facebook
twitter

Наблюдател

В БСП бурята затихна, но изобщо не е отминала

Корнелия Нинова доналя масло в огъня, като хвърли тежки обвинения към вътрешната опозиция - тя рекетирала, изнудвала и искала да продаде партията
3343
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Корнелия Нинова демонстрира увереност, че държи здраво юздите на БСП, но само след 3 месеца ще стане ясно дали е така и дали е парирала опитите на опонентите си да "продадат" партията.

Корнелия Нинова пак ще се качи на Бузлуджа през август като лидер на БСП. Тя ще води партията на местните избори наесен.

С донякъде изненадващ, но изцяло режисиран ход, Нинова остана водач на соцпартията и начерта курс към структурното й стабилизиране за местния вот. След като загуби европейските избори, Нинова хвърли оставка и свика конгрес, а сега свика конгрес, за да си отмени оставката. Преди да направи това, тя почерпи сили от червени фенове, които в един глас обявиха колко им е нужна. Действията на Нинова изненадаха и наблюдателите и вътрешната опозиция, която се беше амбицирала още в неделя да избере нов председател на партията, който да довърши мандата до следващата пролет. Опозицията остава без глас - един-двама души се опитаха да разменят реплики - и толкоз. 

Опозицията замълча, защото Нинова хвърли безадресни, но много сериозни обвинения - според нея някой искал да продаде партията и затова тя трябвало да остане начело. Всички опозиционери се припознаха в този "някой" и предпочетоха да останат по места, вместо да бъдат освиркани от залата. 

Дали с оставането на Нинова на върха на левицата напрежението в БСП е утихнало? Само за най-силните фенове на Нинова отговорът тук би бил "да". Истината обаче е, че томахавките не са заровени. Ситуацията е "затишие пред буря". Очакванията са ясни - опонентите ще изчакат следващата загуба - на местните избори, и тогава отново ще се надигнат. С нова, по-голяма сила, и по-решителни.

"Разделителните линии" в БСП, които до голяма степен сложи самата Нинова, се откроиха през последната половин година - от излизането на червените депутати от парламента до начина на редене на листата за евровота и инатенето на Нинова за включването на Сергей Станишев в червената листа. Последва изборен провал, а социалисти заговориха, че Нинова трябва да понесе отговорност за него. 

Основният мотив за оттеглената оставка пък е "да не хвърля партията в хаос" и да не се върви към "ликвидирането й". С огромно самочувствие Нинова заяви, че оставката й е била прибързана, тъй като е сгрешила в преценката за "последствията за партията". Т.е. само с нея партията има бъдеще, а без нея партията отива на кино. 

"От две години на върха в БСП се бият две тенденции - промяна срещу статукво. Тази битка блокира работата на Националния съвет, който не прави политика, а произвежда скандали", обяви пред конгреса Нинова. Думите й не само озадачават, но и пораждат въпроси. От две години насам на върха на левицата е точно тя - Нинова, както и предложеното от нея ръководство. Тя се обгради както на "Позитано" 20, така и в големите организации, със свои доверени хора. Как тогава не може да парира тази борба? Не иска? Или не може? Настоящето ръководство държи всички партийни лостове и механизми за противодействие - доказа го и на конгресното заседание, което мина по предварително написан сценарий. Няма значение дали Нинова не иска или не може да се справи - и в двата случая не е за тази работа. Ако искаше да промени нещо червеното ръководство, в частност Нинова, имаше много възможности. Но боричкането, интригата кой на каква позиция да бъде сложен и каква служба да заеме, към кого да се пришие, каква лична изгода да има, обикновено вземат връх. 

Нинова безадресно заговори за "продажба на партията", за "рекет", за изнудване на едни социалисти от други. Едва ли не до разбойничество се е стигнало.

Лидерката гръмко обяви -

 

"БСП не се продава, затворете си портфейлите", с което хвърли тежки обвинения към свои съпартийци. Към другари. "Задкулисието" искало да изтъргува соцпартията и тя да бъде завладявана от хора, които да се сговорят с управляващите. Самата Нинова обаче бе подкрепена за лидерския пост от състоятелни социалисти като бизнесмена Георги Гергов.

