facebook
twitter

Наблюдател

БСП ще сменя управлението, на което е съучастник

Левицата громи управляващите на думи, но в парламента подкрепя лобистките им закони
6761
Фейсбук на Цветан Цветанов
БСП и ГЕРБ са страшни врагове, но на думи. На практика често единодействат.

БСП тръгна да събаря ГЕРБ. Очевидно вече в предизборна кампания, лявата партия започна да громи управляващите, явно препускайки в мечтите си на "бял кон" към властта.

За целта социалистите се събраха на конгрес, на който излъчиха към обществото любимите си стари мантри, опаковани в документа "Визия за България". Един от делегатите на конгреса даде есенцията: "Когато товарният влак на управлението се зададе, можем ли да се качим на него и с кого ще управляваме?" 

Риторичният му въпрос, оказа се, остана да виси във въздуха. Това, което БСП никога не анализира честно, е дали като опозиция беше докрай последователна и с какви аргументи ще се демонтира сегашното порочно управление, както се закани ръководството й. Честно казано, БСП изобщо не се отличи като опозиция и са много случаите, в които се държеше непоследователно

 

и си затваряше очите за откровени безобразия

 

За последните 2 г., откакто Бойко Борисов управлява за трети път страната, социалистическата партия подкрепи ГЕРБ в няколко ключови решения. Например помогна за избора на новия Висш съдебен съвет, на инспектората към него, както и за избора на Бюрото за контрол за специалните разузнавателни средства (СРС) в края на миналата година. В резултат имаме абсолютно зависими от управляващите структури, а най-трагичното е, че гражданите казаха "довиждане" на контрола на специалитета на ГЕРБ - незаконното подслушване. 

Лидерката Корнелия Нинова никак не е словоохотлива по отношение на съдебната власт, а за критики срещу нея и дума да не става. Едва през последните седмици тя се принуди да говори срещу прокуратурата, и то единствено защото Елена Йончева получи обвинение за пране на пари. Нинова обаче не говори конкретно, а хвърля стрели към ГЕРБ, че се разправя с политическите си противници. Същото би направило и ДПС, ако е на власт - справка краткия мандат на правителството й с премиер Пламен Орешарски, когато Цветан Цветанов се сдоби с 4 обвинения, а полицейските акции на Бойко Борисов като главен секретар бяха разнищени наново от Сотир Цацаров.

 

Със съгласието на БСП минаха скандални закони -

 

например тези, на които водещ автор беше Делян Пеевски. И тъй като някога именно левицата прати депутата и корпулентен медиен издател в ДАНС, въпреки че дълго отричаше, сега тя продължи да се държи съучастнически с него. Затова всичките му поправки получиха бърза писта - офшорки, КТБ, медии - БСП не създаде никакъв проблем.

Като най-пресен пример за двойственото поведение на БСП може да се даде и гласуването "за" поправките в Закона за личните данни, с които бяха въведени правила, позволяващи на държавата да контролира и цензурира журналистическите публикации. Неслучайно Цветан Цветанов благодари на всички политически сили в Народното събрание за единодушната подкрепа за измененията. Едва след това червените се сетиха, че нещо не било наред. 

Като опит да прикрие позицията си спрямо ГЕРБ Корнелия Нинова атакува ДПС и го обвини, че последните няколко месеца именно то помага на Борисов при вземането на ключови за страната решения, като подкрепата за почване на преговори за сделката със САЩ за F-16. Но не си дава сметка за собствената си помощ по много други ключови въпроси. Според социалисти Нинова умишлено избягва темата за партийното поведение в опозиция и нарочно измества фокуса към по-безболезнени теми.

 

Смущаващо е какво готви на гражданите и бизнеса левицата, ако дойде на власт

 

Сред странните и нелепи идеи, афиширани на конгреса, е например тази: "Държавата да бъде върната в ключовите сектори в икономиката и богатствата на България да не бъдат концесионирани и приватизирани", а плоският данък да бъде отменен. Само дето липсва предложението за национализация, но то е между редовете. Социалистическите лозунги за одържавяване звучат направо атавистично в първата четвърт на XXI век. И макар да се надяваме, че са само голи приказки за пред електората, чезнещ от носталгия по годините на зрелия социализъм, знае ли човек?

