Quantcast
На Борисов се скъсиха краката | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

На Борисов се скъсиха краката

Борбата с "неверните информации" е борба на управляващите със себе си
 Карикатура: Христо Комарницки

Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов. За изборите няма съмнение, защото много пъти сме проверявали и резултатът е бил един и същ. Сега обаче сме във война, както ни каза премиерът Бойко Борисов, и получихме възможност да проверим втората част на тази мъдрост. И тя излезе вярна, защото се задейства друга мъдрост: На лъжата краката са къси.

Правителството реши за наше добро да ни забрани разгласяване на "неверни информации". Така щяло да ни пази от излишни страхове по време на пандемията, а след нея щяло да ни пази от неверни мисли за властта. Само че възникна неочакван проблем: кой може да каже кое е невярна информация, т.е. дезинформация?

В мотивите си, с които наложи вето на части от Закона за извънредното положение, президентът Румен Радев отбеляза: "Няма дефиниция за невярна информация". Нищо не им пречеше на депутатите да допишат една дефиниция, но не го направиха и без бой се отказаха да бранят атакувания текст. А можеха поне да опитат. За целта трябваше просто да се позоват на дефиниция на понятието "информация" и да кажат, че нейното отрицание е дезинформация (от френското désinformation - не-информация).

Но изглежда някой се бе усетил да погледне поне в Уикипедия, където се казва, че за информацията "не съществува единна дефиниция, а има сравнително широк кръг от значения в различните области на знанието". С други думи тя не подлежи на дефиниране, защото е понятие от висш порядък, чрез което се дефинират други понятия, а самата тя може само да бъде описвана чрез тях, но не и дефинирана.

Ако им се вижда сложно, депутатите можеха поне да се замислят какво правят самите те в залата. Управляващото мнозинство твърди едно, а опозицията -  обратното. Както се казва: Тебе - лъжа, мене - истина. Който не е прав, би трябвало да подлежи според първоначално гласувания закон на затвор до 3 години и глоба до 10 000 лева. Представете си каква красота: тъй като правото (правдата) е на страната на по-силния (мнозинството), опозицията щеше да е за затвор още на другия ден след изборите, ако възнамеряваше да опонира на управляващите. Парламентарният мандат щеше да преминава директно в срок за излежаване.

Президентът, който няма вътрешна опозиция в своята институция, може да говори каквото мисли. Например: "Законът атакува последните остатъци от свободата на словото." Както всеки български гражданин и той има право да чете, слуша и гледа каквото му харесва. Ако тези остатъци от свободно слово съдържат истини, които не обслужват управляващите и затова не им допадат, най-вероятно проблемът е в самите управляващи. Въпросът е защо ни докараха дотам, да се задоволяваме с остатъци?

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ безотговорно призова за „смела крачка” с промените в ЗУТ

17.02.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2255 11
ГЕРБ не отстъпва от идеята за спецпрокурор, който да разследва Гешев

16.02.2021

378 2
Архитектите разчитат на Конституционния съд да спре промените в ЗУТ

13.02.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

1955

Коментари

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Някой знае ли  защо 1 път Д-р по нещо дето го няма  друг път пусто кратко? Написаното е нищоказване от позиция на  закостенели привички - матрЕалче за леф два  ,ученик от помощно би го написал по читаво.

Как едни доносници биват  от всякъде отхвърлени а другаде  ги имат за д-ри?

 

Може ли линк към научен труд и доктората?

за 1 приятел питам...

На тъщата зетя

Кухо! И това за приятеля дрънчи...

дъртреалист

А, бе, като ви е трудно - защо четете?
Стойте си при комиксите.

Dedovec

Пак да попитам: къде отидоха маските? 

За всичките видове щабове, дето са си широко затворили очите:

задължителното носене на маски беше една от

основните мерки в Китай.  

Verbis verbis

За да се определи дали една информация е вярна, или не, дали е дезинформация, или не, трябва да има критерий, спрямо който да се сравни. 

В случая, национална концепция, например.

А с такава държавата ни не разполага.

До сега действащата концепция „Пакс Американа„ се руши в самите САЩ, и колкото и да се стремят по периферията да се вкопчат в потъващият кораб, всуе.

Необходима е национална концепция, за да може да има наказания за информация и дезинформация.

 

Само със защита на правата на педофита, педерита, лезбита, и цялата останала фауна, няма да издрапаме.

Трябва да се помисли и за прозата - обикновеният живот на обикновеният човек.

 

FemtoA

Информацията напомня едно друго понятие от висша степен - ТОЧКА в матеметиката. Точката е просто точка. Няма размери, цвят, вкус, миризма, просто няма нищо. Няма начало, няма край, но има феноменалното качество да бъде и край, и начало.

Информацията е просто информация.

maestrata

Мисля,че става дума за аксиома или теорема!Хвала!✌️

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Ти пиши - кво е завършила въпросната  уж руска гимнази па някъде английска  знаем ,че са я изритали от университета..и тати не могъл да се намеси-  ужазт.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Скъсяването на краката не тревожи Баце.Така други части от анатомията Му изглеждат по-дълги.Даже да си Го настъпи няма да се смути.

Mrx

Ако това положение беше останало в закона, то пръв в дранголника трябваше да пратят бат Бойко Муобойко за 3 години. Той непрекъснато разправя наляво и надясно, че още на 28 февруаръ заадействал план срещу корона вируса, което всички знаем, че е невярна информация, т.е., той разпространява невярна информация.  

FemtoA

Борисов не лъже само когато спи, но.... и това е съмнително

https://www.reduta.bg/

Koчо

Каквото и да напише тук г-н Терзиев, първите изказали се са вече там, за да го охулят лично и професионално. Дежурни. Очевидно Светослав е нарочен за враг и към него са прикрепени специални шпицкоманди от хулители. 

Съветвам ги да поизчакват малко след статиите му за по-голяма достоверност, а не да са  винаги са първи и работата да става ачик . 

Господин Борисов/Пеевски, малко плащате за тази работа, та затуй и троловете ви са калпави.

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Що фактите доносник са охулване? Факта ,че бездарно за някой лев Е охулване  да не би дарение да са тез писаници?

Той е враг на Интелигентните читатели за вас другите е таман..

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

А къде е Бате Джимо  единствения за който си струва да се влиза тук?

Джиджи

Светльо Терзиев, както винаги – 👌👍👏

 

Единствено – поне според мен! – това Д-Р ПО ЖУРНАЛИСТИКА, дето си го сложил, е ПРОЯВА НА ЛОШ ВКУС.

 

Щото у нас всички тея степени и титли от времето на египтолога Сергей Игнатов

отдавна вече за девалвирали. 👎

Умберто Жеко

Така 💩е разпознаваемо.

др на доноса .

Влез или се регистрирай за да коментираш