Медия без
политическа реклама

Рестарт на живо за Master of Art

21 Авг. 2020
"Прегръдката" на Емил Христов и Калин Серапионов проследява пътуването на едноименната статуя, излята от бронз у нас през 2018 г.
снимка: НДК
"Прегръдката" на Емил Христов и Калин Серапионов проследява пътуването на едноименната статуя, излята от бронз у нас през 2018 г.

Въпреки извънредното положение петото издание на филмовия фест за документално кино "Мастър ъф арт" се реализира - и то два пъти. По време на карантината през април (когато трябваше да бъдат прожекциите му в НДК по график) фестивалът пусна свое онлайн издание с 25 пълнометражни филма, които можеха да бъдат гледани от вкъщи в продължение на цял месец, на скромната абонаментна цена от 10 лв. Сред тях бяха българският "Стихията Медея", "Йорн Утсон: операта в Сидни" - изборът на онлайн публиката; миналогодишните лауреати на журито "Следи от душата" и "Азбуката на Грийнауей"... 

Тогава организаторите Найо Тицин и НДК обещаха, че през септември следва пълно физическо издание на Master of Art. И наистина то се открива даже с няколко дни по-рано от предвиденото - още на 27 август на откритата Платформа А6 зад НДК. Стартът е в 19:00 ч. с документалния филм "Прегръдката" на Емил Христов (легендарния наш кинооператор, дебютирал и като режисьор с "Цветът на хамелеона") и Калин Серапионов, посветен на Ода Жон и нейната едноименна скулптура. Час и половина по-късно пак там започва "Жан Пол Готие: шантав и шик", предлагащ ретроспективен поглед към кариерата на ексцентричния дизайнер.

На следващия ден - петък, 28-и, лятната сцена в Южния парк, издигната за открития вчера Sofia Summer Fest, ще приюти "В търсене на Казандзакис" - документален филм за най-важния гръцки писател след Омир.

Master of Art 2020 ни предлага да се потопим в света и на редица други артисти от всички сфери на изкуството с "Бунюел в лабиринта на костенурките", "Мунк в ада", "Творбите на Леонардо", "Къде си, Жоао Жилберто?", "Ара Маликян: Живот сред струни", "Морис Бежар - душата на танца", "Дора Маар между светлината и сянката", "Форман срещу Форман" - общо 67 филма за архитектура, изобразително изкуство, музика, танц, театър, литература, кино, фотография, дизайн... Пълната програма е на https://masterofartfilmfestival.com/bg/.

Физическото издание на феста ще продължи близо месец - до 24 септември. В Пловдив той ще е от 1 до 23 септември в кино "Лъки", а от 1 до 8-и ще гостува и със съкратена програма и във Варна, където прожекциите са във Фестивалния и конгресен център. В София освен на двете открити сцени прожекции ще има и в кино "Люмиер" на НДК, Одеон", Дом на киното, културен център „G-8",  Евро Синема, зала Славейков – Френски институт, "Влайкова", Кино двор "Улица Шипка" 23. 

Master of Art е единственият фестивал в Европа, съдържащ изцяло документално кино на тема изкуство и хора на изкуството.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата