facebook
twitter

Наблюдател

Танцът на Румен Радев – стъпка напред, две встрани

С гръмки слова, без реални действия, президентът не печели привърженици, а олеква
7 229
 Илияна Кирилова
Накъде отива Радев? Наясно ли е той самият?

Кой ще застане начело на инициативния комитет за втори мандат на Румен Радев? Ами, главният прокурор Иван Гешев, разбира се. Така говореха някои – къде на майтап, къде на сериозно, след като държавното обвинение шокира целокупна България, като прекрачи закона, за да публикува записи от СРС срещу президента.

Грубата прокурорска атака даде на държавния глава ореола на дисидент, погнат от силите на статуквото. Да му посегне толкова компрометирана институция, действаща на ръба на закона, оглавявана от човек, зад когото стои ГЕРБ – може ли да има по-добра реклама за Радев? Даже симпатизантите на десницата, на които той не се нрави особено, се почувстваха длъжни да го защитят от това, което смятат за злоупотреба с репресивната машина на прокуратурата.

Обществената симпатия

 

окуражи Радев да „сграбчи момента“

 

и да демонстрира, че скъсва радикално с управляващата клика. В неговите очи моментът изглежда подходящ за подобна стъпка. Правителството на Бойко Борисов преминава през тежък период. Водната криза в Перник показа, че институциите са неспособни да задоволят базисни потребности на хората. Навсякъде из страната цари паника, че ни тровят с горенето на незаконно внесени отпадъци. Наредбата за касовите апарати побърка целия бизнес. Скандалът с хазарта постави отново въпроса за корупцията и чадъра, разперен в продължение на години над точно определени бизнесмени. Почти всеки ден се намират недоволни, които да протестират, всеки със своята причина, срещу държавата и управлението. Както правилно отбеляза Радев в своето „обръщение към народа”: „На всичко това трябва да се сложи край.

Така е, трябва. Само че след президентската изява изникват съществени и логични въпроси.

 

Как се слага край? И какво следва след това?

 

Радев няма задоволителни отговори. „Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас”, реди той. Тези думи са като призив за политическо действие, но не се уточнява какво ще е то. Редом с българите в какво ще бъде президентът? В уличните протести? В гражданските инициативи? В нов партиен проект?

Кулминацията на обръщението – че „снема доверието” от правителството, звучи много внушително, но по същество е празно откъм съдържание. Отношенията между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 са били

 

хладни в най-добрите им времена и мразовити в най-лошите.

 

„Ние нямаме никакви пресечни точки, освен безсмислените консултативни съвети, на които никога нищо не се е решило. Даже ще ме облекчи” – така пренебрежително се изказа премиерът Бойко Борисов по този повод. И е прав. Правомощията на президента са доста ограничени. И свалянето на доверието на практика може да се изрази в доста прозаични неща. Радев може да спре да подписва указите за нови посланици и консули, подбрани от управляващите например. Но и без това сума дипломати си просрочват мандатите заради тромавите съгласувателни процедури и тънките политически сметки. Президентът може да спре да кани управляващите на разните кръгли маси и дискусии, които организира почти всеки месец? Те обаче, така или иначе, не идват. Даже и на консултативните съвети за национална сигурност стъпват рядко и неохотно. И от тях не произтича нищо. Президентът може да продължи да налага вето на важни за управляващите закони. Но това е негово задължение по Конституция - ако види, че някой нормативен акт нарушава обществения интерес. Ако започне да го прави на инат, това ще е в негова вреда. А и управляващите лесно и вече "по навик" преодоляват президентското вето. И окото им не трепва, дори когато държавният глава е прав и избухне лобистки скандал или се наложи спешен ремонт на ремонта на някой закон заради недомислици.

Грешката на Радев е, че

 

надценява значимостта на своята политическа позиция.

 

„Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред”, самоуверено констатира той, когато представи отчета си за 2019 г. Това обаче не е така. Дневния ред го задават Борисов, патриотите, ДПС и прокуратурата. А какъв мотив биха имали тези сили, за да се съобразят с него? Борисов отдавна не се вълнува, че рейтингът му е нисък („Аз съм напрегнат! Доверието е паднало, ужасно, какво ще правиме?”, хихикаше премиерът пред журналисти). Той ще държи мандата, напук на всички кризи – вода, боклуци, въздух, корупция и др. В политически план позицията му остава силна – просто никой от противниците му, по една или друга причина, не се опитва да го свали. Самият Борисов този път няма намерение да пуска властта заради някакви протести („Станах за смях с тези оставки. Какво да предложим друго? Пак да похарчим 100 милиона за избори? Перник ще ни струва 100 милиона с водопроводи, със станции”, обясняваше Борисов защо няма да остави поста).

