Медия без
политическа реклама

Кръстаич върна поне смелостта в националния отбор

След мизерията в последните години вече се радваме и на малко, но постигнатото за два мача направо си е много

Младен Кръстаич дава разпореждания към футболистите си под дъжда по време на мача в Скопие. Поне засега сърбинът има видим авторитет в националния тим.
СПОРТАЛ
Младен Кръстаич дава разпореждания към футболистите си под дъжда по време на мача в Скопие. Поне засега сърбинът има видим авторитет в националния тим.

Два мача са твърде малко, за да се правят задълбочени анализи за работата на новия селекционер на националния отбор по футбол Младен Кръстаич, но определено се виждат отчетливи тенденции за подобрение. Най-малкото в резултатите - победите над Гибралтар (5:1) и Северна Македония (1:0) ни осигуриха не само оставане в Лига С на турнира Лига на нациите, но и второто място в групата. Което никак не е малко, предвид жалкото начало в кампанията - най-вече погрома с 2:5 от Грузия и равенството 1:1 с тоталния аутсайдер Гибралтар.

Също така си осигурихме и място в четвърта урна при жребия за квалификациите за Евро 2024 на 9 октомври. Да, ще има три потенциално по-силни съперници, но имаше опасност и да сме в пета урна - при пълните слабаци, а по-класните тимове от нас в групата да са четири.

Изобщо - след трагичното представяне на националния отбор в последните години трябва да се радваме и на малкото. Примерно на факта, че постигнахме две поредни победи за пръв път септември м. г. насам.

За около седмица реална работа с националите обаче Кръстаич постигна и друго.

 

Най-сетне самочувствие

Предишният селекционер Ясен Петров неведнъж твърдеше, че трябва самочувствие на играчите, но някак не му се получаваше да го има в тима за постоянно. Е, сега то беше видно в последните два мача. Отборът не се стъписа, че Гибралтар ни изравни, и продължи да налага своята игра на терена, което доведе и до желания изразителен резултат.

В Скопие също нямаше треперене, затваряне на играта и колебания. Футболистите играха уверено и със спокойствие въпреки враждебната обстановка по трибуните и провокациите на терена.

 

Реално подмладяване

Клишето "Победителите не ги съдят" важи в пълна сила за Младен Кръстаич. Той бе критикуван, че не е включил в състава временния голмайстор в първенството Ивайло Чочев ("ЦСКА 1948") и нито един от опитните играчи в "Локомотив" (Пд), които Петров редовно викаше. Нито пък Георги Миланов ("Левски"). Но рискът на сърбина се оправда и изключително младият и експериментален състав, който той избра, му се отплати.

Да, при Петров също имаше по няколко млади при титулярите, но сега и в двата мача започна още от начало 18-годишният Марин Петков, както и друг пълен дебютант - Илия Груев-младши. При това се представиха на ниво, а Петков дори вкара гол на Гибралтар. И общо 9 титуляри в Разград бяха до 25 г., а в Скопие - 7. В първия двубой влязоха общо петима дебютанти (сред тях и 18-годишният Никола Илиев, който играе само за Примаверата (младежкият тим) на "Интер"), а срещу Северна Македония още един - Иван Йорданов (21 г., "Лудогорец").

 

Смелост

Футболистите играят освободено на терена и не се притесняват от съперниците си. Това се вижда. Но и самият Кръстаич засега демонстрира, че не се влияе от мнения. Не само заради решението си за Чочев. Той, например, не се поколеба и върна в тима вратаря Даниел Наумов ("ЦСКА 1948") и Янис Карабельов ("Кишварда", Унг), които отсъстваха напоследък по откровено субективни причини. И двамата му се отплатиха със силни изяви.

 

Самоанализ

Кръстаич засега не се подхлъзва да говори смели приказки и запазва умерен тон след първите двубои. "Не е нужно във футбола да откриваш топлата вода - необходими са ни бързи и експлозивни футболисти. Мисля, че с моя щаб успяхме да ги намерим", каза той след успеха над Гибралтар. "Можем да играем на високо ниво", бе лаконичен при радостта в Скопие.

А накрая тегли чертата, след като постигна поставените му цели - второ място в групата и оставане в четвърта урна. "Успяхме да направим това, което искахме. Знам какво мога да очаквам от този отбор, но ни трябва още много работа, за да станем по-силни и да вървим напред", заяви Кръстаич.

И все пак - той отлично знае, че на Балканите не дават твърде голям кредит на доверие. И евроквалификациите догодина ще са истинското мерило доколко му е стигнало времето.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата