facebook
twitter

Наблюдател

Как България тихо се феодализира

Третото българско правителство на Бойко Борисов започва да прилича на Второто българско царство по времето на Иван Шишман, коментира Даниел Смилов и твърди, че в България е в ход тиха феодализация
5111
БГНЕС
Даниел Смилов

Кабинетът “Борисов 3” остана на власт след поредица от скандали, някои от които още не са приключили - като този с апартамента (на кръстника) на финансовия министър. Въпросът е каква е формулата на политическото оцеляване в такава наситена с недоверие и антагонизъм среда.

Накратко: оцеляването на премиера е уравнение с три важни променливи. Първата е способността на Борисов да се отдръпва и да бъде прикриван медиийно от неудобни теми. След интервюто с един резервиран и хрисим Слави Трифонов премиерът не е имал сериозна медийна изява. Това снишаване е стандартен пиар ход, с който се цели негативите от скандалите да бъдат обрани от по-долните нива в йерархията на ГЕРБ.

Второ, правителството предколедно раздава подаръци. Това също е стандартна маневра на управляващите в тежка ситуация - сега и Макрон опитва тази стратегия във Франция. В България тя минава през по-щедър бюджет за догодина, вдигане на пенсиите, подкрепа за деца с увреждания и т.н. Много от тези мерки са оправдани с оглед на общото политическо и икономическо развитие на страната. Не е оправдано обаче раздаването на милиарди от излишъка на бизнес партньори. Но пък така може да бъде купена манифестация на този или онзи бранш в подкрепа на правителството.

И трето, формулата на оцеляването на кабинета е функция от компромисите и отстъпките, които то прави на скрити и официални партньори от бизнеса и политиката. Номинално правителството остава, но властта му намалява, като части от нея се отдават за ползване на трети лица. Това по същество е тиха феодализация.

Двата нови феода на "Патриотите"

Някои от тези лица са официални партньори на ГЕРБ в управлението. Т.нар. "Патриоти” например се сдобиха наскоро с два нови феода: политиката на България по отношение на Македония и защитата на българските превозвачи пред Брюксел. В първия феод изглежда ще господства великият „воевода" Каракачанов. След тежкия скандал с раздаването на българско гражданство - политика, която от години е лицето на ВМРО, “воеводата” получи като компенсация югозападната тема Македония плюс лиценз да води индиректни преговори с премиера Заев. И Каракачанов ги поведе, както си знае - от спора за езика, през идентичността на Самуил, та чак до общата ни историята до 1944 година. След тези преговори не се знае дали въпросната обща история ще бъде призната от македонците, но със сигурност рязко ще намалеят шансовете ни за обща история днес.

В тази ситуация става все по-неясно дали българската политика към Западните Балкани остава същата като по време на европредседателството, или по-скоро преминаваме към “патриотизация” на темата. Мълчанието на премиера по въпроса е свидетелство за (временна?) феодализация на този аспект на външните ни отношения - като един вид дар за ВМРО. Целта е пообруленият Каракачанов да набере малко капитал преди европейските избори. По подобна логика малкият „воевода" Джамбазки получи „територии" на запад - във и около Брюксел. Там той ще трупа дивиденти, организирайки панаири, шествия с тирове и антиевропейски кампании.

Вакъфите на ДПС

Докато официалните партньори в коалицията получиха феоди на югозапад и в Далечния запад, ДПС разшири своите вакъфи в съдебната власт, в антикорупционните агенции, в медиите и в някои министерства (икономика и екология например, които е време да се слеят под името Министерство на икономическите интереси и защитата им от околната среда). Тези вакъфи от години вече превръщат ДПС в ключов партньор на Борисов, както и на всички други партии с претенции за управление. Корнелия Нинова също разбра тази проста истина и открито повдигна въпроса за потенциална коалиция с ДПС.

Вакъфът е феодална единица в Османската империя, състояща се от имоти и население, чрез която публична институция е набирала средства за своята издръжка. Големите джамии например са имали такива феоди. Този модел се използва от ДПС като бизнес стратегия - части от медии, банки и служби имат за основна цел издръжката на партията и нейното почетно ръководство. Политическа власт - хидроинженерен проект - политическа власт прим. Съдебна власт - студен резерв - съдебна власт прим. Медийна власт - закон за медиите - медийна власт прим. Това са основните обороти, които Движението завърта. А сегашното отслабване на Борисов допълнително ги ускорява. Но понякога засилването му също ги е ускорявало, така че в това отношение строга корелация няма.

В медиите нещата са ясни: без самоотвержената подкрепа на медиите на/около ДПС правителството не би оцеляло. Както и те едва ли биха оцелели без правителството. Казано другояче: става дума за взаимен интерес и затова тези медии се сдобиха със законодателна инициатива и законодателна рецепция в НС.

По-важни са нещата в съдебната власт. След като бе обявен “позитивният” доклад на ЕК за напредъка на България, започна дружен правителствено-депесарски напън за унищожаване на последните острови на независимост в съдебната власт. Към момента извън вакъфите институционално остава Лозан Панов и затова той е обект на политически, медиен, дисциплинарен, данъчен и антикорупционен натиск. Напълно случайно съвпадение на действията на институции и служби в една държава, в която няма проблеми с медиите и съдебната власт. (Това е ирония.)

А общественият интерес?

