Quantcast

Медия без
политическа реклама

Децата ни са дебели. Спортното министерство явно е доволно

Годишно държавата отделя за спорт по 2 лв. за дете в детска градина и по 3 лв. за ученици, студенти и военнослужещи 

ММС
Докато Красен Кралев се снимаше с учениците спортисти, участващи на зимните младежки игри в Лозана, ММС написа промяната в наредбата, без да увеличи парите за децата.

Българските деца са сред най-дебелите в света. Според проучване на Световната здравна организация от 2017 г. българчетата са на 5-о място по този показател, тъй като 224 898 деца между 5 и 18 г. са с наднормено тегло (26.2% от всички), а от тях 58 370 са със затлъстяване. Още по-стряскащи са статистиките от последното засега национално проучване - на ученици на възраст 6-19 г. през периода 2010-2011 г. Данните, публикувани на сайта на здравното министерство, сочат, че с наднормено тегло са 30,2% от подрастващите, а 12,7% са затлъстели. Сравнението с предишното проучване - от 2004 г. (20% деца с наднормено тегло), "установява тревожна тенденция за увеличаване на затлъстяването при децата в България".

Същевременно мерките, които се взимат, са само и единствено за здравословно хранене на децата, за което бяха написани и приети куп стратегии, издадени са сборници с рецепти за готвене в ясли, градини, ученически и студентски столове. Но няма нищо за увеличаване на физическата активност на децата.

 

Както изглежда - няма и да има!

 

Слабо известен факт е, че в България детски градини, училища и висши учебни заведения получават пари от бюджета за подпомагане на физическото възпитание и спорта в техните програми. За целта още през юли 2000 г., при правителството на Иван Костов, бе прието Постановление №129 на Министерския съвет "за определяне на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт, които се осигуряват от държавния бюджет и от бюджетите на общините". 

То влезе в сила от 1 януари 2001 г. и определяше размер на отпусканите средства за бюджета година по 1 лв. за дете в градина, и по 1.50 лв. за ученици, студенти, наборни военнослужещи и курсанти. Тези средства са променяни само веднъж - с поправка от 2006 г., когато спортът в България бе ръководен от Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) с председател Весела Лечева (правителството на Сергей Станишев). Тогава предвидените пари са увеличени двойно - 2 лв. за дете в детска градина и по 3 лв. за останалите. 

После наредбата е променяна още три пъти - през февруари 2009 г., юли 2013 г. и юли 2018 г. И в нея е "пипано" всичко друго, но не и парите, които да се отпускат на децата за спортуване в учебните заведения. Първата поправка е от кабинета "Станишев", другите две - от правителствата на Бойко Борисов. 

Сега министерството на младежта и спорта (ММС) е внесло (на 17 януари 2020 г.) поредна поправка. Това е задължително, защото Наредба №129 трябва да се синхронизира с новия закон за физическото възпитание и спорта, приет миналата есен. И... познахте: в нея отново няма корекция на сумите за спортуване на подрастващите. Е, поне са добавени и децата от частните детски градини и се премахва изискването "не по-малко от 50% от средствата да бъдат разходвани за осъществяване на учебно-тренировъчна и/или спортно състезателна дейност".

Това е същото министерство, чийто шеф Красен Кралев ходи да се снима весело с тийнейджърите ни на младежките зимни игри в Лозана в началото на януари, докато в това време чиновниците му са писали поправката в наредбата. Явно в ММС не виждат нищо смущаващо във факта, че българските деца дебелеят, обездвижват се и заболяват все повече. Поне така изглежда, защото едва ли се страхуват да не се ощети държавният бюджет. 

 

За да добием представа колко малко са тези пари,

 

можем да погледнем инфлацията в България. За периода януари 2006 - декември 2019 г. НСИ отчита инфлация 53.6%. Т.е. с толкова са се обезценили тези 2 и 3 лв. на дете за година и това на практика връща тези пари към нивата им от приемането на Наредба 129 през 2000 г.

А и колко всъщност са тези средства, които така щедро отпуска държавата? По официални данни на НСИ за учебната 2018/19 г: в детските градини е имало 218 767 малчугани, учениците са били 718 189, а студентите - 222 997. Иначе казано - всички тези подрастващи "струват" на държавния бюжет точно 2 319 906 лв. (437 534 лв. за детските градини и 1 882 372 лв. за ученици и студенти). 

Да повторим: 2 319 906 лв. на година за спортуване на децата!

Как изглежда това на фона на дадените от държавата 5 млн. лв. за трибуна "Моци" на футболния "Лудогорец", 1.398 млн. за стадиона на "Ботев" (Враца), по 1 млн. лв. за стадионите в Монтана, Русе, Варна, Кърджали? Или спрямо отчетените от спортния министър Красен Кралев пред Министерския съвет 5.55 млн. лв., "вложени в обновяване и изграждане на спортна инфраструктура през 2019 г."? 

 

Изглежда като немарливост, като незаинтересованост,

 

като липса на визия, като подигравка...

Какво може да направи едно училище с 1000 ученици с тези така щедро давани 3000 лв.? Първо - парите не идват просто така, а директорите трябва да подадат проект в спортното министерство до 31 март, а то евентуално да го одобри. А ако се стигне до отпускането на тези хилядарки, те могат да се използват за подобряване на образователната среда (купуване на спортни уреди и пособия за салона); покриване на разходите на отборите за участия в състезания на областни и национални нива (застраховки, транспорт, нощувки); за дейности (осигуряване на предметни награди за участниците). Та, ако училището изпрати само един свой отбор на някое състезание, и парите са отишли. С какво да купи тогава спортни уреди за салона, например?

Съмнително е дали някой в спортното министерство въобще се е сетил да прави дори приблизителни изчисления в тази насока. Но пък, според доклада на Красен Кралев до Министерския съвет, "промяната ще създаде условия за преценка на необходимостта, обективност при планиране и разходване на финансовите средства и повишаване на удовлетвореността на децата, учениците, студентите и курсантите от заниманията с физическо възпитание и спорт. Образователните институции, които се затрудняват при осигуряване на необходимите спортни уреди и пособия, ще могат да заделят по-висок процент от средствата за закупуването им, а тези, които са обезпечили спортните занимания с уреди и пособия от собствения бюджет, ще могат да насочат приоритетно повече средства за дейности".

Освен това наредбата щяла да създаде "по-добри условия за провеждане на занимания със спорт в детските градини, училищата и висшите училища, което ще насърчи децата, учениците и младите хора към системни занимания със спорт, участие в учебно-тренировъчна и/или спортно-състезателна дейност".

Блазе им! И на учебните заведения, и на децата!

Още по темата