Quantcast
Амбициите на Радев са големи, шансовете му - спорни | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Амбициите на Радев са големи, шансовете му - спорни

Със самонадеяни изхвърляния, че ще спаси страната от грабежа, президентът не може да си гарантира политическо бъдеще
6 033
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Със самонадеяни изхвърляния, че ще спаси страната от грабежа, президентът не може да си гарантира политическо бъдеще

Най-накрая Румен Радев открито поиска властта. „Ако аз управлявах България, нямаше да се краде”, рече президентът. Сериозно ли? Че у нас системата, която насърчава грабежа, е вкоренена в самата държава. Който и да застане начело, няма да може просто ей така да я сломи, това е ясно за всеки.

Така че, хайде да оставим настрана претенциите на държавния глава, че може да смени “стила на управление”. И да се фокусираме върху политическия блян, който прозира зад тях – че един ден той ще бъде големият шеф в държавата на мястото на Бойко Борисов.

 

Едно е ясно – дори да съществува такава възможност, тя няма да се осъществи скоро.

 

В момента Радев разполага с един, единствен вариант, при който би могъл да упражнява реална власт – чрез служебен кабинет. Това обаче означава редовното правителство да си подаде оставката и да отидем към предсрочни избори. Защо му е на Борисов да прави нещо подобно?

Цялата пропагандна машина на ГЕРБ е впрегната да облъчва гражданите, че управляващите се справят с кризата по възможно най-добрия начин. Ако изведнъж се откажат от властта, това може да се изтълкува като косвено признание, че са се провалили в работата си. Нещо повече, ще изглежда сякаш Борисов бяга от отговорност, докато кризата е още в разгара си. Това ще разруши напълно имиджа на държавник, който вождът на ГЕРБ полага такива неимоверни усилия да си изгради. Да не забравяме още, че в политически план управляващите остават стабилни – с мнозинство в парламента, в значителна степен благодарение на псевдоопозицията в лицето на ДПС и “Воля”, и на готовата да се саморазкъса заради вътрешни ежби БСП. Затова просто няма логика Борисов да отстъпи от поста си. И той няма да го стори.

Какъв е тогава алтернативният път за Радев към властта?

Ами, редовните парламентарни избори през 2021 г. Ако се откаже да се състезава отново за “Дондуков” 2, разбира се. Което вероятно ще направи, тъй като досега трябва да е осъзнал, че президентството не може да удовлетвори политическите му амбиции.

За да пропътува другия път към властта обаче, Радев трябва да се качи на гърба на партия. Може да се захване да изгради собствена формация. Но това означава да застане срещу БСП и Корнелия Нинова, които го изведоха до “Дондуков” 2 през 2016 г. Подобен ход може невъзвратимо да разкъса левия електорат, на който разчитат главно и Радев, и Нинова. А от това ще загубят и двамата.

 

Другият вариант е да намери начин да се прикачи към столетницата.

 

Това обаче ужасно ще усложни положението в БСП. Колкото и да разглеждаме Радев като свързан с партията, в качеството си на държавен глава той е външна за нея фигура. Стане ли обаче редови политик, тогава автоматично ще се превърне във вътрешнопартиен фактор, който трябва да търси мястото си сред разните лагери и фракции в левицата. Всички знаят колко объркано и крехко е положението в соцпартията. Само Радев им липсва на червените, за да заплете още повече ситуацията.

На трето място, държавният глава може да избере да разчупи тясната рамка на лявото, в която го поставя миналото му с БСП, и да потърси максимално широка подкрепа на базата на някаква “гражданска платформа” – като Мая Манолова. И без това, още като обяви, че сваля доверието си от правителството, посочи, че ще застане редом до “милионите почтени българи” срещу “порочната власт”. Това би бил изключително хазартен ход, последиците от който са непредвидими.

Каквото и да предпочете Радев, политическото му бъдеще е крайно несигурно. Опитва се да се утвърди като фигура със собствен авторитет и тежест, която може да предложи алтернативна визия за развитието на страната. Засега обаче резултатите са половинчати. А самонадеяни изхвърляния като „Ако аз управлявах България, нямаше да се краде”, просто не могат да се възприемат насериозно.

