Quantcast

Медия без
политическа реклама

Генералната репетиция се провали, но спектакълът ще се играе

Опитът за съставяне на кабинет ще се повтори през януари

16 Дек. 2022ПЕТЬО ЦЕКОВ
BGNES
Габровски умоляваше депутатите да го изберат, но не се получи.

70 дни след изборите президентът и партиите успяха заедно да изстрелят един сватбарски халосен патрон в някакъв псевдоопит да съставят правителство. Гълъб не отлетя от МС, ГЕРБ не успя да инсталира Габровски. "Продължаваме промяната" вероятно ще приеме и ще се отърве бързо от втория проучвателен мандат - възможно е това да стане след празниците, а след това президентът и партиите ще се опитат да направят нещо още по-фалшиво - с третия мандат да постигнат това, което не успяха да постигнат с първия мандат. Т.е. да опаковат неприетото в сряда правителство с друго цветно фолио и така да се опитат отново да го продадат на депутатите. И тъй като "Промяната" ще докосне вероятно само ритуално мандата, може спокойно да кажем, че третият мандат ще е втори, но като първия. А дотогава, както и досега, воденицата на празнословието ще се върти на пълни обороти, за да бъде загубено безвъзвратно ценно време, в което ще продължи да управлява президентът Радев чрез служебния си Гълъб.

 

Всичко е шизофренно, има ли разум в тази зала,

 

попита някакъв гербер от парламентарната трибуна, който продължава да смята, че единствено правилното нещо на света е ГЕРБ да управлява тук и сега. Ми, да, няма разум.

В седмиците преди гласуването на проектокабинета "Габровски" новата коалиция между Бойко Борисов, Делян Пеевски и Румен Радев успя да постигне нещо важно - да убеди обществото, че е достатъчно силна, за да излъчи кабинет. Цялата математика на света и всички декларирани политически позиции показваха, че това няма как да стане, но Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова и т.н. убедено разправяха, че шанс има. Румен Радев хранеше тези напразни надежди, като разтягаше всякакви срокове. Хората започнаха да се чудят - абе да не би тези хитреци да са напазарували депутати, да не би някой да не влезе в залата... Не, това говорене целеше две неща - да стовари цялата вина за неизбирането на правителство върху десницата и да поддържа жива възможността за избиране на кабинет с третия проучвателен мандат. В същото време, докато надуваше бузи и дуднеше, мандатоносителят ГЕРБ се скри зад проектокабинет, който обяви за самосъздал се, самоизмислил се. И за експертен, все едно неврохирургът по дифолт е наясно с играта на политика. Не, не е наясно. 

Единственият въпрос, който остана на дневен ред, е възможно ли е гласуването в сряда да е било само генерална репетиция преди истинското гласуване по Йордановден, когато Габровски или някой друг голям експерт пак ще представи правителство, но този път ще стане чудо и то ще мине? Т.е. възможно ли е тези хора да дадат на парламента още веднъж от същото, но то да мине.

 

Този сценарий звучи като скъп боливудски филм,

 

но да, напълно е възможен. Възможен е, защото Бойко го иска? Не, този сценарий е възможен, защото Нинова го иска, а без Нинова, повярвайте, правителство в този парламент няма как да има. Минаването или отхвърлянето на правителство на Габровски зависи от БСП не защото БСП е голяма и важна партия - това отдавна не е вярно, а защото така стоят нещата в този парламент - БСП е партията, която балансира силите. БСП заряза бившите си десни приятели и те нищо не могат да направят в този парламент, сега от БСП зависи дали ГЕРБ и ДПС ще пробутат кабинет. След като се прегърна с десните, вече и за децата е ясно, че БСП не е априори опозиция, защото сега или утре БСП с Нинова ще умре с протегната към властта ръка. Без власт "Позитано" още по-бързо ще се превърне в празна сграда, в която вятър ще гони тръни.

Затова -

 

БСП би подкрепила правителство с третия мандат

 

Поради много причини. На пето място - това няма да е мандат на ГЕРБ и "Възраждане", социалистите имат забрана да подкрепят такова правителство, но нямат забрана да подкрепят правителство със свой мандат или с мандата на "Български възход". Четвърто - Нинова обича да играе ролята на спасителка на демокрацията, дори и демокрацията да няма нужда от спасяване - спомняте си какво салто мортале направи в пленарна зала, за да може да бъде избран Вежди Рашидов за председател. Трето - на Нинова й предстои конгрес през февруари и за нея е много по-добре да влезе в него като лидер, който е докарал партията си до властта. Второ - Нинова отдавна не е в състояние да избяга от вътрешнопартийния дебат, но за нея е много по-добре да постави соцопозицията пред свършен факт. И на първо място - види ли власт, Нинова няма да я изпусне. Може да потанцува свенливо около нея, но накрая няма да я изпусне.

Ключът на успеха на третия мандат се крие не в "желанието" на този или онзи да подкрепят проектоправителството -

 

меркът за власт никога няма да умре -

 

а в баланса на интересите на това правителство. За да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС, правителството в третия мандат трябва да запази структурата, философията и огромна част от състава. То трябва да крещи, че е правителството, наредено от ГЕРБ /о, извинете - от Габровски, Томислав Дончев го играеше само консилиери/. В същото време следващото проектоправителство трябва да има ясен червен отпечатък - за да може Нинова да се мотивира. В проектокабинета на Габровски, който не мина в сряда, същото имаше червени фигури, но те не бяха припознати от БСП. Бяха обаче припознати като "мостове". 

Ако в третия мандат се даде шанс на Нинова да направи това, което тя умее прекрасно - да взриви "мостовете" и да сложи свои министри, то тогава нейната подкрепа е осигурена. Ако третият проучвателен мандат бъде даден на парламентарна група "БСП за България" и Нинова определи министър-председателя - тогава подкрепата е гарантирана. Важното е Нинова да не взриви мостовете, на които Румен Радев държи.

Онзи ден Габровски каза: "В третия мандат започват да се преплитат много интереси и започва политическа игра, която аз не харесвам". Тази негова реплика някои прибързано разтълкуваха като липса на желание името му да се забърква отново след първото гласуване. Едва ли е така. Щом проф. Габровски се спусна по герберската пързалка, вероятно ще намери мотивация да се спуска отново и отново. Но въпросът с премиера е второстепенен, важна е подкрепата, балансът на силите.

 

Мераклии за премиер в България - бол

 

Въпреки че проф. Габровски не успя да състави правителство, шансове за редовен кабинет в рамките на този парламент все още има. Те не минават през мандата на "Продължаваме промяната", разбира се, те са свързани с втори опит на скритото зад ъгъла статукво да измайстори фалшиво правителство, дарявайки го с етикети като "професионално", "експертно" и т.н. 

За пореден, N-ти, път ще чуем, че българите страстно желаят да имат редовно правителство; че това правителство трябва да е това, на което Томислав Дончев е бабувал; че без това правителство ще бъде студено и тъмно и въобще няма да съмне; че който не подкрепя правителството на Борисов, не е национално отговорен политик, че трябва "коалиция на разума" и тем подобни приспивни песни.

Звучи сиво, но е така. Генералната репетиция се провали, но спектакълът ще се играе. 

Още по темата