Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мохамед Дейф - водачът на злодеите

Командирът на войнственото крило на "Хамас" оцелява в няколко атентата и е вдъхновителят на атаката срещу Израел на 7 октомври

Това е последната известна снимка на Мохамед Дейф. Правена е преди повече от 20 г. в израелски затвор

За Мохамед Дейф, командир на войнственото крило на организацията "Хамас", се знае малко, но почти няма съмнение, че точно той е мозъкът и вдъхновителят на атаката срещу Израел на 7 октомври, при която загинаха най-малко 800 души. Израел го издирва от средата на 90-те години на миналия век; известни са няколко опита за убийство срещу него, последният от които е по време на 11-дневната война през 2021 г. 

Мохамед Дейф е член на "Хамас" от първите години на движението, основано през 1987 г. По това време той е малко над 20-годишен - роден е през 1965 г. в бежански лагер в град Хан Юнис. Истинското му име е Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри. Според "Файненшъл таймс" бащата и чичото на Дейф са участвали в набези срещу израелците на приблизително същата територия, която е била атакувана на 7 октомври.

 

Прякорът "Дейф" означава "гост" на арабски -

 

и му е даден, защото постоянно е в движение и сменя често местата на пребиваване, за да се скрие от израелските разузнавателни служби.

Както съобщава The Washington Post през 2014 г., в младежките си години Дейф се среща с членове на "Мюсюлмански братя" ("Хамас" възниква като палестински клон на тази организация). През 80-те години на ХХ век учи в Ислямския университет в Газа. Тогава основава театралната трупа "Завръщащите се" (името ѝ е препратка към желанието на палестинските бежанци да се завърнат в земите, които са изоставили). Присъединявайки се към "Хамас" по време на първата интифада, той използва актьорските си умения и се появява в пропагандни видеоклипове в малки роли. През 1990 г. е арестуван от израелските власти, но по-късно е освободен.

В "Хамас" Дейф бързо се прочува с търпението си и доброто познаване на оръжията. Той е ученик на терориста Яхя Аяш, наричан "Инженера", който е специализиран в изработването на бомби и е отговорен за серия

 

самоубийствени атентати срещу израелски автобуси

 

в средата на 90-те години. Аяш е убит през 1996 г. Според анализаторите именно Дейф е отговорен за продължаването на терористичната кампания.

Според събеседници на Financial Times Мохамед Дейф "винаги е бил насочен към военната кариера", не се е интересувал от съперничеството между различните палестински фракции и "е мислел единствено за промяна на характера на арабско-израелския конфликт чрез насилие". В едно свое изявление от началото на 2000 г. той призовава поддръжниците си да се "бият с израелците вътре в Израел" и да "унищожат фантазията им, че могат да живеят безопасно в окупираната земя".

 

"Гостът" се смята и за конструктор на самоделните ракети "Касам",

 

които "Хамас" изстрелва към Израел с хиляди и които пречат на израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол". Приписва му се и създаването на система от подземни тунели в ивицата Газа, които бойците използват, за да се крият от израелските разузнавателни служби.

Мохамед Дейф е издирван от Израел от средата на 90-те години на миналия век. Медиите разполагат само с няколко негови снимки, повечето от които са отпреди десетилетия. Известно е, че от 2001 г. насам е имало поне седем опита за убийството му, някои от които го раняват. Според The Times of Israel през 2002 г. терористът губи окото си, през 2006 г. - двата си крака и ръката си. През 2014 г. при въздушен удар, насочен срещу Дейф,

 

са убити съпругата му, тригодишната им дъщеря и малкият им син

 

Последните два известни опита за убийство на лидера на бойното крило на "Хамас" са направени по време на 11-дневната война през 2021 г. Към края на кампанията говорител на Израелските сили за отбрана потвърди информацията за тях с думите: "Мисля, че той вече е наясно".

На 7 октомври Мохамед Дейф, който рядко говори публично, публикува 10-минутно обръщение, с което стартира операцията "Наводнение в Ал-Акса", уж в отговор, наред с други неща, на израелското "оскверняване" на джамията Ал-Акса на Храмовия хълм в Йерусалим. Той призова палестинците, израелските араби и жителите на съседните арабски държави да се включат в действията срещу Израел, за да "изгонят окупаторите и да разрушат стените".

Според "Файненшъл таймс" Дейф е заявил също, че "Хамас" е "решил да сложи край на престъпленията на Израел" срещу палестинците и "да покаже на врага, че не може да продължава да безчинства и да не му се търси отговорност". Според събеседника на вестника в израелското правителство Дейф е противник на тактиката, при която "Хамас" се съгласи на примирие с Израел в замяна на облекчаване на блокадата на ивицата Газа и издаване на разрешителни за работа на жителите на региона. Според източника на "Файненшъл таймс" след атаката, предприета на 7 октомври, повече няма да има такива споразумения.

На 7 октомври Дейф заяви:

"Те (израелските окупатори) нападнаха вярващите и оскверниха джамията Ал-Акса и ние ги предупредихме по-рано, че няма да оставим това без отговор, но те се осмелиха да застанат на пътя на Пророка.
Тази година стотици хора бяха убити и ранени заради престъпленията на окупацията. Призивите ни за хуманитарен обмен бяха отхвърлени и ежедневното потисничество в Западния бряг продължава.
Решихме да сложим край на всички престъпления на окупацията. Времето за безотговорните им действия изтече. Обявяваме операция "Буря в Ал-Акса", при първия удар в рамките на 20 минути бяха изстреляни над 5000 ракети.
От днес координацията на сигурността се прекратява. Днес народът провъзгласява своята революция, поправя пътищата си и се връща към марша на завръщането.
О, наш народ в Ал Кудс /Ерусалим/, изгонете окупаторите и съборете стените. О, наши хора във вътрешността на страната, в Ал Накаб, Ал Джалил и Триъгълника [Дженин, Наблус, Тулкарем], превърнете земята в пламъци под краката на окупаторите.
О, наши братя в ислямската съпротива в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен, днес е денят, в който вашата съпротива се слива с тази на вашите братя в Палестина. Време е арабската съпротива да се обедини.
Призоваваме за мобилизация за Палестина.
О, наши братя в Алжир, Мароко, Йордания, Египет и останалите арабски страни, действайте и се вслушайте в призива. 
О, нашите хора във всички арабски и ислямски страни, започнете да марширувате и да преодолявате границите и бариерите. Това е велик ден, посветен на прекратяването на окупацията.
Днес всеки, който има оръжие, нека го извади - сега е неговото време. Днес историята отваря своите най-чисти и благородни страници."

Ключови думи:

Мохамед Дейф, Хамас