facebook
twitter

Наблюдател

Гешев е избран, омертата е гарантирана

Дискусиите във ВСС за пореден път доказаха, че решенията се вземат на друго място. Само че няма кой да разследва къде и от кого
2 845
 Илияна Кирилова
Щом Сотир Цацаров беше оставен да си менажира продължение в лицето на Гешев, явно мандатът му е бил ползотворен. Не за обществото обаче.

Очаквано и под строй, Висшият съдебен съвет (ВСС) с малки изключения избра повторно Иван Гешев за главен прокурор. Когато той влезе в ъгловия кабинет на 4-тия етаж на Съдебната палата в София, със сигурност ще се погрижи и за покровителите, и за критиците си. За да няма съмнение в това, вчера се разигра случката с открита заплаха към члена на съвета Атанаска Дишева, която е един от четиримата, гласували срещу него.

Яловата дискусия във ВСС обаче отново постави на дневен ред въпроса какъв е механизмът, по който се избират най-висшите ръководители на съдебната система и в частност главният прокурор. На теория прокурорската колегия начело с настоящия главен прокурор Сотир Цацаров номинира Гешев, след като е проучила мнението на редовите прокурори и следователи. А всички те вкупом смятали, че Гешев е единствен и незаменим. От изказванията по време на първото и второто изслушване обаче стана безпощадно ясно, че изборът всъщност е направен някъде другаде и

 

гласуването просто го легитимира

 

По ирония на съдбата точно по време на дискусиите бе артикулирана една публична тайна - че същинският избор става в други две сгради. Признанието бе не на кой да е, а на главния прокурор Сотир Цацаров. В опит да уязви основния си опонент - шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, той разказа за заверата, в която е участвал преди няколко години и чийто продукт е самият той. Наследникът на престола му - също. 

Цацаров не каза кои са двете сгради, където е протекъл изборът. Затова можем само да гадаем дали става дума за сградата на Министерския съвет, дали за премиерския дом в Банкя (там стените още помнят репликата на тогавашния градски прокурор Николай Кокинов към премиера Бойко Борисов по адрес на Цацаров -

 

"Ти си го избра, не ми се подсмихвай,

 

ти си го избра"), дали за хотел "Берлин", сочен за седалището на депутата бизнесмен от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски, или за "Беловодски път", където са сараите на Ахмед Доган. Едно обаче е сигурно - висшите постове в системата се търгуват с политическо и икономическо влияние. Защото след това се ползват за такова - да се удрят неудобните и да се отваря чадър над "нашите" хора.

И пак стигаме до нереформираната единна и централизирана прокуратура и липсата на ефективен механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

 

Кой сега да провери твърденията на Цацаров?

 

Нарочна комисия от членове на Висшия съдебен съвет? Мнозинството от членовете му са част от агитката на главния прокурор, чието предназначение е да прокарва исканите от него решения. Всеотдайната им защита на Гешев го показа за пореден път. Имаше кадровици, които дори застъпиха тезата, че президентският указ нямал мотиви. При все че държавният глава посочи защо не приема да назначи Гешев. Но и как да очакваме друго, като самите кадровици са избрани по сходен модел - инсталирани след партийни пазарлъци, без да са защитавали принципни позиции преди или след, като станаха членове на съвета. Тези хора

 

изпълняват волята на покровителите си

 

в очакване на добрите кариерни и финансови бонуси, които щедро им се предлагат на изхода на съвета. Едно е да излязат с декларация, с която да искат оставката на враг номер едно Лозан Панов и да го обвиняват в политическо говорене. Друго е да се опълчат на главния прокурор. Той може да е и с изтичащ мандат, но неговата нова и "подобрена" версия в лицето на Гешев ще заеме поста през януари. И със сигурност ще продължи политиката му.

Инспекторатът към ВСС също няма капацитет да провери дали главният прокурор, а и останалите в заверата са престъпили морални и етични норми. Все пак говорим за структурата, която прие, че няма проблем началникът на държавното обвинение да ходи по офиси на бизнесмени и партийни функционери и да заплашва медии.

Не може да се очаква и

 

някой прокурор да се самосезира след признанията на шефа

 

Защото това би било равносилно на революция. С режисираната подкрепа под индиго за номинацията на Иван Гешев за главен прокурор обаче видяхме съвсем ясно какъв страх битува в държавното обвинение. Като се има предвид демонстрираната от Гешев тотална непоносимост към тези, които не приема да са от неговия отбор, може да се предположи, че инакомислещите, ако изобщо са останали такива, ще бъдат подгонени.