"През 2016 г., когато ме избрахте, заявих пред вас, че правителството на Бойко Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа, затова поех ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция, без никакви задкулисни договорки и последващи отстъпления. Изпълних го. БСП се превърна в единствената опозиция и отказахме договорки за власт и пари". Дали? Сега критиците й замълчаха и по този въпрос. Но за в бъдеще - не е сигурно.

Опозиция е левицата, но не съвсем. Каква услуга само направи на управляващите с тримесечното си отсъствие в парламента! Оправданието на Нинова бе, че извън НС левицата е по-полезна, а реално прави няколко месеца изборна кампания, която накрая загуби. Да не говорим доколко левицата бе реална опозиция на ГЕРБ в парламента през изминалите 2 г., което проличаваше при подкрепата на ключови законопроекти и важни държавни постове.  

И на този конгрес дебат за политики и идеи нямаше. Диалог не се получи, нямаше разговор как да бъдат спрени вътрешните раздори и битки, а с безадресните си обвинения Нинова само нажежи още повече обстановката. Най-яростните й опоненти напуснаха в неделя безмълвни зала 1 на НДК, но се стигна до диагнозата на Валери Жаблянов, който представи анализа за евровота.

 

"Очевидно е какво БСП мисли за себе си",

 

констатира той, като визира опразнените редици на форума.

Сега вместо да си извадят поуките защо отново паднаха на избори и да начертаят ясен план за действие на следващите, социалистите отново 3 месеца ще пишат правила как да организират и проведат вътрешен пряк вот за лидер... Който пък ще се състои сигурно чак в средата на следващата година. В БСП са царе на писането на правила, платформи и всякакъв вид документи, но последните години й липсва "двигател", сила, която да я дърпа и движи напред. Бойко Борисов може да се качи на джипката и за две седмици да промени радикално политическата реалност. В БСП няма кой да направи това.

В БСП има толкова много групички и лобита, че вече доста трудно може да се определи кой какво иска и за какво се бори. Разбрахме обаче едно - всеки, когато се качи на върха, независимо дали партиен или държавен, забравя откъде е тръгнал, кой му е помогнал и за какво е избран. Овъртолва се в едни игри, главозамайва се и прокарва политиката "Всичко започва от мен". Това направи и Нинова, това ядоса враговете й. 

Въпреки примирието, което бе демонстрирано в неделя, то е крехко и само привидно. Видно е, че на доста социалисти им омръзна да седят в опозиция, колкото и единствена и силна да е тя (оценката е на Нинова), и силно желаят след толкова години да станат част от властта. Предвид политическата картина у нас и несменяемостта на ГЕРБ и Бойко Борисов през последните 10 г., шансът им е или да управляват с него, или да останат още дълго на резервната скамейка.    

35

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Граждани заляха с подписи парламента срещу съкратеното производство

19.09.2019

93 1
Правната парламентарна комисия обсъжда промени в НПК

18.09.2019

260 1
Прецедентът "Варна" е на път да свика извънреден пленум на БСП

17.09.2019

4084 11

Коментари

Страници

ефрейтора

Даже 'Сега' не може да преглътне  наглия цирк на Нинова и обкръжението и...

матея

 

 

 

                           Много интересна работа , довчерашните Гергов милионера Гочиту свинаря , Станишко , Миков Алкохоликов и пр. изведнъж ви се издигнаха в очите ? Нинова стана лошата. Нещо на дебело двуличие ми прилича , но не мога точно за вас да го допусна . Не сте таквизи хора вий.

Васик

На първо място Нинова дължи обяснение за предизборната агитация за ВМРО, проведена по БСТВ, и за самото присъствие на Дачков в телевизията на БСП. Приказките за Торбалан, който е ту Станишев, ту Гергов, са прах в очите.

бонго-бонго

Това е стратегическа инвестиция в бъдещето. Вече повече от година ви разправям, че ако БСП стане първа политическа сила, бъдещата коалиция ще е с националисти, а не с ДПС.

onzi

този опус като тъга към неслучилата се случка ли трябва да се разбира? щото фактите са колкото се може по-изопачени. ама то и рейгън така се оплаквал, че ако вземе да тръгне по водата, ще го опишат как не може да плува. така че нищо ново.

dream team
снимка на dream team

Ами авторката е от тези, дето вървят след коча ...

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

👍

dobadoba

Давай, Корни, зеленото излезе!

