facebook
twitter

Наблюдател

ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Ако богат обслужва бедни, не трябва да му личи

3 515

Чувал съм легенда, че Филип Македонски вероятно бил първият турист - качил се на днешния връх "Ботев" просто ей така - като голям цар на голям връх. Да се видят един друг. Не знам дали е вярно. Истината е, че хората допреди два-три века не са познавали понятието туризъм, тоест 


да ходиш масово насам-натам


просто за да отмаряш и разглеждаш. 

Ходели са насам-натам, когато им се е случвало да го правят, с някаква утилитарна цел - да намерят нещо хубаво за употреба, да търгуват, да воюват. Инак такова ходене е било повече опасно, отколкото примамливо. Туризмът, както го разбираме днес, е плод на модерните времена. Тези времена благодарение на свръхпроизводството са дали възможност големи групи хора да имат свободно време, да разполагат със сравнително бърз начин за придвижване и с относителна задоволеност на най-важните нужди поне за няколко месеца напред. Така могат да си позволят да пътуват за кеф.

За т. нар. "български туризъм" напоследък се изговори доста - как сезонът щял да се провали заради "бетонната джунгла" или как напротив - нямало да се провали. И не било хубаво да се говори сега за кусурите му. Как държавата в лицето на министерството се грижела и как без нея хотелиерите и концесионерите щели да се избият, а тя туряла ред, и т. н.

Във всичко това има и вярно, и чиста митология, но митологично не в духа на Филип Македонски. Изказаните мнения са често противоположни и зависят от коя страна на бариерата е изказващият се. Защото българите се разделихме на ползващи и предлагащи туристически услуги, а манталитетно си носим и хубавото, и лошото. Истината е, че в туризма у нас като във всяка дейност, пред която едва се открехват портите на алъш-вериша, цари атмосфера на надлъгване. То носи някои наши характерологични особености, пък по-лошите от тях, както знаем, са описани злъчно от Алеко Константинов още преди век и нещо. Ако Бай Ганьо беше усетил възможностите на туризма и имаше такива тогава, той нямаше да обикаля градищата на Европа, за да гледа едно и също - "хора, къщи, салтанати". А щеше да дигне хотелчета по морето и да чака мющерии. Тоест щеше от турист по неволя да стане туристически бос по призвание. 

Но щеше ли да е добър хотелиер? Едва ли. Вероятно би вдигнал бетонна казарма с малки стаички и да пести зверски от ток, вода и храна, като купува най-евтините продукти и се опитва да ги пробута на възможно най-завишени цени. Впрочем да не бързаме да го упрекваме. Принципът - 


купувай евтино, продавай скъпо


е валиден при всяка свободна търговия. Нюансите са в мярката, отвъд която започваш повече да губиш, отколкото да печелиш и повече да отблъскваш, отколкото да привличаш. Та Бай Ганьо, нелишен от известна социална пластика, сигурно би схванал накъде духа вятърът и ако не той, то децата му биха се ошлайфали в туристическото дело. Биха добили дискретност и известна любезност, биха започнали да говорят по-тихо и не за това как са се напили снощи, особено ако наблизо има клиенти. Биха схванали, че делото, което ги храни, не е за един месец или един сезон. Иначе биха фалирали или наченали да вопият към държавата: "Държаво, давай туристи, загиваме!"

А какво би правил същият персонаж, ако беше днес и беше само турист? Не би бил приятна, но би бил позната на всички картинка. Вероятно щеше да краде кърпи и други джунджурии от стаите, това ясно. Щеше да се тъпче на ол инклузива до четвъртито състояние, това също ясно. Щеше примерно да си вози джета до морето с джипката, и това ясно. Щеше да пее "Шушана" или "Ой Сливнице" на терасата, докато го търпят - ясно и то. Ала и той, като му затъне джипът, глобят го няколко пъти или усети масово неодобрение, щеше да еволюира.  

Впрочем българският турист и хотелиер не са нещо уникално. Те следват моделите, които съществуват в света. Техните принципи са едни и същи, с малко отлики. Турският модел например е свързан със сериозно държавно субсидиране на туризма, а гръцкият - не толкоз. Гръцкият не изглежда да страда от това. Значи причините за успеха са и в друго.

