facebook
twitter

Наблюдател

Как пропадна абсурдният опит за преврат срещу венецуелския президент

Лошото планиране, зле подготвените доброволци и съмнителните лидери обричат авантюрата на неуспех още от самото начало
 БГНЕС/ЕПА
Поредният опит за свалянето на венецуелския президент Николас Мадуро приключи с неуспех

Двама американци бяха арестувани зрелищно във Венецуела заради провален опит за преврат срещу венецуелския президент Николас Мадуро. Люк Денман и Аарон Бери наистина са част от операцията, признава организаторът на преврата Джордан Годрю, американец от канадски произход, бивша зелена барета. Така приключва един от най-абсурдните опити за "частен" преврат в Южна Америка, който изненадващо за мнозина, не е подкрепен нито от САЩ, нито от Колумбия, нито от някоя друга страна, обявила се срещу Мадуро и неговия режим.

Планът за секретната военна операция за свалянето на венецуелския диктатор Николас Мадуро е простичък до наивност. Около 300 тежко въоръжени доброволци ще се промъкнат във Венецуела откъм Колумбия, като по пътя си ще превземат военни бази и ще вдигнат населението на бунт, който ще завърши с ареста на Мадуро.

 

Какво може да се обърка? Както се оказва - почти всичко.

 

Водачът на преврата в момента е в американски арест по обвинение за наркотици. Властите в САЩ и Колумбия задават въпроси за ролята на неговия мускулест американски съветник - Джордан Годрю. А десетки отчаяни бунтовници, които са се стекли в тайните тренировъчни бази в Колумбия, са оставени на произвола на съдбата в разгара на епедемията с коронавирус.

Опитът за преврат се провали заради лошото планиране, скандалите между опозиционните лидери и недостатъчно тренираните въстаници, които нямат никакъв шанс да победят опитните венецуелските военни. "Ние няма да свалим Мадуро с 300 гладни аматьори", казва Ефраим Матос, бивш американски морски тюрен, който е тренирал някои от бунтовниците. Той е един от малкото, които разрешават да се спомене името им. Останалите предпочитат да останат анонимни, защото се страхуват за живота си.

Когато първите информации за конспирацията се появиха преди месец, контролираните от Мадуро държавни медии обявиха, че операцията е подготвена от ЦРУ и е подобна на тази в Залива на прасетата, която през 1961 г. трябваше да свали кубинския лидер Фидел Кастро. Разследване на АП обаче не намери доказателства за намеса на американското правителство. Няма съмнение обаче, че лидерите на подкрепяната от САЩ опозиция във Венецуела са били осведомени за операцията, макар да са били скептични за нейния успех.

Планирането започва, след като на 30 април 2019 г. част от военните във Венецуела обещаха да подкрепят лидера на опозицията Хуан Гуайдо. Противно на очакванията на американците обаче ключовите помощници на Мадуро така и не се присъединиха към опозицията и правителството лесно се справи със заговорниците. Няколко седмици по-късно част от военните и политиците, замесени в проваления бунт, избягаха в Колумбия и се настаниха в хотел "Мариот" в Богота, който се превърна в център на венецуелската опозиция зад граница. В случая конферентната зала е ангажирана за сбирка, която

 

един от участниците сполучливо нарича "Конгрес на анти-Мадуро идиотите"

 

- военни дезертьори, обвинени в наркотрафик, съмнителни финансисти и бивши лоялни на Мадуро съветници, които жадуват отмъщение.

Сред участниците е и Годрю - американец, бивш член на спецотрядите, носител на три бронзови звезди за мисии в Ирак и Афганистан. Тези, които са общували с него, го описват като свободолюбив патриот, талантлив военен, чието самочувствие далеч надскача възможностите. Бивши негови колеги от специалните отряди твърдят, че той винаги е бил сред най-способните, лидер с изключителен интелект за привличане на сътрудници и събиране на информация, отличен стрелец и спец в източните бойни изкуства. В края на своята военна кариера, през 2013 г., е бил разследван за злоупотреба с пари на армията - 62 000 долара, но до повдигане на обвинения не се стига. След като се пенсионира от армията през 2016 г., той работи като частен експерт по сигурността в Пуерто Рико, а през 2018 г. основава Silvercorp USA - фирма за сигурност, занимаваща се основна с инфилтрирането на антитерористични агенти, маскирани като учители. Сайтът на компанията твърди, че тя е участвала в операции в над 50 страни, като сред служителите й има бивши дипломати, опитни военни и шефове на мултинационални компании, но не се споменава нито едно име.