Третото българско правителство на Бойко Борисов започва да прилича на Второто българско царство по времето на Иван Шишман: Каракачанов отцепи темата Македония, Джамбазки властва на запад в Брюксел, а феодалните имения на ДПС и на други местни деспоти се разширяват. Усилва се и външният натиск от изток да дадем територия и суверенитет срещу тръби и ядрена енергия. “Бизнесът” в лицето на КРИБ и на други велможи също вижда възможности за правителствени отстъпки срещу опортюнистична подкрепа - и затова търси по-изгодни васални договори.

В някакъв смисъл политиката винаги е въпрос на договорености и взаимни отстъпки. Но те трябва да са в съзвучие с обществения интерес. При настоящата феодализация обаче има опасност точно той да бъде пожертван.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Галъп: ГЕРБ дозадълбочават недоверието в изборния процес

22.02.2019

1142 16
Скопие арестува бивш шеф на парламента за тероризъм

22.02.2019

297
Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалира банки

21.02.2019

6272 72

Коментари

Братя Стругацки

Ами така е, като ни управляват ниско интелигентни идиоти. 

mehudi

щото тези идиоти са ни ги насадили марсианците, а не ние да сме ги избирали....

Доц.Трътлев

Не всички ние сме ги избирали, а онези 80% от нас.

вила

с цвъковите чували и 900 хил.мъртви души с гербави бюлетини!Бравос на таквизи избори?!

Devil

Избирали са ги идиотите, които са гласували, не аз .... Аз не гласувам, когато нямам избор ... Задайте си въпроса кои участват в изборите и защо до един са еднакви ...

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

ама  вие още ли имате заблуди че в булгаристан  са избори?

назначения са...одобрени и реализирани...

 

от една  -2 амбасади..

що не забраниха дпс?

Сладур

Образованието е вече феодализирано. Директорите на училищата са новите феодали. Имат силна власт - разполагат и с парите на училището почти еднолично. Делегираните бюджети ги направиха недосегаеми. Делегираните бюджети са виновни за срива на образованието.

Но манталитетът български е винаги да се кланяме на някой.

Сладур

Това ако беше вярно, Радев нямаше да бъде избран. И никой нямаше да дава пари да купува гласове по махлите. Манипулация с бюлетини не може да има. Защото всяка партия може да си направи паралелно преброяване, защото има копие от протоколите от всяка секция в БГ.

ablepsia

Щом и г-н Даниел Смилов публично критикува сегашните назначенци, значи назначаващите подготвят следващите си назначенци за фронтовата ни държавица.

Хулиган

Топло!

По-големият проблем е, че светът върви към феодалицзация...

.............................................

http://www.drago.info/

ablepsia

Сащисаните  го цепят на феоди - подклажданите от тях войни на Балканите през последните 3 десетилетия са показателни как се силят да скарат всички с всички, да ги нацепят на мижави територийки, да курдисат поне една я натовска, я сащисана (което е едно и също)  военна база на принципа "разделяй и владей". Но накрая, както се казва, който феодализира, от феодализиране ще се самозатрие - по един или друг начин.

Redneg

Имам чувството че некои хора, в главата си, още взривяват влакове и нападат мандри.

Памфуций
снимка на Памфуций

👍

anarhia

Министерство на икономическите интереси и защитата им от околната среда

 Това ми хареса.

дядо Илия

Някой знае ли колко се плаща на авторите за политически "анализи" като тоя? Имам чуството, че не е малко. И забелязвам, че такива статии стават все по-настървени - явно авторите усещат, че келепирът нараства.

Weiß

"Третото българско правителство на Бойко Борисов започва да прилича на Второто българско царство по времето на Иван Шишман"

 

Звучи стряскащо, нали знаете какво се случва при Иван Шишман?

В "Психофизиология на държавното разбойничество в България", Стоян Михайловски е обяснил и защо се е случило:

"Тогавашната рая – раята на православните сатрапи, раята на онези Асеновци и Шишмановци, които не бяха може би татари, но бяха втатарчени – тогавашната рая бе едно грозно сбирище от опросели и оголели клетници. И когато османлиецът нахлу в българско, тези клетници се съюзиха с него, помогнаха му да сгази тяхната българска управа, помогнаха му – често думаха: „Всяка друга власт, каквато и да бъде, ще бъде по-добра от нашата!”

 

 

kempes

Интересно, какво ли прави тук Данаил Смилов, отявленият евроатлантически и евролиберален псевдокоментатор от страниците на вестник Дневник.

Уникум!

SvSophia
снимка на SvSophia

Уникум, я.

Цялото семейство в публичните и нАучните си изяви е христоматиен пример за правилната наука "ПолитологИя", а не квото ти си мислиш, че е науката Политология.

Води си бележки и се учи :)

SvSophia
снимка на SvSophia

Необяснимо е само как толкоз правилни учЕни полИтолози чак сега откриват неща, които в тоз форум нЕучЕни неполИтолози знаят от години.

Грант ли, интифа ли, юздичка ли, сплашване на Генералисимуса Наш ли, що ли, не знам - не съм учЕн полИтолог в края на краищата :)))

Adolff

Знаем какво се е случило при цар Иван Шишман.Знаем и какво се е случило С цар Иван Шишман.

Mrx

 

бат ви Бойко никога не е имал собствено мнение. Той винаги е лавирал между мненията на другите. По-рано - мненията на автентичната деница, сега на патриотите, мненията на Меркел на американците и т.н. Напълно противоположни мнения. Затова той не може да изготви що годе визия за развитие на България, освен любимите му магистрали. Западните Балкани май са подсказани от дриги. И там оплескаха нещата с този договор със Зец. Неподходящо име за българия и не се настоява да се признае общата история, език до 1944г. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×