каква красота: тъй като правото (правдата) е на страната на по-силния (мнозинството), опозицията щеше да е за затвор още на другия ден след изборите, ако възнамеряваше да опонира на управляващите. Парламентарният мандат щеше да преминава директно в срок за излежаване.

Президентът, който няма вътрешна опозиция в своята институция, може да говори каквото мисли. Например: "Законът атакува последните остатъци от свободата на словото." Както всеки български гражданин и той има право да чете, слуша и гледа каквото му харесва. Ако тези остатъци от свободно слово съдържат истини, които не обслужват управляващите и затова не им допадат, най-вероятно проблемът е в самите управляващи. Въпросът е защо ни докараха дотам, да се задоволяваме с остатъци?

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът наложи вето на промените в Закона за подземните богатства

30.07.2020

2936 23
Хазартният бранш протестира срещу лобистко законодателство

22.07.2020

892 13
ГЕРБ изведнъж поиска оставката на шефа на НСО

10.07.2020

3774 22

Коментари

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Някой знае ли  защо 1 път Д-р по нещо дето го няма  друг път пусто кратко? Написаното е нищоказване от позиция на  закостенели привички - матрЕалче за леф два  ,ученик от помощно би го написал по читаво.

Как едни доносници биват  от всякъде отхвърлени а другаде  ги имат за д-ри?

 

Може ли линк към научен труд и доктората?

за 1 приятел питам...

На тъщата зетя

Кухо! И това за приятеля дрънчи...

Чичo

@1 +1 👍

дъртреалист

А, бе, като ви е трудно - защо четете?
Стойте си при комиксите.

Dedovec

Пак да попитам: къде отидоха маските? 

За всичките видове щабове, дето са си широко затворили очите:

задължителното носене на маски беше една от

основните мерки в Китай.  

Verbis verbis

За да се определи дали една информация е вярна, или не, дали е дезинформация, или не, трябва да има критерий, спрямо който да се сравни. 

В случая, национална концепция, например.

А с такава държавата ни не разполага.

До сега действащата концепция „Пакс Американа„ се руши в самите САЩ, и колкото и да се стремят по периферията да се вкопчат в потъващият кораб, всуе.

Необходима е национална концепция, за да може да има наказания за информация и дезинформация.

 

Само със защита на правата на педофита, педерита, лезбита, и цялата останала фауна, няма да издрапаме.

Трябва да се помисли и за прозата - обикновеният живот на обикновеният човек.

 

FemtoA

Информацията напомня едно друго понятие от висша степен - ТОЧКА в матеметиката. Точката е просто точка. Няма размери, цвят, вкус, миризма, просто няма нищо. Няма начало, няма край, но има феноменалното качество да бъде и край, и начало.

Информацията е просто информация.

maestrata

Мисля,че става дума за аксиома или теорема!Хвала!✌️

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Ти пиши - кво е завършила въпросната  уж руска гимнази па някъде английска  знаем ,че са я изритали от университета..и тати не могъл да се намеси-  ужазт.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Скъсяването на краката не тревожи Баце.Така други части от анатомията Му изглеждат по-дълги.Даже да си Го настъпи няма да се смути.

Mrx

Ако това положение беше останало в закона, то пръв в дранголника трябваше да пратят бат Бойко Муобойко за 3 години. Той непрекъснато разправя наляво и надясно, че още на 28 февруаръ заадействал план срещу корона вируса, което всички знаем, че е невярна информация, т.е., той разпространява невярна информация.  

FemtoA

Борисов не лъже само когато спи, но.... и това е съмнително

https://www.reduta.bg/

Koчо

Каквото и да напише тук г-н Терзиев, първите изказали се са вече там, за да го охулят лично и професионално. Дежурни. Очевидно Светослав е нарочен за враг и към него са прикрепени специални шпицкоманди от хулители. 

Съветвам ги да поизчакват малко след статиите му за по-голяма достоверност, а не да са  винаги са първи и работата да става ачик . 

Господин Борисов/Пеевски, малко плащате за тази работа, та затуй и троловете ви са калпави.

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Що фактите доносник са охулване? Факта ,че бездарно за някой лев Е охулване  да не би дарение да са тез писаници?

Той е враг на Интелигентните читатели за вас другите е таман..

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

А къде е Бате Джимо  единствения за който си струва да се влиза тук?

Джиджи

Светльо Терзиев, както винаги – 👌👍👏

 

Единствено – поне според мен! – това Д-Р ПО ЖУРНАЛИСТИКА, дето си го сложил, е ПРОЯВА НА ЛОШ ВКУС.

 

Щото у нас всички тея степени и титли от времето на египтолога Сергей Игнатов

отдавна вече за девалвирали. 👎

Умберто Жеко

Така 💩е разпознаваемо.

др на доноса .

Влез или се регистрирай за да коментираш