Годрю насочва вниманието си към Венецуела през февруари 2019 г., когато фирмата му е наета да охранява концерта в подкрепа на лидера на опозицията Хуан Гуайдо, организиран от британския милиардер Ричард Брансън на колумбийско-венецуелската граница. "Тогава той започна да събира пари, за да свали режима. Но колкото и да си приятелски настроен към него, не може да не видиш, че

 

идеята му нямаше нищо общо с реалността.

 

Просто нищо не се връзваше", казва Дрю Уайт, бивш бизнеспартньор на Годрю. Според него целта на Годрю е да се възползва от нарастващия интерес на администрацията на Тръмп към свалянето на Мадуро.

Годрю е представен на Кийт Шилер, дългогодишен бодигард на Доналд Тръмп, който през март 2019 г. посещава събитие в Университетския клуб във Вашингтон за набиране на потенциални донори заедно с Лестър Толедо, тогава координатор на Гуайдо за доставката на хуманитарна помощ. През май Годрю придружава Шилер на среща с представители на Гуайдо в Маями, където е станало дума, че трябва да се увеличи охраната на лидера на венецуелската опозиция. Именно Толедо представя Годрю на Кливър Алкала, водач на венецуелските военни дезертьори.

Алкала, пенсиониран генерал от венецуелската армия, е доста спорен кандидат за възстановяването на демокрацията във Венецуела. През 2011 г. той е бил санкциониран от САЩ за снабдяването на колумбийските бунтовници от ФАРК с ракети земя-въздух в замяна на кокаин. Миналия месец пък американски прокурори му повдигнаха обвинение, заедно с Мадуро, като един от архитектите на наркотерористична операция, която е трябвало да изпраща 250 тона кокаин всяка година в САЩ. В момента Алкала е в ареста в Ню Йорк в очакване на процеса. Но преди да се предаде доброволно на американците в Колумбия, където той живее от 2018 г., Алкала се представяше за яростен опонент на Мадуро и призоваваше за военна намеса във Венецуела.

По време на срещата с Годрю и Толедо Алкала обяснява, че има на разположение 300 подготвени военни, които са дезертирали от венецуелската армия. Според него няколко десетки вече се подготвят в три военни лагера на границата между Колумбия и Венецуела. Сред тях е един от бодигардовете на Мадуро, който участвал в провалилия се опит венецуелският президент да бъде убит с дрон през 2018 г.

Годрю обещава на Алкала, че неговата компания ще подготви мъжете за битка. Двете страни дискутират откъде да намерят оръжие и друга екипировка за доброволческата армия, като Годрю смята, че ще е нужен бюджет от $1.5 милиона за бърза ударна операция. Той казва, че има контакти на най-високо ниво в администрацията на Тръмп, които ще им помогнат, без да споменава имена.

Още от самото начало авантюристичният план

 

разделя и без това разцепената венецуелска опозиция.

 

Мнозина се съмняват, че на Алкала може да се има доверие, като се имат превид дълбоките му връзки с Мадуро - брат му дълги години е посланик на Венецуела в Иран. Други се опасяват, че операцията се организира зад гърба на колумбийското и американското правителства. Годрю обаче пренебрегва всички предупреждения и изцяло се доверява на Алкала. "Ние имаме нужда от някой, който познава чудовището отвътре", казва един от участниците в разговорите.

Веднага след срещата в Богота близките до Гуайдо прекратяват всякакви контакти със заговорниците, защото смятат, че планът им е самоубийствена мисия без никакъв шанс за успех.

Това обаче не разколебава Годрю, който се връща в Колумбия с четирима свои съзаклятници, всичките американци ветерани от войните, и започва подготовка на операцията. Според плана, доброволческата армия ще пресече границата с тежко въоръжен конвой и ще стигне до Каракас за 96 часа. Годрю уверявал, че ако се стигне до битка, военните бази на Мадуро, охранявани от гладни и деморализирани военни, ще паднат като домино.

 

"Няма никакъв шанс подобен план да успее без директна американска военна интервенция",

 

казва Ефраим Матос, който прекарва две седмици през септември в някои от лагерите на колумбийска територия. Той бил изумен от лошите условия там - доброволците спели на пода, нямали течаща вода и третирали с метли вместо с истински оръжия. "За съжаление в този бизнес има много каубои, които се опитват да осребрят своя военен опит в мирно време", казва Матос.

Засега няма нито една индикация, че действията на Годрю са подкрепени от САЩ, но американците със сигурност са били наясно какво се готви. Най-малкото Алкала открито се хвалел пред колумбийските власти с операцията и настоявал за тяхната подкрепа. Дори получава предупреждение, че ще бъде екстрадиран от страната, ако продължава подривната дейност. Американският президент Доналд Тръмп също категорично отрече САЩ да имат нещо общо с готвения преврат.