В същото време, докато рекламира държавната икономика, Нинова обвинява ГЕРБ, че убил средната класа. Убийството може да е факт, но как то се съотнася към обещанията за връщане на плановата икономика. Дори лаиците са наясно, че за да има средна класа, трябва да има здрав дребен и семеен бизнес, той да не бъде периодично ограбван и тормозен от държавата, а да бъде оставен да се развива. Вместо това той

 

беше съсипван през 30-годишния преход не без участието на социалистическата партия

 

Ретроградността на БСП прозира от всичките й социални мантри. Да не забравяме, че партията се разцепи по темата с приемането на Истанбулската конвенция срещу домашното насилие, която трябваше да защити жените и децата, жертва на средновековни нрави. Веднага щом усети накъде духа вятърът, ръководството на червената партия пожертва битите жени само и само да не изгуби хард електората си, на който иначе трябваше с много зор да обяснява, че няма да допусне т.нар. трети пол. И тук БСП странно си стисна ръцете с ГЕРБ и проблемът се реши - Истанбулската конвенция у нас беше отхвърлена. 

Защо й е тогава на БСП да сменя едно управление, което крепи и на което е съучастник?

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Корнелия Нинова: ГЕРБ опитват да спечелят служебна победа

24.05.2019

929 45
Партийната субсидия е по-голяма гавра, отколкото мислехме

24.05.2019

Людмил Илиев

1714 4
Политиците ни излъгаха, че отиваме на евроизбори

23.05.2019

Людмил Илиев

1682

Коментари

dobadoba

Е как защо бе, Танче?

Като виждат червените как във властта набиват свинско, а за тях остава само зелето???...

⚓️

Направо им иде напролет да хващат гората.

 

mi6osp.

Тезата на десните  от боклука на политиката:

Всички са маскари!

Само ние сме целите в бяло, нищо че управлявахме в коалиция с ГерБ.

wreckage
снимка на wreckage

Сред странните и нелепи идеи, афиширани на конгреса, е например тази: "Държавата да бъде върната в ключовите сектори в икономиката и богатствата на България да не бъдат концесионирани и приватизирани", а плоският данък да бъде отменен.

тва са напълно разумни идеи.

 

mi6osp.

Имат  огромен проблем- след Борисов няма да има държава.

Biberkov

Забавно е да се гледа какъв квич е настъпил в левите редици.

Явно тая статия са я усетили доста дълбоко.

onzi

баси. потресен съм. защо трябва да се лъже на килограм?! защо? ето една гнусна лъжа:

Със съгласието на БСП минаха скандални закони -

например тези, на които водещ автор беше Делян Пеевски.

ето от капитал:

С подкрепата на ГЕРБ и Патриотите законът "Пеевски" за КТБ беше приет окончателно

Приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност ще важат със задна дата, което противоречи на конституцията

...

Предложените спорни промени в Закона за банковата несъстоятелност от депутатите Пеевски, Цонев и Хамид минаха на второ четене в пленарната зала без особена съпротива. Единственият, който се изказа срещу тях, беше депутатът от БСП Тодор Байчев.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgar...

къде е бсп?!

ето и за медийния, от дневник:

В отсъствието на Пеевски парламентът прие окончателно медийния му закон (допълнена)

За един час парламентът прие на второ четене касаещия медиите закон, чийто основен вносител е депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски. Промените, които задължават печатните, електронните и онлайн медии да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик и да декларират полученото финансиране за предходната година, бяха одобрявани от мнозинство от над 90 народни представители, при 2-3 гласа "против" и няколко "въздържал се". Гласуването по парламентарни групи не бе показвано на екраните за медиите.

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/11/01/3337712...

авторката очевидно не може да докаже лъжите си, но тя не се и опитва - плющи ги там една след друга. отврат.

