Quantcast
Когато опозицията е ерзац, парламентът е излишен | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Когато опозицията е ерзац, парламентът е излишен

Народното събрание е пробита от лобиране и задръстена от политиканстване институция, която трябва да бъде разпусната
2 825
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Дребната интрига около кворума се превърна в основен политически въпрос.

Направо е потресаващо колко се обезцени Народното събрание през последните години от управлението на ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Централната институция на републиката се превърна в сборище на безпринципни и посредствени хора, които безогледно газят закони и правила – без извинения и угризения, когато ги хванат в крачка. Те вярват, че всичко им е позволено и няма да им се потърси сметка. Даже уличният протест само леко ги поизнерви, но не проби стената от самодоволство, с която са се оградили.

Положението нямаше да бъде толкова страшно, ако имахме автентична опозиция в парламента. Уви,

 

настоящата опозиция е пълен ерзац,

 

което ясно се доказва от досадната игричка с парламентарния кворум, която се разиграва редовно от началото на септември. Буквално преди началото на всяко заседание всичко живо, което следи Народното събрание, затаява дъх, за да разбере: ще се съберат ли депутатите в пленарната зала, ще се регистрират ли БСП и ДПС, ще извъртят ли номер на мнозинството? Тази дребна интрига внезапно се извиси до основна тема на нашето политическо ежедневие. А това дали дадена партия ще провали кворума, стана ярък белег за опозиционност.

Смешното е, че цялата история вероятно започна заради техническите неуредици в бившия партиен дом, където сега се разполага Народното събрание. В първия си работен петък от началото на сезона депутатите изнервено блъскаха по пултовете си, опитвайки се да се регистрират. Някои не успяха и кворум не се събра. Социалистите усетиха, че могат да извъртят ситуацията в своя полза, и гръмко обявиха: няма да помагаме на мнозинството да приема престъпни закони! От ДПС ехидничеха: ние дойдохме на работа, но управляващите спинкат сладко като Бойко Борисов! Голяма сценка се получи, спор няма. Щеше да бъде забавна, ако се разиграваше (където и да е) другаде, само не и в българския парламент.

 

Спектакълът продължава и сега,

 

защото се оказа удобен за ерзац опозицията. На социалистите страшно им се иска да се покажат като сурови и непримирими врагове на ГЕРБ. В същото време обаче нямат особено желание да изоставят трайно комфорта на парламента – нищо, че го обявяват за „опорочен и безсмислен”. Затова и възприеха следната тактика – бойкотират кворума и в същото време току си покажат носовете на протеста (ама малко, че да не вземат гражданите да им ги отхапят). „Мястото на депутатите от опозицията не е вътре, където се осъществяват тези позорни политически сделки, а сред хората”, обясняваше соцдепутатът Александър Симов. А съпартиецът му Стоян Мирчев твърдеше, че „единствените мафиоти, които съм виждал, са в Народното събрание и в Министерски съвет”. Е, хубаво, ама какво правите тогава още вътре – сред мутрите и нечистите сделки? Пазим машинното гласуване, отговорят червените. Какво ще опазите, като работата е решена – каквото гласуват управляващите, това ще бъде.

 

По ориенталски лукаво действат в тази ситуация депутатите от ДПС

 

Хората на Ахмед Доган се регистрират – когато решат да покажат на управляващите, че могат да разчитат на подкрепата им. Или не се регистрират – когато искат ГЕРБ да разбере, че единствено благодарение на движението могат да вкарат парламента в работен режим. Така постъпиха, когато управляващите се опитаха да прокарат промени в бюджетите на здравеопазването и общественото осигуряване, докато социалистите бяха навън сред протестиращите. Тогава депесарите поискаха проверка на кворума, напуснаха пленарната зала и – изненада! – оказа се, че депутатското присъствие не стига, за да продължи заседанието. Посланието на движението към ГЕРБ беше простичко – ще действате, когато ние решим, че можете. От тези ходове на ДПС се възползваха социалистите, за да изреват за пореден път, че партията на Бойко Борисов си сътрудничи задкулисно с Доган. И имаха основание.

За политиците подобни тактики, маньоври, тайни и явни договорки вероятно имат смисъл и стойност. За гражданите обаче – особено онези, които протестират денем и нощем на улицата – това е просто игра, която няма нищо общо с техните желания и стремежи. Единственото, което виждат в Народното събрание, е една слаба, пробита от лобиране и задръстена от дребнаво политиканстване институция. Без силна и честна опозиция, която да се възправи срещу лошите парламентарни практики, тази институция става излишна. Нейното разпускане и замяна нямат алтернатива.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Деница Сачева стана шеф на суджука
Сезонът на нечистите коалиции наближава

01.12.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

979 3
Деница Сачева поема партийните дела на ГЕРБ в Добрич

01.12.2020

1842 14

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

ъ-ъ-ъ...да, фсъщност де да знам, може би май по-скоро не.

 

 

 

Определено не.