Не е ясно и

 

с какво финансиране е разполагал реално Годрю.

 

Знае се, че един от спонсорите е Роен Крафт, ексцентричен наследник на империя за сирене, който започва да набира пари сред свои приятели за наричания от него "частен преврат". Пред АП той признава, че се виждал три пъти с Годрю, но единственото, което е обсъждал, е хуманитарна помощ за Венецуела.Той твърди, че е прекъснал всякаква комуникация с него на 14 октомври, когато разбрал за намерението му за военна операция. "Никога не съм му давал никакви пари", казва Крафт.

Въпреки че финансирането не е осигурено, все повече доброволци пристигат в трите лагера в Колумбия. Започва и все по-активна подготовка.

"Годро е по-голям венецуелски патриот от повечето венецуелци", обобщава Ернан Алеман, депутат от местния парламент в Зулия и един от малкото политици, открито подкрепили мисията. Той твърди, че операцията не е подкрепена нито от американското, нито от колумбийското правителства. Лично Алеман се е опитал на няколко пъти да говори с Гуайдо, но опозиционният лидер отказал всякакви контакти по темата.

Операцията става известна и на привържениците на Мадуро. През март те залавят един от доброволците, промъкнал се във Венецуела от Колумбия. Малко след това колумбийската полиция спира камион с оръжие и тактическо оборудване за около $150 000. Алкала обявява, че пратката принадлежи на "венецуелския народ", и изригва срещу Гуайдо, обвинявайки го, че е провалил свалянето на Мадуро. "Всичко беше подготвено, но детайли около операцията изтекоха умишлено и то от сърцето на опозицията, част от която иска да продължи да съществува заедно с Мадуро", обявява Алкала във видео в социалните мрежи. Гуайдо отрича всичко.

След ареста на Алкала идеята за въстание изглежда изоставена. Повечето от доброволците се връщат при семействата си, гневни и без пари, заплашени от раследване от колумбийската полиция.

Диосдадо Кабело, вторият по влияние човек във Венецуела и шеф на разузнаването, твърди, че правителството

 

е имало свои агенти сред бунтовниците от самото начало.

 

"Не само че знаехме всичко, но дори платихме за част от техните срещи, защото нямаха пари", казва той.

В потвърждение на думите му идва операцията срещу последните превратаджии, които са направили все пак опит да доведат замисъла до край. 8 души са убити на плажа на град Ла Гуаира, близо до столицата Каракас, други 13 са арестувани. "Те се правеха на Рамбо, представяха се за герои", казва венецуелският президент Мадуро по време на тв обръщение и обещава реванш. Главният прокурор Тарек Сааб уточнява, че вече са арестувани 114 души, заподозрени като помагачи на атаката, и се издирват още 92. В издирването са включени над 25 000 войници. Изглежда превратът ще е удобен повод за нова разправа с опозицията, на чиято сметка се пише провалът. Въпреки че тя през цялото време е против авантюрата.

Ключови думи:

Венецуела, преврат
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов оглавява протестите срещу правителството си
САЩ въведоха ограничения на експорта за Русия, Китай и Венецуела

30.06.2020

3285 18
Венецуела се похвали с осуетен морски десант на "терористи наемници"

04.05.2020

Обновена

3668 25

Коментари

Бухта

Е, не...... 😱😂

kokaracho

 

https://baricada.org/2020/05/05/venezuela-prevrat-guaido-maduro-usa-naemnitsi/ 

 

Много по-различен поглед, на същите събития. 

 

 

Billy-Joe Winchester

ЦРУ няма нищо общо. Ньььеееее!

 

Чеп за зеле не става вече и от цереутата. 😥

Гласът

Ако това е операция на ЦРУ те са пълни идиоти и само глупаци могат да се страхуват от тях. 

Under_My_Thumb

Хронология вторжения наемников в Венесуэлу

https://colonelcassad.livejournal.com/5847869.html

 

Важный момент - спецслужбы Венесуэлы еще в первой половине марта знали о подготовке переворота и даже располагали информацией о том, о чем договаривались Трамп и Дуке в Белом Доме и были в курсе контракта, который заключил глава ЧВК Silvercorp Гудро. Разгром заговора начался еще 19 апреля, когда спецслужбы Венесуэлы начали аккуратно разваливать его структуру. Арест основных фигурантов 3-4 мая был жирной финальной точкой.
В целом, Венесуэла ясно показываает, что операция по перевороту была скомпроментирована еще на ранней стадии подготовки, поэтому столь позорный провал не удивителен - у Венесуэлы было время, чтобы подготовить "теплую встречу" так, как она считала нужным и не только схватить террористов, но и нанести удар непосредственно по Трампу, который теперь вынужден отбиваться от обвинений в причастности к террористическому нападению. Отличная работа спецслужб. С трудом верится, что это была только самостоятельная работа венесуэльских спецслужб. Помощь со стороны спецслужб Кубы и РФ более чем вероятна.

mull

Eеех, а какви цереута имахме навреметооо!

