Медия без
политическа реклама

Десни, местни и известни скандали изригват предизборно

Щрихи от Бургас и Варна, чиито изводи важат и за други градове

Константин Бачийски разпали страстите, но проблемите на ПП и ДБ за местния вот далеч надхвърлят личността му.
Илияна Димитрова
Константин Бачийски разпали страстите, но проблемите на ПП и ДБ за местния вот далеч надхвърлят личността му.

Няма новина: В София общата кметска кандидатура на ПП и ДБ причини скандал и разделение; същото е в Бургас заради отделна. А знаете ли какво става във Варна?! Всеки момент на повърхността ще се излее лава заради две кандидатури, взаимно непонасящи се в личен план. Скандалът и разделението са орисията на т.нар. градска десница, тяхната сапунена опера. Затова изненадани няма.

Конкретно в момента шумотевицата е около Константин Бачийски, когото ПП обяви за кандидат в южния град. Една негова депутатска неподкрепа на руските санкции ("въздържал се") и 1-2 изяви като общински съветник срещу ЛГБТ-прайда (отрича) бяха достатъчен повод

 

"прогресивната общественост" да му вдигне мерника.

 

Валят призиви за оттегляне. "А имаме отличен кандидат - Димитър Найденов!...", простена Ивайло Мирчев от ДБ. Така стана ясно, че в Бургас зее пропаст между двете формации и вероятността да са заедно на общинския вот е под 1%. Потвърди се също, че българската политика наистина е най-скучното нещо на света. Как няма да издигне ПП Бачийски, след като е голям приятел на Кирил Петков, осигури чрез личната си партия "Средна европейска класа" достъп на ПП до първите й избори, а и е бизнесмен, тоест

 

може да си плати кампанията!?

 

Че ще бъде номиниран се знае от есента на 2021 г.

Актуалната суматоха обаче върши една лоша услуга на ПП, ДБ, публиката им. Тя прикрива далеч по-големите и важни проблеми за местния вот. Бургаските са сходни с тези във Варна, а някои изводи важат и за другите големи общини. Затова ще разгледаме базовата разстановка в двата града.

В Бургас всичко почва от 1 към 11. Такова бе на предишните местни избори съотношението между избрания на първи тур Димитър Николов (ГЕРБ) и Бачийски като кандидат на неговата си партийка - "Чичо кмет" спечели 48 000 гласа (65%);  Бачийски, за когото

 

никой не подозираше каква славна кариера се задава,

 

бе незабележим като фикус (4338 гласа, 5.9%). Обаче ДБ се представиха още по-трагично  - кандидатът им Иво Баев взе 2.2% Всички тези числа са важни, за да се знае от какви изходни позиции тръгват ПП и ДБ. Те са такъв лилипут спрямо Николов, че и Бойко Борисов да издигнат заедно (напоследък са си близки), шансовете им са илюзорни.

Но сагата има още един интересен нюанс. По-точно - въпрос: Наистина ли е "отличен кандидат" депутатът Димитър Найденов? Откак дебаркира на Росенец като знаменосец на Христо Иванов, той също има славна кариера... За която отново никой не подозираше, включително той. Така три месеца преди дебаркирането Найденов подкрепи като общински съветник предложение на Николов, с което общински път стана частен от имота на сарая на Ахмед Доган. Това бе ключово решение на съвета, разпалило страстите и навързало в скандала кмета, ГЕРБ и ДПС. 

 

"Извинявайте, сбърках, бях подведен, неопитен съм",

 

саморазграничи се Найденов доста по-късно. Още по-интересното е, че едва–двама съветници от 51-членния местен парламент бяха против решението. Единият от тях, шумно предупредил в аванс за замисленото от Николов и обжалвал впоследствие, бе... Бачийски. Така днес пред електората на ПП и ДБ изниква една огромна задача: да определи по изтънчените си критерии совите в Бургас това ли са, което са, нещо трето ли, или въобще няма сови. Тоест да си избере от двамата "отличния кандидат".