Forza NATO

Ерзац анализи на тема ерзац опозиция в ерзац парламент.

dobadoba

Мхм,

То па по времето на бат'Серги(8:5:3) сякаш опозицията някой я броеше:https://bg.wikipedia.org/wiki/Правителство_на_Сергей_Станишев

Това по времето на царчето: https://bg.wikipedia.org/wiki/Правителство_на_Симеон_Сакскобургготски

А тук по времето на Командира: https://bg.wikipedia.org/wiki/Правителство_на_Иван_Костов

С изключение на гъвкавостта по времето на НДСВ опозицията е вън от играта(не и се полага пай от грабежа, хех)

 

КОБРЕТИ
снимка на КОБРЕТИ

Като всичко поръчково...

 

 

 

Epikur

 

  Според мен, добре написано, защото фактите, които са основен показател за всичко, показват точно това. Обаче не само тук, на други места също,  други автори също, като пишат за ГЕРБ, пишат за Бойко Борисов. Като пишат за ДПС, поясняват хората на Доган. Нещо съвсем показателно, тези партии се олицетворяват само от лидерите си.(Карадайъ не го броим, той е поставена пионка).  БСП обаче не се изписва с името на Нинова. Мисля, че това е добра характеристика за една партия. Историята е показала, че в една групировка като изчезне обаянието на лидера,  отива на бунището.

аиг3

Опозиция разбира се няма. Разни идиоти и Воля няма смисъл да се коментират. БСП е опозиция на ГЕРБ, но що се отнася до законотворчеството на г-н Пеевски е неизненадващо колоборативна. Също така, когато трябва да се затвърждават позициите на същия този господин в управлението на държавата. Пример, избирането на ръководство на Бюрото за контрол на СРС. БСП бламира своя и реално най-подходящ за длъжността кандидат за сметка на човек свързван с Пеевски.

Baskerville
снимка на Baskerville

Когато опозицията е ерзац,

...качествената журналистика е като цикория вместо кафе.

Бонжуар

Продуктовото позициониране продължава.

Г-жа Генерал-Атанасова явно е заключила в килера другия съпредседател на ДеБъ, за да може Ристю да блесне кат баш опозицията пред "десния" плебс. Ще е интересна новата "гражданска квота", от която едва ли ще липсва Цона... Или тя ще мине по партийната квота за "заслужила боркиня"... СмЕх! 

inventus

Наистина такъв парламент пробит от лобизъм и политиканство не ни е нужен. Единственото което прави е промяна и дописване на съществуващите закони "на парче" и според моментните интереси на някой влиятелен за момента олигарх. С което създава още по голяма бъркотия във и без друго обърканата ни законова уредба. Мисля че за да се премахне тази институция от управлението на България нужно е по напред да се премахнат и всички политически партии които са основните носители на тия недъзи на парламента. Няма смисъл да ги търпим и угояваме пред вид на това че дори и идеологическите различия между тях са до голяма степен заличени и тези партии отдавна вървят по пътя на конвергенцията . Което е и световна тенденция.Единственото което ги интересува и заради което се опитват да се докопат до власта е кой по голям черпак да хване и с него да участва в разпределението на порциите. И докато на ДПС все пак може да се признае известна справедливост спрямо електоратът си при разпределянето на тези порции останалите парламентарно представени партии ги разпределят единствено в интерес на ръководството си.Ако ги оставим десетина години на самоиздръжка и преминем на друга форма на държавно управление/след референдум/ те ще се разпаднат или самоизядат. След това ако условията го позволяват или се наложи по една или друга причина можем да си направим нови партии с нови хора. Но едва ли ще се наложи. Когато благата и ресурсите в едно общество се разпределят справедливо и това стане трайна практика на никого няма да са нужни партиите които поне на книга се борят за удовлетворяването на правата и задоволяването на потребностите на част от хората.Своите хора.

indiec

Бай Ганю не стои в опозиция, но и не може има опозиция, защото това нещо не му е познато.

Интервал

Дори и ерзац не е. Пълна бутафория. Опозиция сред групировките отдавна няма, борят се за едно и също. Има конкуренция за баницата.

Billy-Joe Winchester

БСП и ДПС ги знаем.

 

А къде е демократичната опозиция в парламента? Докато беше вътре, разтриваше ушите на Борисов, ано щом изпадна стана много взискателна към другите.

mick

Не е проблема в опозицията ами в пропроционалната изборна система - прекалено нисък праг има за малки партии - 4% - трябва прага да е 20%. Тогава в парламента ще влизат само наистина големи партии, които наистина могат да са опозиция.

 

В момента малките партийки получават неадекватно големи права за процентите си - едва ли не са равни на  големите партии и естествено са идеални патерици или изнудвачи.

Кирил Данаилов

20% праг означава 2, максимум 3 партии (сметнато на око).

 

Но сте прав - имаме проблем - от една страна възможности за "шарен" парламент. От друга страна кратък срок за съставяне на правителство (даже и да имахме културата за такива преговори), за разлика от Нидерландия, да речем. И без предпазната мярка от бонус за спечелилата партия (като например Гърция).

 

И се получава, че хем искаме широко представителство, хем нямаме механизмите да получим правителство на базата на партийни програми и принципи. И ГЕРБ дойде на власт след една безппринципна коалиция. Мултиплицира най-лошото от нея, ама базата за успехите на ГЕРБ е тройната коалиция.

Rendeto

Начи, видно е че политкурса на вестника силно се размнава с този на комунетата и на БКП.

От време на време вляво се получават разни нервни изблици, или по скоро изплисквания, които забавляват аудиторията.

Влез или се регистрирай за да коментираш