Най-вероятно обществената възбуда от обръщението на президента ще отслабне бързо – не ни липсват шумни скандали и афери, които да отклоняват вниманието на хората. А с това ще се изчерпят интересът и симпатията, които Радев събра, откакто попадна във фокуса на прокуратурата. До изборите има повече от година и половина. Президентът ще се нуждае от нещо много повече от символични жестове, за да привлече вниманието на избирателите и да ги убеди, че трябва да му дадат втори мандат.

36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Няма как Борисов да оцелее до края на мандата

07.08.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4065 9
Властта хвана тояга, насреща - чери домати

07.08.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

8432 43
Делегати блъскаха журналистка на конференцията на ГЕРБ

05.08.2020

Обновена

6235 53

Коментари

Страници

stainbek

? Хладнокръвно, кратко, ясно. И затова точно.

Джиджи

И затова точно.

Абе, не съвсем ... ?

zaho47
снимка на zaho47

"Стъпка напред, две встрани! " Това се отнася най-вече за вас журналистите от вестник "Сега"! 

Джиджи

"Стъпка напред, две встрани! "

Почти като танго "Компарсита" ...?
 

https://www.youtube.com/watch?v=Vzr417e5z5E

 

И добре, че още не е пререстнало в аржентинско, щото онуй е мноо страСно ...???

Бронщайн
снимка на Бронщайн

https://www.youtube.com/watch?v=QmhVnZ5vm5M

 

Гардел си е аржентинец от секъде!

Хулиган

Грешката на Радев е, че

 

надценява значимостта на своята политическа позиция.

Грешката на Радев е, че не се престраши да хвърли в коша назначението на Гешев и не му стиска да говори в прав текст, че територията вече се управлява от мафията.

Вместо да поиска оставката на правителството заради проспания половин милиард хазартни данъци, той седнал да говори за снемане на доверие.

Ако не си възвърне куража на пилот, мутрите ще го сготвят.

Те вече си имат прокурор и му подсказаха, че трябва да е послушен...

........................................

http://www.drago.info/

Желязко Желев

         Кураж  на пилот?В колко реални битки е участвал-0.Излитаме кацаме.Приоритет оцеляване!
         Не казвам че е страхлив или каквото и да е!Системата ВВС е култивирала рефлекси които вредят в политиката.

        От другата страна праните гащи.Опит на каратист,пожарникар ,мафиот.Системата е култивирала рефлекси сходни с нужните на политиците.Засега пичели.За да загуби трябва външна сила.Нямаме интерес.30г. движеща сила в бг.икономиката и обществото е криминалната.Гешев дори да е безкрайно честен и морален ,с акциите си ще свали БВП и то

с %.

Moby-Dick

Румен Радев, 04.02.2020 г.:

 

"Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основания българите очакваха ясни разяснения. Законодателството се превръща в заложник на лобистки интереси, а бедността и неравенството се задълбочават. Търгува се дори с национален суверенитет в името на личното политическо оцеляване.

Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта. Държавни органи си позволяват да сплашват несъгласните и протестиращите. Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи. Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация."

 

Румен Радев, 05.02.2020 г.:

 

„Искам да се обърна към нашите японски приятели да използвате опита, който имат вече японски компании, инвестирали в България, за да се убедите, че България предоставя изключителни предимства в сравнение с други централни източноевропейски държави, където японските инвестиции са доста повече като обем и като брой хора, ангажирани в съвместни предприятия. Но България доставя своите предимства и като стратегическа локация, и като икономически възможности най-вече като качество на работната ръка и таланта на своите млади хора"

Forza NATO

Знаем, знаем, не е нужно да се хабите да пишете всеки път едно и също - алтернатива няма, всички са маскари, нека си стоим под топлото крило на мисирката, глю-глю-глю...

ArcheoBG

Рада да вземе да отговори за СРС-тата, в които участва. След това да направи и смислен коментар по темата с катастрофата, при която баща му прехвърли вината на жертвата. И след това може да почне да ми говори за морал.

Желязко Желев

          Алтернативата по-малкото зло ли е?Нали Борисов така го избраха,после върнаха на власт!От тез трънки заек няма да изкочи!Радев прави лупинги на границата на Рубикон! Толкоз,публиката ръкопляска!

          Мая Манолова имаше повече доблест.Заряза синекурна длъжност,изгори мостовете зад себе си.Може и Дон Кихот да е,ама влезе в бой.А тоз ще продължи с маневрите дорде му изтече мандата.После с два три оклада ще си се грижи за добруването на Деса.

          Като ще се бие ,да хвърля мандата.Казва нямам имунитет раследвайте ме,ама Вий сте престъпници ,но аз   ...........такова.Ей тогаз ще е с народа си.И пак не точно щото ще има гарантирана генералска пенция.

 

F16
снимка на F16

глупости.

Джиджи

Даже симпатизантите на десницата, на които той не се нрави особено

А туй КОЙ ти го нашепна, Людмилчо? Баце ли?!! ???

Нафарфор

Що се кахърите бре, всяка мисирка знае кой е мисирока!