Във Варна също двама души са в кампания - бившият областен управител и настоящ координатор на ПП Благомир Коцев (много интензивна кампания) и бившата независима активистка, понастоящем партийка от "Да, България" Стела Николова (не интензивна, но пък неспирна от години агитация в социалните мрежи). Номинирани са, казали са "да" по съответните партийни канали, засега без публично напрежение (само вътрешно). Николова е вече бита карта - участва през 2019 г., класира се едва четвърта с 8756 гласа (8.6%).

 

Кандидатурата й като претендент на ДБ ще е рециклиране.

 

Коцев обаче, преди да облече дрехите на политик, бе познат единствено като бизнесмен - ресторантьор с чуден имот в Морската градина (комплекс "Хоризонт"), а и таран, флагман, централен нападател срещу всички общински забрани на автомобилите в парка - появи ли се забрана, обжалваше. Въпреки че е симпатичен в личен план, изгряването му под формата на "промяна" в политическия живот на града направо

 

скандализира хората, борещи се от години срещу колите и сградите в парка.

 

А Николова, следва да се признае, произлезе от техните редици, винаги е защитавала честно каузата. Заради всичко това въпросът за совите и "отличния кандидат" стои и пред варненските избиратели на ПП и ДБ.

Все пак по нещо ключово Варна се различава от Бургас - кметът Иван Портних е далеч по-нехаресван от съпартиеца си Димитър Николов (включително чрез сравнения с просперитета на другия град). Портних си има далеч повече административни проблеми, а и корпоративните пластове под него са доста по-лабилни. Освен това, с отказа си да се кандидатира лично, а и издигайки човек, работещ в Бяла (Коста Стоянов), Костадин Костадинов (на балотаж през 2019 г.)

 

освободи терена от "Възраждане"

 

Тоест, ако ситуацията с тях не бе такава, каквото е, ПП и ДБ можеха да имат голям шанс във Варна.

Сега обаче, като равносметка, нещата във Варна и Бургас са доста различни. А и бедите не са само там:

Градската десница и всички останали имат шанс в Бургас само и единствено при неявяване на Димитър Николов. Преди месеци Борисов бе казал, че ще го пенсионира подобно на Йорданка Фандъкова. Но оня ден ГЕРБ - Бургас го издигна отново. Николов флиртува с президента... 99% е сигурно, че ще се яви.

Във Варна битката ще е епична. Ясно е, че при втори тур ПП и ДБ ще бъдат заедно (важи и за Бургас), но обща кандидатура щеше да постигне взривен ефект при благоприятните околни фактори. Кандидатурата обаче трябваше да е различна от сегашните, измислена поне преди година и интелигентно поднесена.

Липсата на стратегия, план, на бавна методична работа е стар недъг на българските партии. Той обаче е ключов за ПП и ДБ в контекста на сегашния местен вот. Дори да спечелят кметове, ПП и ДБ следва да имат мнозинство в съветите. Не изглежда да се случи в София, Пловдив, Варна, да не говорим за Бургас... А

 

без мнозинство пак ще има нужда от "не-коалиции" с ГЕРБ

 

Именно липсата на дългосрочна работа чрез лица, политики, стратегии и тактики правят така, че градската десница да зависи не от себе си, а от грешките или благоволението на другите - най-вече на ГЕРБ. Тук, разбира се, следва да се направи уточнение: Не е сигурно "не-коалициите" неизбежност ли са или трик - още малко вода следва да изтече, за да се произнесе историята безпристрастно.

Гореописаната липса на мисъл понякога добива умопомрачителни елементарни форми. Такива е инерцията, насред която

 

който когато откъдето свари издига кандидатури

 

Защото ПП вече има обявени отделно кандидати не само в Бургас. ПП и ДБ централно следваше да обявят заедно ли са на местния вот, отделно ли, къде, как... Очакванията бяха такива към тях, не стана.

Един човек следва да е винаги честен в действията си. Да е умен, да не е себелюбив. Освен по принцип, човек следва да е такъв и защото никога не се знае няма ли да стане политик. А стане ли, трябва да притежава въпросните качества, защото един ден палачинката може да се обърне. За доста лица от ПП и ДБ (включително Васил Терзиев в София) палачинката се обърна тъй, че симпатизантите сега не знаят на коя страна да гледат. Това неловко положение на симпатизантите е единственият продукт, който ПП и ДБ сътвориха досега относно местните избори.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата