Медия без
политическа реклама

Книгата и киното се срещат за пети път в "Синелибри"

50 филма за 15 дни, срещи, работилници и конкурси включва програмата на литературно-филмовия фестивал

09 Авг. 2019
Фредерик Бегбеде е сред гостите, уважили досегашните издания на фестивала.
снимка: Синелибри
Фредерик Бегбеде е сред гостите, уважили досегашните издания на фестивала.

Първият миниюбилей на фестивала "Синелибри" е факт. През октомври ще се състои петото издание на книжно-филмовия фестивал, в чиято програма са единствено екранни адаптации по литературни произведения. Той ще продължи най-дълго от всички досега - 15 дни (5-20 октомври) и ще предложи многобройни премиери, срещи с личности от света на киното и литературата, филмови ретроспективи, образователни събития... Всичко това няма да е достъпно само за софиянци - "Синелибри 2019" ще стъпи и в Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора.

Мотото на тазгодишния фестивал е "Петото измерение". Селекцията предвижда 50 филма, разпределени в конкурсна и паралелна програма. Акцентът е върху екранизации на литературни творби, създадени в последните две години (обикновено те са български премиери, сочи досегашната история на фестивала), интерпретации на класически произведения и специално селектирани документални филми. 

През 2019 г. се навършват 50 години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на германския естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес - великия аржентински майстор на кратката проза. Всички тези юбилеи ще бъдат отбелязани в програмата на "Синелибри". И тъй като във физиката и геометрията петото измерение се свързва с шестоъгълник, каквато е формата на библиотеката според Борхес, фестивалът обещава "да изстреля директно в космоса" своите зрители с помощта на един от най-взискателните режисьори, които киното познава - визионера Стенли Кубрик.

Акцент сред паралелните събития е конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд и се реализира чрез платформата Film Freeway. Финалистите ще бъдат показани на 20 октомври от 19.00 ч. в кино "Люмиер". 

За първи път в рамките на фестивала ще се състои международен уъркшоп на тема "Изкуството на адаптирания сценарий" с участието на две светила в областта на писането и адаптирането на сценарии - Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. Към тях ще се присъедини и българският продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев - Шошо. Уъркшопът ще се проведе изцяло на английски език и вече привлича участници от всички краища на света. 

Сред досегашните гости на "Синелибри" са били именити писатели и режисьори като Иън Макюън, Фолкер Шльондорф, Херман Кох, Беноа Жако, Иржи Менцел, Фредерик Бегбеде, Серджо Кастелито, Дъглас Кенеди и др. В програмата на първите 4 издания са прожектирани над 100 филма. 
 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Синелибри, адаптации

Още по темата