Quantcast
Мисирките отбелязаха особен европейски триумф | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Мисирките отбелязаха особен европейски триумф

След докладите за корупцията ЕС отвори и медийно досие на България
 Профил в Туитър на Вера Йоурова
В дебата за България в Европарламента Вера Йоурова показа, че е наясно какво става в държавата на Борисов

В Брюксел се появи нов феномен - невидимият Бойко Борисов. Последните Европейски съвети се свикват присъствено, ала малцина забелязват участието на българския премиер. До неотдавна се създаваше впечатление, че европейските лидери се събират, едва ли не, за да чуят какво мисли нашият министър-председател и да координират политиките си с него. Сега обаче можем да се запитаме:

 

Той там ли е, или го няма?

Там е, дори редовно му дават микрофон за общо ползване да съобщи във фоайето какво мисли за дневния ред на заседанията. Той прави кратко изявление, превеждат монолога му на английски и си отива. След което малцина му обръщат внимание. Просто не е интересен, нещо му липсва. Няма го медийният антураж, който бе свикнал да събира по коридорите и който ласкаво наричаше "мисирки". Журналистите отсъстват, не защото го бойкотират, а защото заради санитарните мерки не ги допускат близо до държавните лидери. Тяхната липса обаче представлява в някаква степен техен европейски триумф, защото се вижда колко незабележими могат да станат за обществото лица с огромни претенции за собствена значимост, ако не разполагат с медийни усилватели на гласа си.

След като за десетина години медиите в България бяха смачкани от властите до степен да ги презират, Борисов си въобрази, че въобще може и без тях. Той откри за себе си пряката комуникация с обществото през социалната мрежа Фейсбук, и реши, че чрез един смартфон може да си прави собствена телевизия, в която да върти безкрай любимото си риалити шоу "Аз в джипката и джипката в мен". Нямаше кой да му каже, че е жертва на илюзия, защото неговата самодейност не би правила голямо впечатление, ако ефектът й не се умножаваше по броя на зрителите, читателите и слушателите на медиите, които я забелязваха и разгласяваха. Впрочем, същото се отнася и до други държавни лидери, които чрез изяви в "Туитър" или "Фейсбук" привличат вниманието на медиите, а чрез тях и на много по-широка аудитория в сравнение със собствените си последователи в социалните мрежи. Което важи за Бойко Борисов, важи и за Доналд Тръмп.

 

България обаче има и собствен оригинален принос

за развитие на медийната среда, за който могат да й завидят всички, класирали се по-назад от нейното 111-то място по свобода на словото. На виртуална конференция едновременно в София и Брюксел на тема "Чува ли ни Европа?" депутатът от БСП Иван Ченчев (бивш спортен журналист) разказа до какъв изненадващ извод е стигнала Временната парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13 септември миналата година, както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР. "Не е вярно, че е бил спрян сигналът, защото през това време радиото е излъчвало тишина", обясни той мъдрия начин, по който депутатите са се измъкнали от неудобството да питат по-настойчиво от чий телефон са давани нареждания за сваляне на журналисти от ефир и за променяне на медийната политика на БНР. Бившият главен прокурор Сотир Цацаров им обещал да им даде разпечатки на телефонните разговори с тогавашния директор на радиото, но пропуснал да го стори до изтичането на мандата си. Наследникът му Иван Гешев пък не се чувствал ангажиран с неговото обещание, сякаш си бил направил нова Главна прокуратура, която няма нищо общо с предишната.

 

Как може да помогне ЕС

на държава в такава медийна яма?, питаха журналисти, събрали се да чуят какво мисли заместник-председателката на Еврокомисията Вера Йоурова (Чехия), която в изпълнителния орган на ЕС е най-силно ангажирана с медийните програми. В предишната Еврокомисия с тази работа се занимаваше българската еврокомисарка Мария Габриел, но максималното, което постигна, бе да научи, че по-правилно е да казва "дезинформация", вместо "фалшиви новини".

“Финансираме редица проекти за журналисти, които са заплашени, включително за създаването на убежища за журналисти”, каза Йоурова сякаш извинително, че Брюксел се намесва едва когато се стигне до физическа разправа с журналисти. Тя призна, че това е крайно недостатъчно за гарантиране на свободата на словото, и добави, че до края на годината ще представи два плана за действие, които да подкрепят изнемогващите медии с 61 млн. евро, както и да засилят правната защита на нуждаещи се журналисти.

Елена Йончева, която бе домакин на конференцията, обясни защо с правна помощ за отделни журналисти няма да се подобри положението: "Докато в Европа ставаха свиделите на жестоки убийства на журналисти,

 

в България беше убита самата журналистика.

Беше унищожавана бавно и системно". Тя каза, че като докладчик е натоварена да предложи проекторезолюция, която да бъде гласувана до края на годината в Европарламента като солидарен европейски отговор срещу погазването на свободата на словото.

Рефлексът на Брюксел да решава проблемите си чрез финансови мерки предизвиква скептицизъм поради практиката евросредствата да се разпределят чрез посредничеството на националните власти. Примерът на България, че по този начин се финансира проправителствената пропаганда, и то в долнопробни медии без професионални стандарти, би трябвало да звучи като предупредителен сигнал. "Защо просто не спрете тези средства - те не ни помагат с нищо, а само влошават положението?", запита вестник "Сега".

Йоурова не бе готова за такъв директен въпрос и се укри в брюкселска лексика: "Рекламирането чрез използване на европейски средства трябва да следва процедурите на обществените поръчки. Знам, че има редовен контрол и одити от Комисията и други европейски институции. Но моите колеги, които следят държавната помощ, трябва да са наясно с тази ситуация." Сиреч - всичко е наред, а еврократите са невинни. Ние плащаме, а вие се оправяйте.