Хващайте гората и - мандра по мандра(техно-импекс по техно-импекс) - до пълна Победа!!!

https://www.vbox7.com/play:85fd433493

⚓️

Тъкмо слушам някакъв 'червен' по Канал 3, не разбрах кой е.

Та и той разправя за по-високи данъци и как ще ги дадат на бедните.

Чакайте бе, болшевики! 

Вие партия на пролетариата ли сте, или на безработните?..

 

ПП Иван Ченчев бил човека на БСП, току що казаха.

jovani
снимка на jovani

Ах каква драма, какъв сюжет. Изнудване, грешки, черни каси - ти да видиш!

Индийско-турска продукция с режисьор Рич от периода след 3455 епизод.

 

Ми могат да цанят Веско Маринов, тъкмо е низвергнат - да им изпълни новата си песен "Танго БСП".Една напред, една назад. То и бездруго повечето от делегатите са му фенове.

 

 

 

Стоф

Бсп не е различна от коя да е мафия.

Slava
снимка на Slava

В БСП има толкова много групички и лобита, че вече доста трудно може да се определи кой какво иска и за какво се бори. Разбрахме обаче едно - всеки, когато се качи на върха, независимо дали партиен или държавен, забравя откъде е тръгнал, кой му е помогнал и за какво е избран. Овъртолва се в едни игри, главозамайва се и прокарва политиката "Всичко започва от мен".

 

И тези искат да управляват държавата👎

mitkomm

Глупости, нека Бойко да управлява още 15 години и на последващите избори няма да има кой да гласува!Това ако е държава...Влязаха 30 милиарда лева пари от ЕС за 12 години, та тук трябваше да е рай, а то...къде отидоха парите за рая?

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

 и за самото присъствие на Дачков в телевизията на БСП.

 

Горещо препоръчвам предаването му. Телевизията им е много слаба, но "Гласове" на Дачков е много добро. 👍

onzi

славче, пиле, глей си баци и не се тормози със сложни мисли. искат и ще управляват, твоят идол се срива, затова още обикаля като гламав, нищо че изборите свършиха, а следващите са далече.

Begemot
снимка на Begemot

Отново: БСП в момента е конюнктурен съюз на кланове и групички и е много ествствено някой като Нинова, специалист по мазни и кални борби, да е отгоре. БСП губи остатъците от своята идентичност, не може да се сдобри с миналото си, няма идеология за настоящето си и не представя  образ на бъдещето. Т.е. БСП не отговаря на   основните въпроса: Кои сме, за какво се борим, откъде идваме и накъде отиваме.

Цялата им " лява идея" опира до тераси, къщи и мезонети и искат да кажат, че ако те са на власт, техните мезонети ще са по малки и терасите им няма да са остъклени.

Основни, ама супер основни теми за всяка една партия, камо ли за левицата, като социално неравенство, социални лифтове, демография, образование  - не се повдигат,  наслушахме се за зайчарници и сауни ( не че и това няма някакво значение, но е една гарнитура). Единствено ясно позициониране на ръководството на БСП е гордостта им, че имали в парламентарната група по-малко бивши комунисти от ГЕРБ. Това мерим....

Slava
снимка на Slava

искат и ще управляват, твоят идол се срива, затова още обикаля като гламав, нищо че изборите свършиха, а следващите са далече.

 

Онова за сложните мисли ще го подмина, защото аз с Нинова по "сложност" не мога да се меря😂 Странно ми е, че точно ти си се прехласнал в нея като първолак в даскалицата си. А че власт няма да видите, е повече от сигурно. Докато Борисов обикаля за следващата победа на партията си, Нинова спасява кожата си, нейната, собствената, на първо място. Защото, видя се, тя и да обикаля не може. А да печели - може, но само по бесепарските конгреси, с предварително написан сценарий.

Slava
снимка на Slava

А, забравих - не съм изненада, че сте прибрали Дачков. По - ниско дъно - здраве му кажи. Още помня как върло громяха комунистите с кака ви Л. Кулезич. И как се кланяше на бог Костов. Явно не му е била нужна много боя, за да се врътне при червените. Виждате ли приликата с ГЕРБ🎈🎈🎈

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Не ви се бъркам в спора, но ми стана интересно.

Кое е по-голямо падение за журналиста, да се продадеш на БСП или да се продадеш на ГЕРБ ?

