Медия без
политическа реклама

"Киномания" чества 35 със забележителен афиш

08 Ноем. 2021
Лейди Гага и Адам Драйвър в "Домът на Гучи"
снимка: Форум филм
Лейди Гага и Адам Драйвър в "Домът на Гучи"

"Киномания", стартирала в края на 80-те като "Световна кинопанорама" и преминала през всякакви превратности на времето, обяви амбициозна програма за своето 35-о издание. То ще е и второто за тази година - след като през пандемичната 2020-а фестивалът не успя да не проведе и след две отлагания криво-ляво се състоя през април 2021 г.

Новото издание обаче идва по обичайното време - в края на ноември, и със забележителен афиш, включващ новите филми на Педро Алмодовар, Ридли Скот, Карлос Саура, Уес Андерсън, Стивън Спилбърг, Джузепе Торнаторе и много други. По традиция фестивалът, организиран от НДК, освен в зала 1 и кино "Люмиер", ще се разпростре и до всички арт салони в София - Дом на киното, Евро синема, Г-8, "Одеон", Френски културен институт, "Влайкова". Достъпът до всички прожекции ще е със зелен сертификат.

Старта на 16 ноември дава "Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън" - дело на изобретателния Уес Андерсън и с титаничен актьорски състав, включващ Бенисио дел Торо, Тилда Суинтън, Леа Сейду, Франсис Макдорманд, Тимъти Шаламе, Оуен Уилсън, Бил Мъри, Уилям Дефо, Кристоф Валц и мн. др. Прожекцията е в "Люмиер", а пък два дни по-късно е и първата голяма премиера на "Киномания" в зала 1 - с новия филм на Алмодовар "Паралелни майки".  Музата му Пенелопе Крус получи награда за изпълнението си на фестивала във Венеция. 

Дългоочакваният "Домът на Гучи" също ще бъде показан в зала 1, но на 27 ноември. Биографичната продукция е с режисьор Ридли Скот и плеяда звезди, сред които Лейди Гага, Ал Пачино, Адам Драйвър, Джереми Айрънс и Салма Хайек. 

Първите пет заглавия от селекцията на Киномания вече са ясни и са повече от обещаващи! Почти всички са наградени от големите кинофестивали, провели се до края на септември тази година.

"Белфаст" на Кенет Брана, "Тук се смея аз" на Марио Мартон, "Герой" на иранския виртуоз Асгар Фархади и "Най-лошата личност на света", който донесе наградата за женска роля в Кан на актрисата Ренате Рейнсве, също са сред любопитните предложения в афиша.

Документалния "Маестро Енио Мориконе" на Джузепе Торнаторе пък ще повдигне завесата над живота и творчеството на може би най-великия филмов композитор на всички времена (20 ноември, зала 1). Сред музикалните предложения в програмата са още "Респект", биография на соул легендата Арета Франклин, и "Сърцето ми танцува" - мюзикъл с песните на италианската звезда Рафаела Кара, отишла си през юли т.г. 

В афиша има и български филм - "Чичо Коледа" на Ивайло Пенчев, отличен с Награда на публиката от фестивала "Златна роза" във Варна. В смешно-тъжната история участват Филип Аврамов, Малин Кръстев, Симона Халачева, Васил Банов, Стефан Денолюбов, Свежен Младенов, Китодар Тодоров, Меглена Караламбова, Ивайло Драгиев, Аня Пенчева.

 

НЕ САМО КИНО, НО И ТЕАТЪР

"Киномания" ще включва и специално събитие извън кинопрожекциите - моноспектакъла на Деян Донков "Камбаната". Той ще застане пред зрителите в зала 1 на НДК на 26 ноември. По едноименния роман на Недялко Славов, камерната форма е трагичен разказ за сложния, изпълнен с драматични препятствия път на бивш затворник, лежал за две убийства. Като контрапункт през спектакъла преминава лирическата музикална тема - песента на неговия герой Вено, изпълнявана на живо от оркестър "Карандила".

"Киномания" продължава до 5 декември. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Киномания, НДК, филми

Още по темата