Медия без
политическа реклама

Радев свали политическото си доверие от правителството

В обръщение към нацията той обяви, че проблемите в управлението нямат аналог в българския преход

04 Февр. 2020Обновена
Обръщение към народа

Oт 3 години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава, с мисъл и грижа за бъдещето на България. За съжаление, това не се сбъдва. Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход. Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност. Разследвания на чужди медии и институции осветлиха разхвърлянето из цялата страна и горенето на чужди боклуци в наши централи, което трови въздуха и природата ни. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции. Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване. Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи. Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество. Скъпи сънародници, Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала. Това е бъдещето на смелите и достойните българи! На младите и просветените, на възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България!

Posted by Румен Радев on Tuesday, February 4, 2020

Президентът Румен Радев обяви, че снема доверието си от третото правителство на ГЕРБ. Това стана в обръщение към нацията преди малко. Той изтъкна ред причини - водната криза, проблемите с боклука, лобистко законодателство и т.н. На всички тези неща трябва да бъде сложен край, посочи той в остра реч. И изтъкна, че кабинетът бяга от носене на отговорност за проблемите.

„От 3 години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно за българските граждани. За съжаление, това не се сбъдва. Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива. Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции“, констатира държавният глава.

Той остро разкритикува правителството, че отказва да понесе отговорност за водната криза в Перник и скандалите около горенето на вносен боклук. „Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основание българите очакваха ясни разяснения. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване“, допълни Радев, но без даде конкретни примери.

По думите му „институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи.

Според президента правителството на Борисов „води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация“. „На всичко това трябва да се сложи край. Считано от днес, официално снемам доверието от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в българското общество“, заяви Радев.

Обръщението му завърши с неясен призив за единство срещу властта: „Скъпи сънародници, днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права, аз съм редом с вас ... всички, които ще възродим отечеството, да се обединим за справедливостта и държавността, за доброто на България.“

 

МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО

Ходът на Радев има доста аналози в българския преход. На 30 август 1992 г.  държавният глава Желю Желев обвинява кабинета на Филип Димитров, че е е влязъл в конфликт с медиите, синдикатите, църквата, президентската институция и извънпарламентарните политически формации. Това са т.нар. Боянски ливади. "Иване, кажи си, те ще те разберат", каза пък Петър Стоянов по адрес на Иван Костов през април 2000 г.  През лятото на 2008 г. Георги Първанов дава интервю за "Труд", в което громи премиера Станишев и неговите съветници: "Ако някой е решил да гради имиджа на премиера за сметка на президента, първо, много е закъснял и второ, дълбоко греши". Доверието от правителството на Пламен Орешарски свали и Росен Плевнелиев през 2013 г. след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Още по темата