КуртиКенаров
снимка на КуртиКенаров

Да не забравяме, че партията се разцепи по темата с приемането на Истанбулската конвенция срещу домашното насилие, която трябваше да защити жените и децата, жертва на средновековни нрави.

Това е яко.

 

Веднага щом усети накъде духа вятърът, ръководството на червената партия пожертва битите жени само и само да не изгуби хард електората си, на който иначе трябваше с много зор да обяснява, че няма да допусне т.нар. трети пол.

Бесепарите обичат да бият жените си. Трепят третия пол, още щом го зърнат. Яко!

 

Танче, яка си! Ако някой ти каже, че си проста - не му вярвай! Някой проклет бесепар, който иска да бие жена си и да трепе третополовите е!

Предводител на ...

Безалтернативен за мускулопипачките Той е.

Текстът все едно е писан от един белобрад тъдявашен педя човек, само неспоменаването на ЦУМ издава малко по-различен почерк.

ablepsia

Сред странните и нелепи идеи... "Държавата да бъде върната в ключовите сектори в икономиката и богатствата на България да не бъдат концесионирани и приватизирани"

 

Според кого са "странни и нелепи" тези идеи, които няколко държави - от Албания и Унгария до Болвия - приложиха  на практика "в първата четвърт на XXI в." в едно или друго отношение? Според  дважди авторката на днешния брой ли са странни или нелепи? Странна и нелепа ли се види на авторката например идеята за изритване  от София на френския концесионер  Веолия, след като е била изритана от Парижката община и неин изпълнителен директор беше арестуван в Румъния заради незаконно  "лобиране" за напълно неоснователно, но затова пък непрекъснато повишаване цените на водата?

Начи Парижката община и Румъния споделят същите идеи, предлагани от БСП, които сал на горната авторка се привиждат като "странни и нелепи". Няма да продължавам с примери за одържавяване на разни чужди   ЕРП-та в други държави (за което лично Нинова призовава от  доста време)   - да се надяваме, че новинарката, ако не друго,  е в  състояние да го стори сама, и понечи ли пак  да се опитва да заблуждава читателите, ще е наясно, че излага самата себе си.

Дори и най-примитивната пропаганда  все пак предполага привеждане на поне някакви що-годе смислени аргументи, защото инак се изражда в чисто и просто голословна, не особено грамотна и нескопосно нафърляна агитка.

 

А ефектът от подобен агитпроп, както е отбелязал един форумец по-долу, е точно обратният на търсения.

 

ablepsia

а плоският данък да бъде отменен

 

И кое е странното и нелепото на тази идея?

ablepsia

Обаче наистина странно и нелепо звучи ей тоз махленски пасаж на дописникарката:

 

ръководството на червената партия пожертва битите жени само и само да не изгуби хард електората си, на който иначе трябваше с много зор да обяснява, че няма да допусне т.нар. трети пол.

 

В българското законодателство са регламентирани наказанията за "битите" - били те жени, деца, мъже или хермафродити, да цитирам Ботьов. Тъй че "пожертвани бити" няма.

 

За  езиковата култура - лексика, пунктуация, демонстрирана в горния екзерсис, изобщо няма да отварям дума. Но как стоят нещата с откровените лъжи и журналистическата етика?

Памфуций
снимка на Памфуций

Със съгласието на БСП минаха скандални закони -

 

например тези, на които водещ автор беше Делян Пеевски. И тъй като някога именно левицата прати депутата и корпулентен медиен издател в ДАНС, въпреки че дълго отричаше, сега тя продължи да се държи съучастнически с него. Затова всичките му поправки получиха бърза писта - офшорки, КТБ, медии - БСП не създаде никакъв проблем.

Конкретно за закона за медиите депутатите на БСП се въздържаха , а някои (половината в зала) дори гласуваха "против". Даже Сашко Симов описа таз позиция на въздържание като отърсване от "синдрома Пеевски " или нещо подобно. Иначе за останалите избоени позции и лъкатушения по въпросите на законодателството, особено за съдебна власт и правосъдие 👍

Памфуций
снимка на Памфуций

ето от капитал:

С подкрепата на ГЕРБ и Патриотите законът "Пеевски" за КТБ беше приет окончателно

Приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност ще важат със задна дата, което противоречи на конституцията

...