Другото е в културата на туризма. Не в културния туризъм; има различни видове "туризъм" - "ловен", "алкохолен", "селски" и т.н., което по-скоро помага на журналисти и докторанти да си пишат нещата, отколкото на самия туризъм. Става дума за култура на туризма. Това се учи с повече свобода и отработване на сложен комплекс взаимоотношения. 

Когато богат обслужва бедни или когато богат е обслужван от бедни и най-важното става демонстрацията на тези неща, то като пришка на сурат във взаимоотношенията 


взема връх простотията


Обслужването се превръща в имитация, фалш, зле прикрита неприязън между едните и другите. Тъкмо то е причината за разслоението между отделните хотели, ресторанти, комплекси и курорти днес, а не данъците и липсата на държавна грижа. 

Казано с други думи, и най-лъскавото мутрафонство, и най-находчивият ганьовизъм могат да привлекат, но не и да задържат туристи. Може да го стори единствено методичната, многогодишна и обикновена човешка любезност, съчетана с толерантност и акуратност.

Впрочем на тези неща учи само опитът. Ни държава, ни апели помагат. 

 

Ключови думи:

туризъм, субсидии
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Поне 6 страни от ЕС гледат притеснено към България заради COVID-19

08.07.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10668 13
Беласица - непознатата планина на три граници
Туристите за Гърция ще минават само през ГКПП Кулата

05.07.2020

865 8

Коментари

bobcho

Сложният комплекс от взаимоотношения в този важен за околните държави сектор предполага предопределящо внимание към интересите на туриста, добро поведение и постоянно обслужване с усмивка,  развито интектуално ниво над средното при ослужващите. При неспазване на всичко това  се реализира имитация на продукт, която се среща тук почти повсеместно.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Чувал съм легенда, че Филип Македонски вероятно бил първият турист - качил се на днешния връх "Ботев" просто ей така - като голям цар на голям връх.

Най-често Херодот е наричан тъй, но иначе ? за Ламбовски.

Minderbinder

Оф, всеки се вре да се изкаже за туризма...

Оказва се че у нас всички разбират не само от политика и футбол, но и от туризъм. Кафа.

DeOjeda
снимка на DeOjeda

Великолепен текст. Абсолютно точен. Удоволствие беше изненадата от всяко поредно попадение. Невероятно. 

Jassie

?

Sine_metu

Филип, Херодот, да бе. Защо не Ксенофонт? А Бай Ганьо е христоматиен пример кой и защо не може да прави туризъм.

Масовият туризъм е сложна дейност, която е по силите единствено на държавата. На социалната или поне такава, която има някакви елементи на социалност. Започва в началото на 1930- те, по- долу препечатвам мнение на колегата sim4o от 16 март 2016. И Гърция не прави изключение. Независимо от хилядолетната й поклонническа индустрия, в правия път на масовия туризъм я вкарват „черните полковници“.

Племе, което 30 години руши държавата си, не може да има туризъм.

Хайде пак доклада на ФНИ към МОН

http://regions.uard.bg/index.php/jubilee/jisc/paper/viewFile/148/148

 

 

С пользой для тела и пролетарского дела:

.. в конце 20-х годов была создана организация Opera Nazionale Dopolavoro («Общество отдыха после труда» ) . ..
... В апреле был подписан Королевский декрет № 582/596, учреждавший с 1 мая 1925 г. O.N.D. в целях содействия физического, интеллектуального и нравственного развития населения, в свободное от работы время. В День Труда 1 мая 1925 г. организация становится правительственным агентством..
... ..По призыву Акилле Стараче, назначенного в октябре 1930 г. «чрезвычайным секретарём» OND , фашисты также требовали от работодателей, передачи им средств для строительства детских и спортивных лагерей, , расширения сети OND вне территории предприятий, учреждения новых развлекательных центров..
11 000 спортивных клубов и площадок,
6 400 библиотек,
800 кинотеатров,
1 200 театров,
2 000 оркестров
3 000 кружков театральной самодеятельности,
множества баров. и магазинов...
.. семейного отдыха ... были приняты специальные дешевые железнодорожные тарифы.
...Радость путешествий стала доступна миллионам: многие провинциалы смогли впервые увидеть большие города, а горожане — чарующие красотой горные и морские пейзажи. Выезды также совершались на новостройки и автострады, на новые верфи и гидроэлектростанции, к местам исторических сражений и монументов.
.. Подлинно массовый размах туризм принял в начале 30-х годов, когда появились так называемые «народные поезда». ..
.... стремлении фашистов сделать некоторые виды спорта действительно доступными для трудящихся. С 1927 по 1930 г. в Италии было построено более тысячи новых спортивных центров, а общее количество стадионов и крупных спортплощадок достигло 3289. Почти повсеместно пользование ими было бесплатным ..