Гегата

Да се продадеш на тоя дето дава по-малко

onzi

славче,

 

с нинова по сложност ме мож се мери - факт. останалото са дивотии.

Сократ-май

Каква ти сложност у Нинова?

Задигна елементарния съселски номер на Станишката. Ако не ви е къса паметта, би трябвало да помните какво стана, когато Първанов се върна  в партията и поиска да си заеме столчето - подчертавам, кандидатира се по устав, на което би трябвало да има право дори бай Обрешко от Долно Нанагорнище.

Станишката насрочи избори и организира клакьори да обявят Първанов за предател. Повтарям, защото партийната забрава е много плътна: Точно тогава Първанов стана предател и беше оплют. Без да е сторил нищо срещу партията. А партийните натегачи и тогава хвалеха Станишев: Ах, как хубаво му го набута на онзи предател.

Всичко се повтаря...

onzi

а бе пиша ти аз, че бсп не е лъжица за твоята уста, ти - не. 

 

първо, избори нямаше. щото изведнъж не проима причина за тях. второ, станишката, дето го искаше пържен, пък сега изведнъж ти стана много мил, от пет години върти само курвенски номера. то верно, че вие десните сте оперирани откъм памет, ама той преди пет години повтори поне сто пъти как няма да става ойродепутат, все трябва да си припомниш нещо.

 

е, не стига, че стана, че имаше и наглостта да довтаса и да иска още. да иска в противоречие с устава да го тропосат с йончева на едно от първите две места. да си прави клипчета, които да рекламират само и единствено него, без партията, която го номинира, и да иска партията да плати за излъчването им. 

 

така със станишев. а ти пазиш ли още онази лента с пържения надпис?

Сократ-май

Ей, ама аз явно много съм те обидил като засегнах твоя идол Станишев. Сигурно от 6 години не можеш да се успокоиш.

Обясни, моля те, как ми е станал много мил, като посочвам ясно: извъртя на Първанов съселски номер, който сега копира и Нинова.

Съгласен съм, че нямаше избор. А помниш ли защо? Защото любимият ти Станишко беше подготвил масово оплюване на Първанов - и той се оказа достатъчно умен да се отдръпне.

onzi

ей, ама ти явно въобще не четеш какво ти се пише и си караш по лишччета. колко ми е идол станишев съм писал достатъчно, можеш да прочетеш сам на

https://societe-chez-kerpeden.eu

 

и продължаваш да си неадекватен. нинова не копира нищо. при станишев/първанов имаше избори. тук да видя да избират някого?

 

ай бегай.

 

Сократ-май

колко ми е идол станишев съм писал достатъчно, можеш да прочетеш сам на

Ами тогава защо ми се нахвърляш, че съм го обидил ПРЕДИ ШЕСТ ГОДИНИ, бе човек? Явно голяма болка съм ти причинил и още не можеш да простиш.

onzi

защото дотогава те мислех за интелигентен. а ти с пържената лента се прояви като формен простак. а простакът си е простак и преди шест години, и в наши дни. затова.

 

което очевидно още не си разбрал, нищо че седеше обиден. 

Manrico
снимка на Manrico

Ами тогава защо ми се нахвърляш, че съм го обидил ПРЕДИ ШЕСТ ГОДИНИ, бе човек? 

Преди 6 години Станишев е бил Партията. Обиждайки го, ти Партията си обидил. Сега Станишев е Враг с партиен билет. Можеш да го обиждаш колкото си искаш.

dream team
снимка на dream team

Сократе, ти си поредната дясна люспа, която времето отвя и която сега търси къде да се залепи.

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Колега Дрийм тийм /надявам се не хасковския дрийм тим/, да обвиниш Сократ в дясна люспа означава, че си съвсем отскоро тук и нямаш натрупани впечатления за даден коментиращ. Не бъди толкова категоричен в раздаването на епитети. Приятелски съвет.

Сократ-май

Не ме разсмивай.

Защо да се залепя? Виж, вие отляво не можете да живеете без стадо и без кумир.

Аз съм доволен от живота си - най-вече от това, че втората му половина мина без партията-майчица. Та да я търся отново? Не, мерси.

Сам съм си господар, написал съм около 40 книги, превел съм стотина, взел съм достатъчно награди, без да се кланям на лобита и политици.

Какво друго му трябва на човек?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×