На всичко това разчита главният прокурор. И няма да е чудно, ако този, който си го избра на поста преди 7 години, сега му осигури нов пост. Щом го оставиха да си менажира продължение в лицето на Гешев, явно мандатът е бил ползотворен. За него. Не за обществото.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев обяви открита война на президента

10.07.2020

Обновена

15172 75
Гешев: Опитаха да установят работническо-селска власт пред Догансарай

09.07.2020

Обновена

15484 54
Адвокати искат промени в закона срещу "медийното правосъдие"

07.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1968 18

Коментари

Google

Гледах избора. Аргументите против Гешев бяха неубедителни за политически необвързан като мен.

Banshee
снимка на Banshee

А аргументи защо точно Гешев изобщо има ли някакви?

Самуил Петков

Има..

 

Гешев срази руската Пета Колона..

 

Радановата пасмина и Костов са най-гадни ..
Щото са прикрити!

Ама Гешев ги гепна и ме изкефи!

Със всички руски агенти - и под прикритие и не под прикритие трябва да се отнасяме с еднаква негативност!
Даже прикритите са по-опасни и са по за презрение и мразене ..

Спящите клетки на ГРУ - ДеБъ, Христо Иванов, Радан .. се опитаха да спънат Гешев с митинги и поредица пасквили за него и да тормозят разследването..

Ама Росен Плевнелиев ги изобличи:
"Разследването е автентично!" .. вика бившият президент!
"Оргиналдъ 100% шпионлук "

Всички да застанем зад Росен!

maestrata

Адв.Екимджиев даде най-точното описание-"Даже и годна система,прилагана от негодници,дава негоден резултат!"Математически казано- +х-=-!Хвала!

Непримирим

Тия, да бяха решили магаре, за главен прокурор да сложат, без проблеми щяха да го изберат. Но пък, щом Бойко ни е премиер, какви да са ни останалите вагабонти? ... Простотията, едва ли е дар божи, по–скоро е проклятие за останалите.

Сократ-май

Досега стоях настрани от алармите и споровете около Гешев по простата причина, че не виждам от какъв зор се разпалиха толкова страсти. Само веднъж зададох въпроса: кой е по-лош - Цацаров или Гешев.

Единственият отговор, който получих, беше: Абре, герберастино, ти кажи какво му е хубавото на Гешев.

Ами не знам. Нито хубавото, нито лошото. Затова си замълчах.

И все пак продължавам да се чудя.

Досега газетата постоянно ни набиваше в главите, че всички беди на България се дължат на три демона с розови задници: Борисов, Пеевски, Цацаров. Фантазията ми не е достатъчна, за да си представя две неща:

1. Има ли още по-лош от тях?

2. Ако Гешев наистина е по-лош от Цацаров, с два розови задника ли ще ни го представят? Или направо ще се радваме на предника?

майор

Ми да беше продължил да си стоиш нАстрана.

Не че излагациите ти дотук не са достатъчни, та една в повече

Сократ-май

Благодаря.

Както очаквах, аз съм виновен.

Калинчо

Затова си замълчах.

Добро решение.

Мълчи си бе, деменцийо!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Върху времето и пространството ще остане белегът от вчерашното позорище.

Облещеният министър на правосъдието, барбаронестите глав и замглавпрокурори, които когато не нарушават НК чрез заплахи и обиди, лъжат напосоки, чорлави заекващи ужасени разнебитени и безмислени човешки създания -- насред демокрацията и прозрачността.

С всички изключения разбира се, хероите не са изобретение отвчера.

 

И не си дават сметка тия хора, че само апокалипсис може да унищожи записа от вчерашното.

И ще останат физиономиите им, казаното и неказано, делото развратно.

История се нарича, не е учителка наистина, обаче е шоо на max.

Begemot
снимка на Begemot

Мноого, ама мнооого сме изписали тук защо не трябва да е Гешев главен прокурор. Няма да повтарям, няма да го коментирам, нито процедурата и избора, с изкл на едно -  най бие на очи липсата на срам и страх. Тия хора нямат срама от нищо и от нищо не се страхуват, нито от народ, нито от закон, от Европа някаква, от нищо...Това е супер тревожно.  Трудно ми е да си припомня или представя период в няко общество, където елитите до такава степен да са обнагляли и абсолютно да са загубили всякакъв морален и общо ценностен ориентир. Е има някои примери - Мария Антоанета с Пастите, Калигула с Коня - Сенатор, Распутин и подобни крайности, но те винаги са свършвали крайно зле...

Абе и в най забутаното, забравено българско село да отидеш, хората имат много ясна представа какво трябва, какво може и какво не бива. А тия тука...Те даже не чувствуват никаква нужда малко по елегантно, поне за пред хората, от кумова срама малко по внимателно да действуват. Направо с бутонките или по скоро с цинтите.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Само веднъж зададох въпроса: кой е по-лош - Цацаров или Гешев.

Единственият отговор, който получих, беше: Абре, герберастино, ти кажи какво му е хубавото на Гешев.