 

Manrico
снимка на Manrico

Оф, всеки се вре да се изкаже за туризма...

Оказва се че у нас всички разбират не само от политика и футбол, но и от туризъм. Кафа.

Всички са повече или по-малко туристи, така че разбират какво искат от туризма. Как да се направи, вече малко разбират. И авторът е много прав, че обслужването е много, много важна страна на съвременния туризъм. Два лични примера, свързани с обичая ми на почивка да си подремвам малко след обяд:

- Наш малък, но баращ се за много луксозен и скъп комплекс на морето (не бих отишъл сам, попаднах на мероприятие) - прибирам се следобяд, стаята не е оправена, тъкмо задрямвам, на вратата се думка "Ше желайте ли почистваньи?"

- Кораб на Royal caribbean - стюарда (повечето са мъже) почти не го виждаш, когато се прибереш в кабината, винаги е оправена и почистена. Подрямвам за малко и излизам, когато се връщам - леглото отново е изпънато, кърпата за лице в банята отново е сменена.

Sine_metu

Заглавието е находка.

Би сияло над някое антрефиле за политическите обичаи в протектората

Предводител на ...

по- долу препечатвам мнение на колегата sim4o от 16 март 2016.

Нема ли нещо за кафеви ризки, за бранници, за Barbarossa, за жълти звезди на реверите и так далее? 

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Оф, всеки се вре да се изкаже за туризма...

Оказва се че у нас всички разбират не само от политика и футбол, но и от туризъм. Кафа.

 

 

За разлика от некои, дето са написали бисери за "масовия туризъм" при фашисткия режим в Италия и отдават на "черните полковници" в Гърция заслугата за "вкарването на Гърция в правия път на масовия туризъм" (нека ги подсетя за подема на масовия туризъм и в Испания в същия период - той несъмнено се дължи на Франко, няма на какво друго, а Пангалос не е бил достатъчно диктатор, че да да се развие туризма по негово време), Ламбовски пише точно за онова, от което което разбира - за човешкия аспект и отношенията между хората , което дехуманизиращо наричаме "обслужване в туристическата сфера".

Sine_metu

Туризмът, както го разбираме днес, е плод на модерните времена. Тези времена благодарение на свръхпроизводството

 

Свръхпроизводство семпличко наричаме превишаването на предлагането над търсенето. По- сложно - диспропорциите, затрудняващи възпроизводството на активите, намаляващи производителността им и възвращаемостта на вложенията. Във всички случаи е нещо, което води до криза. Този вид кризи така се и наричат.

 

Масовият туризъм е резултат от коренна промяна в структурата на обществения продукт вследствие развитието на производителните сили, при която общият дял на селското стопанство и промишлеността пада под 50%. Накратко - постиндустриални общества

Sine_metu

Свръхпроизводството на един конкретен дълготраен материален актив, какъвто са сградите, е основната причина за кризата в българския туризъм.

Да посмятаме :

Според медиите в Слънчев бряг има сгради с 400 000 легла. Считаното за нормално, тоест достатъчно за прилична възвращаемост, използване (натоварване) на актива е 70%. При 90 дни сезон там следва да има 400 000 х 90 х 0,7 = 25,2 милиона нощувки. Те са 10 пъти по- малко. 90% от построеното е напълно излишно. Това не е частен проблем : „Имали бол пари, да си чупят главите както искат“, а обществен.

Излишните 360 000 легла изискват публични инфраструктури, изсмукват кадри, енергия, вода и други публични ресурси, правят необитаема природната среда. Това даже не е криза, а катастрофа.

Лекува се с динамит, а не с благи пожелания за „човешките аспекти“

Влез или се регистрирай за да коментираш