Moby-Dick

Желязко Желев

...

          Мая Манолова имаше повече доблест.Заряза синекурна длъжност,изгори мостовете зад себе си.Може и Дон Кихот да е,ама влезе в бой.А тоз ще продължи с маневрите дорде му изтече мандата.После с два три оклада ще си се грижи за добруването на Деса.

          Като ще се бие ,да хвърля мандата.Казва нямам имунитет раследвайте ме,ама Вий сте престъпници ,но аз   ...........такова.Ей тогаз ще е с народа си.И пак не точно щото ще има гарантирана генералска пенция.

?

Жозефа
снимка на Жозефа

Даже симпатизантите на десницата, на които той не се нрави особено, се почувстваха длъжни да го защитят от това, което смятат за злоупотреба с репресивната машина на прокуратурата.

 

Ми крайно време е да напуснат позата на величава прее...ност, ако ги е грижа за държавността. 

Жозефа
снимка на Жозефа

         Алтернативата по-малкото зло ли е?Нали Борисов така го избраха,после върнаха на власт!От тез трънки заек няма да изкочи!Радев прави лупинги на границата на Рубикон! Толкоз,публиката ръкопляска!

          Мая Манолова имаше повече доблест.Заряза синекурна длъжност,изгори мостовете зад себе си.Може и Дон Кихот да е,ама влезе в бой.А тоз ще продължи с маневрите дорде му изтече мандата.После с два три оклада ще си се грижи за добруването на Деса.

          Като ще се бие ,да хвърля мандата.Казва нямам имунитет раследвайте ме,ама Вий сте престъпници ,но аз   ...........такова.Ей тогаз ще е с народа си.И пак не точно щото ще има гарантирана генералска пенция.

 

Големи глупости. 

 

 

ПП - Рубикон е река. 

Magi

На автора Л.Илиев му е лесно, може да пише какво си иска. Президентът обаче не е свободен да говори какво си иска , а е ограничен от Конституцията и може да работи само в рамките определени му от нея.  Това е и изявлението към народа. Каза ли някаква лъжа , твърдо не е. Голяма част от народа е на същото мнение и го подкрепя. Те знаят правомощията на Президента и са доволни , че от най висока трибуна изказват тяхното мнение за състоянието на държавата и хората. Не е вярно, че нищо не следва. Следва авторитетните , учените, специалистите , интелектуалците  и хора с достойнство и мислещи за страната да заемат гражданска позиция , а народът ще е с тях. Страната ни загива и трябва сами да се справим с това.

hamer

?

ГАМЕНЧЕТО

?

hamer

С гръмки слова, без реални действия, президентът не печели привърженици, а олеква

 

 

Ами авторът да каже при правомощията, които има и без да ги нарушава, какви точно реални действия очаква от президента? Защото така и "дописчицата" олеква.

Джиджи

Именно! ?

Жозефа
снимка на Жозефа

Magi, hamer - ?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

https://www.youtube.com/watch?v=IGI_1L7iQNA

Бронщайн
снимка на Бронщайн

А това е Пиацола, ако разбирате

 

https://www.youtube.com/watch?v=As0QHcUSGYY

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Боя се че в случая имаме просто еленкино хоро.

Lucius Fer St. Ana

Мисирките не могат да съдят за орлите...

Васик

Който е имал желание, щеше да разбере действителното значение на обръщението на президента. Това сигурно не са просто думи, щом Борисов моментално наруши еднодневното си мълчание, а Георги Марков се метна амразурата. Борисов е бесен от факта, че президентът говори пряко с народа. Но президентът не говори глупости като "Аз съм прост и вие сте прости" или "Кво е времето в Москва?". И народът почва да прави разликата с Бойко Борисов.

3NT
снимка на 3NT

Най най жалкия назначенец...а като не ви харесва тиквата  що си го избирате?❗️ЗА  какви интелектуалци пише една по горе?❗️ и кой народ щял бил да тръгне? бла балато на онуй на деса  е редовна  показност без 1 %  стойност.

Кога  е импийчмана?

аиг3

Не знам защо гледате на Радев като отделна бойна единица, а не придатък на БСП.  Той няма какво да направи, което и БСП не прави. Да изхвърли назначението на Гешев? Че БСП да не би да се противопостави активно на Гешев. Достойната Мая се сети накрая като видя, че нещата отиват на живот и смърт. Като преди това сигурно е взела разрешение от единия от спонсорите си за кампанията, когото преди години подкрепи за шеф на ДАНС(сериозно). Преди това файтона жълтопаветни десни вдигаха патърдия колко лош е Гешев още преди да се стигне до избора му. Мая се присети няколко дни преди втори тур. А Корнелия си траеше. Та какво се очаква? Радев да има различно мнение от БСП? При положение, че и съветниците му, които ще създадат това мнение сигурно са избрани от бсп. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш