facebook
twitter

Наблюдател

Кризата в туризма ще продължи и след края на карантината

Затова искаме специално подкрепа и създаването на гаранционен фонд с помощта на държавата, казва Даниела Стоева
1 848
Даниела Стоева е с над 20 години практика и собствен бизнес в областта на входящия – културен и специализиран туризъм. От 2019 г. е председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

- Госпожо Стоева, в Закона за извънредното положение вече има изричен текст, който отлага за след 13 юни връщането на предплатените суми за пътувания на потребителите  - месец след изтичане на извънредното положение. Това ли беше искането на туроператорите?

- Да, трябваше в спешен порядък министърът на туризма Николина Ангелкова да убеди депутатите да приемат този конкретен за туроператорската дейност текст. В крайна сметка това е едно временно решение за нас и това е ясно на Министерството на туризма. Дават ни отсрочка от около месец и половина, но от 13 юни нататък няма да се промени много ситуацията. Няма как след отмяна на извънредното положение пътуванията да се възобновят. Първо, не знаем всяка една страна в какъв момент ще излезе от кризата и как. Австрия, например, обяви, че след като вдигнат карантината, няма да позволяват пътуванията още известен период от време, за да гарантират, че няма да се внесе заразата отвън. Китай направи същото. Опасяваме се, че кризата ще продължи много месеци след вдигане на карантината. Затова един месец отсрочка за връщането на платените туристически пакети е абсолютно недостатъчен. Надяваме се в този период да намерим заедно с правителството работещо решение.

- Какви допълнителни мерки ще предложите на правителството?

- Например да се удължи този срок на 12 месеца, както първоначално искахме. И държавата да намери начин  да получим санкция от ЕК, защото ние работим по европейска директива, която задължава всички страни членки в срок от 14 дни да се възстановяват клиентските пари.

Друг вариант е правителството да гласува една целева финансова помощ под формата на кредити, естествено безлихвени, с разсрочване на главницата за поне 12 месеца. Това практически ще ни даде възможност да възстановим сумите на клиентите, ако не пожелаят да вземат ваучери.

- Стана ясно от думите на министър Ангелкова, че някои туристически компании вече предоставят ваучери.

- Да. Много от потребителите ги приемат. Смисълът им е, когато клиентът не може да осъществи пътуването си, не иска връщане на парите, а за сумата, която е платил за анулираното пътуване, да може да ползва друго пътуване в бъдещ период по негов избор. Ваучерът ще е валиден 24 месеца. Не става въпрос за този ваучер, който искат хотелиерите. Той ще дава свобода да се избира, след като се възстанови достъпът до туристическите дестинации за този период от 24 месеца, без да е посочена дата. Това е документ, напълно юридически издържан, с анекс към договора за пътуване, в който е указано, че в следващите 24 месеца клиентът може да ползва заплатената сума за бъдещи пътувания.

- Преди няколко дни обаче застрахователната компания "Армеец" прекрати едностранно договорите си с някои туроператори. Стана ли ясно какви са причините и дали няма и други застрахователи да пристъпят към подобни действия?

- В момента се изяснява този въпрос. Като асоциация във вторник подадохме жалба в КФН и сезирахме и Министерски съвет по случая. Засега нямаме индикация и други застрахователи да имат намерение да откажат застраховката "Отговорност на туроператора". Ако това се случи, ще изпаднем в параграф 22, защото сме длъжни да имаме застраховка, за да извършваме въобще дейност. 

- На колко туроператори "Армеец" са прекратили застраховките?

- Изискали сме информация от "Армеец". Десетки са, не е ясно точно колко е бройката. Но не са прекратили всички договори. На срещата с министъра на туризма обяснението на "Армеец" е било, че са го направили по техни финансови анализи по отношение на риска. Повече информация нямам.

- Това означава, че ползването на ваучери за отложени почивки е поставено под въпрос?

- Именно, заради това трябва да се вземе решение. Държавата в този случай трябва да защити потребителите, след като регулира нещо със закон. Има варианти, в които тя може да отпусне сериозна кредитна линия или някаква сума под формата на гаранционен фонд, който да гарантира изплащането на парите на клиентите, тъй като туроператорите няма как да ги извадят тези пари. Има вече такива прецеденти в други страни - не в момента, а в миналото по други поводи. Това е въпрос на правилно държавническо решение, и то в много спешен порядък.

- Подобен Гаранционен фонд ще гарантира парите на потребителите и в случай на фалит на туроператор, нали така?