Отговорът, който си получил е правилен, защото нищо не отличава Гешев като подходящ за този пост. Не  е въпросът дали той има недостатъци (има), а на базата на какви качества и достойнства лицето Гешев е лансирано за поста и от кого.

Гешев в лично качество е несъмнено по-лош от Цацаров, защото е очевидно по-зле подготвен, липсва му овладяност, лично е компрометиран покрай делото КТБ,. а ръководената от него спецпрокуратура направи доста гафове. На изслушването го чухме в цялата му посредственост и .... непосредственост. При това Гешев е готвен за поста на Гл. прокурор вече от година и половина. Но това не е същината на проблема: Гешев е симптом, който показва, как "ти си го избра" Цацаров подбра, отгледа и пробута своя наследник Гешев. 

jovani
снимка на jovani

Бонго, Гешев е неовладян в изказа и изгледа, понеже е авариен вариент. Не е готвен от година и половина, в грешка си.

Пацо ди Терасо бе готвен, не Гешев. 

Обаче Пацо го отстреляха със сауната и нямаше друг материал в краткият срок, който остана до избора.

То затова и Цацаров е толкоз нервен и заядлив, толкова непреклонен за Гешев, понеже друга опция няма.

Инак Цацаров не бива да бъде подценяван, той много добре си знаеше, че Гешев ще подейства негативно поради просташкото си и нагло излъчване. Виж му физиономията по време на изслушването - айде, избирайте ме, без друго от вас нищо не зависи и да си ходя,  че имам работа..а не като вас -празнодумци.

Напомня ли ти за едни Борисови думи ?

 

Случаят с Нидялко поета е много показателен - Гешев не търпи нищо против, а заслугите нямат значение, на първо място е той и службата. Това първо ще го усетят тези, които го пробутаха. В момента, в който отслабнат властовите им позиции и Гешев така ще се еманципира, че ум ще им зайде.

Борисов затова се гласи за президент - как беше, следващата битка ще е генерал с/у генерал.

Не са много длъжностите, които глав прокурора да не може да трича, но президент е една от тях.

 

Ако ни оставят пуканки да гледаме ще е добре, но имам притеснения и по този въпрос.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Не е готвен от година и половина, в грешка си.

Пацо ди Терасо бе готвен, не Гешев. 

Не съм в грешка, защото в съдебна система, конкретно в следствие и прокуратура не играят само ГЕРБ, а е сложна система от баланси на влияния.  Пацо беше готвен от ГЕРБ, но изгърмя и то беше гръмнат (заедно с Цветанов, мама Цеца и др.) отдясно. Остана само Гешев, зад който ГЕРБ застанаха без особено желание, но пък мотивирани да се разправят с тези, които реално им причиниха най-големи главоболия тая година и които - да си го признаем - са доста лесна мишена. Затова смея да предположа, че Цацаров няма да иде в КПКОМПИ, а по-скоро ще оглави съдебния инспекторат. 

Калинчо

няма кой да разследва къде и от кого

Що бе, нали точно вие сте ОБЕКТИВНИТЕ И НЕЗАВИСИМИТЕ, ми разследвайте го обективно и независимо, кво ми дрънкате тука че "нямало кой" да разследа, нали затва е демокрацията точно вие да разследвате обективно и независимо.

Можахте да разследвате обективно и независимо корупционера Орешарски, корупционера Пеевски, и корупционерката Йончева, кво толкова ви пречи точно сега пък да го разследвате това? Обективността ви и независимостта ви ли ви пречат, или просто просто съществувате за да убеждавате публиката в директивите от посолството?

Самуил Петков

Росен ни остави своя завет , дето да следваме навред .. който трол вика  из форуми :

"Няма "шпионска афера" туй са гешеви изцепки и фейк. Глупоти, какви руски шпиони"
- ще да знаем, че е платен Мурзил и ще го разобличаваме из форуми..

Който ни подкокоросва, да сме ходели на анти-Гешев митинги, та да попържаме люто, в центъра на София .. е май прокремълски провокатор ..

Те искат Гешев да не се занимава с разкриване на агентурната мрежа с пълна сила, а да е под психически натиск и ей тъй да му се пречи ..

Banshee
снимка на Banshee

8 (Отговор на #2)

Съб., 16/11/2019 - 18:55 (нов)

Самуил Петков

 

Симчо, как си го завъртял този път, и родната ти майка не може ти проследи шегата. :))

А за Раданчо не си прав, точно с това, че застана от самото начало срещу Гешев, като защити Иванчева, го извади от забравата и му събра симпатии на последвалите избори. Направи впечатление на почтена душа, не толкова на политик, тип лисица. Независимо от политическите му възгледи.

Влез или се регистрирай за да коментираш