Ясно е, че Брюксел няма да ни извади от дупката, защото еврокомисарите се излъчват не от медиите, а от правителствата. Но поне ще добави към докладите си за корупцията едно медийно досие за България, което не е малко, като се има предвид, че по този въпрос досега цареше пълно мълчание.

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Срам в Брюксел: Евродепутатите онемяха за свободата на медиите

24.11.2020

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

13175 19
ГЕРБ оставя на прокуратурата сама да си ремонтира НПК
Вежди Рашидов ще скулптира веждите на здравния министър

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

"Не е вярно, че е бил спрян сигналът, защото през това време радиото е излъчвало тишина",

 

Уникално герберско творение! На Пинокио фон Баден децата.

inventus

Ако може да поясня малко какво точно се е имало пред вид когато е изречено това изречение. Това на практика означава че излъчване на ВЧ мощност по ефира на радиото и точно на неговата честота е имало. Радиопредавателят е работил. Нямало е НЧ модулиращ сигнал който идва от студиото. Което значи че там в студиото не е имало кой да говори пред микрофона или да пуска музика.Това се е случило защото след като е свалена от ефир водещата никой не е поискал да се съгласи да застане на нейно място. И без малко да прехвърлят вината на техниците защото спирането на националното радио е наказуемо.Както и да е...мина и тоз резил...да видим какво още ще ни забаламосат.

McDouglas

Айде стига бе, 20 години г-н Борисов е на власт и сичкото журналист с много малки изключения (които уважавам, макар да не съм съгласен!) го хвалеха, хвалеха, хвалеха ...

 

И знаете ли защо? Защото Европейският Съюз нито веднъж не е критикувал Премиера! Защото Европейската Народна Партия (на която вярвам!) нито веднъж не е имала забележки към България! Защото Европейските Цоциалисти нито веднъж черно на бяло не са излизали с критики срещу г-н Пермиера!

 

Е-е-е-е-е, Сега, след 20 години Любов, такъв бил, онакъв бил.

Като четеме по вестниците за икономическия ръст на България? Като четеме за твърдия ероатлантически компас на България? За чуждите инвестиции? За магистралите - всичко й е ОК на журналистиката, нали?

 

"Журналистиката в БГ била крива" - госпожо, извинявайте, ама не сте актуална

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Оооо, "ибател" се превърнал в McDouglas.

Е те на това му викам аз метаморфоза, Кафка пасти да яде.

 

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Метаморфоза или не - ама е напълно прав.

Günter Wallraff

От изтината боли?

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Задача с повишена трудност:

Колко ника започващи с "иба" ще успее да регистрира горният герберски кретен?

sega_reader

Мозъкът ти е иЗтинал.

dobadoba

'Което важи за Бойко Борисов, важи и за Доналд Тръмп.'

Светльо, само къде изстреля Баце!

Хех.

⚓️

mick

Едни мисирки раздават жълти  картони на други мисирки.

showstopper

Сега сме на етап - Борисов се износи, но още става.

принцеса Даяна

"Просто не е интересен, нещо му липсва."

Хе-хе-хе, всичко друго като гьонсурат, пудел, Пинокио еди-дойди, но това е доказана лъжа.  Има една подробност: ако Борисов го нямаше , нямаше да го има 80% от творчеството на Терзиев. Ако Теарзиев го нямаше, творчеството на Борисов нямаше да пострада.

ирис

😂😂😂

Памфуций
снимка на Памфуций

Има една подробност: ако Борисов го нямаше , нямаше да го има 80% от творчеството на Терзиев. Ако Теарзиев го нямаше, творчеството на Борисов нямаше да пострада.

Това, разбира се, са глупости, както може да се види по статиите на Терзиев в "Сега" преди идването на Борисов на власт. 

===

Статията впрочем показва, че виртуалната конференция е била пълна загуба на време и ресурс. Имал Прокопи пари, дал. 

Гандю

Все пак нема убити мисирки

принцеса Даяна

“по статиите на Терзиев в "Сега" преди идването на Борисов”

Тука слагам добавка(add-ons) “последните 3-4 месеца” и с Памфуций сме фифти-фифти. Ще рече 50 на 50, в смисъл 50%, а не 80% по ”професор” Иво Христов. После обаче стигаме до следното интересно нещо:

 

” След като за десетина години медиите в България бяха смачкани от властите до степен да ги презират,”

Да, НО това пак е доказана лъжа. А някоя ”медия”(структура от медиатори) не се сети да хвали или плюе Борисов, а е заминала в небитието. А в следващата стъпка виждаме изплютото камъче:

 

” че по този начин се финансира проправителствената пропаганда, и то в долнопробни медии без професионални стандарти”

Значи, ако авторът на горния набор от думи и изречения беше финансиран, значи Борисов е ++пляс, ако не е финансиран е - - пляс. . Да не споменавам пак, че ”труда” на журналиста е да информира читателите/зрителите за нешата от живота, а не да служи на плюс-пляс-минус.

*

Горното се нарича парсинг(парцелиране, разделяне на парчета), а за интелектуалцита ”анализ”. Разликата е, че ”парсинг” е технологичен инструмент, т.е. обективен(прав или крив), докато ”анализ”(прав или крив) е нещо субективно.

Картечар
снимка на Картечар

горния е доносник съсипал доста хора.👎

плувецът

То затуй него ден оглушех от излъчваната тишина на радиото. 😉 Палячовци. 

Влез или се регистрирай за да коментираш