- Да, той гарантира платените към клиента суми в случай на фалит или несъстоятелност.

- А доколко коригираната мярка за запазване на заетостта 60/40 е приложима за вашия бранш?

- Вероятно ще има наши членове, които ще се възползват, защото няма друга възможност. Ние още в началото предупредихме, че за нашия бранш това е абсолютно неработеща схема, и беше много дразнещо, че се нарича 60 на 40. Сега след корекцията нещата все пак придобиват по-друг характер и предполагам, че ще се възползват повече фирми. Но трябва да сме наясно, че фирми, в които няма и един лев приходи и които нямат резерви, тази мярка няма да върши работа. Основният проблем при туризма е, че нещата не се ограничават само до извънредното положение, както е в по-голямата част от засегнатите бизнеси. При нас кризата започна още в началото на февруари и тя няма да свърши с края на извънредното положение, а месеци след това. А колко фирми имат резерв да издържат половин година? 

- Очаквате ли спасението да дойде от вътрешния туризъм, от българите, които ще предпочетат почивка в страната през тази година?

- Нормално е и смятам, че това ще се наблюдава във всички страни, не само в България. Напълно естествено е да се раздвижи първо вътрешният туризъм. Защото не се знае коя страна кога ще бъде отворена, кои полети ще бъдат пуснати. Вътрешният туризъм ще е индикатор на темпа на възстановяване. Но всичко зависи и от отпуските на хората, а сега този ритъм е нарушен. Разбира се, и от финансовото им състояние след отминаване на пандемията. 

- Как ще коментирате офертите в интернет за почивки по Великденските празници в страната. Това не противоречи ли на мерките срещу разпространението на коронавируса? 

- По принцип дейността на хотелите не е изцяло спряна, а само частично. Което също ограничава смисъла да отидеш някъде, за да седиш в хотелската стая. За хотелите условието е да осигурят кетъринг по стаите. Освен това спа центровете са затворени. Това не е пълен туристически продукт.

- Колко съкратени служители ще има във вашия бранш?

- Още в началото на извънредното положение анкета показа, че 60% от компаниите ще намаляват персонал. Това е сериозен процент, като се има предвид, че в страната има около 50 000 туроператори и туристически агенции.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

27.05.2020

666 5
Учени: Имунитетът срещу коронавируса трае само 6 месеца

27.05.2020

Обновена

3919 25
Хърватия откри туристическия сезон ...засега

26.05.2020

АДЕЛИНА МАРИНИ

894 2

Коментари

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

зора е да налее държавата $ в туризъма..да каже гуспужата колко от туризъма с а на светло, не доказаха ли проверки,че цели хотели ги няма в данъчния свят, а обороти на известни ресторанти и клубове в сезона са по 1000 лв на Ден?

Цяло министерство ги рекламира и им прави маркетинги всякакви..👺

А кой пуска само отрицателни новинии и откровени Лъжи за Гърция?Зададаът ли се почивни дни и хубаво време и се почва  в Гърция  глобявалим гонели  и сняг пре юни....юЗа турция само хубаво 

 

 

Абе ко стана с мигрантите?Идат ли?

Iberia
снимка на Iberia

Тия тарикати от кръчмарския, псевдотуристическия и бакшишения /такситата/ бизнес, сами да си направят фонд за взаимопомощ срещу епидемии, бедствия и аварии.

Никой с нищо не им е длъжен.

Rattrack

До по горните двама.

Хайде правете разлика между кръчмари, хотелиери и туроператори. Туроператорският бизнес вече навсякъде работи онлайн и няма как да работи на тъмно. А тези туристи, които идват, да не си оставят случайно само парите в хотелите по морето? Магазини, кръчми, къщи за гости, хижи, музеи, екскурзоводи, планински водачи и какво ли не още. Туризмът храни много хора и затова навсякъде има национална туристическа реклама. 

 

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

Я па за на светлото?

 Гледал ли си бялата патка как отчита туристите?

Говорим за данъци  съотнасяни към обявените:"туристи" и реални постъпления.

Рекламата трябва но и ред. Доста посети ли територията  Не повтаря. изнесете дани за делата срещу т.н тур оператори, обслужване и качество.

Verbis verbis

Че за какъв туризма ще говорим още?

Европейската "средна" класа така ще я изтръскат, че дълго време няма да има какво да яде, камо ли на туризъм да ходи.

Освен да се разшири наркотуризма, но защо държавата да го финансира?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×