Предложените спорни промени в Закона за банковата несъстоятелност от депутатите Пеевски, Цонев и Хамид минаха на второ четене в пленарната зала без особена съпротива. Единственият, който се изказа срещу тях, беше депутатът от БСП Тодор Байчев.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgar...

къде е бсп?!

 

Така, така. Даже Радев постави вето като противоконституционен, Байчев го нарече пример на "извънредно законодателство", а БСП го нарече "противоконституционен".

http://news.bnt.bg/bg/a/parlamentt-prie-zakona-za-...

, но нито Радев, нито БСП го пратиха тоя противоконституционен закон в КС, а това направи единствено ВКС.

http://www.vks.bg/vks_p02_0496.htm

Neopol

Статията критика или похвала е за БСП ? Щото критики за тези неща, за които е критикувана тук си е чиста похвала и реклама на БСП. Това е все едно да критикуваш някого, че не е обратен.

Paco Pacov

Вече трябва да е кристално ясно, че БСП не иска, освен и че не трябва да управлява. Искат едно временно правителство за най много година, година и половина. Така да поограбят, колкото може и после да оставят на другите даим оправят бакиите. 

https://iconomicabg.blogspot.com

първолета

Таня 👍

Ама вижте и вчера как се изказва Корнелия по повод обвиненията срещу Елена - ГЕРБ използва прокуратурата. И нито думичка за този, който устойчиво демонстрира отзивчивост към използването.❓

Амене Менема

Напънът на афтурката е жалък, защото тя или послъгва, или се мъчи да изкара недостатък неща, които не са. Този напън обаче е показателен за политиката на вестника. Зададат ли се избори, редакцията започва да громи БСП, карикатуристът спира да рисува мутрата и охотно показва предизборни плакати на ГЕРБ. Явно и тоз път ще е така.

ONOGUNDUR

Кого ще сменят като дойдат! Че то и сега всяко второ назначение е на човек от БСП или от комунистическо семейство! Списък мога да им дам! Останалите 50% от назначенията си ги поделят ГЕРБ и ДПС. Та ми отговорете кого ще уволняват - малкото на брой хора дето вършат умствената работа във всяка институция и най-вероятно не е от тези трите котерии! 

revenant

Честно казано, ... 

Срам нямате, наемниците на новинарските посредници и спекуланти. Мярка и срам ви липсват.

Pstr

Веднага щом усети накъде духа вятърът, ръководството на червената партия пожертва битите жени само и само да не изгуби хард електората си, на който иначе трябваше с много зор да обяснява, че няма да допусне т.нар. трети пол. И тук БСП странно си стисна ръцете с ГЕРБ и проблемът се реши - Истанбулската конвенция у нас беше отхвърлена. 

👍

 

И като четеш форумните каманисти, в България проблем с домашното насилие няма, ама и да имало, той не можел да се реши, затова нищо не предлегали. Пък и да предложили, то щяло да е дискриминационно, защото щяло да даде преференциално третиране на битите жени. Пък и противодействието на разбирането, че жените са малоценни, особено чрез образователни мерки, било намеса в "традициите". 

 

Няма ценност или принцип, който БСП да не би пожертвала на олтара на властта. Думите са евтини. И колкото и да си повтаряте друго, за да спите по-лесно, наистина за няколко гласа повече оставихте жертвите в калта и не направихте нищо, за да им се помогне. Аз друго от партията на плоския данък и Пеевски не съм очаквал. 

 

 

Е, какво са няколко бити жени, пред благото да "предотвратите" гей браковете и "джендърите" (каквото и да това), дето всяка секунда очакваме да се появят в Турция, която ратицира ИК. 

purkop

Плоско Танче. И много издайническо пасквилче. Но пък правилно.

Което не е изключение.

И на 8-ми септември казват имало такива.

Дет си купували фабрика.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×