59

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Авторитарният нагон на ГЕРБ се прояви и през 2020 г.
Нинова приема в БСП вече с електронни книжки

18.01.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

1387 55
Затварянето няма да е до изборите, обеща Сачева

18.01.2021

Обновена

2171 14

Коментари

Страници

stratsimir6

"Радев разполага с един, единствен вариант"

 

Има и втори, като главнокомандващ армията .....

Stоrmbringer

Има и втори, като главнокомандващ армията .....

За тоя вариант можеш само да си мечтаеш. И да го сънуваш, черпейки вдъхновение от миризмата на зелени чорапи под възглавницата.

segal

Народен референдум за президентска република и Радев ги строява всички корумпета на стадионите им. 
Защо никой не споменава за този ход? Странно. 

Mavrodinov

Браво!

Mavrodinov

Щото всички го видяха що за стока е пРезидента. Още малко и да се мушка под полата на Деса с пенсийката си.

Stоrmbringer

И да се фокусираме върху политическия блян, който прозира зад тях – че един ден той ще бъде големият шеф в държавата

Да не дава Господ! Във всеки случай аз лично ще се постарая да не живея в тази държава. Така ще направят и мнозина други. Като останат само партайгеносетата, да видим кой ще им изработва пенЦиите...

hawk

Мнение за статията,а не за автора:

Дрън-дрън ярина.

rego park

Третият вариант е силен удар с чук по главата  на автора на този гербаджийски пасквил Людмил Илиев. Безполезен дрискач, който би направил голямо добро на страната си, ако скочи от десетия етаж.

Сократя

Аха-а-а!

Ето кой бил любителят на бой с чукове по журналисти.

Yoanna Dimova

Ей, голям страх ви тресе гербавите от Президента! Всичките вкупом не можете да му се опрете и на малкия пръст!

Амира

Yoanna Dimova 👍

статията 👎

Mavrodinov

А той ще се опре на един голям среден пръст на изборите.

geo_19

 А самонадеяни изхвърляния като „Ако аз управлявах България, нямаше да се краде”, просто не могат да се възприемат насериозно.

------

Авторът май иска да каже, че у нас ще се краде независимо кой ще управлява?  Или подозира, че Радев ще стане крадец като Барцелонски? Та затова - стига ни един крадец - той поне се е понаял и апититът му не е толкова силен.

Жозефа
снимка на Жозефа

👍

Но не май, а точно това е казал. 

Амира

geo_19, Жозефа 👌

Жозефа
снимка на Жозефа

Най-накрая Румен Радев открито поиска властта. „Ако аз управлявах България, нямаше да се краде”, рече президентът. Сериозно ли?

 

Сериозно ли,  господине Людмил Илиев? 

Сериозно ли не забелязахте, че изказването на президента е в отговор на изказване на премиера? На ей това изказване:

 

"Имaтe рядък шaнc дa ви упрaвлявaмe c мoитe кoлeги, зaщoтo aкo ви упрaвлявaшe кoлeгaтa Рaдeв, тoй щeшe дa пocтъпки кaктo пocтъпихa Путин, Бoриc Джoнcън, щяхa дa измрaт хoрa"

 

Сериозно ли мислите, че сте направили обективен и качествен анализ, обръщайки причинно-следствената връзка като ръкав?

atlantis

Явно господина е сериозен, но още с първото изречение смешен.  До март 2021 година остават десет месеца. Крайната и единственна цел на това правителство и този парламент е да избутат целия мандат за да не бъдат за пълно посмешище. Нищо, че до тук мандата им е посмешище. Следващите парламентарни избори, за съжаление на автора, ще преминат под мандата на Радев, защото изборите за президент са през ноември 2021. Цялата авторско писание е безсмислено и пърно с пророчества и лични предположения, а не факти. Всъщност, като цяло се е стремял да бъде максимално отдалечен от фактите. А колко е добро това управление беше оцененно от ЕК точно тези дни. Тотална курупция с която правителство не се е справило, впреки голямите изцепки,че едва ли не е изкоренено изцяло. Мораториума продължава.

Epikur

 

  Прочетох публикацията и ми се прииска да я коментирам. Но първо реших да прочета какво са написали колегите. Стигнах до "Жозефа"и видях, че тя е написала точно това, което мислех и аз. 

Mavrodinov

За съжаление ГЕРБ няма свястна дясна опозиция. Затова пак ще наблюдаваме как Борисов отвява Нинова и Радев. Две в едно /а/ година.  