😁

Защо ли ми лъха на някакво съжаление от статията?

Damien
снимка на Damien

Много са чели Том Кланси. И са му повярвали. Иначе превратаджиите са бивши военни от САЩ/Канада ,които са вече на пенсия ,но все още млади. Колебаели са се между избора да станат наркобосове или министри на Венецуела. Май са взели грешния избор..Иначе  САЩ (които нямат нищо общо с това) си мислят,че целия свят тръпне от нетърпение да се нареди на гей-парада и само подли и гадни управници спират народа да заголи гъз на площада. Нищо, скоро чичко Си от назадничавия и изостанал Китай ще им предаде малък урок...

Ференги

Under_My_Thumb

Хронология вторжения наемников в Венесуэлу

https://colonelcassad.livejournal.com/5847869.html

Този е "олгински" окопал се като блогер. Умее да те заблуди с добре подбрана "достоверна" информация, на практика това е може би най-добрата ежедневна  доза за застаряващи отслужили пристрастени към русвесна.

Ако всичко писано от него беше достоверно, войната в Сирия трябваше отдавна да е приключила, а Украинците да пеят химна на Русия и да целуват портрет на Путин.

 

Преди няколко дни в съответната тема писах, че това е сблъсък на наркокартели.

 

Атакуващата страна е Los Rastrojos, които са парамилитаристична групировка създадена от наркос подвизавал се под името "Сапуна" (Вилбер Арилио Варела Фахардо, блаженноусопший функционер в картела на северната долина).

За създаване на благовиден предлог в техни бази на един полуостров намиращ се под смесен Колумбийско/Венесуелски контрол се "обучават" и венесуелски мигранти.

 

Техен противник е Cartel del Los Soles, в който са организирани генералитетът и висшият офицерски състав на Венесуела, а позицията на "Патрон" естествено се пада на Мадуро.

Основната задача е да се обезглави конкурентния картел, като се използва обявеното от САЩ съдебно преследване на Мадуро, след което да се поставят под контрола на колумбийците всички операции на Los Soles. Наградата от 15 милиона доларес за арест на Мадуро е приятен бонус, но не е основна цел.

 

Още от самото начало заговорът е инфилтриран от кубинските служби, които от години осигуряват не само разузнавателни данни, но също така и участват директно в обезпечаване тактическата сигурност на Мадуро и операциите на Los Soles.

 

В цялата веселба няма никакъв нишан за преврат, имам предвид в политическия смисъл на думата. Никой от заговорниците не се е засилил да оправя държава без индустрия, докарана до просешка тояга. Нямат никаква политическа програма, а мераците им се ограничават до контрол върху държавните канали за контрабанда.

Agent_Provocateur

Когнитивен дисонанс?

Mrx

 

Преди няколко дни в съответната тема писах, че това е сблъсък на наркокартели.

 

Ти пък откъде ги изръга тези фанатасмагории. Целият източен и западен печат пеше едно ти пък съвсем друго. Мрете да оригиналничите. 

 

Ференги

Целият източен и западен печат пишели друго... фантасмагории.... кое казвашщ са фантасмагории, картела на Мадуро ли?

Кво да ти обяснявам, на чети ако можеш:


https://fenixsnews.com/farc-pago-a-maduro-5-millones-de-dolares-para-poder-traficar-su-cocaina-detalles/

 

https://www.insightcrime.org/news/brief/venezuela-farc-drug-trafficking-dea-expulsion/

 

https://www.reuters.com/article/us-venezuela-politics/maduro-says-missing-farc-leaders-are-welcome-in-venezuela-idUSKCN1UO028

 

https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2020/03/26/its-official-venezuelas-socialists-united-now-a-drug-trafficking-regime-linked-to-farc/

 

От какво си мислиш, че се издържа режимът, след като PDVSA отдавна каталяса? С какви пари се плаща на бандите "colectivos" и на кубинските служби, които му пазят задника?

 

Тоя пръстен на снимката да не е пластмасов? А часовникът сигур китайско менте...

Svetlin Minchev
снимка на Svetlin Minchev

https://www.youtube.com/watch?v=jiNhO44eOWE&feature=emb_logo

Обърнете внимание на тениската, с която е облечен гражданинът Бери.

Влез или се регистрирай за да коментираш