Hauptmann
снимка на Hauptmann

като главнокомандващ армията 

 

главнокомандването му се изчерпва с това, че връчва пагоните на новопроизведените генерали

ПероВТ

Пътят на Радев е ясен, трябва само да се престраши. Да обедини противниците на властта - първо в национално движение, после - в партия, привличайки популярни лица.  БСП е разединена  и отслабена от агенти за влияние на Борисов. Партиоти и бивши реформатори - компрометирани от колаборацията с Борисов. Нужна е нова партия с нови или популярни стари лица - Манолова, Дончева, част от БСП, част от АБВ, част от старото, некомпрометирано СДС.  Моделът на опозицията в Истанбул, Будапеща и Москва. Всички срещу Хунтата и съюзниците й!

редник

И защо му скачате на автора - какво са му поръчали, това е написал...

Буболечо
снимка на Буболечо

Да не пропускаме и съучастието на пейпалската  независима и качествена журналистика в публикуването на поръчаното.

zaho47
снимка на zaho47

Людмил Илиев, написал си статия не толкова за президента Радев, а по-скоро да докажеш, че другаря Борисов няма алтернатива! Такива автори като теб под път и на път! Ако на теб ти е приятно и комфортно да живееш в мутренска държава, живей! Но не задължавай другите! Защото все още има честни и почтени хора, които вярват на президента Радев! Що се отнася да разгадаваш плановете на президента и какви ходове има, просто не си ти този човек. Твърде ниска и продажна топка си. Жалко, че вестник "СЕГА" те публикува.

Wolf ACE

👍

Това е любимата опорка на гербавите - тихо, че може да е още по лошо - стойте си в л.ната.

Ами дайте да пробваме, а? Той кой ли не пробвахме, та сега ще се плашим за едни 4 години!

Пък ще видим после кой се "изхвърлял" /егати журналиста, да му имам писането/ и кой не..

Минувача
снимка на Минувача

Всички  усещаме, че президентът е абсолютно безполезен и неадекватен но мнозина  тук се правят   че не го усещат.

ПероВТ

И защо да се правят, че не усещат - платени ли са или малоумни? Който е срещу Хунтата, търси варианти измежду истинските й противници - не Бойко ку-во - Бойко кум,  ще го уволнявам, а му станах съветник, преди изборите - опозиция, след изборите - коалиция. Нали ги разпознавате - Волен, Яне, реформатори, патриоти и Марешки. В нормална държава едва ли биха били възможни и следните милиционерски номера - да си избереш не само главен прокурор, но и лидер на най-голямата опозиционна партия чрез група депутати на твой човек олигарх (Гергов), а след това да я цепиш чрез същия този олигарх. Или - да си имаш уж-опозиция (ДПС), реално да управляваш с нея и да ползваш 100% подкрепа на медиите й. 

premier

 

"Че у нас системата, която насърчава грабежа, е вкоренена в самата държава. Който и да застане начело, няма да може просто ей така да я сломи, това е ясно за всеки."

По същество текстът е трябвало да завърши с първия абзатц с очевидната теза на автора, че за българите е висше щастие да бъдат управлявани от ранобудния тулуп ББ.

Последвалата долнопробна манипулация е в духа на платената пропаганда: измислена теза, далеч от всякакви факти, обуславяща глупашки изводи.

Сгугню
снимка на Сгугню

Че у нас системата, която насърчава грабежа, е вкоренена в самата държава. Който и да застане начело, няма да може просто ей така да я сломи, това е ясно за всеки.

Горното изказване има своите основания донякъде, но като цяло е срамно.

Това, че грабежа се е разгърнал дълбоко в държавата, и в манталитета на политиците, въобще не значи, че не трябва да се борим с него.

Точно обратното - колкото по-силно е въздействието му, толкова по-ожесточена трябва да бъде борбата.

С това не казвам, че тъкмо Радев е точният човек за целта, но ако е искрен в изразеното си желание, нека се пробва.

Стоф

Амбициите на Радев са амбициите на бсп: отдалечаване от ЕС, сближаване с кремъл в името на единственото, на което са способни бившите ´комунисти` - крадене и експлоатация на населението. Самият Радев  съвсем не е годен за президент.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш